Uitkomst doorrekening vermogensbelasting op eigen woning onacceptabel

Uit doorrekeningen van het Economisch Instituut voor de bouw (EIB) van verschillende plannen om het eigen huis te belasten, blijkt dat senioren flink geraakt gaan worden, zo meldt de Telegraaf. 65-plussers raken gemiddeld 8% van hun inkomen kwijt als de eigen woning als vermogen wordt belast. Voor seniorenorganisatie KBO-PCOB is deze uitkomst onacceptabel. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Een huis bezitten, is één, maar het als inkomen zien, is bij deze diverse groep gepensioneerden van de zotte. Veel senioren bezitten een huis, maar dat zegt niks over hun koopkracht. Daarbij, zij kunnen niet makkelijk hun inkomen bijstellen, we wachten nog steeds op het indexeren van de pensioenen.”

De Nederlandsche Bank en het Internationaal Monetair Fonds willen al een tijd dat de overwaarde van het eigen huis als vermogen wordt belast. Uit de analyse van het EIB blijkt dat ouderen hier sterk de dupe van worden. Ook is er voor huishoudens boven de 65 jaar sprake van een grote spreiding in de mogelijke gevolgen voor het inkomen. In sommige gevallen kan het financiële nadeel oplopen tot 9000 euro per jaar.

De doorrekeningen van het EIB gaan ook over de mogelijke inperking van de hypotheekrenteaftrek. Deze heeft mogelijk veel negatieve invloed op jongeren. Volgens het EIB zal met deze maatregelen het gewenste effect, onder meer het doorstromen van woningen bevorderen, niet worden bereikt. In zijn algemeenheid blijkt uit de berekeningen dat mensen met lage inkomens er door de fiscale aanpassingen relatief veel sterker op achteruitgaan dan hogere inkomensgroepen.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!