Diensten voor leden

Veiligheidsadvies

Ons huis is zo’n belangrijke plek dat een veiligheidscontrole niet mag ontbreken. Is alles in huis wel veilig? Zit er bijvoorbeeld een kierstandhouder op de deur? Weet u waar u aan moet denken om inbraak te voorkomen?

De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB komen kosteloos bij u langs om te zien of uw huis aan de laatste veiligheidsmaatregelen voldoet. Inbraak- en brandpreventie komen aan bod, maar ook kijkt de veiligheidsadviseur of uw huis zo ingericht is dat de kans op vallen zo klein mogelijk is, geeft u tips over het voorkomen van babbeltrucs, maar geeft ook advies over internetveiligheid.

Kortom, de veiligheidsadviseur geeft u  tips en informatie zodat u weet wat u kunt doen en waar u op kunt letten. Ook organiseren zij diverse groepsvoorlichtingen over het thema veiligheid en de genoemde onderwerpen die binnen dit thema vallen.

Onze veiligheidsadviseurs zijn goed opgeleid en hebben naast de basistraining ouderenadvisering ook de training veiligheidsadviseur gevolgd.

Contact met veiligheidsadviseur

Zoekt u een veiligheidsadviseur bij u in de buurt? Bel dan met de Servicetelefoon, tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag 10.00 tot 13.00 uur)

Internetveiligheid

Senioren zijn digitaal veel actiever geworden de laatste jaren. Maar criminelen ook. Digitale babbeltrucs, phishing, spoofing en hulpvraagfraude zijn fenomenen waar ook senioren regelmatig het slachtoffer van zijn.

Voorlichter internetveiligheid
Een groep voorlichters die via kbo-pcob een training internetveiligheid heeft gevolgd, kan nu ingezet worden tijdens een informatiebijeenkomst van uw afdeling. Wilt u meer informatie ontvangen en een voorlichter aanvragen, mail dan naar: marja.berendsen@kbo-pcob.nl

Digimaatje
Een aantal afdelingen heeft al een of meerdere ‘digimaatjes’ in huis. Een digimaatje is een vrijwilliger – bijvoorbeeld een veiligheidsadviseur of tabletcoach – die handig is met tablets, laptops en/of smartphones en het liefst ook getraind is in internetveiligheid. Deze vrijwilligers helpen senioren 1-op-1 om vaardiger te worden in het gebruik van de digitale hulpmiddelen.

Maak gebruik van gratis materiaal
KBO-PCOB heeft, deels samen met de Rijksoverheid, allerlei materiaal verzameld over internetveiligheid dat u gratis kunt gebruiken. Zoals interessante webinars, filmpjes met Kees Hulst (Hendrik Groen in de tv-serie), gratis brochures en een A4 met alle tips op een rij.
U kunt deze informatie vinden op onze Academie

Met hulp van duizenden vrijwilligers zet seniorenorganisatie KBO-PCOB zich elke dag in voor senioren in Nederland. Speciaal voor leden zijn er verschillende diensten voor én door senioren. Ons aanbod van diensten voor leden vindt u op deze pagina.

Servicetelefoon

Leden van KBO-PCOB kunnen met vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn en gezondheid terecht bij de Servicetelefoon. U wordt dan persoonlijk te woord gestaan door ons telefoonteam, bestaande uit goed opgeleide vrijwilligers, die u een passend antwoord geven of u, als dat nodig is, doorverwijzen.

U kunt de Servicetelefoon van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur bereiken via tel. 030-340 06 55.

Pensioen- en Juristentelefoon

Naast de Servicetelefoon kunt u met pensioengerelateerde of juridische vragen terecht bij de Juristentelefoon of de Pensioentelefoon. Onze vrijwilligers bij de Pensioen- en Juristentelefoon zijn werkzaam geweest binnen een pensioen- of juridische omgeving en kunnen u dus goed van dienst zijn.

Juristentelefoon

Met juridische vragen kunt u terecht bij de Juristentelefoon via 030-340 06 55.

De Juristentelefoon is bereikbaar op:
– Woensdag 13.00 – 15.00 uur
– Donderdag 13.00 – 15.00 uur

Pensioentelefoon

Ons pensioenstelsel behoort tot het beste van de wereld. Maar het is ook geen makkelijk onderwerp. Heeft u vragen over uw pensioen? Bel dan de KBO-PCOB Pensioentelefoon via 030-340 06 55.

De Pensioentelefoon is bereikbaar op:
– Woensdag 13.00 – 15.00 uur
– Donderdag 13.00 – 15.00 uur

Tabletcoaching

Alle senioren aan de tablet!

Waarom? Omdat een tablet u op allerlei nuttige en leuke manieren kan helpen, zodat u bijvoorbeeld zelf dingen kunt regelen, maar ook op het gebied van veiligheid, gezondheid en ontspanning biedt een tablet veel mogelijkheden. Wilt u meer weten over het leren omgaan met de tablet of bent u geïnteresseerd in de digitale ontwikkelingen? Kijk dan voor een activiteit van de KBO of PCOB-afdeling bij u in de buurt.

Onze tabletcoaches zijn KBO of PCOB-leden en enthousiaste ervaringsdeskundigen. Ze hebben een passende training gevolgd waardoor ze anderen goed kunnen helpen. Bovendien hebben ze geduld om mensen duidelijk en begrijpelijk uitleg te geven in kleine groepen.

Contact met tabletcoach

Zoekt u een tabletcoach bij u in de buurt? Neem dan contact op met uw lokale afdeling of bel de Servicetelefoon, tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag 10.00 tot 13.00 uur).

Ouderenadviseurs

Ouderenadviseurs zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen de weg te vinden bij een hulpvraag op het gebied van zorg, welzijn of veiligheid, financiën of vervoer. Ouderenadvisering is een gratis dienst die KBO-PCOB biedt aan alle senioren.

U hoeft geen lid van KBO of PCOB te zijn om een beroep te doen op de ouderenadviseur. Hij of zij staat voor u klaar, en biedt u advies over de mogelijkheden die er voor u zijn op basis van uw vragen. De ouderadviseur werkt met verschillende organisaties in uw gemeente samen en weet heel goed de weg in het aanbod van regelingen en voorzieningen.

Mede door de hulp van de ouderenadviseur kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie in eigen handen houden. Zij werken op vrijwillige basis en zijn dus niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie. Daardoor kunnen ze zelfstandig, onafhankelijk én gratis hun werk doen. Onze ouderenadviseurs hebben veel affiniteit met de zorg en zijn goed op de hoogte van de diverse zorg, welzijn, veiligheid, vervoer of financiën. Zij hebben hiervoor de speciale training Ouderenadviseur gevolgd en krijgen regelmatig bijscholing.

Wat kan de ouderenadviseur voor u doen?

Heeft u vragen over zorg, langer thuiswonen, vervoer of financiën? Of weet u niet waar u het beste terecht kunt? Dat is zeker niet vreemd, want het is lang niet vanzelfsprekend dat iedereen de weg weet in alle huidige voorzieningen om langer thuis te blijven wonen. Ook is er vaak sprake van regels en papierwerk. U kunt dan een beroep doen op een van de ouderenadviseurs van KBO-PCOB.

Enkele voorbeelden van vragen waarbij de ouderenadviseur u kan helpen:

  • Zijn er sociale activiteiten in mijn buurt?
  • Hoe kan ik nieuwe contacten maken?
  • Kom ik in aanmerking voor een traplift?
  • Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente?
  • Ik weet niet meer goed raad met mijn administratie. Wat kan ik hieraan doen?
  • Binnenkort komt de gemeente langs voor een keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?
  • Hoe werkt het regionaal taxivervoer en krijg ik dat vergoed?

Onze ouderenadviseurs werken voor alle senioren in nauwe samenwerking met andere organisaties, zoals de gemeente, stichting welzijn ouderen en het landelijke kantoor van KBO-PCOB in Utrecht. Zij werken op vrijwillige basis en zijn dus niet in dienst van de gemeente of een welzijnsorganisatie. Daardoor kunnen ze zelfstandig, onafhankelijk én gratis hun werk doen. Ze hebben de opleiding Ouderenadviseur gevolgd en krijgen regelmatig bijscholing.

Contact met ouderenadviseur

Zoekt u een ouderenadviseur bij u in de buurt? Neem dan contact op met uw lokale afdeling of bel de Servicetelefoon, tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag 10.00 tot 13.00 uur).

Hulp bij uw belastingaangifte

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingpapieren? Leden van KBO-PCOB die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, kunnen tegen een kleine vergoeding hun aangifte laten verzorgen door een belastinginvuller van KBO-PCOB. U kunt ook hulp krijgen bij het aanvragen van zorg- en huurtoeslag. Lees meer>

Contact met belastinginvuller

Zoekt u een belastinginvuller bij u in de buurt? Neem dan contact op met uw lokale afdeling.

Checklist 'hoe te handelen na overlijden'

Soms zien we het overlijden van een naaste aankomen. De andere keer komt het compleet onverwacht. Eén ding blijft hetzelfde. Heeft u te maken met een sterfgeval, dan komt er ineens van alles op u af. Er moeten ook snel praktische zaken geregeld worden. Maar wat? Met deze checklist zorgen wij graag voor een steuntje in de rug.

Bekijk de checklist

Op de hoogte blijven van al ons verenigingsnieuws?