Rijbewijskeuring

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan moet u medisch gekeurd worden wanneer u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Deze keuring is verplicht. Op deze pagina leest u hoe de keuring werkt, wat het kost en wat u als KBO-PCOB-lid vergoed kunt krijgen.

Vraag bij het CBR een gezondheidsverklaring aan. Niet bij ’tussenpersoon’ en let op dat u geen pre-check koopt. U heeft een echte verklaring nodig!

Stap 1: Gezondheidsverklaring

De procedure begint met het aanvragen van een Gezondheidsverklaring via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid; bijvoorbeeld over medicijngebruik of ziekte waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden of lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden.

 • Vraag de Gezondheidsverklaring aan door in te loggen op Mijn CBR met uw DigiD. Wilt u een papieren versie? Die zijn verkrijgbaar bij de meeste gemeenten en bij het CBR: telefonisch, in de webshop en in examencentra.
 • Vul zelf de Gezondheidsverklaring in. Het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk.
 • Betaal via iDeal. De kosten voor de verklaring zijn €41,50 (prijspeil 2021), de papieren formulieren zijn ongeveer €10,- duurder. Deze kosten moet u altijd betalen. U kunt hierop geen korting krijgen!
 • Na het indienen van uw Gezondheidsverklaring, krijgt u bericht via Mijn CBR. U ontvangt dan het keuringsformulier voor de arts en eventuele andere formulieren die u moet laten invullen.

Stap 2: Rijbewijskeuring

 • Maak een afspraak voor een rijbewijskeuring bij een arts die u zelf uitkiest. Dit mag uw eigen huisarts zijn. Vraag of de arts met ZorgDomein werkt, de communicatie gaat dan gemakkelijker en sneller. Neem uw bericht van het CBR met alle bijlagen en uw identiteitsbewijs mee.
 • De arts onderzoekt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsformulier en eventuele andere formulieren in.
 • Bent u onder behandeling van een specialist voor een gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van een specialist nodig heeft? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport en dit ook direct meesturen met het keuringsformulier.
 • Via ZorgDomein worden uw formulieren online ingevuld en direct opgestuurd naar het CBR. Zonder ZorgDomein stuurt u alle gevraagde informatie zelf op. Het adres is: CBR, t.a.v. medische administratie Gezondheidsverklaring, Postbus 1062, 2280 CB RIJSWIJK.
 • Maak of vraag een kopie van alle formulieren voor uw eigen administratie.

Stap 3: Beoordeling

Het CBR beoordeelt alle informatie. Via MijnCBR of schriftelijk (bij de papieren aanvraag) ontvangt u bericht over uw Gezondheidsverklaring.

 • Als extra informatie nodig is over uw gezondheid, verwijst het CBR u (opnieuw) naar een arts. Als het nodig is, verwijst het CBR u door voor een rijtest.
 • Beslist het CBR na de beoordeling dat u rijgeschikt (eventueel voor een bepaalde tijd, of voorwaarden) bent, dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente.
 • Het CBR kan ook beslissen dat u niet rijgeschikt bent. Dan mag u helaas niet of niet meer rijden.
 • Bent u het niet eens met een besluit van het CBR? Dan kunt u een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Kijk op www.cbr.nl of bel met CBR: 088-227 77 00.

Wat kost het?

Naast de kosten van de Gezondheidsverklaring dient u rekening te houden met diverse andere kosten:

 • De medische keuring. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt het maximumtarief voor de rijbewijskeuringen. Op dit moment is dat €101,99 (basistarief*).
 • Kosten van de keuring door een medisch specialist.
 • Kosten voor de rijtest: bijvoorbeeld voor de huur van een lesauto.
 • Kosten voor de aanvraag van het rijbewijs zelf en het maken van pasfoto’s.

*Het kan voorkomen dat u meer moet betalen dan het basistarief. De NZa biedt daarover meer informatie.

Korting op de rijbewijskeuring

Rijbewijskeuringen zitten niet in het basispakket en worden dus niet standaard voor iedereen vergoed. U krijgt alleen een vergoeding als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten die de keuring dekt. Meer informatie over een eventuele vergoeding vindt u in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering.

In veel gevallen kunt u bij een aantal geselecteerde artsen en instanties korting krijgen op uw rijbewijskeuring.

Vergoeding van de keuring

KBO- en PCOB-leden die via ons collectief aanvullend verzekerd zijn met minimaal één ster, ontvangen een vergoeding van €35. U hoeft dan alleen maar de rekening van de arts op te sturen naar Zilveren Kruis.