Gezamenlijke oproep aanpak wooncrisis

Veel huurders zien hun huur weer stijgen, terwijl hun inkomen gelijk blijft of daalt. Dit geldt zeker voor veel senioren. KBO-PCOB, de Woonbond, DeGoedeZaak, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Cliëntenraad slaan daarom de handen ineen voor een aanpak van de wooncrisis. We stuurden al een brief aan de minister. Doe ook mee en teken de petitie!

Voor senioren zijn er veel te weinig betaalbare woningen om prettig oud te worden. Ook andere groepen zoeken vruchteloos. Het aanbod van passende, toegankelijke en betaalbare woonvormen en woningen moet daarom snel omhoog. Al voor de coronacrisis kon bovendien een kwart van de huurders niet rondkomen; deze groep is extra kwetsbaar voor de gevolgen van de coronacrisis.

KBO-PCOB, de Woonbond, Ieder(in), DeGoedeZaak, de LSVb en de Landelijke Cliëntenraad slaan de handen ineen. We stuurden de minister een gezamenlijke oproepOpen dit document met ReadSpeaker docReader: presenteer op Prinsjesdag een noodpakket tegen de wooncrisis. Met 10 miljard opbrengst aan verhuurderheffing en ruime steunpakketten aan andere sectoren kan niemand stellen dat daar geen ruimte voor is.

Noodpakket

De initiatiefnemers stellen een noodpakket voor. Een noodpakket dat huurders financieel ondersteunt. Een noodpakket dat ervoor zorgt dat er de komende jaren meer sociale huurwoningen worden gebouwd om de oneindige wachtlijsten terug te dringen. Een noodpakket dat ervoor zorgt dat bestaande woningen worden opgeknapt en klaar zijn voor de toekomst.

Dit zijn de voorstellen:

  • Een woningbouwimpuls van 2,5 miljard zodat gemeenten voor een langere periode kunnen blijven doorbouwen in de crisis, met als eis minimaal 30% sociale huur voor nieuwbouwprojecten;
  • Een investeringsfonds van 3 miljard voor huurverlaging, nieuwbouw en verduurzaming van sociale huurwoningen;
  • Tot de coronacrisis ten einde is gemeenten financieel volledig compenseren om voor voldoende maatschappelijke opvang te zorgen voor daklozen;
  • De huurtoeslag te verhogen en breder beschikbaar maken.

De Tweede Kamerverkiezingen naderen en dit is de laatste kans voor het kabinet om te kiezen voor de belangen van huurders en woningzoekenden. Goed en betaalbaar wonen is een grondrecht.

Doe mee!

Een petitie is online gezet, waarin iedereen kan tekenen voor een beter woonbeleid.

-> TEKEN HIER DE PETITIE

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!