Hoe kunt u stemmen in coronatijd?

Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. Ook in coronatijd is het belangrijk dat iedereen kan stemmen. Want elke stem telt. Op deze pagina geven we u informatie over het stemmen in coronatijd en wat er mogelijk is, zodat u goed voorbereid kunt gaan stemmen.

Mogelijkheden om te stemmen

Bij de komende Tweede Kamerverkiezing heeft u de volgende mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

 • Stemmen in het stemlokaal
 • Indien u ouder bent dan 70 jaar kunt u per brief stemmen
  • Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen bij deze verkiezing ook per brief stemmen. U kunt uw briefstem tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur op de post doen of deze af te geven bij een gemeentelijk afgiftepunt, dat kan tot 17 maart 21.00 uur.
 • Vervroegd stemmen
  • Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn in alle gemeenten een aantal stemlokalen geopend, vooral voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren.
 • Iemand machtigen
  • Kiezers van 18 jaar en ouder kunnen, net als bij andere verkiezingen, iemand machtigen om hun stem voor hen uit te brengen.

Stemmen in het stemlokaal

Als u gaat stemmen in een stemlokaal, heeft u een stempas, een identiteitsbewijs en een mondkapje nodig. Uw gemeente maakt bekend waar de stemlokalen zijn. In alle stemlokalen zijn coronamaatregelen genomen. Daardoor kunt u goed en zo veilig mogelijk uw stem uitbrengen.

Meer informatie over het stemmen in het stemlokaal

Stemmen per brief

Als u 70 jaar of ouder bent dan kunt u bij deze Tweede Kamerverkiezing ook per brief stemmen. Alles wat u nodig heeft om uw stem uit te brengen ontvangt u thuis. Uiterlijk 3 maart ontvangt u een envelop met uw stempluspas en een gezondheidscheck (enkele vragen over het coronavirus). Met deze stempluspas kunt u:

 

Documenten om per brief te stemmen

Uiterlijk 11 maart ontvangt u een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het briefstemmen. Hiermee kunt u uw stem bij deze Tweede Kamerverkiezing dus ook per brief uitbrengen. U kunt per brief stemmen door deze uiterlijk 12 maart 17.00 uur op de post te doen of door deze af te geven bij een gemeentelijk afgiftepunt, dat kan tot 17 maart 21.00 uur.

Briefstem afgeven bij gemeentelijk afgiftepunt

U kunt uw briefstem ook afgeven bij een gemeentelijk afgiftepunt voor briefstemmen. De openingstijden van de afgiftepunten zijn:

 • op werkdagen van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart 2021 van 09.00 tot 17.00 uur
 • op de dag van de verkiezingen (woensdag 17 maart 2021) van 07.30 tot 21.00 uur.

Kijk op de website van uw gemeente waar de afgiftepunten zijn. Of vraag het na bij uw gemeente.

Meer informatie over het stemmen per brief

Iemand machtigen

Kunt u zelf niet naar een stemlokaal gaan? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dat is bijvoorbeeld nodig als u vanwege uw gezondheid geen risico’s wil lopen, als u ziek bent, of als u naar het buitenland gaat en op de dag van de verkiezing niet in Nederland bent. Dit heet stemmen bij volmacht. U kunt dit op twee manieren regelen: via een onderhandse volmacht met uw stempas of via een machtingsformulier met een schriftelijke volmacht.

Meer informatie over iemand machtigen

Hoe kunt u stemmen? Een handige infographic