Het grote digitaal onderzoek KBO-PCOB 2022

Senioren vrezen voor internetcriminelen

Senioren doen er veel aan om zo veilig mogelijk te internetten, en ze zijn er best goed in: acht op de tien beoordelen hun vaardigheden met een (ruime) voldoende. Toch is ruim tachtig procent ook weleens bang een fatale internetfout te maken of slachtoffer te worden van internetcriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek onder senioren die internet gebruiken, van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Criminelen hebben de oplichting aan de deur ingeruild voor de digitale babbeltruc en maken handig gebruik van het goede vertrouwen en de onzekerheid die sommige senioren hebben.” Ruim één op de tien senioren zegt weleens slachtoffer geweest te zijn van internetfraude.

 

De meeste senioren die internet gebruiken zijn dagelijks online (91%), in de meeste gevallen gebruiken ze een laptop, tablet of smartphone. Angst om online slachtoffer te worden hangt samen met ervaring. Hoe vaardiger senioren zijn, hoe minder bang men is om slachtoffer te worden. De senioren die nooit bang zijn voor internetcriminaliteit geven zich dan ook gemiddeld een 7,7, als het om internetvaardigheid gaat. Senioren die juist bang zijn geven hun vaardigheid een 5,7.

Uitdagingen

Acht op de tien senioren waarderen hun internetvaardigheid en -handigheid voldoende tot goed. Maar dat betekent niet dat altijd alles soepeltjes gaat, er zijn ook de nodige uitdagingen. De meest genoemde problemen waar senioren tegenaan lopen is het installeren van nieuwe pakketten, het Engels taalgebruik en het oplossen van storingen. Gusta Willems: “Maar de vaardige senioren geven ook meteen tips voor wie minder handig is: vraag hulp, blijf het proberen, neem les, maar geef niet op. Zeker dat laatste is belangrijk, als je er eenmaal mee stopt verdwijnen de vaardigheden ook weer.”

Wachtwoorden

Een groot punt voor verbetering is het gebruik van wachtwoorden. Iets minder dan de helft (46%) van de senioren heeft een uniek wachtwoord voor ieder account waar dit verplicht is. Ruim dertig procent (31%) gebruikt één wachtwoord voor meerdere accounts en vijf procent geeft aan dat het voor alle accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. Overigens geven senioren de wachtwoorden niet zomaar door aan iemand anders, bijna acht op de tien (78%) heeft nog nooit een wachtwoord gedeeld. Willems: “Geweldig dat senioren dit niet zomaar delen, het is net je pincode. Maar hier ligt ook nog een uitdaging, namelijk het digitale nalatenschap. Hoe komen partners, kinderen of naasten bij de (social media) accounts en mailboxen en van wie zijn de digitale bezittingen zoals foto’s en muziekbestanden na overlijden? Wij vragen (social media) bedrijven en overheden om hiervoor een mooie en veilige oplossing te bedenken.”

Onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van KBO-PCOB uitgevoerd door het Nationaal Senioren Panel in de periode eind oktober tot begin november 2021. Aan het onderzoek deden 1.950 senioren mee, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar.

Magazine

In het februarinummer van het Magazine van KBO-PCOB meer aandacht voor het onderzoek. Lees het artikel hier.