Onderzoek

KBO-PCOB onderzoekt

KBO-PCOB vindt het belangrijk dat de stem van de senior wordt gehoord! Daarom hebben we het nationaal seniorenpanel opgericht. Daarin onderzoeken we wat u bezighoudt! Die uitkomsten gebruiken we in onze belangenbehartiging maar ook in de pers. Zo klinkt uw stem door! Onder andere houden we vijf keer per jaar een groot onderzoek onder leden. Dit doen we rond elk van onze speerpunten: veiligheid, wonen-welzijn-zorg, zingeving, koopkracht en digitalisering. Deze onderzoeken nemen we digitaal en telefonisch af, na een oproep in ons ledenmagazine en onze nieuwsbrieven. U kunt zich ook aanmelden voor het panel, dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

De antwoorden van onze leden zijn belangrijk voor de landelijke belangenbehartiging. Resultaten van de onderzoeken maken we bekend via het ledenmagazine en via de website. Als u lid wordt van het panel ziet u de resultaten van de onderzoeken ook terug op uw persoonlijke pagina in de – beveiligde – eigen omgeving van het Nationaal Seniorenpanel.

Meerdere keren per jaar houden we korte digitale flitsonderzoeken over een actueel onderwerp. De uitkomsten hiervan ziet u ook terug in uw eigen persoonlijke omgeving van het Nationaal Seniorenpanel. Of u leest ze in de pers of merkt dat de politiek er iets mee heeft gedaan door onze belangenbehartiging.

Aanmelden Seniorenpanel KBO-PCOB

Vindt u het leuk om regelmatig mee te doen aan onderzoeken van KBO-PCOB? Meld u dan aan voor het panel. Dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

Seniorenpanel van KBO-PCOB. Meld u hier aan!

Belt u liever?

Niet zo handig met internet? U kunt bij lopende onderzoeken de vragen ook telefonisch doornemen met een medewerker van de Servicetelefoon: 030 – 340 06 55 (maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).

Praat met ons mee!

Onlangs is KBO-PCOB met een groep organisaties onder leiding van het Kennisinstituut van de Medisch Specialisten de medisch specialisten begonnen met het maken van een handleiding over keuzehulpen voor patiënten met meerdere langdurige ziektes. Een keuzehulp is een middel om patiënten te helpen met een keuze. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn en een behandeling moeten kiezen. Deze handleiding helpt zorgverleners bij het maken van keuzehulpen. Maar dit kan niet zonder senioren zelf!
Daarom roepen we u op met ons mee te denken. Geef uw mening over verschillende onderwerpen. We willen bijvoorbeeld weten wat u belangrijk vindt in een keuzehulp. En hoe we u het beste kunnen helpen bij een keuze. U mag iemand meenemen naar de focusgroep, zoals een familielid, vriend of buurman die soms met u meegaat naar de dokter. Deze persoon mag ook zijn of haar mening geven.

De focusgroep is op 19 mei 2022 van 10.00 uur tot 11.30 uur. Het vindt plaats in een vergaderzaal van Bar Beton, op station Amersfoort Centraal. Er zal koffie, thee en een kleine versnapering aanwezig zijn.

 

Aanmelden kan via marielle.vanoort@kbo-pcob.nl

Wat vinden senioren?

Kunt u oud worden in uw huidige woning? Doe mee aan ons onderzoek!

Met dit onderzoek van KBO-PCOB komt u erachter of uw huidige woning eigenlijk wel geschikt is om oud in te worden. Natuurlijk weten we allemaal dat een trap een hindernis kan worden, maar hoe zit het met de badkamer? En wat voor voorzieningen heeft u eigenlijk op loopafstand of rollatorafstand? En weet u waar u zou moeten beginnen als u bij de gemeente aanpassingen voor uw huis wilt aanvragen?

We onderzochten dit in  het Grote Woon-onderzoek in april 2022.

Dit onderzoek is afgerond. De resultaten vindt u binnenkort op deze pagina.

Ga naar de vragenlijst

Het grote angst-onderzoek: Waar bent u bang voor?

Bent u bang dat u gehackt wordt, beroofd of bespied? Krijgt u de kriebels van spinnen, hoogtes, engtes? Of vreest u ziek te worden, te vallen of dementie te krijgen? Iedereen is wel ergens bang voor. Hoe zit dat met u? En wat doet u tegen die angst?  Laat het ons weten en maak kans op een cadeaubon van € 20!

Dit onderzoek is afgerond. De resultaten vindt u binnenkort op deze pagina.

Ga naar de vragenlijst
Angst

Resultaten eerdere onderzoeken

Het grote digitaal onderzoek: Wat vindt u lastig op internet?

Bent u handig met internet? Hoe gaat u om met wachtwoorden? Hoe bewaart u uw wachtwoorden? Deze en andere vragen over hoe handig en veilig u bent met internet willen we u graag stellen. Het onderzoek helpt de belangenbehartigers van KBO-PCOB en leert ons aan wat voor informatie u nog extra behoefte hebt.

Lees hier de resultaten van het onderzoek

Het KBO-PCOB onderzoek over levensvragen

KBO-PCOB doet dit onderzoek om inzicht te krijgen in de levensvragen waar senioren mee bezig zijn. Dit helpt ons bij ons werk voor u.

De enquête is voor iedereen, of u nu dagelijks bezig bent met levensvragen of helemaal niet, mannen én vrouwen. Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen. De resultaten kunt u lezen in het novembernummer van het Magazine van KBO-PCOB dat eind oktober verschijnt.

Lees hier de resultaten van het onderzoek

Het KBO-PCOB onderzoek veiligheid

Jaarlijks doet KBO-PCOB een veiligheidsonderzoek. Deze keer willen we de aandacht meer richten op de hulp en nazorg van slachtoffers. Maar deze enquête is voor iedereen, of u nu slachtoffer bent geweest van een gebeurtenis met grote impact zoals mishandeling, internetfraude of inbraak of wanneer u slachtoffers hebt geholpen en ondersteund. Maar ook wanneer dit allemaal niet op u van toepassing is, vragen we u mee te doen aan deze enquête. Belangrijk voor onze belangenbehartiging is om te weten wat de meningen en ervaringen zijn van onze leden over veiligheid en de nazorg bij ingrijpende gebeurtenissen.

Lees hier de resultaten van het onderzoek

Het KBO-PCOB onderzoek naar seksuele gezondheid

Intimiteit en seksuele activiteit horen bij het leven van ieder mens. Praten over seksuele gezondheid is voor velen nog steeds een taboe, waardoor het lastig kan zijn om bij seksuele problemen naar hulp of ondersteuning te vragen. Hoewel het uitdagend kan zijn om de seksuele gezondheid van senioren onder de aandacht te brengen is het voor velen van belang voor een goede kwaliteit van het leven.

Dit onderzoek is onderdeel van het Europese project Anathema waarin we onderzoeken of technologie (bijvoorbeeld een app) senioren kan helpen bij vragen over seksuele gezondheid. KBO- PCOB is partner in dit project.

Lees hier de resultaten van het onderzoek

Het Geld-onderzoek over schenken, vermogen, sparen en nalaten

Waar spaart u voor? Helpt u uw (klein)kinderen graag met een schenking zodat zij vooruit kunnen? Of heeft u het geld zelf veel te hard nodig? En wat vindt u van alle regels rond vermogen, sparen, erven en schenken?

Lees de resultaten van het onderzoek.

Het KBO-PCOB Zorgonderzoek 2021

De coronacrisis begint senioren aardig op te breken, en niet alleen degenen die het aan den lijve ondervinden.

Lees de resultaten van het onderzoek.

Het KBO-PCOB Zingevingonderzoek 2020

Dat het allemaal minder wordt wanneer je ouder wordt, is bekend, maar zijn er ook dingen die meer worden bij het stijgen van de leeftijd? Wat is de winst van het ouder worden? Bent u nu wijzer, milder, zelfverzekerder, tevredener dan vroeger?

Lees de resultaten van het onderzoek.

Het grote KBO-PCOB Koopkrachtonderzoek 2020

Nederland is beland in een recessie na de coronacrisis. Hoe werkt dit door in uw portemonnee? Met dit onderzoek heeft KBO-PCOB onderzocht hoe de koopkracht van de Nederlandse senior er daadwerkelijk voorstaat.

Hoe inbraakbestendig is uw huis?

Heeft u ooit te maken gehad met een (poging tot) inbraak? Hoe inbraakbestendig is uw huis? Wat doet u om inbraken in uw huis tegen te gaan? Wat zou u nodig hebben om actie te ondernemen? Voor onze belangenbehartigers is dat belangrijk om te weten. Dat is een van de redenen om veiligheidsonderzoek te doen. Binnenkort kunt u de resultaten lezen.

Zomereenzaamheid-onderzoek

De zomer staat voor de deur en dat is voor veel mensen een mooie periode. Maar voor senioren is de zomer vaak een tijd waarin eenzaamheid een grotere rol speelt dan in andere seizoenen. Dat blijkt uit het onderzoek naar zomereenzaamheid van KBO-PCOB. Aan dit onderzoek namen 1200 mensen deel. 15% van de ouderen voelt zich in de zomer eenzamer dan in een andere periode van het jaar.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juli/augustus 2019. Tip: lees ook ons webdossier Tegen eenzaamheid, voor verbinding & ontmoeting

Cybercrime-onderzoek

U hebt internet, maar hoe vaak gebruikt u het en waarvoor? Hoe handig bent u en hoe regelt u uw wachtwoorden? Hoe veilig voelt u zich wanneer u online bent? En bent u weleens slachtoffer geweest van internetcriminaliteit? Deze en veel meer vragen stelden we u in de grote internetveiligheid-enquête van KBO-PCOB.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juni 2019. Tip: lees ook ons webdossier Internetcriminaliteit

Levenseinde-onderzoek

Het gesprek met onze dierbaren, partner, kinderen of vrienden over onze eindigheid stellen we liever uit. Toch zijn we er allemaal van binnen mee bezig, zeker als er mensen om ons heen wegvallen. Hoe gaat u om met dit onderwerp? Dat vroegen we u in het Levenseinde-onderzoek.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van april 2019.

Online of niet?

Hoe digitaal bent u als senior? Gebruikt u internet? Hoe actief bent u online en waar gebruikt u internet allemaal voor? Deze en meer vragen stelden we u in het internet-onderzoek van KBO-PCOB.

In het februari 2019-nummer van het Magazine van KBO-PCOB las u over de uitkomsten van dit onderzoek.

Hoe veerkrachtig bent u?

Soms worden mensen fluitend ouder, soms gaat het leven gepaard met pijn en verlies. Hoe gaat u om met tegenslag en veranderingen? Klopt het dat mensen die ouder zijn veerkrachtiger worden of juist niet? Waar put u inspiratie, kracht en troost uit? Deze en andere vragen stelden we u in het Veerkracht-onderzoek van KBO-PCOB.

Wat merkt u in uw portemonnee van alle beslissingen in Den Haag?

Is uw koopkracht erop vooruitgegaan nu ons land weer in beter vaarwater zit? Wat kunt u wel, en wat niet? Voor onze belangenbehartigers belangrijk om te weten. Deze en andere vragen stelden we u in het Koopkrachtonderzoek.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de september 2018-editie van het Magazine van KBO-PCOB.

Hoe handig bent u op internet?

De resultaten van het onderzoek Hoe handig bent u op internet? zijn gepubliceerd in het februari 2018-nummer van het Magazine van KBO-PCOB.

Niet meegedaan aan het onderzoek? U kunt nog wel meedoen met de korte test naar uw internetkennis. U hebt internet, maar maakt u ook gebruik van alle mogelijkheden? Hoe handig bent u? Doe mee aan deze korte quiz en u weet het. Aan het eind krijgt u uw score en de goede antwoorden te zien.

Snapt de zorg u wel?

Spreekt uw huisarts uw dialect? Denkt de specialist eraan dat u moeilijk ter been bent? Snapt de zorgtaxi wel dat u soms uren moet wachten zonder naar het toilet te kunnen? Kortom: snapt de ‘zorg’ waar senioren tegenaan lopen? Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOB-zorgonderzoek.

De resultaten van het Grote Zorgonderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juni 2018.

Hoe veilig voelt u zich thuis en in uw buurt?

Wordt er veel ingebroken of laat u met een gerust hart de achterdeur open? Kent u de mensen uit uw straat? Hebt u contact met uw buren, bijvoorbeeld via een WhatsApp-groep? Wat doet u om u veiliger te voelen in uw eigen woning? Bent u weleens gevallen of uitgegleden? En is uw huis valveilig?

Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOB Veiligheidsonderzoek van januari 2018.

Het Grote Levensvragenonderzoek

Wat is de zin van het leven? Is er leven na de dood? Het zijn vragen die we ons allemaal stellen. Denken 55-plussers vaker na over dit soort levensvragen en stellen zij zich andere vragen? Dat was de insteek van het Grote Levensvragenonderzoek van KBO-PCOB onder 1.700 senioren.

De uitslag van het onderzoek kon u lezen in het Magazine van KBO-PCOB van december 2017.