AAL: Active and Assisted Living

Senioren testen nieuwe technologie

Een app die voedingsadviezen geeft of eentje die 50-plussers ondersteunt om beter hun werk te kunnen blijven doen. Technologie kan een handig hulpmiddel zijn om de gezondheid van senioren te bevorderen. Daarom neemt KBO-PCOB al meer dan tien jaar deel aan internationale projecten op dit gebied. ‘Wij hebben heel veel informatie over wat senioren willen en aankunnen’, zegt projectleider Nora Ramadani.

Dat ook senioren steeds meer digitaal moeten gaan doen, is onvermijdelijk. Sommige ouderen hebben daar moeite mee. Maar juist technologie kan een handig hulpmiddel zijn om hun leven te verbeteren en te vergemakkelijken. Dat blijkt ook uit de ervaringen met de applicaties van de AAL-projecten (Active and Assisted Living). ‘Deze internationale projecten worden onder meer gefinancierd vanuit de Europese Commissie’, licht Ramadani toe. ‘Hiermee worden technologieën, vaak apps voor op de telefoon, ontwikkeld om ervoor te zorgen dat senioren langer zelfstandig en gezond thuis kunnen blijven wonen. Onze rol als KBO-PCOB is om te kijken of senioren die ook daadwerkelijk willen en kunnen gebruiken.’

KBO-PCOB-leden testen

Een van deze apps is CARA II, een navigatiesysteem en rijcoach die senioren ondersteunt bij het autorijden. Momenteel loopt het AAL project Anathema dat gaat over seksuele gezondheid. In het najaar van 2022 zullen KBO-PCOB-leden de applicatie voor dit project testen.

Wilt u de app testen? Schrijf je in!

De Europese Commissie stelt dat aan elk project minstens drie verschillende Europese landen mee moeten doen. ‘Zo werken we samen met universiteiten, ziekenhuizen en softwarebedrijven’, vertelt Ramadani. ‘We hebben veel contact via teams en de mail. En af en toe ontmoeten we elkaar. Dat is heel leuk, je komt op veel plekken en maakt kennis met verschillende mensen.’

 

Bekijk een korte omschrijving van de Europese AAL-projecten waarbij KBO-PCOB betrokken is:

Anathema

Senioren en personen die in verpleeghuizen wonen of aan chronische ziekten lijden worden vaak gezien – en zien zichzelf – als aseksuele mensen. Seksuele gezondheid is nog steeds een taboe, waardoor het lastig kan zijn om naar hulp of ondersteuning te vragen. Vooral bij het ouder worden nemen de risico’s toe om seksuele problemen te ervaren. Veel mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, zoeken er niet naar of weten niet hoe zij het kunnen krijgen. Daarbij is gespecialiseerde ondersteuning hiervoor beperkt en wordt de behandeling van seksuele gezondheid vaak verwaarloosd of uitsluitend medisch behandeld. Hoewel het uitdagend is om de seksuele gezondheid van senioren onder de aandacht te brengen, is het noodzakelijk voor een goede kwaliteit van het leven.

Hoe het werkt
Anathema heeft als doel om traditionelere vormen van seksuele gezondheidsinterventies aan te passen door deze online aan te bieden en te specificeren voor senioren, hun partners en personen die lijden aan chronische ziekten. De smartphone biedt de mogelijkheid om zelf anoniem naar services te zoeken die anders moeilijk vindbaar zouden zijn. Hulp vragen bij een psycholoog of seksuoloog vereist meestal langdurige en persoonlijke betrokkenheid, waardoor deze methode vaak kan falen. Daarom kan een smartphoneapplicatie als Anathema op een laagdrempelige wijze ondersteuning bieden in de bevordering van seksuele gezondheid. Doordat de app gebruiksvriendelijk, aantrekkelijk en destigmatiserend is zullen gebruikers opener staan tegenover interventie en profiteren van de positieve ervaringen.

Wat het oplevert
Anathema zal bestaan uit een smartphoneapplicatie en een desktop app voor psychologen om seksuele gezondheidsinterventies op te plaatsen. Daarbij zal tijdens het project een tool ontwikkeld worden om het gebruik van Anathema gedurende de pilots van het project te monitoren. Voor bestaande online therapie platformen zullen nieuwe modules ontwikkeld en getest worden.

Voor wie
Voor een brede groep senioren, psychologen en seksuologen, gespecialiseerde revalidatiecentra, psychologie en seksuologie klinieken, senioren- en patiëntenorganisaties.

CARA II

De auto is voor de senioren een belangrijk vervoersmiddel. Het is voor hen een manier om zelfstandig te blijven en hun sociale leven te onderhouden. In het Europese project CuARdian Angel wordt onderzoek gedaan naar hoe senioren ondersteund kunnen worden om comfortabel te blijven autorijden.

Wat betekent autorijden voor u? Veel mensen geeft autorijden een gevoel van vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Het geeft de mogelijkheid om te gaan en te staan waar u wilt.

In het project CARA II worden 3 productideeën verder ontwikkeld:

CARA Zelftest
In de CARA Zelftest worden vragen gesteld die de senioren aan het denken zetten over hun rijgedrag en de toekomst. Bijna 50% van de respondenten geeft aan dat deze test hen aan het denken heeft gezet over hun rijgedrag.

CARA MyCoach
CARA MyCoach geeft inzicht en feedback op het rijgedrag. Het scoort het rijgedrag op verschillende aspecten zoals snelheid, anticiperen en baan houden. Daarnaast ontvangen bestuurders tips hoe zij hun rijgedrag kunnen verbeteren.

CARA MyRoad
CARA MyRoad creëert persoonlijke routes op basis van het rijgedrag van de seniore automobilist en houdt rekening met de verkeerssituaties waar hij/zij moeite mee heeft. Het systeem maakt het mogelijk voor de senior om overal naartoe te rijden zonder stress.

 

 

 

 

 

Europese AAL-projecten waarbij KBO-PCOB eerder betrokken was: