KBO-PCOB Academie

KBO-PCOB Academie: van, voor en door senioren.

De KBO-PCOB Academie is een nieuw initiatief van KBO-PCOB dat momenteel ontwikkeld wordt. De Academie is erop gericht (vrijwilligers van) lokale afdelingen toe te rusten door middel van een toegankelijk aanbod van trainingen, workshops en bijeenkomsten, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Waar mogelijk op basis van het ‘train-de-trainerprincipe, waarbij vrijwilligers getraind worden om andere vrijwilligers te trainen. Daarmee biedt de Academie de vrijwilligers de mogelijkheid om van elkaars expertise gebruik te maken.

Het aanbod dat u op deze pagina aantreft is het begin. In de komende tijd zal het aanbod van trainingen en workshops, zowel via internet als op locatie, worden uitgebreid.

Overzicht actuele trainingen

30 augustus, tweede datum wordt nog bepaald

In Utrecht (Verenigingsbureau KBO-PCOB)

Schrijf een brief aan uw naaste(n)

Het is vaak niet makkelijk om met dierbaren in gesprek te gaan over de laatste fase van je leven. Wel is het heel waardevol dat naasten weten hoe je daarover denkt. Dat ze weten wat je belangrijk vindt en wat je wensen zijn. KBO-PCOB stimuleert graag dat mensen met elkaar in gesprek gaan over de laatste levensfase en organiseert daarom twee bijeenkomsten in dit kader.

Dominicanenklooster Zwolle

Bijeenkomst over sterven: Doodgewoon Zwolle

Een ongewoon gesprek in het Dominicanenklooster

Sterven gaat vanzelf, maar de manier waarop we dat doen verandert. De medische wetenschap kan zo veel, dat het steeds belangrijker wordt om zelf na te denken over doodgaan. Tijdens deze middag doen we dat samen, in een open gesprek met diverse professionals. Na afloop kunt u blijven voor een lekkere kloostermaaltijd en ook meedoen met de vespers van de broeders.

Den Haag

Vooraankondiging

Training Lokale Belangenbehartiging

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zijn er nieuwe gemeenteraden en Colleges van B&W. Een logisch startpunt voor lokale belangenbehartigers om de relatie met gemeenten op te bouwen of te versterken. Wilt u graag leren hoe u dat aanpakt en welke instrumenten u kunt inzetten? Voor (aspirant) lokale belangenbehartigers organiseren wij een 1-daagse training.

Dominicanenklooster in Huissen

Vooraankondiging

Inspiratiedag Grenzeloos Leven

Nadenken en praten over onze eindigheid doen we niet elke dag. Toch raakt het aan de essentie van ons leven en de levensvragen die bij het leven horen. Op 1 november 2018 wordt voor de tweede keer een inspiratiedag rond dit thema georganiseerd.

Diverse data tussen oktober 2018 en november 2019

in Zwolle, Zeist, Haarlem, Baexem, Ermelo en Berkel en Rodenrijs

Training 'Zicht op verminderd zicht' voor vrijwilligers van KBO-PCOB

KBO-PCOB vindt het belangrijk dat mensen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig mensen met een slechter zicht te signaleren en hen te wijzen op de mogelijkheden die er zijn. Samen met Stichting Bartiméus (de grootste expertise-organisatie voor slechtziende en blinde mensen) en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt gaat KBO-PCOB daarom vrijwilligers trainen. Deze vrijwilligers kunnen blinden en slechtzienden wijzen op hulpmiddelen om hun leven te verbeteren, waardoor mensen kunnen blijven meedoen, binnen én buiten de vereniging.

Behalve de actuele activiteiten die we op deze plek onder uw aandacht brengen, zijn ook diverse activiteiten ter ondersteuning van vrijwilligers van KBO-PCOB in ontwikkeling. U kunt hierbij denken aan informatieve bijeenkomsten, workshops voor vrijwilligers en trainingen volgens het train-de-trainerprincipe. Wilt u op de hoogte blijven van het meest actuele aanbod? Abonneer u dan gratis op onze nieuwsbrief door op de rode knop te klikken.

Archief trainingen

29 maart en 3 april 2018

in Utrecht en Zwolle

Training voor (aspirant) Lokale Belangenbehartigers

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 zijn er nieuwe gemeenteraden en Colleges van B&W. Een logisch startpunt voor lokale belangenbehartigers om de relatie met gemeenten op te bouwen of te versterken. Wilt u graag leren hoe u dat aanpakt en welke instrumenten u kunt inzetten? Op 29 maart (Utrecht) en 3 april (Zwolle) organiseren wij daarom speciaal voor (aspirant) lokale belangenbehartigers een 1-daagse training.

19 maart 2018

in Utrecht

Een brief voor wie me lief is

Maandag 19 maart 2018 organiseert KBO-PCOB een workshop waarin het leren begeleiden en organiseren van een schrijfsessie centraal staat. In deze schrijfsessies worden senioren begeleid bij het schrijven van een brief aan naasten, waarin zij aangeven wat zij belangrijk vinden rond hun levenseinde.

9 oktober 2017

Training over veiligheid voor vrijwillige ouderenadviseurs

Vrijwillige ouderenadviseurs van KBO en PCOB en vrijwilligers die een achtergrond in veiligheid hebben zijn van harte welkom om maandag 9 oktober de gratis training over veiligheid bij te wonen. Het is een mooie kans om uw kennis over veiligheid te vergroten en zo senioren nog beter te kunnen adviseren en helpen.

oktober/november 2017

diverse data en locaties

Van niet pluis naar een veilig thuis

KBO-PCOB organiseert in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en haar provinciale verbanden een gratis bijeenkomst voor deze vrijwilligers en mantelzorgers. Daar wordt hen geleerd welke signalen duiden op financieel misbruik, waar risico’s zitten en hoe te handelen bij een ‘niet pluis’ gevoel.

Zeker weten dat u op de hoogte blijft van alle workshops en trainingen?