Update Coronanieuws

Op deze pagina vindt u de laatste berichten rond corona die voor u als lid of afdeling van KBO en PCOB van belang kunnen zijn. Heeft u vragen? Kijk dan bij Veelgestelde vragen op deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar info@kbo-pcob.nl.

11 april 2022

Gewijzigd testbeleid per 11 april

Vanaf vandaag is het coronatestbeleid veranderd. Het uitgangspunt is nu dat je bij een mogelijke coronabesmetting een thuistest doet. Het is niet meer nodig om een positieve zelftest door de GGD te laten bevestigen.

Er komt in deze fase van de pandemie meer verantwoordelijkheid bij mensen (en branches) zelf te liggen. Voor kwetsbare mensen is dat soms ingewikkeld. Daarom is het voor bepaalde doelgroepen nog wel mogelijk om zich te laten testen bij de GGD:

 • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis).
 • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (van 70 jaar of ouder, of met een ernstige afweerstoornis)
 • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen.

 

Overigens kunnen ook de volgende mensen nog een test bij de GGD doen:

 • Zorgmedewerkers
 • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben.

 

Meer informatie hierover

23 maart 2022

Versoepeling coronamaatregelen per 23 maart

Per 23 maart 2022 zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. Wat houdt dit in voor u? Lees hier de belangrijkste aanpassingen:

Mondkapjesplicht:
Wel verplicht: in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.
Niet meer verplicht: in en om het openbaar vervoer, taxi’s, touringcars en op veerboten.
Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen.

Testen voor toegang:
Er zijn geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Het advies van de overheid is de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan als u binnenkort van plan bent naar het buitenland te reizen.

Kijk voor alle aanpassingen op: de website van Rijksoverheid
Let op: de datum op de pagina  van de Rijksoverheid bovenaan is 15 maart, maar verder naar beneden leest u over de maatregelen die per 23 maart gelden.

16 februari 2022

Verruiming maatregelen vanaf 18 en 25 februari

In de persconferentie van dinsdag 15 februari kondigde Kuipers verdere versoepelingen van de maatregelen aan. De gevolgen voor de activiteiten van de afdelingen leest u onderstaand

 • Vanaf 18 februari zijn avondactiviteiten toegestaan tot 01.00 uur ’s nachts
 • Mondkapje hoeft niet meer. Vaste zitplaatsen zijn niet meer nodig en de anderhalve meter maatregel verdwijnt.
 • Indien u gebruik maakt van een locatie waar het coronatoegangsbewijs verplicht is dan blijft dat nog gehandhaafd
 • Vanaf 25 februari verdwijnt het coronatoegangsbewijs en zijn we weer ’terug naar het oude normaal’.
  Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

25 januari 2022

Verruiming maatregelen na persconferentie 25 januari

In de persconferentie van dinsdag 25 januari kondigden premier Rutte en minister Kuipers verdere versoepelingen van de maatregelen aan.

 • Activiteiten binnen kunnen doorgang vinden met inachtneming van 1,5 meter afstand. Voor afdelingsbijeenkomsten van KBO-PCOB was dit al het geval. Het verschil met de vorige update is dat evenementen nu ook kunnen doorgaan, tot een maximum van 1.250 personen.
  Onder voorwaarden, en tot uiterlijk 22.00 uur.
 • Evenementen zonder vaste zitplaats zijn nog niet toegestaan.
 • Activiteiten mogen nu bijna overal doorgaan tot uiterlijk 22.00 uur.
 • Het advies blijft om een mondkapje te dragen waar u geen 1,5 meter afstand kunt houden en zeker als u beweegt.
 • Zorgt u tijdens bijeenkomsten voor vaste zitplaatsen en drankjes bij de zitplaatsen zodat u onnodig lopen voorkomt.
 • Zorg voor goede ventilatie.
 • Bij klachten: doe een test en blijf thuis.
 • Het coronatoegangsbewijs blijft nodig op plekken waar de beheerder van een gebouw dit aangeeft. Bij reguliere activiteiten van KBO en PCOB en reguliere activiteiten in dorps- en buurthuizen is een coronatoegangsbewijs niet nodig.
  In de Handreiking dorps- en buurthuizen     treft u een uitgebreide uitleg aan. KBO- en PCOB-activiteiten vallen onder deze regelingen.
  Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

18 januari 2022

Afdelingsbijeenkomsten kunnen doorgaan

Activiteiten van afdelingen van KBO en PCOB  vallen onder de regelingen voor buurthuizen. In buurthuizen mogen alle normale activiteiten behalve evenementen weer doorgaan. Dit betekent dat afdelingsbijeenkomsten ook weer kunnen plaatsvinden. Neemt u wel alle maatregelen in acht rond hygiëne en mondkapjes. Daar waar u geen 1,5 meter afstand kunt houden is het advies een mondkapje te dragen.
De situatie is daarmee nagenoeg hetzelfde als eind november 2021.
In de Handreiking dorps- en buurthuizen    treft u de uitgebreide uitleg aan. LET OP: in deze handreiking staat 30 november 2021, dat klopt dus!
Kijk voor meer informatie over de plekken waar u allemaal naartoe mag, op de website van Rijksoverheid

21 december 2021

Gevolgen van de maatregelen voor afdelingsbijeenkomsten

Activiteiten van afdelingen van KBO en PCOB  vallen onder de regelingen voor buurthuizen. Voor de functie van georganiseerde dagbesteding en opvang van kwetsbare groepen, blijven de buurthuizen open. Alleen voor die functie, niet voor andere activiteiten.
Wij raden u nadrukkelijk aan, hoe vervelend ook, bijeenkomsten van afdelingen te annuleren en uit te zien naar bijeenkomsten na 14 januari.
Meer informatie over welke locaties open blijven zoals winkels voor zorghulpmiddelen, vindt u op de website van Rijksoverheid

18 december 2021

Maatregelen verlengd tot en met 14 januari 2022

Update na persconferentie 18 december:
Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikron-variant van het virus. Daarom verscherpt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Dat betekent onder andere alle bestaande maatregelen in acht blijven nemen.

• Hoe ontzettend vervelend ook, en hoewel geen uitspraken zijn gedaan over bijeenkomsten in buurthuizen, raden we u nadrukkelijk aan bijeenkomsten van de afdelingen te annuleren en uit te zien naar bijeenkomsten na 14 januari. Mocht er toch op korte termijn een ander advies komen dan houden we u via deze pagina op de hoogte.

Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten.
• Let op bij bezoek:
o Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
o Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
o Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen, en 1,5 meter afstand te houden.
Kijk voor het uitgebreide overzicht van de maatregelen op: de website van Rijksoverheid: Kort overzicht coronamaatregelen

16 december 2021

30 november 2021

Richtlijnen voor afdelingsactiviteiten

Vandaag zijn de nieuwe richtlijnen voor buurt- en dorpshuizen gepubliceerd naar aanleiding van de  recente corona maatregelen.  Voor de afdelingsactiviteiten die plaatsvinden in buurthuizen geldt dat deze tot 17.00u gewoon doorgang kunnen vinden en de maatregelen zoals eerder afgekondigd blijven bestaan. Ook zijn activiteiten na 17.00u toegestaan, met oproep om dat zoveel mogelijk te vermijden. Wij ondersteunen deze oproep en roepen u op afdelingsactiviteiten zoveel mogelijk te plannen voor 17u! Nieuw is dat een mondkapje verplicht is bij beweging! Ook roepen wij u nadrukkelijk op voorafgaand aan activiteiten met elkaar te checken of een ieder zich goed bij ontmoeting voelt. Goed ventileren en anderhalve meter afstand houden hoort bij het serieus nemen van de huidige situatie. Net als de andere basismaatregelen. Bij klachten blijft u thuis en doet u vanzelfsprekend een zelftest als u wel wilt komen. Een QR code is alleen verplicht als het buurt- of dorpshuis dat heeft voorgeschreven. Wij doen een dringend beroep op u om de basismaatregelen op te volgen. De verdere richtlijnen voor bijeenkomsten in buurthuizen treft u hier.

26 november 2021

Beeldbellen als afdelingsactiviteiten beperkt (kunnen) doorgaan

Beeldbellen als bezoek niet kan

Demissionair premier Rutte had tijdens de laatste persconferentie een bijna onmenselijke verzoek: vermijdt voorlopig het contact met senioren, om hen op deze manier te beschermen tegen het coronavirus. Hoe hard de boodschap ook is, zeker in deze tijd van donkere, maar ook gezellige, dagen, het is wel de realiteit: via schoolgaande kinderen komt het virus ook bij de oppas oma’s en opa’s in huis.

Om juist vereenzaming te voorkomen riep Rutte ook op om eens wat vaker contact te hebben via andere wegen. Bijvoorbeeld met een kaartje, een telefoontje of via beeldbellen. Dat laatste is natuurlijk een mooie manier om elkaar ook echt te zien.

Als u nog niet bekend met beeldbellen bent, of als u het nog lastig vindt en nog wat tips kan gebruiken, dan kunt u gebruik maken van een handige uitleg van KBO-PCOB, waarin u stapsgewijs wordt meegenomen. En zo kunt u, al bent u ver weg, toch uw naasten van dichtbij zien.

16 november 2021

Richtlijnen voor afdelingsactiviteiten

Sinds 13 november 18.00 uur gelden nieuwe coronamaatregelen. Activiteiten van KBO-PCOB- afdelingen vallen onder buurt- en dorpshuizen qua regelgeving, de volledige tekst van de richtlijnen vindt u onder aan dit bericht. De grootste wijziging ten opzichte van de vorige versie, is dat te allen tijde moet worden geprobeerd de 1,5 meter te respecteren.

Activiteiten van afdelingen kunnen ook na 20.00 uur doorgaan.
Voor reguliere ontmoetingsactiviteiten in het buurt- en dorpshuis gelden géén verplichte sluitingstijden. Deze activiteiten worden gezien als essentieel voor veel mensen. De activiteiten, ook van afdelingen KBO en PCOB, mogen dan ook doorgaan na 20.00 uur. Een reguliere afdelingsactiviteit is geen evenement.
Alle basisregels moeten in acht worden genomen, zoals ventilatie, 1,5 meter afstand houden, mondkapjes en handhygiëne.
Beheerders mogen er wel voor kiezen een buurthuis eerder dan normaal te sluiten (bijvoorbeeld in overleg met de gemeente).

Coronatoegangsbewijs en mondkapje
De toepasbaarheid van het coronatoegangsbewijs verandert niet. Wel geldt nu de regel dat als er geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt om toegang te verlenen, de 1,5 meter afstand en het gebruik van een mondkapje verplicht wordt.

Maak weloverwogen afspraken
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over hoe regels geïnterpreteerd moeten worden en of activiteiten en evenementen geannuleerd moeten worden. Juist in dorps- en buurthuizen is er soms onduidelijkheid, waardoor er discussie kan ontstaan of activiteiten in deze fase doorgang kunnen vinden. Het advies is om samen weloverwogen afspraken te maken over de doorgang of annulering van activiteiten en welke huisregels nageleefd dienen te worden. Het in acht nemen van de basisregels ten aanzien van de 1,5 meter afstand, mondkapjes, ventilatie en handhygiëne, hoort daar in ieder geval altijd bij. Speciaal voor afdelingen organiseren we rond dit thema een webinar op 24 november om 10u met Arend Arends, klinisch geriater en OMT lid en Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland. U kunt zich hier aanmelden!

Aangepaste handreiking voor buurthuizen

Sinds 13 november 18.00 uur gelden nieuwe coronamaatregelen. Activiteiten van KBO-PCOB- afdelingen vallen onder buurt- en dorpshuizen qua regelgeving, de volledige tekst van de richtlijnen vindt u onder aan dit bericht. De grootste wijziging ten opzichte van de vorige versie, is dat te allen tijde moet worden geprobeerd de 1,5 meter te respecteren.

Activiteiten van afdelingen kunnen ook na 20.00 uur doorgaan.
Voor reguliere ontmoetingsactiviteiten in het buurt- en dorpshuis gelden géén verplichte sluitingstijden. Deze activiteiten worden gezien als essentieel voor veel mensen. De activiteiten, ook van afdelingen KBO en PCOB, mogen dan ook doorgaan na 20.00 uur. Een reguliere afdelingsactiviteit is geen evenement.
Alle basisregels moeten in acht worden genomen, zoals ventilatie, 1,5 meter afstand houden, mondkapjes en handhygiëne.
Beheerders mogen er wel voor kiezen een buurthuis eerder dan normaal te sluiten (bijvoorbeeld in overleg met de gemeente).

Coronatoegangsbewijs en mondkapje
De toepasbaarheid van het coronatoegangsbewijs verandert niet. Wel geldt nu de regel dat als er geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt om toegang te verlenen, de 1,5 meter afstand en het gebruik van een mondkapje verplicht wordt.

Maak weloverwogen afspraken
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over hoe regels geïnterpreteerd moeten worden en of activiteiten en evenementen geannuleerd moeten worden. Juist in dorps- en buurthuizen is er soms onduidelijkheid, waardoor er discussie kan ontstaan of activiteiten in deze fase doorgang kunnen vinden. Het advies is om samen weloverwogen afspraken te maken over de doorgang of annulering van activiteiten en welke huisregels nageleefd dienen te worden. Het in acht nemen van de basisregels ten aanzien van de 1,5 meter afstand, mondkapjes, ventilatie en handhygiëne, hoort daar in ieder geval altijd bij. Speciaal voor afdelingen organiseren we rond dit thema een webinar op 24 november om 10u met Arend Arends, klinisch geriater en OMT lid en Lex Staal, directeur Sociaal Werk Nederland. U kunt zich hier aanmelden!

Aangepaste handreiking voor buurthuizen

12 November 2021

Persconferentie 12 november - nieuwe maatregelen

In de persconferentie van vrijdag 12 november is een aantal nieuwe corona-maatregelen aangekondigd. De maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur.
In het korte overzicht op de website van de rijksoverheid vindt u de opsomming van de nieuwe maatregelen.

Activiteiten van afdelingen kunnen doorgaan
De normale activiteiten van KBO- en PCOB-afdelingen kunnen doorgang vinden. (Deze activiteiten vallen onder de regelingen die voor buurthuizen gelden).
Wel vragen wij u met klem:
– nodig alleen leden van uw eigen afdeling uit
– houd 1,5 meter afstand van elkaar
– zorg voor voldoende ventilatie
– werk met vaste zitplaatsen
– serveer koffie en thee bij de zitplekken (niet gaan lopen voor consumpties)
– gebruik een mondkapje tijdens het in- en uitlopen.

En zorg zo voor elkaar.  Omzien naar elkaar is immers ons motto!

4 November 2021

Update maatregelen voor afdelingen per 6 november

Dinsdagavond 2 november kondigde het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen ter bestrijding van het coronavirus aan. In de brief aan de Tweede Kamer staat expliciet benoemd dat ‘reguliere exploitatie van buurt- en dorpshuizen is uitgezonderd van een coronatoegangsbewijs’ met uitzondering van evenementen e.d. Dit betekent dat voor activiteiten van de afdelingen nog steeds geen coronatoegangsbewijs nodig is.

Donderdagmiddag 4 november is een mondkapje in buurthuizen en op jongerenlocaties alsnog verplicht gesteld. Dit heeft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV – waar de veiligheidsregio’s onder vallen) besloten. Deze regels gelden ook voor ruimten waarin KBO en PCOB bijeenkomsten houden. Tot en met 2 november was de visie nog dat dit ter beoordeling aan de beheerder was, maar de NCTV komt daar nu op terug. De mondkapjesplicht geldt vanaf 6 november. Zodra bezoekers op hun plek zijn mag het mondkapje af, maar in de zogenoemde ‘verkeersruimten’ (waar mensen langs elkaar lopen) en bij binnenkomst moet deze op. Wanneer men eet dan hoeft er uiteraard geen mondkapje op.
Voor alle duidelijkheid: voor de toegang tot de ruimten is geen CoronaCheck nodig (met uitzondering van evenementen).

Wij verzoeken u uw leden te vragen een mondkapje te dragen bij het lopen tijdens de bijeenkomsten. Als men zit kan het mondkapje weer af. Wij adviseren u ook nadrukkelijk goed te ventileren en zoveel mogelijk de 1,5 meter en de overige basisregels in acht te nemen.
De regeling die geldt sinds 25 september kunt u vooralsnog blijven toepassen.
In de handreiking dorps- en buurthuizen Open dit document met ReadSpeaker docReaderleest u aan welke randvoorwaarden voldaan moet worden voor ontmoetingen en bijeenkomsten.

Voor activiteiten die u onderneemt buiten de normale plaats van samenkomst gelden andere regels! Heeft u een excursie naar bijvoorbeeld een museum dan is daar een coronatoegangsbewijs verplicht. Gaat u op pad met het openbaar vervoer dan is op het station ook weer een mondkapje verplicht.  De regels vindt u hier in eenvoudige taal en ook in de beeldsamenvatting van de maatregelen

.