Veiligheid

Een onbestemd of onveilig gevoel. Het overkomt iedereen weleens. Maar het kan niet zo zijn dat een onveilig gevoel ten koste gaat van vrijheid. Veilig wonen is voor iedereen belangrijk. KBO-PCOB zet zich speciaal in voor de veiligheid van ouderen. We willen voorkomen dat zij zich ten gevolge van (het gevoel van) onveiligheid uitgesloten voelen. De focus op veiligheid mag niet ten koste mag gaan van de vrijheid van mensen. Wij streven ernaar reële risico’s te benoemen zonder deze uit te vergroten.

Internetveiligheid

Digitale criminaliteit is de snelst groeiende ‘tak van sport’ binnen de criminele wereld. Deze slimme mannen en vrouwen sturen e-mails afkomstig van een ogenschijnlijke betrouwbare instantie zoals gemeente, bank of supermarkt. Ouderen zijn vaker slachtoffer. KBO-PCOB wil alle senioren daarom weerbaar maken tegen internetcriminaliteit.

Voorkom phishing, zorg voor digitale veiligheid!

Phishing is per mail ‘hengelen’ naar informatie. Phishing is de snelst groeiende tak van digitale criminaliteit. Via de mail vragen ogenschijnlijke betrouwbare instanties zoals een bank of de gemeente naar uw persoonlijke gegevens. Er zit dikwijls een zeer urgente reden verwerkt in het bericht met de oproep aan u om snel te handelen. De criminelen willen u naar een valse website lokken dat een kopie van de echte website is. Hier wordt u vervolgens verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgen de fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Voorkom internetcriminaliteit en zorg voor digitale veiligheid

 • Een bank of overheidsinstantie zal NOOIT om uw pincode of inlogcodes vragen via een e-mail;
  geef deze dus niet af!
 • Een veilige betaalomgeving herkent u aan de volgende aspecten:
  • Kijk naar het webadres. Als het met https:// begint, dan kan dit duiden op een veilige omgeving. http:// dus niet!
  • Loopt er een groene balk mee in de adresbalk? Wacht tot deze helemaal is ‘volgelopen’, want daarmee start er een beveiligingsprogramma van de bank of andere instantie. Type zonder de groene balk geen gegevens in!
  • De adresbalk moet een slotje bevatten, waarop u kunt klikken.
 • Zorg dat de beveiliging op uw computer actueel is.
 • Zorg ervoor dat de automatische update aanstaat. Hiermee kunnen eventuele lekken, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken, gedicht worden.
 • Verander regelmatig uw wachtwoorden, bedenk sterke wachtwoorden en bescherm deze goed! Wachtwoorden zijn de sleutels voor criminelen om uw identiteit aan te nemen zodat zij met een creditcard op uw naam gaan winkelen!
 • Wees zelf altijd kritisch op e-mails.

Achtergrondinformatie en tips over veilig bankieren vindt u op de website www.veiligbankieren.nl.

Babbeltruc

Met de eerste virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen had KBO-PCOB eind 2018 een heuse primeur in Nederland. Met deze multifunctionele trainingsapp kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen de zogenoemde babbeltruc. De app is vanaf oktober 2020 helaas niet meer beschikbaar.

Met name ouderen slachtoffer

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

Digitaal oefenen

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor babbeltrucs. De huidige voorlichtingscampagnes richten zich met name op gedragsverandering, waarbij informatie en praktische adviezen worden gegeven om babbeltrucs te voorkomen. Maar waarschuwen alleen helpt onvoldoende, zo leert de praktijk.

Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs. Een virtuele training dus om de weerbaarheid van ouderen tegen babbeltrucs te vergroten. In een zestal situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan. Deze training heeft de vorm van een tabletapplicatie, waardoor deze meteen voor een grote groep ouderen beschikbaar is.

Feedback op stemgeluid

Een bijzondere vorm van feedback die gebruikers krijgen op hun gedrag tijdens de scenario’s die geoefend worden, heeft betrekking op hun stemgeluid. Immers, afgezien van wat ouderen zeggen tijdens een babbeltruc, is het ook belangrijk hoe ze dit zeggen. In het geval van een babbeltruc is het van belang dat mensen een voorstel kunnen afwijzen. Essentieel hierbij is om dit op een assertieve manier te doen. Assertief spreken betekent dat men vastberaden en vol zelfvertrouwen spreekt, dus vloeiend en zonder veel aarzelingen.

Brand

Brand kan iedereen overkomen. De meeste slachtoffers vallen onder senioren die minder mobiel zijn en daardoor minder goed kunnen vluchten. Daarom vindt KBO-PCOB het belangrijk dat u weet hoe u brand kunt voorkomen en wát u moet doen als er toch brand ontstaat.

Brand in huis wordt meestal door mensen zelf veroorzaakt. En vaak wordt een brand laat ontdekt. Binnen drie minuten kan een klein vuurtje tot een uitslaande brand leiden, daar hoeft geen lucifer aan te pas te komen. Leest u daarom onderstaande tips goed door en download de checklist (knop onderaan).

Hoe voorkomt u brand?

Rookmelders
Om een brand snel op te merken en u te alarmeren heeft u minimaal één rookmelder nodig. Die hangt u in de gang of hal, tussen voordeur en de slaapkamers. Heeft uw huis meerdere verdiepingen, hang dan op iedere verdieping een rookmelder op de overloop, ook op zolder. U koopt rookmelders onder andere bij de bouwmarkt. Test elke maand of de rookmelders nog werken!

Koolmonixidemelder
Als u een gaskachel, geiser, CV-ketel of open vuur in huis heeft, is het heel belangrijk om een koolmonoxidemelder te hebben. U koopt ze onder andere bij de bouwmarkt.

Goede vluchtroute
Een brand gaat snel. U heeft weinig tijd om na te denken. Zorg dat u de route vanuit de kamers naar de buitendeur kent, ook in het donker. Bedenk ook een route voor als de trap en / of voordeur geblokkeerd is. Houd regelmatig een oefening en pas de routes aan als er iets aan de situatie is veranderd. Bepaal ook wie de huisdieren meeneemt.

Weet waar uw sleutels liggen
Het gebeurt helaas te vaak dat mensen niet wegkomen uit een brandend huis, omdat ze de sleutels niet kunnen vinden. Een vaste plek is van levensbelang! Controleer ook of u alle deuren snel kunt openen.

Rook niet in bed!
Roken in bed is levensgevaarlijk. Laat sigaretten en sigaren niet toe in uw slaapkamer. Wanneer u met een brandende sigaret of sigaar in slaap valt, kan uw matras in brand raken.
Controleer altijd of sigarettenpeuken helemaal uit zijn voordat u ze weggooit.

Onderhoud CV-ketel, geiser of gaskachel en ventilatiesysteem
CV-ketels, geisers en gaskachels verhogen het risico op brand als ze niet goed functioneren of als er vuil in zit. Laat deze één keer per jaar controleren en reinigen. Hier hoort ook het onderhoud van het ventilatiesysteem bij. U kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met een erkend installatiebedrijf. Hebt u een huurwoning, vraag dan hoe de verhuurder dit geregeld heeft.

Schoorsteen laten vegen
Om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen, moet u minimaal één keer per jaar de schoorsteen laten vegen. Doe dat voor het stookseizoen begint, in september of oktober. Kijk op www.schoorsteenveger.nl voor een ASPB-erkend schoorsteenveegbedrijf bij u in de buurt.

Zet apparaten uit
Zet alle apparaten helemaal uit als u ze niet gebruikt, ook als u even van huis gaat. Trek desnoods de stekker eruit. De stand-by stand (er blijft dan een lichtje branden) gebruikt u alleen als u zeker weet dat u het apparaat binnen een paar minuten weer nodig hebt.

Gebruik geen water bij vlam in de pan
Gebruik nooit water als u een vlam in de pan hebt. Het brandende vet spat uit de pan, dit kan brand veroorzaken. En u kunt zichzelf verwonden. Schuif een deksel van u af over de pan en laat die zitten tot het vuur gedoofd is. U kunt ook een kleine blusdeken gebruiken. Deze zijn te koop bij bouwmarkten, doe-het-zelfzaken of winkels met huishoudelijke apparatuur. Blijf in de keuken tijdens het koken.

Elektrische apparaten
Door de combinatie van stof en hoge temperatuur kan brand in elektrische apparaten ontstaan. Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Houd brandbare materialen uit de buurt van elektrische apparaten.

Elektrische dekens zijn brandbaar
Elektrische dekens kunnen brand veroorzaken. Als u een elektrische deken bij het opbergen te strak vouwt, kan de bedrading beschadigd raken. Bij gebruik kan er kortsluiting en vervolgens brand ontstaan.

Voorkom kortsluiting
Controleer zichtbare snoeren regelmatig op beschadigingen. Zet snoeren nooit vast met krammen of spijkers om kortsluiting en brand te voorkomen.

Beperkt aansluiting op verlengsnoer
Sluit niet te veel apparaten aan op een verlengsnoer. Deze kan oververhit raken. Als u een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal af. Opgerold wordt het snoer te warm, waardoor er kan brand ontstaan.

Stekkerdozen
Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.

Lucifers en kaarsen
Bewaar lucifers en kaarsen buiten bereik van kleine kinderen. Brand geen kaarsen dichtbij gordijnen of tochtige plekken. Plaats kaarsen altijd in een stevige kandelaar.

Wat als het er toch brand uitbreekt?

 • Zorg dat alle inwonenden weten dat er brand is en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
 • Bel buiten 112 of druk op uw persoonlijk alarm.
 • Geef uw naam, adres en woonplaats en vertel wat er nodig is.
 • Blijf aan de lijn, de telefonist kan u nog vragen willen stellen of advies geven over wat u het beste kunt doen.

Inbraak

Een inbraak levert niet alleen materiële schade op. Vaak geeft het een onveilig gevoel als een onbekende in huis is geweest. KBO-PCOB geeft tips en adviezen om inbrekers te weren. En werkt samen met de overheid om wijken inbraakbestendig te maken.

Hoe voorkomt u inbraak?

Sloten

Sloten die voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen herkent u aan het SKG-logo. Als ze goed gemonteerd worden, verkleinen ze de kans op inbraak. Voor erkende adviesbedrijven kijkt u op www.politiekeurmerk.nl.

Schuifpui

Een schuifpui is extra inbraakgevoelig. U heeft hiervoor een speciaal slot nodig. Zie www.politiekeurmerk.nl voor een erkend adviesbedrijf.

Deur op slot!

De deur achter u in het slot trekken is niet genoeg. Met een hard stuk plastic staat een inbreker in een paar seconden binnen. Alleen als u de sleutel omdraait, is de deur echt op slot. En vergeet niet het WC-raampje en de garagedeur op slot te doen.

Berg sleutels op

 • Een inbreker kan een raam inslaan of gaatjes boren en zo de sleutel gebruiken om binnen te komen. Leg uw sleutels op een vaste plaats of hang ze aan een haakje, uit het zicht.
 • Leg sleutels nooit onder deurmatjes, in plantenbakken of op andere verstopplaatsen. Inbrekers kennen deze plaatsen ook.
 • Zet nooit uw naam of adres op een label. Als u de sleutels verliest, wordt het wel heel eenvoudig voor inbrekers om binnen te komen.

Contant geld

Zorg dat u zo min mogelijk contant geld in huis hebt.

Berg waardevolle spullen op

Ook in huis weten inbrekers de meeste verstopplaatsen snel te vinden. Berg uw waardevolle spullen veilig op, idealiter in een kluisje.

Laat geen boodschappen achter

Hang nooit een briefje bij de deur. Maak ook geen melding van uw vakantieplannen op internet. En wees voorzichtig met afwezigheidsberichten op uw voicemail, antwoordapparaat en email. Criminelen krijgen de boodschap ook.

Gordijnen open of automatisch sluiten

Houdt uw gordijnen open, laat uw planten staan en gebruikt een tijdschakelaar voor de verlichting. U kunt ook kiezen voor automatische gordijnen. Die openen en sluiten via een app op uw telefoon. Bijvoorbeeld www.slide.store
Gaat u een paar dagen weg? Vraag of uw buren een oogje in het zeil houden. Zorg ook dat iemand uw post uit het zicht kan leggen.

Lampen

Inbrekers houden niet van licht. Als u aan de voor- en achterzijde lampen plaatst met bewegings- en eventueel ook lichtsensor, dan verkleint u het risico op inbraak. Bevestig de lampen op minimaal 3 meter hoogte.

Dure artikelen

Houd dure artikelen zoveel mogelijk uit het zicht. Denk ook aan belangrijke papieren en auto- en huissleutels.

Graveren

U kunt uw kostbaarheden laten graveren met postcode en huisnummer. Zo krijgt u ze makkelijker terug als ze opduiken in de illegale handel. U kunt uw spullen ook registreren via het formulier op www.politiekeurmerk.nl

Klimmen

Zet vuilnisbakken weg en berg ladders op achter slot en grendel. Daarmee wordt het lastiger om naar de eerste verdieping te klimmen.

Vervoermiddelen

Zet uw vervoermiddelen altijd op slot, ook als ze in een berging of garage staan.

Wat als er toch is ingebroken?

 • Doe altijd aangifte.
 • Bel 112 of druk op uw persoonlijk alarm.
 • Geef uw naam, adres en woonplaats en vertel wat er nodig is.
 • Blijf aan de lijn, de telefonist kan u nog vragen willen stellen of advies geven over wat u het beste kunt doen.

Ouderenmishandeling

Naar schatting 170.000 ouderen worden elk jaar slachtoffer van ouderenmishandeling. Angst, schaamte en afhankelijkheid belemmeren ouderen om deze mishandeling kenbaar te maken. KBO-PCOB werkt sinds 2012 samen met de Rijksoverheid om voorlichting te geven en bij te dragen aan bewustwording en preventie.

Er zijn verschillende vormen van ouderenmishandeling:

 1. Lichamelijke mishandeling 

 2. Psychische mishandeling

 3. Verwaarlozing 

 4. Financiële uitbuiting 

 5. Seksueel misbruik

Lichamelijke mishandeling

Lichamelijke mishandeling gaat om slaan, schoppen of knijpen. Maar ook om mond afplakken, aan de haren trekken of branden. Soms worden ouderen vastgebonden aan een stoel of bed. Een minder zichtbare vorm van lichamelijke mishandeling is het geven van te weinig of juist teveel medicijnen, zoals slaapmiddelen.

Mogelijke signalen:

blauwe plekken, schrammen, snij-, schaaf- of brandwonden, zwellingen, striemen op het lichaam, versuffing en apathie.

 

Psychische mishandeling

Psychische mishandeling gaat om treiteren, pesten en sarren. En om dreigementen, bijvoorbeeld dreigen met uithuisplaatsing, schelden, intimideren, valse beschuldigingen, beledigen of bevelen. Ook het vernederen, het zelfvertrouwen ondermijnen en het psychisch onder druk zetten vallen onder psychische mishandeling. Bij de oudere leidt dit tot gevoelens van angst, woede, verdriet, schuchterheid, verwardheid of apathie.

Mogelijke signalen:

onverklaarbare angst, woede en/of verdriet, verwardheid, schuchterheid, weinig reactie, wantrouwen, slaap- en/of eetproblemen. Maar ook: deuren zijn op slot, overname van zaken die de oudere best zelf kan, geen toegang voor vrienden of bekenden, geen privacy bij bezoek.

 

‘Ik weet dat het niet goed is, maar anders zie ik helemaal niemand meer. Ik voel me zo alleen en ben bang dat ik straks alleen nog maar contact hebt met thuiszorgmedewerkers.’

Verwaarlozing

Verwaarlozing kan lichamelijke of psychische verwaarlozing zijn. Onder lichamelijke verwaarlozing verstaan we situaties waarin er niet voldoende voedsel of drinken aanwezig is, of onvoldoende persoonlijke of huishoudelijke hygiëne. Van psychische verwaarlozing is sprake wanneer de geestelijke behoeften van ouderen worden genegeerd. Zoals de behoefte aan aandacht, liefde, emotionele zorg en respect.

Mogelijke signalen:

ondervoeding, uitdroging, slechte hygiëne, doorliggen of andere onverzorgde wonden, vervuiling van zichzelf en/of kleding en/of huis, onvoldoende eten en drinken in huis, lichamelijke achteruitgang, plotselinge vermagering, depressie, frustratie, apathie, verdriet en wanhoop.

 

'Waarom zou iemand zich nog om mij bekommeren?’

Financiële uitbuiting/misbruik

Bij deze vorm van ouderenmishandeling gaat het om het wegnemen of profiteren van bezittingen van de oudere. Te denken valt aan diefstal van geld, juwelen en andere waardevolle spullen, aan verkoop of gebruik van eigendommen zonder toestemming van de oudere en aan afpersing en gedwongen testamentverandering. Ook iemand financieel kort houden is een vorm van uitbuiting. Daarnaast kan financiële uitbuiting ontstaan. Een voorbeeld is dat zorgverleners, maar ook familieleden de zorg(gelden) misbruiken.

Mogelijke signalen:

plotselinge of onverklaarbare geldopnames bij de bank, verdwijnen van waardevolle spullen uit huis, onverklaarbaar tekort aan geld, ontstaan van schulden, huurachterstand, grote belangstelling van familie over geld of bezittingen van de oudere, weigeren van informatie over financiële situatie.

 

‘Er verdwijnt wel geld van mijn rekening wanneer ik ze boodschappen laat doen. Toen ik de boodschappen zelf deed was het allemaal veel goedkoper. Maar ja, wanneer ik er iets van zeg, heb ik straks geen eten meer. Wie komt me dan helpen?’

Seksueel misbruik

Bij seksueel misbruik gaat het om het verrichten van seksuele handelingen met of in het bijzijn van de oudere, tegen de wens van de oudere. Ouderen kunnen het slachtoffer zijn van onder meer exhibitionisme, betasten van het lichaam en verkrachting.

Mogelijke signalen:

beschadigingen of irritaties aan genitaliën of anus, terugkerende genitale of anale infecties, bloedvlekken in kleding of beddengoed, moeite met zitten of lopen, geslachtsziekten, hevige onrust bij het (ont-)kleden en wassen, veelvuldig seksueel getinte gesprekken voeren.

 

Meldpunt

Heeft u te maken met ouderenmishandeling, of een vermoeden van misbruik? Blijf er niet mee zitten. Bel gratis en anoniem naar het advies- en meldpunt Veilig Thuis: 0800-2000. Het telefoonnummer is afgeschermd en komt niet op uw telefoonrekening terecht. U kunt ook naar dit nummer bellen als u een ‘niet pluis’-gevoel heeft bij familie of vrienden.

Vallen

Elke 6 minuten belandt een 55-plusser in het ziekenhuis door een val. Vallen wordt wel ‘de grootste sluipmoordenaar onder senioren’ genoemd. Met informatie en voorlichting zet KBO-PCOB in op preventie. Belangrijk nu steeds meer ouderen steeds langer thuis wonen.

De oorzaken van een val in huis zijn meestal heel alledaags. U stapt met natte voeten op de gladde badkamervloer en glijdt uit. Of u wilt even snel naar beneden omdat daar de telefoon gaat. Haastig lopen, losse spullen op de trap of een gladde traptrede is genoeg om een nare val te veroorzaken. Op deze website krijgt u praktische tips om de kans op een val in huis aanzienlijk te verkleinen.

Hoe voorkomt u vallen?

Haal drempels weg

Als dat niet kan, zorg er dan voor dat de randen van de drempels afgeschuind zijn. Monteer bij opstapjes een goed aansluitende schuine plank. Dat verkleint de kans op struikelen.

Ga niet rennen als u gebeld wordt

Draag uw mobiele telefoon bij u. Heeft u (ook) een vaste telefoon; zet op elke verdieping een telefoon neer.

Gebruik een intercom

Sommige telefoons zijn ook als intercom te gebruiken, verkrijgbaar bij elektro-speciaalzaken en telefoonwinkels.

Haal kleedjes weg

Wilt u dit niet? Zorg dan dat er een goede antisliplaag onder zit of plaats een antislipmat. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt.

Kies voor meubilair en sanitair met een hoge zit

Armleuningen geven extra steun bij het opstaan en gaan zitten. Bij de thuiszorgwinkel kunt u klossen aanschaffen om uw bed te verhogen.

Ga nooit op een stoel of kruk staan

Als u iets moet pakken dat hoog ligt, gebruik dan nooit een stoel of kruk. Gebruik altijd een stevige huishoudtrap met een beugel waaraan u zich vast kunt houden.

Meubelstukken weghalen

Als u een paar meubelstukken weghaalt, loopt u minder kans zich te stoten of te struikelen. Ruim losse spullen altijd zo snel mogelijk op.

Werk kabels zoveel mogelijk weg

Gebruik daarvoor kabelclips of snoergoten. Ze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Haal alle dingen die op de trap liggen weg

Zelfs over een klein papiertje kunt u uitglijden en vallen. Neem niet teveel spullen mee de trap op en af, houd altijd één hand vrij om de leuning vast te houden.

Wat als het u toch bent gevallen?

 • Bel 112 of druk op uw persoonlijk alarm.
 • Geef uw naam, adres en woonplaats en vertel wat er nodig is.
 • Blijf aan de lijn, de telefonist kan u nog vragen willen stellen of advies geven over wat u het beste kunt doen.

Veilig pinnen

KBO-PCOB wil bankieren, elektronisch betalen en pinnen veiliger maken. We overleggen met banken over beleid en maatregelen. We adviseren bedrijven en overheden. En we geven voorlichting aan onze leden.

Een oplossing om veilig te pinnen is piano spelen. Dat klinkt misschien gek. Maar wanneer we meerdere vingers gebruiken bij het pinnen, zoals bij een piano, is het veel lastiger om de pincode af te lezen. Leert u zichzelf daarom aan om meerdere vingers te gebruiken bij het pinnen. Nog veiliger wordt het als u met de andere hand het scherm afdekt. Zo leidt u dieven om de tuin!

KBO-PCOB spant zich voor u in om pinnen veiliger te maken. Denk aan de gele streep bij de kassa in de supermarkt om criminelen op afstand te houden. Zo kunnen zij niet over uw schouder meekijken. In het overleg met de banken (MOB), waarbij KBO-PCOB aanwezig is, is de lijn bij de kassa opnieuw genoemd. Wat wij ook hebben ingebracht, zijn de spiegels die boven de kassa hangen. Je kunt redelijk gemakkelijk via de spiegel zien welke pincode de klant intoetst. De spiegels anders ophangen is een oplossing tegen het meekijken. Zolang de spiegels er hangen geldt ook hier weer: dek het scherm met de cijfers af zodat men niet mee kan kijken!

Betalen zonder pincode
Op dit moment is het ook mogelijk om met de betaalpas te betalen zonder de pincode te gebruiken. We noemen dit ‘contactloos betalen’: even de betaalpas tegen de betaalautomaat houden en de betaling is voldaan. Zo kunt u razendsnel kleine bedragen afrekenen; uw kopje koffie, de krant of kleine boodschappen. Contactloos betalen is mogelijk tot een bedrag van 25 euro. De banken geven aan dat het veilig is. Bij verlies of diefstal van de betaalpas kunnen alleen maar bedragen tot 25 euro worden afgeschreven want bij grote bedragen is een pincode nodig. KBO-PCOB volgt natuurlijk de ervaringen van senioren met nieuwe betaalwijzen: is en blijft het veilig en gebruiksvriendelijk en blijft er een vangnet voor wie niet mee wil en kan doen?

Vuurwerk

Stapt u het nieuwe jaar in met uw kinderen en kleinkinderen en wilt u vuurwerk afsteken? Dan geeft KBO-PCOB graag tips om dit zo veilig mogelijk te doen. (En bent u niet thuis op oudejaarsnacht, dan ook enkele tips om uw huis veilig achter te laten.)

Bescherm uw ogen met een vuurwerkbril
Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks weer een hoop leed; elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op. Bescherm de ogen daarom altijd met een speciale vuurwerkbril. Die kunt u rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiens en ziekenhuizen.

Veilig omgaan met vuurwerk begint al voordat u het afsteekt:
– Koop alleen legaal vuurwerk bij officiële verkooppunten op 29, 30 of 31 December.
– Ga niet zelf experimenteren met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open en bind het niet aan elkaar!
– Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
– Trek kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus geen brandgevaarlijke nylon kleding).
– Draag geen jas met een capuchon (waar vuurwerk in kan komen).
– Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker kun je niet lezen.
– Let op de windrichting, zodat de kans klein wordt dat je vuurwerk in de onjuiste richting koerst.
– Steek maximaal één stuk vuurwerk per keer af, nooit meer.

Tips voor het afsteken
– Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
– Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand.
– Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
– Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
– Steek vuurwerk aan met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
– Steek geen vuurwerk uit je hand af.
– Steek vuurwerk dat niet is afgegaan (de zogenaamde weigeraars) nooit opnieuw aan.
– Zorg dat mensen om je heen minstens zes meter afstand houden.
– Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren! Dat is namelijk niet grappig of leuk.
– Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 ’s avonds tot 1 januari 02.00 uur ‘s nachts.

Klaar met knallen?
Ruim de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk dat niet is afgegaan. Maak dit vuurwerk nat zodat het definitief onschadelijk is gemaakt. Vuurwerk dat niet is afgegaan hoort bij het chemisch afval, vuurwerk dat is afgegaan mag bij het restafval.

Uw huis veilig achterlaten op oudejaarsnacht
– Zorg dat persoonlijke eigendommen zoals tuinmeubilair, GFT-bakken, fietsen en brommers op 31 december zoveel mogelijk binnen of beschut staan.
– Let ook goed op de brievenbus en zorg ervoor dat deze snel wordt geleegd, zodat er geen papier in de brievenbus ligt.
– Plak eventueel de brievenbus dicht.
– Draai uw deurmat om zodat de rubberen onderkant boven ligt.
– In sommige plaatsen kunt u uw auto op een gratis bewaakte parkeerplaats neerzetten. Bij de politie kunt u navragen of die voorziening ook in uw gemeente aanwezig is.
– Zorg dat alle ramen en deuren goed dicht zitten, dus ook niet op een klein kiertje.

Woningoverval

De kans op een woningoverval is klein. Toch lijkt het erop dat ouderen vaker een doelwit zijn omdat ze een gemakkelijker slachtoffer zijn. KBO-PCOB werkt samen met het ministerie van Veiligheid en met de politie om senioren te informeren en weerbaar te maken.

Het aantal woningovervallen in Nederland daalde het afgelopen jaar met tien procent. Senioren waren opvallend genoeg wel vaker het slachtoffer van een gewelddadige inval in hun huis, zo’n tweehonderd gevallen. Het feit dat er door de vergrijzing steeds meer oudere mensen zijn, speelt natuurlijk mee in de cijfers.

Toch lijkt het erop dat ouderen vaker een doelwit zijn omdat ze een gemakkelijker slachtoffer zijn: ze wonen vaker alleen, zijn fysiek minder sterk, en zijn soms te naïef en beleefd, waardoor ze mensen te snel vertrouwen. De belangrijkste maatregel: doe nooit zomaar open voor iemand. 55% van de overvallers komt binnen door gewoonweg aan te bellen, 26% door in te breken.

Wat te doen bij een woningoverval?

Bij een overval is maar een ding belangrijk: uw eigen veiligheid.
De politie raadt het RAAK-principe aan:

 • Rustig blijven
 • Accepteren
 • Afgeven
 • Kijken!

Blijf rustig en doe wat de overvaller zegt. Accepteer de situatie, dat de dader de controle heeft. Hang niet de held uit. Geef de overvaller het geld of de goederen waarom hij vraagt. Kijk goed naar de dader, zodat u later een signalement kunt geven.

Wat als er een woningoverval heeft plaatsgevonden?

 • Bel meteen 112
 • Noteer direct alles wat u heeft gezien (signalement, vluchtauto enz.)
 • Ruim niks op en maak niks schoon!

Op de hoogte blijven van onze belangenbehartiging rondom veiligheid en onze andere speerpunten?