Ouderenadviseurs

Ouderenadviseurs zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen de weg te vinden bij een hulpvraag op het gebied van zorg, welzijn of veiligheid, financiën of vervoer. Ouderenadvisering is een gratis dienst die KBO-PCOB biedt aan alle senioren.

 

U hoeft geen lid van KBO of PCOB te zijn om een beroep te doen op de ouderenadviseur. Hij of zij staat voor u klaar, en biedt u advies over de mogelijkheden die er voor u zijn op basis van uw vragen. De ouderadviseur werkt met verschillende organisaties in uw gemeente samen en weet heel goed de weg in het aanbod van regelingen en voorzieningen.

Mede door de hulp van de ouderenadviseur kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie in eigen handen houden. Zij werken op vrijwillige basis en zijn dus niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie. Daardoor kunnen ze zelfstandig, onafhankelijk én gratis hun werk doen. Onze ouderenadviseurs hebben veel affiniteit met de zorg en zijn goed op de hoogte van de diverse zorg, welzijn, veiligheid, vervoer of financiën. Zij hebben hiervoor de speciale training Ouderenadviseur gevolgd en krijgen regelmatig bijscholing.

 

Wat kan de ouderenadviseur voor u doen?

Heeft u vragen over zorg, langer thuiswonen, vervoer of financiën? Of weet u niet waar u het beste terecht kunt? Dat is zeker niet vreemd, want het is lang niet vanzelfsprekend dat iedereen de weg weet in alle huidige voorzieningen om langer thuis te blijven wonen. Ook is er vaak sprake van regels en papierwerk. U kunt dan een beroep doen op een van de ouderenadviseurs van KBO-PCOB.

 

Enkele voorbeelden van vragen waarbij de ouderenadviseur u kan helpen:

  • Zijn er sociale activiteiten in mijn buurt?
  • Hoe kan ik nieuwe contacten maken?
  • Kom ik in aanmerking voor een traplift?
  • Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente?
  • Ik weet niet meer goed raad met mijn administratie. Wat kan ik hieraan doen?
  • Binnenkort komt de gemeente langs voor een keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?
  • Hoe werkt het regionaal taxivervoer en krijg ik dat vergoed?

 

Contact met ouderenadviseur

Zoekt u een ouderenadviseur bij u in de buurt? Neem dan contact op met uw lokale afdeling of bel de Servicetelefoon, tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag 10.00 tot 13.00 uur). U kunt ook kijken op de Academie.