Rijbewijskeuring voor 75-plussers

Korting op uw rijbewijskeuring via KBO-PCOB!

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag? Dan moet u medisch gekeurd worden wanneer u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Deze keuring is verplicht.

Hoe werkt het?

Stap 1: De Gezondheidsverklaring

De procedure begint met het aanvragen van een Gezondheidsverklaring via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die u gebruikt en over ziektes waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden. Het aanvragen van deze Gezondheidsverklaring doet u door in te loggen op Mijn CBR met uw DigiD.

  • De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. De kosten voor de verklaring zijn €34,80. Deze kosten moet u altijd betalen. U kunt hierop geen korting krijgen!
  • Na het indienen van uw Gezondheidsverklaring, krijgt u bericht via Mijn CBR. U ontvangt dan het keuringsverslag voor de arts en eventuele andere formulieren die u moet laten invullen.

Stap 2: de rijbewijskeuring

  • Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een arts die u zelf uitkiest. Dit mag uw eigen huisarts zijn. Neem uw bericht met alle bijlagen en uw identiteitsbewijs mee naar de arts.
  • De arts onderzoekt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsverslag en eventuele andere formulieren in.
  • Bent u onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van een specialist nodig heeft? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport en dit ook direct meesturen met het keuringsverslag.
  • Stuur alle gevraagde informatie naar: CBR, t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB RIJSWIJK.
  • Het CBR beoordeelt alle informatie. Via Mijn CBR ontvangt u binnen vier weken bericht over uw Gezondheidsverklaring.
  • Als het nodig is verwijst het CBR u naar een medisch specialist. U ontvangt dan van ons een verwijsbrief. Hierin staat wat u moet doen. De verwijzing sturen we ook aan de specialist, samen met het keuringsverslag en eventuele aanvullende informatie die nodig is voor de keuring.
  • De specialist onderzoekt u en stuurt een rapport naar het CBR. Hierin geeft hij advies of u gezond genoeg bent om te rijden.
  • Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest.

Wat kost het?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt het maximumtarief voor de rijbewijskeuringen, op dit moment is dat €101,99 (basistarief).

Het kan voorkomen dat u meer moet betalen dan het basistarief. Op de website van NZa staat daarover meer informatie.

Korting op de rijbewijskeuring

Rijbewijskeuringen zitten niet in het basispakket en worden dus niet standaard voor iedereen vergoed. U krijgt alleen een vergoeding als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten die de keuring dekt. Meer informatie over een eventuele vergoeding vindt u in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering.

In veel gevallen kunt u bij een aantal geselecteerde artsen en instanties een korting krijgen op uw rijbewijskeuring. Zoals op meer dan 225 locaties in Nederland via Regelzorg. Vaak betaalt u dan niet meer dan €35. KBO- en PCOB-leden kunnen een afspraak maken via www.regelzorg.nl of bellen met 088-23 23 300.

Vergoeding van de keuring

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, ontvangen sowieso een vergoeding van €35. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, ontvangen sowieso een vergoeding van €35. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.