KBO-PCOB Academie

KBO-PCOB Academie: van, voor en door senioren.

De KBO-PCOB Academie is een nieuw initiatief van KBO-PCOB dat momenteel ontwikkeld wordt. De Academie is erop gericht (vrijwilligers van) lokale afdelingen toe te rusten door middel van een toegankelijk aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Waar mogelijk op basis van het ‘train-de-trainerprincipe, waarbij vrijwilligers getraind worden om andere vrijwilligers te trainen. Daarmee biedt de Academie de vrijwilligers de mogelijkheid om van elkaars expertise gebruik te maken.

Het aanbod dat u op deze pagina aantreft is het begin. In de komende tijd zal het aanbod van trainingen en workshops, zowel via internet als op locatie, worden uitgebreid.

Overzicht actuele trainingen

1 november

Dominicanenklooster in Huissen

Inspiratiedag Grenzeloos Leven

Nadenken en praten over onze eindigheid doen we niet elke dag. Toch raakt het aan de essentie van ons leven en de levensvragen die bij het leven horen. Op 1 november 2018 wordt voor de tweede keer een inspiratiedag rond dit thema georganiseerd.

2 en 21 november

Zwolle en Dordrecht

Slotmanifestaties Mij & Zorg

Wil ik over tien jaar nog in mijn huidige (grote) huis wonen? Kan ik de tuin straks nog onder­houden? En heb ik mensen om me heen op wie ik kan rekenen als ik minder mobiel word? Dat zijn enkele vragen die mensen de afgelopen 3 jaar bespraken tijdens bijeenkomsten van Mij & Zorg. Ruim 1.300 senioren gingen met elkaar in gesprek over vragen, twij­fels, behoeften en mogelijke oplossingen.

KBO-PCOB rondt eind 2018 het project Mij & Zorg af. Voordat dit gebeurt willen we samen met u terugblikken, de resultaten bespreken en met elkaar vooruit kijken. U bent van harte uitgenodigd om een van de slotmanifestaties op 2 en 21 november bij te wonen.

19 november

Jaarbeurs Utrecht

Debatmanifestatie over pensioenen

Wat verwachten senioren van een aangepast pensioenstelsel? Welke uitganspunten zijn voor gepensioneerden van belang en hoe denken deskundigen daarover? Dat hoort u op 19 november tijdens de debatmanifestatie over pensioenen, waarvoor KBO-PCOB u uitnodigt. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een van de gasten. De bijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht start om 13.30 uur en eindigt om 16.00 uur.
Deelname aan de bijeenkomst is gratis, reiskosten zijn voor eigen rekening. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u snel aan.

Diverse data tussen oktober 2018 en november 2019

in Zwolle, Zeist, Haarlem, Baexem, Ermelo en Berkel en Rodenrijs

Training 'Zicht op verminderd zicht' voor vrijwilligers van KBO-PCOB

KBO-PCOB vindt het belangrijk dat mensen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig mensen met een slechter zicht te signaleren en hen te wijzen op de mogelijkheden die er zijn. Samen met Stichting Bartiméus (de grootste expertise-organisatie voor slechtziende en blinde mensen) en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt gaat KBO-PCOB daarom vrijwilligers trainen. Deze vrijwilligers kunnen blinden en slechtzienden wijzen op hulpmiddelen om hun leven te verbeteren, waardoor mensen kunnen blijven meedoen, binnen én buiten de vereniging.

Behalve de actuele activiteiten die we op deze plek onder uw aandacht brengen, zijn ook diverse activiteiten ter ondersteuning van vrijwilligers van KBO-PCOB in ontwikkeling. U kunt hierbij denken aan informatieve bijeenkomsten, workshops voor vrijwilligers en trainingen volgens het train-de-trainerprincipe. Wilt u op de hoogte blijven van het meest actuele aanbod? Abonneer u dan gratis op onze nieuwsbrief door op de rode knop te klikken.

Archief trainingen

2, 9 en 11 oktober 2018

In Zwolle, Utrecht, Den Haag

Themadagen Pact Ouderenzorg: deel uw ideeën met ons

De afgelopen maanden heeft KBO-PCOB als partner van het Pact Ouderenzorg meegepraat op bijna alle programmalijnen. Natuurlijk zijn we niet op alle fronten tevreden, maar we zijn blij met de extra aandacht voor ouderen in deze samenleving. Wij zien ook uitdagingen! Hoe worden de plannen en voornemens realiteit? Hoe zorgen we ervoor dat ouderen ook betrokken worden? En hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat in ook uw gemeente het Pact gaat doorwerken? Waar uitdagingen zijn, liggen ook kansen.

Om deze kansen te bespreken organiseren we in oktober drie themabijeenkomsten, waarbij interactie centraal staat. Graag willen we met u in gesprek over de vraag: wat betekent het Pact Ouderenzorg voor u?

4 oktober

Den Haag

Training Lokale Belangenbehartiging

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zijn er nieuwe gemeenteraden en Colleges van B&W. Een logisch startpunt voor lokale belangenbehartigers om de relatie met gemeenten op te bouwen of te versterken. Wilt u graag leren hoe u dat aanpakt en welke instrumenten u kunt inzetten? Voor (aspirant) lokale belangenbehartigers organiseren wij een 1-daagse training.

25 september 2018

In Utrecht (Verenigingsbureau KBO-PCOB)

Besturen is een vak - Training Bestuur en Organisatie

Om gehoor te geven aan de oproep van een aantal (aspirant-)bestuurders start KBO-PCOB in verenigingsseizoen 2018-2019 met de training Bestuur en Organisatie. De training start 25 september met een proefbijeenkomst (pilot) voor bestuurders die er naast hun eigen bestuurswerk misschien ook wel interesse in hebben om deze training op den duur aan andere (aspirant-)bestuurders te gaan geven. Deze training van de KBO-PCOB Academie is volgens het train-de-trainerprincipe.

29 maart en 3 april 2018

in Utrecht en Zwolle

Training voor (aspirant) Lokale Belangenbehartigers

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zijn er nieuwe gemeenteraden en Colleges van B&W. Een logisch startpunt voor lokale belangenbehartigers om de relatie met gemeenten op te bouwen of te versterken. Wilt u graag leren hoe u dat aanpakt en welke instrumenten u kunt inzetten? Op 29 maart (Utrecht) en 3 april (Zwolle) organiseren wij daarom speciaal voor (aspirant) lokale belangenbehartigers een 1-daagse training.

19 maart 2018

in Utrecht

Een brief voor wie me lief is

Maandag 19 maart 2018 organiseert KBO-PCOB een workshop waarin het leren begeleiden en organiseren van een schrijfsessie centraal staat. In deze schrijfsessies worden senioren begeleid bij het schrijven van een brief aan naasten, waarin zij aangeven wat zij belangrijk vinden rond hun levenseinde.

9 oktober 2017

Training over veiligheid voor vrijwillige ouderenadviseurs

Vrijwillige ouderenadviseurs van KBO en PCOB en vrijwilligers die een achtergrond in veiligheid hebben zijn van harte welkom om maandag 9 oktober de gratis training over veiligheid bij te wonen. Het is een mooie kans om uw kennis over veiligheid te vergroten en zo senioren nog beter te kunnen adviseren en helpen.

oktober/november 2017

diverse data en locaties

Van niet pluis naar een veilig thuis

KBO-PCOB organiseert in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en haar provinciale verbanden een gratis bijeenkomst voor deze vrijwilligers en mantelzorgers. Daar wordt hen geleerd welke signalen duiden op financieel misbruik, waar risico’s zitten en hoe te handelen bij een ‘niet pluis’ gevoel.

Zeker weten dat u op de hoogte blijft van alle workshops en trainingen?