Onderzoek

KBO-PCOB onderzoekt

KBO-PCOB houdt vijf keer per jaar een groot onderzoek onder leden. Dit doen we rond elk van onze speerpunten: veiligheid, wonen-welzijn-zorg, zingeving, koopkracht en digitalisering. Deze onderzoeken nemen we digitaal en telefonisch af, na een oproep in ons ledenmagazine en onze nieuwsbrieven. U kunt zich ook aanmelden voor het panel, dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

De antwoorden van onze leden zijn belangrijk voor de landelijke belangenbehartiging. Resultaten van de onderzoeken maken we bekend via het ledenmagazine en via de website.

Meerdere keren per jaar houden we korte digitale flitsonderzoeken over een actueel onderwerp. De uitkomsten hiervan plaatsen we op de website.

Aanmelden Seniorenpanel KBO-PCOB

Vindt u het leuk om regelmatig mee te doen aan onderzoeken van KBO-PCOB? Meld u dan aan voor het panel. Dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

Belt u liever?

Niet zo handig met internet? U kunt bij lopende onderzoeken de vragen ook telefonisch doornemen met een medewerker van de Servicetelefoon: 030 – 340 06 55 (maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).

Wat vinden senioren?

Het KBO-PCOB internetonderzoek: online of niet!

Hebt u internet of niet? En als u internet hebt, maakt u dan ook gebruik van alle mogelijkheden? Vindt u gemakkelijk uw weg? Wat kunt u zoal? Heeft de coronacrisis hier iets in veranderd? Deze en meer vragen stellen we u in het grote KBO-PCOB internetonderzoek.

Het onderzoek is inmiddels gesloten. Zodra de resultaten bekend zijn worden zij aan deze pagina toegevoegd.

Resultaten eerdere onderzoeken

Het KBO-PCOB Zingevingonderzoek 2020

Dat het allemaal minder wordt wanneer je ouder wordt, is bekend, maar zijn er ook dingen die meer worden bij het stijgen van de leeftijd? Wat is de winst van het ouder worden? Bent u nu wijzer, milder, zelfverzekerder, tevredener dan vroeger?

Lees de resultaten van het onderzoek.

Het grote KBO-PCOB Koopkrachtonderzoek 2020

Nederland is beland in een recessie na de coronacrisis. Hoe werkt dit door in uw portemonnee? Met dit onderzoek heeft KBO-PCOB onderzocht hoe de koopkracht van de Nederlandse senior er daadwerkelijk voorstaat.

Hoe inbraakbestendig is uw huis?

Heeft u ooit te maken gehad met een (poging tot) inbraak? Hoe inbraakbestendig is uw huis? Wat doet u om inbraken in uw huis tegen te gaan? Wat zou u nodig hebben om actie te ondernemen? Voor onze belangenbehartigers is dat belangrijk om te weten. Dat is een van de redenen om veiligheidsonderzoek te doen. Binnenkort kunt u de resultaten lezen.

Zomereenzaamheid-onderzoek

De zomer staat voor de deur en dat is voor veel mensen een mooie periode. Maar voor senioren is de zomer vaak een tijd waarin eenzaamheid een grotere rol speelt dan in andere seizoenen. Dat blijkt uit het onderzoek naar zomereenzaamheid van KBO-PCOB. Aan dit onderzoek namen 1200 mensen deel. 15% van de ouderen voelt zich in de zomer eenzamer dan in een andere periode van het jaar.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juli/augustus 2019. Tip: lees ook ons webdossier Tegen eenzaamheid, voor verbinding & ontmoeting

Cybercrime-onderzoek

U hebt internet, maar hoe vaak gebruikt u het en waarvoor? Hoe handig bent u en hoe regelt u uw wachtwoorden? Hoe veilig voelt u zich wanneer u online bent? En bent u weleens slachtoffer geweest van internetcriminaliteit? Deze en veel meer vragen stelden we u in de grote internetveiligheid-enquête van KBO-PCOB.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juni 2019. Tip: lees ook ons webdossier Internetcriminaliteit

Levenseinde-onderzoek

Het gesprek met onze dierbaren, partner, kinderen of vrienden over onze eindigheid stellen we liever uit. Toch zijn we er allemaal van binnen mee bezig, zeker als er mensen om ons heen wegvallen. Hoe gaat u om met dit onderwerp? Dat vroegen we u in het Levenseinde-onderzoek.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van april 2019.

Online of niet?

Hoe digitaal bent u als senior? Gebruikt u internet? Hoe actief bent u online en waar gebruikt u internet allemaal voor? Deze en meer vragen stelden we u in het internet-onderzoek van KBO-PCOB.

In het februari 2019-nummer van het Magazine van KBO-PCOB las u over de uitkomsten van dit onderzoek.

Hoe veerkrachtig bent u?

Soms worden mensen fluitend ouder, soms gaat het leven gepaard met pijn en verlies. Hoe gaat u om met tegenslag en veranderingen? Klopt het dat mensen die ouder zijn veerkrachtiger worden of juist niet? Waar put u inspiratie, kracht en troost uit? Deze en andere vragen stelden we u in het Veerkracht-onderzoek van KBO-PCOB.

Wat merkt u in uw portemonnee van alle beslissingen in Den Haag?

Is uw koopkracht erop vooruitgegaan nu ons land weer in beter vaarwater zit? Wat kunt u wel, en wat niet? Voor onze belangenbehartigers belangrijk om te weten. Deze en andere vragen stelden we u in het Koopkrachtonderzoek.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de september 2018-editie van het Magazine van KBO-PCOB.

Hoe handig bent u op internet?

De resultaten van het onderzoek Hoe handig bent u op internet? zijn gepubliceerd in het februari 2018-nummer van het Magazine van KBO-PCOB.

Niet meegedaan aan het onderzoek? U kunt nog wel meedoen met de korte test naar uw internetkennis. U hebt internet, maar maakt u ook gebruik van alle mogelijkheden? Hoe handig bent u? Doe mee aan deze korte quiz en u weet het. Aan het eind krijgt u uw score en de goede antwoorden te zien.

Snapt de zorg u wel?

Spreekt uw huisarts uw dialect? Denkt de specialist eraan dat u moeilijk ter been bent? Snapt de zorgtaxi wel dat u soms uren moet wachten zonder naar het toilet te kunnen? Kortom: snapt de ‘zorg’ waar senioren tegenaan lopen? Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOB-zorgonderzoek.

De resultaten van het Grote Zorgonderzoek zijn gepubliceerd in het Magazine van KBO-PCOB van juni 2018.

Hoe veilig voelt u zich thuis en in uw buurt?

Wordt er veel ingebroken of laat u met een gerust hart de achterdeur open? Kent u de mensen uit uw straat? Hebt u contact met uw buren, bijvoorbeeld via een WhatsApp-groep? Wat doet u om u veiliger te voelen in uw eigen woning? Bent u weleens gevallen of uitgegleden? En is uw huis valveilig?

Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOB Veiligheidsonderzoek van januari 2018.

Het Grote Levensvragenonderzoek

Wat is de zin van het leven? Is er leven na de dood? Het zijn vragen die we ons allemaal stellen. Denken 55-plussers vaker na over dit soort levensvragen en stellen zij zich andere vragen? Dat was de insteek van het Grote Levensvragenonderzoek van KBO-PCOB onder 1.700 senioren.

De uitslag van het onderzoek kon u lezen in het Magazine van KBO-PCOB van december 2017.