Tegen eenzaamheid, voor verbinding en ontmoeting

Als KBO-PCOB willen we bijdragen aan een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. Een samenleving waarin niemand zich buitengesloten voelt.

Deze zomer vragen we hier extra aandacht voor. Juli en augustus staan in het teken van de strijd tegen zomereenzaamheid. Doet u met ons mee?!

Je verbonden voelen met de mensen om je heen. Deel uitmaken van een grotere groep mensen waar je je prettig bij voelt en die je regelmatig ontmoet. Of een mooie vriendschap met een ander. Dat kan er op allerlei manieren zijn of ontstaan. Als je actief bent bij een vereniging, sport- of kookclub, een reisgezelschap, kerk of als je je inzet als vrijwilliger. Of dat je je rijk weet door je eigen familie. KBO-PCOB gelooft in deze kracht van verbinding en ontmoeting. Toch is dat lang niet voor iedereen vanzelfsprekend; eenzaamheid is in Nederland een groot maatschappelijk probleem én niet zomaar even op te lossen.

Inspirerende voorbeelden

Toch willen we onze steen bijdragen en aandacht geven aan wat allemaal wel gebeurt om mensen te verbinden en ontmoeting te stimuleren. Immers, wat je aandacht geeft groeit. Dat doen we door voorbeelden van activiteiten van KBO-PCOB-afdelingen in Nederland met u te delen. Ook laten we andere inspirerende voorbeelden zien. Want er gebeurt heel veel! Dat is erg waardevol en van betekenis en geeft misschien wel net dat zetje om die buurvrouw of andere bekende een keer te verrassen met een kaartje of een bloemetje.

Eenzaamheid en belangenbehartiging

We doen meer. In politiek Den Haag willen we uw stem  en ervaringen laten klinken. Ook daarom vinden we het belangrijk het thema eenzaamheid voor het voetlicht te brengen, en vooral ook te benoemen wat nodig is. Zo denken we mee in campagnes en nemen we de betrokkenheid en ervaringen van senioren mee in beleid. Een onderwerp als eenzaamheid staat niet op zichzelf; we koppelen het ook aan andere relevante thema’s op de politieke agenda. Denk bijvoorbeeld aan langer thuis wonen, vitaal en gezond ouder worden, levensvragen en zingeving.

Zo kunnen we samen en voor elkaar van betekenis zijn.

‘We kunnen samen
en voor elkaar
van betekenis zijn’ 

Inspiratieartikelen: samen eenzaamheid tegengaan

Actiepakket Verbinding & Ontmoeting

Eenzaamheid onder senioren is een maatschappelijk probleem waar we ons gezamenlijk zorgen om maken. Het is helaas absoluut niet eenvoudig op te lossen. KBO-PCOB werkt op verschillende manieren en op allerlei plaatsen aan het tegengaan van eenzaamheid. Helpt u ons mee?

Om dit te kunnen doen maakten we voor leden en afdelingen een actiepakket Verbinding & Ontmoeting met handige informatie en nuttige tips. Het actiepakket telt vier onderdelen:

  • Eenzaamheid, waar hebben we het dan over?
  • Wat kunt u voor een ander doen?
  • Wat kunt u zelf doen als u zich eenzaam voelt?
  • Maak er werk van in uw omgeving
Bekijk het actiepakket Verbinding & Ontmoeting

Levert uw afdeling een bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid? Deel het met ons!

Eenzaamheid: een actueel onderwerp. U heeft misschien wel meegekregen dat dit thema onder meer hoog op de agenda van politiek Den Haag staat. Als KBO-PCOB vinden we dit onderwerp ook van groot belang en willen we vooral meedenken in oplossingen.

Daarom willen we graag mooie voorbeelden en initiatieven verzamelen van activiteiten die door afdelingen in het land worden georganiseerd die bijdragen aan verbinding tussen mensen; waar mensen zich gezien en welkom voelen en op deze manier ook bijdragen aan een gevoel van erbij horen. Eenzaamheid is een complex probleem, en niet zo eenvoudig op te lossen, maar we willen graag aan de slag met voorbeelden die kunnen inspireren, maar bovenal een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van eenzaamheid.

Bent u die afdeling waar een mooie activiteit of bijeenkomst wordt georganiseerd?
Laat het ons weten via de e-mail.

Zomerse winacties

Win! 10 NS-dagkaarten

Wilt u er ook een dagje uit? Maak dan nu kans op een van de tien NS-dagkaarten die we mogen weggeven. Bel vóór 1 augustus naar 0909-0108 (€ 0,60 per gesprek), optie 2 of sms naar 3111 magazine <spatie> trein.

Deelname aan deze actie is niet meer mogelijk. Nieuwe acties vindt u in ons ledenmagazine

Win! 50 x 2 zwemkaarten

Wilt u twee vrijkaartjes winnen voor een zwembad bij u in de buurt? Optisport stelt maar liefst 100 vrijkaarten beschikbaar. Bel vóór 1 augustus naar 0909-0108 (€ 0,60 per gesprek), optie 2 of sms naar 3111 magazine <spatie> zwemmen.

Deelname aan deze actie is niet meer mogelijk. Nieuwe acties vindt u in ons ledenmagazine