Onderzoek

KBO-PCOB onderzoekt

KBO-PCOB houdt vijf keer per jaar een groot onderzoek onder leden. Dit doen we rond elk van onze speerpunten: Veiligheid, Zorg&Wonen, Zingeving, Koopkracht en Digitalisering. Deze onderzoeken nemen we digitaal en telefonisch af, na een oproep in ons ledenmagazine en onze nieuwsbrieven. U kunt zich ook aanmelden voor het panel, dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

De antwoorden van onze leden zijn belangrijk voor de landelijke belangenbehartiging. Resultaten van de onderzoeken maken we bekend via het ledenmagazine en via de website.

Meerdere keren per jaar houden we korte digitale flitsonderzoeken over een actueel onderwerp. De uitkomsten hiervan plaatsen we op de website.

Aanmelden Seniorenpanel KBO-PCOB

Vindt u het leuk om regelmatig mee te doen aan onderzoeken van KBO-PCOB? Meld u dan aan voor het panel. Dan krijgt u automatisch een berichtje per e-mail als er een nieuw onderzoek voor u klaarstaat!

Belt u liever?

Niet zo handig met internet? U kunt bij lopende onderzoeken de vragen ook telefonisch doornemen met een medewerker van de Servicetelefoon: 030 – 340 06 55 (maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).

Is internetten veilig? Doe mee aan het onderzoek!

U hebt internet, maar hoe vaak gebruikt u het en waarvoor? Hoe handig bent u en hoe regelt u uw wachtwoorden? Hoe veilig voelt u zich wanneer u online bent? En bent u weleens slachtoffer geweest van internetcriminaliteit? Deze en veel meer vragen stellen we u in de grote internetveiligheid-enquête van KBO-PCOB.

U kunt meedoen aan dit onderzoek van 26 maart tot en met 10 april.

Resultaten eerdere onderzoeken

Doe mee met het levenseinde-onderzoek

Het gesprek met onze dierbaren, partner, kinderen of vrienden over onze eindigheid stellen we liever uit. Toch zijn we er allemaal van binnen mee bezig, zeker als er mensen om ons heen wegvallen. Hoe gaat u om met dit onderwerp? Dat vroegen we u in het Levenseinde-onderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het KBO-PCOB Magazine van april 2019.

Lees meer over het Levenseinde-onderzoek 2019

Online of niet?

Hoe digitaal bent u als senior? Gebruikt u internet? Hoe actief bent u online en waar gebruikt u internet allemaal voor? Deze en meer vragen stelden we u in het internet-onderzoek van KBO-PCOB. In het februarinummer van het Magazine van KBO-PCOB leest u over de uitkomsten van dit onderzoek.

Lees de vijf redenen waarom senioren niet internetten

Hoe veerkrachtig bent u?

Soms worden mensen fluitend ouder, soms gaat het leven gepaard met pijn en verlies. Hoe gaat u om met tegenslag en veranderingen? Klopt het dat mensen die ouder zijn veerkrachtiger worden of juist niet? Waar put u inspiratie, kracht en troost uit? Deze en andere vragen stelden we u in het Veerkracht-onderzoek van KBO-PCOB.

De uitslag van dit onderzoek leest u hier

Wat merkt u in uw portemonnee van alle beslissingen in Den Haag?

Is uw koopkracht erop vooruitgegaan nu ons land weer in beter vaarwater zit? Wat kunt u wel, en wat niet? Voor onze belangenbehartigers belangrijk om te weten. Deze en andere vragen stelden we u in het Koopkrachtonderzoek.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de september-editie van het Magazine van KBO-PCOB.

Lees meer over het Koopkrachtonderzoek 2018

Hoe handig bent u op internet?

De resultaten van het onderzoek Hoe handig bent u op internet? werden gepubliceerd in het februarinummer van het Magazine van KBO-PCOB.

Niet meegedaan aan het onderzoek? U kunt nog wel meedoen met de korte test naar uw internetkennis. U hebt internet, maar maakt u ook gebruik van alle mogelijkheden? Hoe handig bent u? Doe mee aan deze korte quiz en u weet het. Aan het eind krijgt u uw score en de goede antwoorden te zien.

Lees hier over de resultaten van het Internetonderzoek
Doe hier de internet kennisquiz!

Snapt de zorg u wel?

Spreekt uw huisarts uw dialect? Denkt de specialist eraan dat u moeilijk ter been bent? Snapt de zorgtaxi wel dat u soms uren moet wachten zonder naar het toilet te kunnen? Kortom: snapt de ‘zorg’ waar senioren tegenaan lopen? Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOBpanel onderzoek.

De resultaten van het Grote Zorgonderzoek zijn gepubliceerd in het KBO-PCOB Magazine van juni 2018.

Lees meer over het Grote Zorgonderzoek 2018

Hoe veilig voelt u zich thuis en in uw buurt?

Wordt er veel ingebroken of laat u met een gerust hart de achterdeur open? Kent u de mensen uit uw straat? Hebt u contact met uw buren, bijvoorbeeld via een WhatsApp-groep? Wat doet u om u veiliger te voelen in uw eigen woning? Bent u weleens gevallen of uitgegleden? En is uw huis valveilig? Deze en andere vragen stelden wij u in het KBO-PCOB Veiligheidsonderzoek van de maand januari.

Lees hier meer over de uitslag van het Veiligheidsonderzoek
Test hier uw kennis over veiligheid thuis

Het Grote Levensvragenonderzoek

Wat is de zin van het leven? Is er leven na de dood? Het zijn vragen die we ons allemaal stellen. Denken 55-plussers vaker na over dit soort levensvragen en stellen zij zich andere vragen? Dat was de insteek van het Grote Levensvragenonderzoek van KBO-PCOB onder 1.700 senioren. De uitslag van het onderzoek kon u lezen in ons magazine in december 2017.

Lees hier meer over het onderzoek naar levensvragen