WE MOGEN ELKAAR WEER ONTMOETEN: KBO-PCOB GAAT OP TOUR VANAF MAART 2022

‘Dat moeten jullie vaker doen!’.

‘Wat een interessante ochtend, en zó fijn om weer echt bij elkaar te kunnen komen.’

Zomaar wat uitspraken van deelnemers aan de eerste inspiratiebijeenkomsten in het
najaar van 2021. We gaan vanaf maart weer verder met boeiende, inspirerende en gezellige bijeenkomsten.
Op deze pagina en o.a. in onze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte.

Meteen inschrijven!

Nieuw! Workshops!

U kunt ’s ochtends de bijeenkomst met de sprekers bijwonen en ’s middags deelnemen aan verschillende interessante workshops:

  • Ledenwerving
  • De Academie (vrijwilligersplatform van KBO-PCOB)
  • Belangenbehartiging
  • Het nieuwe besturen

• Raak in de ochtend geïnspireerd door interessante sprekers zoals presentator Jaap Jongbloed, psycholoog Douwe Draaisma, acteur Peter Faber en presentator/schrijver Leo Fijen.
• Volg ’s middags 1 of 2 interessante workshops rond ledenwerving, de Academie,
belangenbehartiging of het nieuwe besturen.
• U kunt ook kiezen waaraan u deelneemt, bijvoorbeeld alleen aan het ochtend-
of middaggedeelte, of aan 1 of 2 workshops.
De hele dag is natuurlijk het leukst!

 

Van harte welkom!

Ontmoet elkaar en beleef de inspiratiedagen samen! Of u nu aan 1 of meerdere onderdelen deelneemt, u bent VAN HARTE WELKOM!
En neem gerust uw buurvrouw, vriend of vriendin, zoon of dochter mee. Of maak er een afdelingsuitje van!
Met 6 locaties voor de ontmoetingsdagen door heel Nederland, is er altijd een ontmoetingsdag bij u in de buurt.

We verheugen ons erop dat we elkaar weer mogen ontmoeten en elkaar kunnen inspireren en activeren. Samen staan we sterker!

Wij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.  Want levenswijsheid van senioren is het kapitaal van de samenleving. Ontmoeting is daarbij cruciaal.

De KBO-PCOB Inspiratietour 

Het startsein voor het opnieuw ontmoeten is de KBO-PCOB Inspiratietour. Op zes verschillende locaties door het hele land presenteren we een inspirerend programma met verschillende (bekende) sprekers. Bijeenkomsten die in het teken staan van ontmoeten. Binnen de thema’s beweging, omzien naar elkaar, digitalisering en zingeving worden presentaties gegeven waarna u vol energie naar huis gaat. U kunt hierbij denken aan presentator Jaap Jongbloed die iets vertelt over bewegen of psycholoog Douwe Draaisma. Met verschillende sprekers op elke locatie, is elke ontmoetingsdag weer anders. Ga op de pagina verder naar beneden om meer over de verschillende sprekers te lezen. 

Naast de verschillende inspirerende sprekers zijn er op de locaties informatietafels van onder andere lokale KBO-PCOB afdelingen en welzijnsorganisaties.

In de middag organiseren we voor onze leden én voor mensen die binnen onze vereniging actief willen worden interessante workshops rond de Academie, belangenbehartiging, ledenwerving en het nieuwe besturen. Het uiteindelijke doel is dat u zich allemaal weer energiek en comfortabel voelt om opnieuw op te starten!

Data, sprekers en locaties

Voor een pdf van het programma per locatie kunt u klikken op de datum.

Donderdag 17 maart – De Goede Rede, Almere (Flevoland)

Peter Faber, Leo Fijen


Dinsdag 22 maart – Posthuistheater, Heerenveen (Friesland): 

Douwe Draaisma, Marjolein Verburg, Betsy de Keizer


Donderdag 31 maart – Cultuurcentrum de Rank, Soest (Utrecht): 

Jaap Jongbloed, Lisette de Groot, Marinus van den Berg 


Donderdag 7 april – Cultuurkoepel Heiloo (Noord-Holland) 

Jaap Jongbloed, Leo Fijen, Douwe Draaisma


Donderdag 14 april – Domani, Venlo (Limburg) 

Jaap Jongbloed, Hans Straatman, Leo Fijen


Donderdag 21 april – De Stenge, Heinkenszand (Zeeland) 

Jaap Jongbloed, Marinus van den Berg, Bert van Leerdam


De ontmoetingsdagen starten om 10:00 uur en duren tot ongeveer 16:00 uur. Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en of lunch zijn inbegrepen. Aanmelden is noodzakelijk!

Bekijk hier online het programma per locatie en datum

OCHTENDPROGRAMMA

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Peter Faber
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Leo Fijen
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Film
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: De Goede Rede, Kerkgracht 60, 1354 AM Almere
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Peter Faber 
Peter Faber speelde zijn leven lang in diverse films en voorstellingen. Peter Faber heeft ervaren dat theater een positieve bijdrage levert aan het zelfbewustzijn en levensperspectief. Hier vertelt hij dan ook graag over.

Spreker 2: Leo Fijen
Leo Fijen werkt al 30 jaar voor televisie, was het gezicht van veel levensbeschouwelijke programma’s en is al twaalf jaar de vertrouwde presentator van het geloofsgesprek, iedere zondag om 9.45 uur op NPO2. Daarnaast is hij ook uitgever van levensbeschouwelijke boeken en projecten bij uitgeverij Adveniat te Baarn. Leo Fijen zal spreken over hoe het leven trager gaat als je ouder wordt.

Filmvertoning De sleutel tot gelukkig oud en zelfstandig wonen
Een zoektocht naar levensloopbestendig wonen. Gelukkig oud en zelfstandig blijven, een doel voor velen, een realiteit die helaas niet voor iedereen is weggelegd. In deze documentaire, gefilmd in Almere, brengen we de huidige situatie in wonen voor senioren in beeld. Waar loopt u als senior tegenaan? Wat mist u? Hoe zou u het liefst willen wonen?

Beurs
De beurs bestaat uit 3 tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie.
 

MIDDAGPROGRAMMA

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

 
Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. 

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina, of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur).

Ochtendprogramma:

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Douwe Draaisma
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Marjolein Verburg
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Derde spreker – Betsy de Keizer
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: Posthuistheater, Fok 78, 8441 BR Heerenveen
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Douwe Draaisma 
Douwe Draaisma is psycholoog en schrijver van boeken als ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en ‘De Heimweefabriek’. Draaisma geeft op onnavolgbare wijze lezingen over het geheugen. Wat gaat er eigenlijk achteruit in een ouder wordend geheugen? Waar moeten we ons zorgen over maken? En waarover juist niet? Want volgens Douwe Draaisma kan een geheugen op leeftijd je ook prettig verrassen.

Spreker 2: Marjolein Verburg 
Marjolein Verburg groeide op in een muzikaal gezin en begon op jonge leeftijd met zingen. Zij zong in verschillende koren, waaronder het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor. Marjolein is lid van het succesvolle a cappella ensemble Wishful Singing. Met Marjolein ontdekt u hoe zingen uw leven kan verrijken. Tevens verteld ze over hoe zingen kan helpen om na corona weer op adem te komen.

Spreker 3: Betsy de Keizer 
Zelfstandigheid en onafhankelijkheid: dat is toch wel hetgeen dat ieder mens zo lang mogelijk blijft ambiëren. In haar lezing zal Betsy de Keizer ons meenemen in de nieuwste technologische ontwikkelingen die zelfstandig wonen en hiermee onafhankelijkheid ondersteunen. En hoe belangrijk wij senioren zijn voor de maatschappij.

Beurs
De beurs bestaat uit 6 tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie (https://academie.kbo-pcob.nl/).

 Middagprogramma

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

 Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina, of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur).

Ochtendprogramma

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Jaap Jongbloed
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Lisette de Groot
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Derde spreker – Marinus van den Berg
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: Cultuurcentrum de Rank, Soesterbergsestraat 18, 3768 EJ Soest
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Jaap Jongbloed 
Jaap Jongbloed kent u waarschijnlijk als presentator van het televisieprogramma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ of ‘EenVandaag’, maar wist u dat Jaap Jongbloed ook grote interesse heeft in het thema gezond ouder worden? Samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek onderzoekt hij in zijn podcastreeks “Jong Bloed” hoe je gezond, gelukkig en lang kunt leven. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen om sterke botten te houden en hoe pak je een beweegplan aan? Of hoe blijf je productief in je werk? Jaap neemt het publiek mee in bestaande wetenschappelijke onderzoeken en geeft zijn persoonlijke tips. Voor iedereen die lang gezond wil leven.

Spreker 2: Lisette de Groot 
Hoe kan je gezond blijven eten als je ouder wordt? En hoe blijf je dan fit? Professor Lisette de Groot kan ons alles vertellen over ouder worden en voeding, dit is namelijk haar vakgebied op de universiteit van Wageningen.

Spreker 3: Marinus van den Berg 
Met de jarenlange kennis die hij als priester en verpleeghuispastor heeft verzamelt heeft hij meerdere boeken over uiteenlopende onderwerpen geschreven. Een veelvoorkomend onderwerp hierin is toch wel dat saamhorigheid belangrijk is voor de meeste mensen. Hij vertelt ons graag waarom.

Beurs
De beurs bestaat uit een aantal tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie.

Middagprogramma

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een gezellig afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina, of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur)

Ochtendprogramma

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Jaap Jongbloed
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Leo Fijen
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Derde spreker – Douwe Draaisma
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: Cultuurkoepel, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Jaap Jongbloed 
Jaap Jongbloed kent u waarschijnlijk als presentator van het televisieprogramma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ of ‘EenVandaag’, maar wist u dat Jaap Jongbloed ook grote interesse heeft in het thema gezond ouder worden? Samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek onderzoekt hij in zijn podcastreeks “Jong Bloed” hoe je gezond, gelukkig en lang kunt leven. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen om sterke botten te houden en hoe pak je een beweegplan aan? Of hoe blijf je productief in je werk? Jaap neemt het publiek mee in bestaande wetenschappelijke onderzoeken en geeft zijn persoonlijke tips. Voor iedereen die lang gezond wil leven.

Spreker 2: Leo Fijen 
Leo Fijen werkt al 30 jaar voor televisie, was het gezicht van veel levensbeschouwelijke programma’s en is al twaalf jaar de vertrouwde presentator van het geloofsgesprek, iedere zondag om 9.45 uur op NPO2. Daarnaast is hij ook uitgever van levensbeschouwelijke boeken en projecten bij uitgeverij Adveniat te Baarn. Leo Fijen zal spreken over hoe het leven trager gaat als je ouder wordt.

Spreker 3: Douwe Draaisma 
Douwe Draaisma is psycholoog en schrijver van boeken als ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en ‘De Heimweefabriek’. Draaisma geeft op onnavolgbare wijze lezingen over het geheugen. Wat gaat er eigenlijk achteruit in een ouder wordend geheugen? Waar moeten we ons zorgen over maken? En waarover juist niet? Want volgens Douwe Draaisma kan een geheugen op leeftijd je ook prettig verrassen.

Beurs
De beurs bestaat uit 4 á 5 tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie.

Middagprogramma

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

 Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur).

Ochtendprogramma

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Jaap Jongbloed
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Leo Fijen
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Derde spreker – Hans Straatman
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: Domani, Dominicanenplein 15, 5911 KN Venlo
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Jaap Jongbloed 
Jaap Jongbloed kent u waarschijnlijk als presentator van het televisieprogramma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ of ‘EenVandaag’, maar wist u dat Jaap Jongbloed ook grote interesse heeft in het thema gezond ouder worden? Samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek onderzoekt hij in zijn podcastreeks “Jong Bloed” hoe je gezond, gelukkig en lang kunt leven. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen om sterke botten te houden en hoe pak je een beweegplan aan? Of hoe blijf je productief in je werk? Jaap neemt het publiek mee in bestaande wetenschappelijke onderzoeken en geeft zijn persoonlijke tips. Voor iedereen die lang gezond wil leven.

Spreker 2: Leo Fijen 
Leo Fijen werkt al 30 jaar voor televisie, was het gezicht van veel levensbeschouwelijke programma’s en is al twaalf jaar de vertrouwde presentator van het geloofsgesprek, iedere zondag om 9.45 uur op NPO2. Daarnaast is hij ook uitgever van levensbeschouwelijke boeken en projecten bij uitgeverij Adveniat te Baarn. Leo Fijen zal spreken over hoe het leven trager gaat als je ouder wordt.

Spreker 3: Hans Straatman (Seniorweb)
Voor bijna alles heeft u tegenwoordig digitale apparaten nodig. Hans geeft een korte training over digitale basisvaardigheden. Zo zal hij het o.a. hebben over programma’s waarmee u contact kunt maken met anderen. Denk hierbij aan WhatsApp om te chatten en te videobellen. Uiteraard komen er nog meer voorbeelden voorbij. Ook nu er weer meer mogelijk is met persoonlijke ontmoetingen is het belangrijk dat iedereen ook digitaal contact kan houden met elkaar. Als u deelneemt weet u straks wat de mogelijkheden zijn.

Beurs
De beurs bestaat uit 6 tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie.

Middagprogramma

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur).

Ochtendprogramma

Tijdstip Programma
9.30 uur Inloop
10.00 – 10.30 uur Eerste spreker – Jaap Jongbloed
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 –  11.30 uur Tweede spreker – Marinus van den Berg
11.30 – 11.45 uur Pauze
11.45 – 12.15 uur Derde spreker – Bert van Leerdam
12.15 – 13.00 uur (=doorlopend) Beurs

Locatie: De Stenge, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand
Toegang: gratis, aanmelden is verplicht in verband met de huidige coronamaatregelen! Omdat het een evenement is zijn wij verplicht te vragen naar uw coronatoegangsbewijs, neem ook uw legitimatiebewijs mee!

Spreker 1: Jaap Jongbloed 
Jaap Jongbloed kent u waarschijnlijk als presentator van het televisieprogramma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ of ‘EenVandaag’, maar wist u dat Jaap Jongbloed ook grote interesse heeft in het thema gezond ouder worden? Samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek onderzoekt hij in zijn podcastreeks “Jong Bloed” hoe je gezond, gelukkig en lang kunt leven. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen om sterke botten te houden en hoe pak je een beweegplan aan? Of hoe blijf je productief in je werk? Jaap neemt het publiek mee in bestaande wetenschappelijke onderzoeken en geeft zijn persoonlijke tips. Voor iedereen die lang gezond wil leven.

Spreker 2: Marinus van den Berg 
Met de jarenlange kennis die hij als priester en verpleeghuispastor heeft verzamelt heeft hij meerdere boeken over uiteenlopende onderwerpen geschreven. Een veelvoorkomend onderwerp hierin is toch wel dat saamhorigheid belangrijk is voor de meeste mensen. Hij vertelt ons graag waarom.

Spreker 3: Bert van Leerdam
Bert van Leerdam is bij de meeste Zeeuwen bekend van zijn radioprogramma ’n Uurtje Bert! dat hij tot half 2007 dagelijks op Omroep Zeeland maakte. Daarin verbond hij luisteraars uit heel de provincie met elkaar door hen elkaar te laten helpen. Tijdens de KBO-PCOB Inspiratie Tour zal Bert het gesprek met de bezoekers aangaan over wat hen bezighoudt, inspireert en amuseert.

Beurs
De beurs bestaat uit 6 tafels waar de verenigingen KBO en PCOB zich presenteren en waar u onder andere uitleg krijgt over de Academie.

Middagprogramma

Tijdstip Programma
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 14.30 uur Workshop Academie óf Het nieuwe besturen
14.30 – 14.45 uur Pauze
14.45 –  15.45 uur Workshop Belangenbehartiging óf Ledenwerving
16.00 uur Einde

Workshop Academie
De Academie is het online kennisplatform voor vrijwilligers. Hier vindt u veel informatie die u in de afdeling helpt voor bijvoorbeeld ledenwerving, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. Maar ook informatie voor vrijwilligers die zich inzetten als bijvoorbeeld ouderenadviseur is hier te vinden. Daarnaast is er een interessant cursusaanbod rond diverse thema’s zoals bijvoorbeeld zingeving. Deze informatie is toegankelijk als u een profiel aanmaakt. U kunt met dat profiel ook zelf activiteiten aanmaken én in contact komen met collega leden die zich actief inzetten.

Workshop Het nieuwe besturen
Veel afdelingen staan voor uitdagingen als het gaat om het vinden van nieuwe bestuursleden. Hoe kunnen bestuurstaken aantrekkelijk worden voor de senior van nu? Hoe word je als bestuur een team dat flexibel inspeelt op de situatie? Wat houdt dit in voor het werven van nieuwe vrijwilligers? Wat betekent dit voor de organisatie van activiteiten voor de senior van nu? In de workshop ‘het nieuwe besturen’ hoort u hoe u aan de slag kunt gaan!

Workshop Ledenwerving
Elke afdeling verwelkomt graag nieuwe leden. Hoe vindt u die en wat kan u doen om hen te binden?

Workshop Belangenbehartiging
De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest. Er worden coalitieonderhandelingen gevoerd, een coalitie gevormd en er komt een nieuw college van burgemeester en wethouders. Hoe zorgt u er voor dat bij deze twee fases de belangen van senioren wordt meegenomen?

Voor wie en wat kost het?
Het evenement is gratis en toegankelijk voor alle senioren, de workshops voor leden zich actief inzetten voor de vereniging of dat willen gaan doen dus kom alleen of kom samen met een vriend of familielid. Of maak er een afdelingsuitje van! Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

 Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via het formulier op deze pagina of telefonisch via 030 -340 0655 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 10.00 – 13.00 uur).

21 oktober – Nieuw Sion, Diepenveen (Overijssel)

Met de sprekers Leo Fijen, Douwe Draaisma en Marjolein Verburg

28 oktober – Hanza Plaza, Groningen (Groningen)

Met sprekers Frits de Lange en Hans Straatman

4 november- Wijkcentrum Alphen aan den Rijn (Zuid Holland)

9 november – de Voorhof in Westerbork (Drenthe)

Met sprekers Leo Fijen, Jaap Jongbloed en Douwe Draaisma

11 november- Theaterkerk in Bemmel (Gelderland)

Met sprekers Leo Fijen, Jaap Jongbloed en Janneke van den Hoek

Extra informatie sprekers

Welke sprekers er onder andere deelnemen aan de KBO-PCOB Inspiratietour leest u hieronder. Wat zij komen vertellen delen we vanaf 5 oktober via deze pagina.  

Jaap Jongbloed

Jaap Jongbloed kent u waarschijnlijk als presentator van het televisieprogramma ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’ of ‘EenVandaag’, maar wist u dat Jaap Jongbloed ook grote interesse heeft in het thema gezond ouder worden? Samen met gezondheidsjournalist Wies Verbeek onderzoekt hij in zijn podcastreeks “Jong Bloed” hoe je gezond, gelukkig en lang kunt leven. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen om sterke botten te houden en hoe pak je een beweegplan aan? Of hoe blijf je productief in je werk? Jaap neemt het publiek mee in bestaande wetenschappelijke onderzoeken en geeft zijn persoonlijke tips. Voor iedereen die lang gezond wil leven.

Peter Faber

Peter Faber speelde zijn leven lang in diverse films en voorstellingen. Peter Faber heeft ervaren dat theater een positieve bijdrage levert aan het zelfbewustzijn en levensperspectief. Hier vertelt hij dan ook graag over.

Douwe Draaisma is psycholoog en schrijver van boeken als ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en ‘De Heimweefabriek’. Draaisma geeft op onnavolgbare wijze lezingen over het geheugen.  

Leo Fijen is presentator, auteur en uitgever. Hij presenteert op zondagochtend ‘Het geloofsgesprek’ op NPO2 en heeft diverse boeken over zingeving op zijn naam staan. Hij vertelt ons waarom het leven trager gaat als je ouder wordt.

Marinus van den Berg is geestelijk-verzorger/pastor met emeritaat en heeft veel mensen begeleid op het gebied van sterven, verlies en ziekte. Over thema’s als rouw, verlies en sterven heeft hij diverse boeken en gedichten geschreven. Een veelvoorkomend onderwerp hierin is dat saamhorigheid belangrijk is voor de meeste mensen. Hij vertelt ons graag waarom. 

Lisette de Groot –  Hoe kan je gezond blijven eten als je ouder wordt? En wat is nou echt gezond? Lisette de Groot kan ons alles vertellen over ouder worden en voeding, dit is namelijk haar vakgebied op de universiteit van Wageningen.  

Betsy de Keizer is een KBO-PCOB lid. Zelfstandigheid en onafhankelijkheid: dat is toch wel hetgeen dat ieder mens zo lang mogelijk blijft ambiëren. In haar lezing zal Betsy de Keizer ons meenemen in de nieuwste technologische ontwikkelingen die zelfstandig wonen en hiermee onafhankelijkheid ondersteunen. 

Hans Straatman (Seniorweb) –  Voor bijna alles heb je tegenwoordig technologie nodig. Seniorweb geeft een korte training over digitale basisvaardigheden. Zo zal men het o.a. hebben over programma’s zoals Whatsapp, Videobellen en Zoom. Dit is belangrijk in een tijd waarin fysiek bij elkaar komen niet meer vanzelfsprekend is! Zo is iedereen straks weer helemaal op de hoogte.  

Marjolein Verburg (Wishful Singing) groeide op in een muzikaal gezin en begon op jonge leeftijd met zingen. Zij zong in verschillende koren, waaronder het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor. Marjolein is lid van het succesvolle a cappella ensemble Wishful Singing. Met Marjolein ontdekt u hoe zingen uw leven kan verrijken.


Coronamaatregelen

We begrijpen dat het mogelijk onwennig of onveilig voelt om elkaar weer op te zoeken. Daarom benadrukken we dat we alles op alles zetten om deze dagen voor iedereen veilig te laten verlopen. Uiteraard houden we ons streng aan de maatregelen die de overheid op dat moment aanhoudt.  

Voor uzelf als bezoeker houdt dit in dat we u alleen toegang kunnen verlenen met een geldig coronatoegangsbewijs. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen. Indien overige maatregelen verplicht zijn gelden die vanzelfsprekend ook voor deze bijeenkomsten.

Meer informatie

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen, zoals over de Coronacheck leest u hier.