Rijbewijskeuring voor 75-plussers

Korting op uw rijbewijskeuring via KBO-PCOB!

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag? Dan moet u medisch gekeurd worden wanneer u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Deze keuring is verplicht.

Hoe werkt het?

De procedure begint met het aanvragen van een Gezondheidsverklaring via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die verklaring moet u kopen voor 34,80 euro, gedeeltelijk zelf invullen en vervolgens meenemen naar een keuringsarts. U kunt zelf bepalen bij welke arts u de keuring ondergaat. Iedere arts kan een rijbewijskeuring doen. Uw eigen huisarts doet dat meestal niet. Dit heeft te maken met de vertrouwensrelatie die u met uw huisarts heeft.

De arts onderzoekt uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. De arts vult het artsendeel van uw Gezondheidsverklaring verder aan. Stuur na het bezoek aan de arts de ingevulde Gezondheidsverklaring naar het CBR. Vervolgens krijgt u bericht van het CBR. In sommige situaties heeft het CBR echter meer informatie nodig. Mogelijk moet u een rijtest doen of aanvullend onderzoek ondergaan door een medisch specialist.

Hoe lang duurt het?

De beoordeling van uw rijgeschiktheid kan in sommige situaties vier maanden duren. Stuur dus minstens vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs een ingevulde Gezondheidsverklaring op. Begin dus ruim op tijd met de gehele verlengingsprocedure!

Wat kost het?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt het maximumtarief voor de rijbewijskeuringen, op dit moment is dat 101,99 euro. Artsen mogen wel minder in rekening brengen, maar nooit meer dan dit tarief.

Korting op de rijbewijskeuring

In veel gevallen kunt u bij een aantal geselecteerde artsen en instanties een korting krijgen op uw rijbewijskeuring. Zoals op meer dan 225 locaties in Nederland via Regelzorg. Vaak betaalt u dan niet meer dan 35 euro.

Vergoeding van de keuring

Rijbewijskeuringen zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering en worden dus niet standaard vergoed. Slechts een paar aanvullende verzekeringen bieden zo’n vergoeding. Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding van een rijbewijskeuring vanuit uw aanvullende verzekering? Neem dan contact op met uw eigen zorgverzekeraar.

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, ontvangen sowieso een vergoeding van 35 euro. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, ontvangen sowieso een vergoeding van 35 euro. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.