Actief blijven helpt tegen vallen

In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de spoedeisende hulp moet. Hoog tijd voor meer aandacht voor veiligheid in en om het huis. Daarom vraagt KBO-PCOB, samen met VeiligheidNL, hier tijdens de Valpreventieweek van 2 tot en met 8 oktober landelijk aandacht voor. Het thema van dit jaar: Hup, in de benen!

Veel bewegen is gezond: niet voor niets heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm onlangs aangescherpt. De raad adviseert alle volwassenen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Het merendeel van de Nederlandse ouderen presteert onder de norm. Dat kan leiden tot ernstige valpartijen. In 2015 kwamen er ruim 3.000 mensen om het leven door een val, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
‘Er is veel schaamte rondom vallen’, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. ‘Mensen denken dat het hen niet overkomt. Maar soms blijkt het lichaam brozer dan gedacht.’

Tips tegen vallen

Actief blijven is het belangrijkste om vallen te voorkomen. ‘Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om zaken uit handen te geven, zoals tassen dragen en boodschappen doen. Hierdoor bewegen ze minder, waardoor botten brozer worden en spieren afnemen. Daarmee wordt het risico op een val groter. ‘Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico’, aldus Vanderkaa.

In de folder ‘Hup in de benen‘ leest u tips om fit en vitaal te blijven. Alle tips zijn opgesteld door VeiligheidNL in samenwerking met KBO-PCOB, Buurtzorg Nederland en fysiotherapeuten.

Gratis veiligheidsadvies

Zeker nu mensen langer thuis wonen, is het van belang dat de veiligheidsrisico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB gaan al jaren bij senioren langs. Zij bekijken hoe veilig of onveilig de woning is. Er wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting.
Wilt u ook advies van een veiligheidsadviseur? Bel dan met KBO-PCOB: 030 – 3 400 600.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?