KBO-PCOB in de media

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging en maken we onze activiteiten en initiatieven van de vereniging kenbaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u hieronder een overzicht aan van enkele belangrijke ‘wapenfeiten’.

Klik op het plusje (+) voor de maand, om het overzicht te zien. 

In 2021

4 oktober: In het Reformatorisch Dagblad (krant en online) een verhaal over de coronapas en de QR-code. Met een reactie van KBO-PCOB.

4 oktober: In het Utrechtse huis-aan-huisblad VARnws aandacht voor het belang van rookmelders en de Nationale Brandpreventieweken die in oktober zijn. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, als organisator van een webinar hierover.

5 oktober: Op de lokale nieuwssite De Stad Amersfoort een bericht over Vera van Brakel, over haar vlogs die zij onder meer voor KBO-PCOB maakt.

6 oktober: in de plaatselijke krant Voorster Nieuws aandacht voor de Internationale Dag van de Ouderen. Met aandacht voor KBO-PCOB.

6 oktober: De lokale krant Nieuw Volendam bericht over onze reactie op een motie in de Tweede Kamer, over perspectief op pensioenindicatie.

11 oktober: 50pluswijzer heeft een artikel geplaatst over ons meldpunt naar financiële leeftijdsdiscriminatie “Te Grijs Voor Rood”.

12 oktober: In de lokale krant De IJsselbode aandacht voor het belang van rookmelders en het webinar hierover, wat KBO-PCOB samen met de Brandweer organiseert.

13 oktober: De plaatselijke krant Nieuw Volendam heeft een artikel over een onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 bij ouderen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, als deelnemer bij dit onderzoek.

15 oktober: Er is weer veel aandacht voor ons meldpunt “Te Grijs Voor Rood”, over financiële leeftijdsdiscriminatie. Onder meer te lezen op sites als Leeuwarder Courant, allesoverhr, deloij, msn, De Limburger, WelingelichteKringen, Nederlands Dagblad, Telegraaf, Liwwadders. Reformatorisch Dagblad, NU.nl.

15 oktober: Op de lokale nieuwssite Medemblik Actueel aandacht voor onze oproep om mantelzorgwoningen makkelijker realiseerbaar te maken.

16 oktober: Verschillende kranten staat ons bericht over het meldpunt “Te Grijs Voor Rood”, over financiële leeftijdsdiscriminatie. Onder meer in NRC Handelsblad (ook online) en de Telegraaf.

17 oktober: Op verschillende nieuwssites aandacht voor een oproep van vakbond FNV om geen gemeentelijke belastingen te heffen aan mensen die van minder dan 150 procent van het wettelijke sociaal minimum moeten rondkomen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd in deze berichten, als medeondertekenaar om de kostendelersnorm af te schaffen. Het bericht staat onder meer bij de Telegraaf, msn, businessinsider, WelingelichteKringen, Leeuwarder Courant, Nederlands Dagblad.

18 oktober: In het Reformatorisch Dagblad (krant) aandacht voor ons meldpunt “Te Grijs Voor Rood”, over financiële leeftijdsdiscriminatie.

18 oktober: Het Friesch Dagblad (krant) aandacht voor de oproep van de FNV, en ook KBO-PCOB wordt genoemd. Ook aandacht hiervoor in de Barneveldse Krant en bij easybranches.

19 oktober: De angst voor een hoge energierekening houdt senioren bezig, blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB. Nieuws hierover is te lezen bij UStad en RTV Utrecht (ook in het radionieuws).

19 oktober: Op de site van de Nationale Zorggids aandacht voor ons meldpunt “Te Grijs Voor Rood”, over financiële leeftijdsdiscriminatie.

20 oktober: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over ons meldpunt “Te Grijs voor Rood”, over financiële leeftijdsdiscriminatie. Maar ook op de websites van BankNieuws en Medemblik Actueel is hierover te lezen.

20 oktober: Bij Zeewolde Actueel aandacht voor de inspiratietour van KBO-PCOB, is ook Almere aandoet.

21 oktober: KBO-PCOB roept samen met andere seniorenbonden op om nu de pensioenen te indexeren. Onze oproep is onder meer te lezen op de sites van Trouw (ook in de krant), Accountant.nl, InFinance, VerzekeringsNieuws, Omroep WNL en HQ Nieuws.

21 oktober: Op SociaalWeb is een artikel te lezen over de Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers. Die code is herzien en gaat per in januari 2022 in. Ook KBO-PCOB is bij deze gesprekken betrokken.

23 oktober: 50PlusWijzer heeft aandacht voor ons onderzoek over de stijgende energierekening.

27 oktober: In het regionale blad “De Krant van midden-Drenthe” aandacht voor onze inspiratietour, die ook Drenthe aandoet.

27 oktober: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor de oproep dat de pensioenen nu echt geïndexeerd moeten worden.

29 oktober: Bij de Nationale Zorggids aandacht voor ons onderzoek naar zingeving, waaruit blijkt dat ruim driekwart van de senioren zichzelf een gelukkig mens vindt.

29 oktober: In het Alkmaars Nieuwsblad aandacht voor de babbeltruc, met tips van KBO-PCOB.

29 oktober: De digitale versie van de Zorgkrant heeft een artikel over de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

29 oktober: In de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld aan minister Ollongren van BZK, over mantelzorgwoningen, en de minister heeft geantwoord. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, zo is te lezen op Omgevingsweb.

30 oktober: Ook nu nog aandacht voor onze oproep om de pensioenen te indexeren. Het bericht is onder meer te lezen op de sites van de Leeuwarder Courant, Alles over HR, NU.nl, Reformatorisch Dagblad, MSN, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad en Algemeen Dagblad.

1 september: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor het opiniestuk van KBO-PCOB over financiële leeftijdsdiscriminatie, o.a. door banken.  

1 september: in de online Groninger Krant een artikel over trapliften. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, want we krijgen regelmatig meldingen binnen van senioren die van de gemeente een afwijzing krijgen van hun aanvraag van een traplift in hun woning.  

1 september: De plaatselijke krant Nieuw Volendam besteedt aandacht aan onze oproep aan het demissionaire kabinet, om nog vóór Prinsjesdag de koopkracht van gepensioneerden te repareren.  

2 september: Op de website van Nationale Zorggids een artikel over stemmen tijdens de verkiezingen. Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder KBO-PCOB, hebben input gegeven voor een nieuw wetsvoorstel hierover: zelfstandig blijven stemmen moet de norm zijn.  

8 september: Ook in Nieuw Volendam een artikel over het zelfstandig stemmen. 

8 september: In de lokale krant De Stad Amersfoort aandacht voor Vera van Brakel, over de vlog die zij onder meer voor KBO-PCOB maakt.  

9 september: Op de site van apothekersorganisatie KNMP aandacht voor de Valpreventieweek die deze maand is. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, als een van de betrokken partijen.  

10 september: Er is door een groep wetenschappers een groot onderzoek gestart naar COVID-19 bij ouderen. Ook KBO-PCOB is bij dit onderzoek betrokken. Meer is te lezen op de site van Erasmus MC 

13 september: In Trouw een opiniestuk over de Wet voltooid leven. KBO-PCOB heeft dit stuk samen met Koepel Gepensioneerden, ANBO, KBO Brabant, FASv en NOOM gepubliceerd. 

13 september: Ook de Zorgkrant heeft aandacht voor het grote COVID-19 onderzoek, waaraan KBO-PCOB meewerkt.  

14 september: Op de site van NOS onze reactie op de kabinetsaankondiging van de coronapas met QR-code. KBO-PCOB ziet wat problemen.  

15 september: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons onderzoek naar de woonwensen van senioren.  

15 september: Onze zorgen over de QR-code hebben ook andere media bereikt. Waaronder de sites van Enkhuizen Actueel, Nationale Zorggids, Hollands Kroon Actueel, Liwwadders, Medemblik Actueel, Emerce, About ICT. 

16 september: Ook de Stentor en de Gelderlander (krant en online) hebben aandacht voor de QR-code, met een reactie van KBO-PCOB.  

16 september: In Trouw ons opiniestuk over de QR-code.  

16 september: Ook bij Groot Nieuws Radio aandacht voor de QR-code, Gusta Willems van KBO-PCOB is te gast. 

16 september: In de kranten Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Noordhollands Dagblad een artikel over pensioenen. KBO-PCOB wordt ook genoemd.  

17 september: De QR-code houdt de gemoederen onder senioren bezig. Veel aandacht in de media hiervoor, waarbij om de mening van KBO-PCOB wordt gevraagd. Onder meer het AD (krant en online) en diens regionale katernen zoals het Parool, De Stentor, Tubantia, BN De Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderland, PZC, , Voorburgs Dagblad, Brabants Dagblad, Gouds Dagblad, Zoetermeers Dagblad, Ridderkers Dagblad, Capels Dagblad, Barendrechts Dagblad en Albrandswaards Dagblad. Maar ook op de nieuwssites van Dagblad 070, Dagblad 010, Medemblik Actueel. 

20 september: Bij RTV Utrecht (TV en website) ook aandacht voor de QR-code, met een reactie van Gusta Willems van KBO-PCOB. Ook op de website 50PlusWijzer aandacht hiervoor.      

20 september: Ons jaarlijkse onderzoek van Regioplan, vlak voor Prinsjesdag, heeft weer de nodige aandacht gekregen. Ditmaal over de financiële nood bij een bepaalde groep 55-plussers. Het staat onder meer in de Telegraaf (online) en het Dagblad van het Noorden. Het nieuws staat ook online bij MSN 

20 september: Ook de politiek leest de Telegraaf. Bart van Kent, Kamerlid voor de SP, heeft een debat aangevraagd n.a.v. ons Regioplanonderzoek.  

21 september: Ons onderzoek door Regioplan staat nu ook in de papieren versie van de Telegraaf. Maar ook op NU.nl, RTV Drenthe, VVP Online, Reformatorisch Dagblad, Findinet, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Gooi- en Eemlander (ook krant), IJmuider Courant, Leeuwarder Courant en Barneveldse Krant (krant). 

21 september: Gusta Willems was bij het Radio 1 Journaal te gast om meer over het Regioplanonderzoek te vertellen.    

21 september: Ook in het RTL Ontbijtnieuws (tv) aandacht voor ons onderzoek van Regioplan.  

21 september: De Trouw (krant en online) heeft een mooi verhaal over het aanvragen van de QR-code, en dat gaat nog niet zo makkelijk. Ook KBO-PCOB wordt in dit artikel genoemd.    

22 september: Op Plus Online ook aandacht voor ons onderzoek door Regioplan.  

22 september: In de lokale krant Nieuw Volendam staan onze zorgen over de QR-code.  

23 september: De Valpreventieweek komt eraan. Op de site van KNGF aandacht hiervoor, en wij worden genoemd.  

23 september: In de Gelderlander een artikel over de QR-code, met een reactie van KBO Gelderland.  

23 september: Bij Omroep Wetering (radio) is Gusta Willems van KBO-PCOB te gast, om over de QR-code te praten.  

24 september: In MAX Meldpunt (tv) was Gusta Willems van KBO-PCOB te gast. We vertelden daar over financiële leeftijdsdiscriminatie en openden ons meldpunt Te Grijs Voor Rood.  

24 september: Ook online was er meteen aandacht voor ons eigen meldpunt. Bij het AD, het Reformatorisch Dagblad, De Gelderlander, de Stentor, Tubantia, BN de Stem, Brabants Dagblad en MAX Vandaag.  

25 september: Het meldpunt Te Grijs Voor Rood staat in het AD (krant) en alle regionale katernen, zoals de Stentor, Tubantia, BN de Stem. Maar ook op de sites van de Barneveldse Krant, MSN, Telegraaf, Medemblik Actueel, Liwwaders, Nationale Zorggids. 

28 september: Ook Groot Nieuws Radio wilde meer weten over ons meldpunt. Gusta Willems van KBO-PCOB praatte de luisteraars bij (vanaf 1:35:00).  

29 september: In de lokale krant Poeldijk Nieuws een bericht dat KBO-PCOB blij is met het feit dat de Tweede Kamer minister Koolmees heeft aangespoord de positie van gepensioneerden te verbeteren bij de uitwerking van het pensioenakkoord.  

29 september: Bij Banknieuws aandacht voor ons Meldpunt Te Grijs Voor Rood. Ook in de lokale krant Nieuw Volendam een bericht hierover.  

29 september: In het plaatselijke krantje De Castricummer aandacht voor onze zorgen over de QR-code. 

30 september: Bij 50PlusWijzer een artikel over ons onderzoek van Regioplan over de financiële kwetsbaarheid van een bepaalde groep 55-plussers.   

3 augustus: Bij Hart van Nederland (TV en website) aandacht voor het nog steeds sluiten van bankkantoren en aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.  

4 augustus: In het lokale krantje Poeldijk Nieuws aandacht voor onder andere de oproep van KBO-PCOB om de senioren die nog afhankelijk zijn van contant geld, daarin ook te beschermen en niet alle betalingen alleen maar digitaal mogelijk te maken.  

4 augustus: De Gooi- en Eemlander (krant) noemt het telefoonnummer van KBO-PCOB, als een plek waarnaar je kunt bellen als je je eenzaam voelt. En dat is zeker zo! 

5 augustus: Onder meer KBO-PCOB vindt het belangrijk dat het stembiljet toegankelijker wordt. De oproep hiervoor is te lezen op Sociaal Web, maar ook op de sites van de Zorgkrant en de Nationale Zorggids 

6 augustus: Bij Radar online, van de AVROTROS, aandacht voor het nieuws dat je tegenwoordig moet reserveren als je je fiets mee in de trein wilt nemen. Dat tot groot ongenoegen van onder meer KBO-PCOB. We worden dan ook genoemd.   

11 augustus: De nieuwswebsites Enkhuizen Actueel, nk24actueel, Hollands Kroon Actueel en Medemblik Actueel hebben ook aandacht voor onder meer onze oproep om het stembiljet toegankelijker te laten worden.    

16 augustus: Banken passen eenzijdig de kredietvoorwaarden aan, en dat is je reinste leeftijdsdiscriminatie, zo laat Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, in een opiniestuk in NRC (krant en online) weten.  

18 augustus: In de lokale krant Poeldijk Nieuws een artikel over onze brief richting de Tweede Kamer met daarin de vraag om meer te bouwen voor senioren. 

18 augustus: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam het bericht dat onder meer KBO-PCOB het stembiljet toegankelijker wil maken.  

19 augustus: In 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Reden voor tal van organisaties om alvast bij gemeenten te lobbyen. Zo ook de afdelingen van KBO en PCOB. Op gemeente.nu, een site met allerlei nieuws voor gemeenten, geven ze een aantal voorbeelden van die lobby. Ook het manifest van KBO-PCOB, voor een seniorvriendelijke gemeente, komt langs.  

25 augustus: De lokale krant Nieuw Volendam heeft ook aandacht voor ons opiniestuk, waarin we stellen dat er geen financiële leeftijdsdiscriminatie mag zijn.   30 augustus: Ons opiniestuk over financiële leeftijdsdiscriminatie heeft ook tot Kamervragen geleid. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft ze ingediend en wacht op antwoord van de minister van Financiën.  

1 juli: In de Combinatie, het plaatselijke krantje van Ridderkerk, aandacht voor het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, wat KBO-PCOB, samen met Omroep MAX en de ChristenUnie heeft opgesteld.  

6 juli:  Op de website van Woonzorg Nederland worden de winnaar bekend gemaakt van een innovatiechallenge, die mede georganiseerd is door KBO-PCOB.  

7 juli: De NS zet, ondanks protesten van onder meer KBO-PCOB, toch de reserveringsplicht voor fietsen door, is te lezen op de sites van de Fietsersbond, Rover en NRitMedia. 

7 juli: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor ons onderzoek naar schenk- en erfbelasting. 

7 juli: In Nieuw Volendam aandacht voor onze zorgen over de koopkracht van vijftigers en zestigers, blijkt uit onderzoek, mede in opdracht van KBO-PCOB. 

7 juli: In diezelfde editie van Nieuw Volendam ook het goede nieuws dat ook de Tweede Kamer nu de noodzaak ziet van meer bouwen voor senioren, iets waar KBO-PCOB zich al tijden hard voor maakt.  

8 juli: Op de website van Medical Facts aandacht voor de stappen die nu nodig zijn voor integraal ouderenbeleid, waar onder meer KBO-PCOB zich hard voor maakt.  

9 juli: In het PV Magazine (online) aandacht voor het besluit van NS om de reserveringsplicht voor fietsen toch door te zetten, ondanks protest van onder meer KBO-PCOB. Ook Treinenweb en de Nationale Transportgids hebben er aandacht voor.  

12 juli: Op de website De Stad Amersfoort aandacht voor de vlogs van Vera van Brakel, die ook voor KBO-PCOB haar vlog Vera Verrast maakt.  

12 juli: In het Nederlands Dagblad (online en kracht) aandacht voor ons onderzoek over erfbelasting. 

13 juli: Het Leidsch Dagblad (krant en online) heeft aandacht voor de werkster die je via een gemeenteregeling in kan huren. Met een reactie van KBO-PCOB.  

14 juli: In het Staatsblad aandacht voor het besluit langdurige zorg, zo valt te lezen op de website Officiële Bekendmakingen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd als één van de informatie brengende organisaties.  

16 juli: In het Noordhollands Dagblad (krant en online) een verhaal over de nieuwe “huiskamer” voor senioren in Andijk. Een mooi voorbeeld hoe lokale afdelingen van KBO-PCOB belangrijke zaken voor elkaar krijgen.  

16 juli: Op de site van MAX Vandaag een artikel over zomereenzaamheid onder senioren. Het onderzoek dat KBO-PCOB hierover deed, wordt aangehaald.  

17 juli: Weervrouw Helga van Leur siert de cover van het mooie magazine van KBO-PCOB. Met een interessant interview. Dat is de Story (online en magazine) niet ontgaan en citeren uit ons verhaal.  

20 juli: Op de lokale nieuwssite De Stad Amersfoort aandacht voor “onze” vlogger Vera van Brakel.  

24 juli: Het Friesch Dagblad (online en krant) staat stil bij de eerste Werelddag voor ouderen die de huidige Paus heeft ingesteld. Ook het manifest Waardig Ouder Worden 2.0 van KBO-PCOB, Omroep MAX en de ChristenUnie wordt in dit stuk genoemd.  

24 juli: Ook in het Friesch Dagblad (krant), aandacht voor het magazine van KBO-PCOB.  

29 juli: In het Nederlands Dagblad (krant) een artikel over (het gebrek aan) openbare toiletten. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, als partner in de Toiletalliantie. 

1 juni: Ook de Nationale Zorggids bericht over onze waarschuwing, dat we moeten op een digitale lockdown, als het online coronapaspoort er komt.  

1 juni: Op de website “Thuis in het Nieuws” is te lezen dat integraal ouderenbeleid snel nodig is. Deze oproep door de seniorenbonden, waaronder KBO-PCOB, gedaan tijdens het bezoek aan informateur Hamer.  

2 juni: Ook de lokale kranten Nieuw Volendam en Koggenlander/Medemblikker Combinatie hebben aandacht voor ons bezoek aan de informateur. 

2 juni: In diezelfde editie van Nieuw Volendam ook aandacht voor opgerichte GebruikersNetwerk, een samenwerkingen van verschillende organisaties, waaronder KBO-PCOB, om digitale inclusie voor elkaar te krijgen. 

4 juni: In Rotterdam wordt op verzoek van een aantal lokale partijen onderzocht of het uitdelen van gratis kierstandhouders en deurspionnen kan helpen om bewoners beter te beschermen tegen babbeltrucs. Zo valt te lezen in de online nieuwsdienst Dagblad 010. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, omdat we hier onderzoek naar deden en ons hier al lange tijd voor hard maken. 

8 juni: In de lokale krant (website en papier) De Stad Amersfoort weer aandacht voor onze vlogger Vera van Brakel en de vlogs die ze voor KBO-PCOB maakt.   

9 juni: De plaatselijke krant Poeldijk Nieuws bericht over onze actie met tegelwijsheden. 

9 juni: in de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons onderzoek over koopkracht onder vijftigers en zestigers. Deze groep blijkt financieel kwetsbaar te zijn. 

11 juni: Verschillende consumentenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, zien niet in het plan van de NS om met een reserveringsplicht voor de fiets te komen. In een gezamenlijke brief hebben we dit laten weten. Het bericht is onder meer te lezen bij Rover, de Fietsersbond, de mobiliteitswebsite Pitane Blue (ook in het Engels).  

12 juni: In een bijlage bij Elsevier Weekblad aandacht voor langer thuiswonen. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.  

15 juni: Op 25 juni word de Dag van de Levensvragen gehouden. Onder meer KBO-PCOB werkt hieraan mee. Een vooraankondiging is te vinden op de site van Sociaal Werk Nederland. Ook in de plaatselijke krant Hart voor Holland aandacht voor deze dag.  

15 juni: In het Reformatorisch Dagblad (krant en online) een vooruitblik op een andere dag: de internationale dag tegen ouderenmishandeling. De krant gaat in op financieel misbruik, met een reactie van KBO-PCOB.  

15 juni: In de lokale krant Zeewolde Actueel wordt het nummer van de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB genoemd.  

16 juni: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht voor een onderzoek waaraan KBO-PCOB heeft meegewerkt. Hieruit blijkt dat de coronapandemie invloed heeft gehad op de ervaren kwaliteit van leven. 

16 juni: De site Medical Facts blikt ook vooruit op de Dag van de Levensvragen.  

16 juni: In de Libelle een mooi verhaal over senioren waarvan het pensioen geen vetpot is. Met een bijdrage van KBO-PCOB.  

18 juni: Op de overheidssite Officiële Bekendmakingen, de digitale versie van de Staatscourant, worden alle Koninklijke Besluiten gepubliceerd. Zo ook deze, over de “houdende wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wkkgz en het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG in verband met het stellen van eisen omtrent de voorbereiding, beschikbaarheid en bereikbaarheid van acute zorg”. In de bijlagen wordt KBO-PCOB meerdere malen genoemd, als partij die hier input voor heeft gegeven.  

20 juni: De lokale krant Apeldoorns Stadsblad heeft aandacht voor de Dag van de Levensvragen.  

22 juni: Ook het WO Magazine en de lokale krant De Puttenaer kijken vooruit op de Dag van de Levensvragen.  

23 juni: De lokale krant De Castricummer schrijft over onze actie met de 150 tegelwijsheden voor de Kamerleden. 

23 juni: In Nieuw Volendam aandacht voor onze oproep aan de Tweede Kamer om de eigen bijdrage voor zorg te maximeren.  

23 juni: Ook de plaatselijke krant (site en papier) De Heraut uit Lansingerland blikt vooruit op de Dag van de Levensvragen. 

23 juni: In Zin Magazine (blad) verschillende portretten met mensen die zin in de zomer hebben. Een van die portretten is met Vera van Brakel, onze vlogger, samen met haar man Govert.  

23 juni: In de Zorgkrant aandacht voor de zorgen die verschillende organisaties, waaronder KBO-PCOB, hebben over de toegankelijkheid van apps. Niet iedereen kan met alle apps uit de voeten.  

24 juni: En nog een vooruitblik op de Dag van de Levensvragen. Deze keer op site van de plaatselijke GGOF, voor Groot Goeree Overflakkee. Ook in het lokale krantje Eilanden Nieuws is hier aandacht voor.  

25 juni: In de Telegraaf (krant en online) een column over het verlagen van de erfbelasting. Aanleiding is ons onderzoek hiernaar.  

25 juni: Op de overheidssite Officiële Bekendmakingen, de digitale versie van de Staatscourant, worden alle adviezen van de Raad van State gepubliceerd. Zo ook deze: inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur, houdende wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wkkgz en het Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG in verband met het stellen van eisen omtrent de voorbereiding, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de acute zorg. Net als eerder deze maand, wordt nu ook KBO-PCOB in de bijlage genoemd, vanwege onze input.  

28 juni: Na de ABN Amro heeft nu ook de Rabobank aangekondigd om een vergoeding te vragen bij het opnemen van contant geld. Iets wat niet meteen de goedkeuring van KBO-PCOB krijgt, omdat de banken zich hiermee niet aan eerder gemaakte afspraken houden. Onze reactie, uitgesproken in het samenwerkingsorgaan Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) is onder meer te lezen op de sites van Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel en de lokale krant Nieuw Volendam. 

30 juni: In het Nederlands Dagblad een column over erfenissen, ons onderzoek over erfbelasting wordt hierin ook genoemd. 

30 juni: In het blad Pensioen Bestuur & Management een artikel over het belang dat seniorenorganisaties meepraten over pensioenen en het pensioenstelstel. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd.  

5 mei: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam de reactie van KBO-PCOB op een concept wetsvoorstel van demissionair De Jonge, die de ouderenzorg moet verbeteren. Sympathiek, maar niet voldoende.

10 mei: In de NRC (krant en online), over de vertraging van het nieuwe pensioenstelsel. Met een reactie van KBO-PCOB. Ook het Financieel Dagblad (krant en site) heeft hier een artikel over.

10 mei: Op 11 mei ging KBO-PCOB in Den Haag aan alle 150 Kamerleden tegelwijsheden uitdelen. De tegel die alle fractievoorzitters krijgen, is een spreuk van de 83-jarige Catherine. In het AD (krant en online) een interview met haar. Haar verhaal stond ook in andere kranten (en online): PZC, Tubantia, De Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad. Ook was Marcel Sturkenboom te gast in de onlineshow van het AD om over de tegels te praten.

11 mei: In het Reformatorisch Dagblad (website) aandacht voor onze oproep aan het kabinet om met een ventilatiecheck voor openbare ruimte te komen, zodat we straks zo veel mogelijk coronaproof weer bijeenkomsten kunnen organiseren.

11 mei: Het AD was mee naar Den Haag, en daar hebben ze dit filmpje over de tegeluitreiking gemaakt. ’s Ochtends was er ook nog een gesprek met mevrouw Schimmelpennink (zij had de spreuk van het winnende tegeltje bedacht) bij WNL Vandaag en na afloop van de uitreiking bij Bert Bop 5, op NPO Radio 5.

12 mei: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor ons onderzoek naar coronavaccinatiebereidheid onder senioren.

12 mei: In de Barneveldse Krant een artikel over onze actie met tegelwijsheden. Ook de lokale krant Nieuw Volendam heeft hier aandacht voor. Ook Omroep Wetering (radio) wilde er mee over weten, Gusta Willems van KBO-PCOB was te gast.

14 mei: In het AD (krant en online) het schrijnende verhaal van Rik, van 16, die heel graag een coronavaccin wil vanwege zijn kwetsbare gezondheid. In het artikel wordt ook KBO-PCOB, gezien diens succesvolle, oproep, samen met Ieder(In) en de Patiënten Federatie, om kwetsbare volwassenen eerder te vaccineren. Hetzelfde artikel verscheen ook in Brabants Dagblad, Gelderlander, Eindhovens Dagblad.

14 mei: Bij RTV Oost (radio en tv) is Marcel Sturkenboom, directeur te gast. Hij vertelt daar over het belang van goede informatievoorziening over vaccineren onder senioren.

16 mei: In de Limburger aandacht voor onze tegelactie.

17 mei: Op de site van FNV, een vooraankondiging van een actie tegen o.a. de kostendelersnorm. Ook KBO-PCOB zal hierbij aanwezig zijn.

18 mei: Het wordt tijd dat de politiek niet alleen over ouderen praat, maar vooral met hen. Daarom stuurt KBO-PCOB een brief naar informateur Hamer en vraagt hierin om een uitnodiging, zo is onder meer in Het Parool, 50plusser en op nl4actueel te lezen.

19 mei: In de lokale krant Telstar Combinatie aandacht voor onze tegeltjesactie.

19 mei: De krant Nieuw Volendam bericht over onze oproep voor een ventilatiecheck voor openbare gebouwen.

19 mei: Samen met partijen als NOOM en FNV is KBO-PCOB in Den Haag, voor het Tweede Kamergebouw. We pleiten daar o.a. voor afschaffing van de kostendelersnorm. Ook het AD (filmpje) was aanwezig. En SBS6 (tv & web) met Hart van Nederland.

20 mei: Op de site van Nationale Zorggids en HQ-nieuws het bericht dat diverse organisaties, waaronder KBO-PCOB, graag de ambitie hoog willen houden voor een toegankelijk OV.

21 mei: Op HQ-nieuws het bericht dat KBO-PCOB, samen met andere organisaties, in het GebruikersNetwerk de handen ineenslaat, voor een digitale inclusie.

26 mei: Op de websites van het Gouds Dagblad, Dagblad 070, Barendrechts Dagblad, Reformatorisch Dagblad en Omroep Brabant wordt de wens door de ouderenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, uitgesproken dat de buurthuizen zo snel als mogelijk weer open kunnen.

26 mei: De lokale krant Nieuw Volendam heeft aandacht voor het GebruikersNetwerk, waar KBO-PCOB deel vanuit maakt, die de handen ineenslaat voor digitale inclusie.

27 mei: Mede dankzij de inzet van KBO-PCOB hebben de seniorenorganisaties een uitnodiging van informateur Hamer gekregen. Dat bezoek is deze dag, zo valt ook te lezen op de parlement.com. Op verschillende sites was een reactie te vinden, na het bezoek. Bij Dagblad 070, Barendrechts Dagblad, MSN, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Barneveldse Krant, Gooi- en Eemlander, Noordhollands Dagblad, Leeuwarder Courant, Haarlems Dagblad, Nationale Bouwgids. Ook de fotograaf van het ANP was aanwezig.

27 mei: Op de website van het Magazine Personenvervoer aandacht voor de oproep van verschillende organisaties, waaronder KBO-PCOB, om het OV toegankelijk te houden.

28 mei: In de Telegraaf (krant en website) een uitgebreid artikel over ons onderzoek naar erf- en schenkbelasting. Ook op MSN was dit bericht terug te lezen.

28 mei: Met de komst van het digitale coronapaspoort, moeten we oppassen dat er senioren niet ongewild in een digitale lockdown terecht komen, daar waarschuwt Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB voor in een opiniestuk in het AD (krant en online).

28 mei: Er is weer een persconferentie van het kabinet geweest, waarin er meer vrijheden aangekondigd werden. Ook hierin riep KBO-PCOB goed te kijken naar de nadelen van het digitale coronapaspoort, wat voor meer vrijheden zou moeten zorgen. Onze reactie was onder meer te vinden bij Omroep Brabant, Liwwaders en emerce.

29 mei: Ook de Stentor (krant en site) publiceerde ons opiniestuk over het coronapaspoort.

31 mei: Op Rodi.nl aandacht voor ons bezoek bij informateur Hamer.

31 mei: In het ANBO Magazine een artikel over woninginbraken, met daarin ons onderzoek onder senioren die hier het slachtoffer van zijn geworden.

31 mei: In TVV, het Tijdschrift voor Verzorgenden, een kort bericht over ons onderzoek naar somberheid door de coronacrisis.

31 mei: In Plus Magazine aandacht voor ons de conclusies uit ons Meldpunt Bank Dicht.

1 april: Op de site van de Nationale Zorggids aandacht voor onze oproep, samen met organisaties als Ieder(In), om mensen met een medisch risico snel te vaccineren, als zij dit willen.

1 april: Op de website van de regionale krant De Limburger aandacht voor campagne tegen internetcriminelen, waar ook KBO-PCOB uitgebreid aan mee werkt.

2 april: De nieuwswebsite nieuws.nl besteedt ook aandacht aan de campagne tegen digitale criminaliteit.

3 april: In de digitale versie het Noordhollands Dagblad een bericht over onze oproep aan de minister, waarin we vragen om uitleg waarom het coronavaccin AstraZeneca wel voor 60-plussers kan. Onze oproep is ook de te vinden op de websites van het Nederlands Dagblad, Gooi- en Eemlander, 1Limburg, Omroep Flevoland, NOS, De Dagelijkse Standaard, Reformatorisch Dagblad, MSN, Welingelichte Kringen, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad.

6 april: Op de digitale nieuwssite De Stad Amersfoort een verhaal met Vera van Brakel, onze vlogger.

6 april: In het Friesch Dagblad (krant) aandacht voor onze oproep om meer uitleg over AstraZeneca.

7 april: In de lokale krant De Stad Amersfoort aandacht voor een vlog van Vera van Brakel, onze vlogger van Vera Verrast.

7 april: In de lokale krant Nieuw Volendam een reactie van KBO-PCOB, op een onderzoek van het Centraal Planbureau, over koopkracht.

8 april: In de lokale krant Brug Hendrik Ido Ambacht aandacht voor onze maand van de digitale veiligheid.

9 april: Opnieuw heeft KBO-PCOB gevraagd om met uitleg te komen waarom het coronavaccin AstraZeneca wel geschikt voor 60-plussers zou zijn. Deze oproep is onder meer terug te lezen op de websites van de NOS en Omroep Flevoland.

9 april: Ook RTL Z (tv) wil meer weten over ons standpunt over AstraZeneca, en daarvoor is Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, geïnterviewd.

9 april: In het AD (krant en online) een leuk verhaal over Joke. Zij is onder bij KBO-PCOB vrijwilliger als belastinghulp.

9 april: Een terugblik op het briefstemmen, tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer. Onze reactie: briefstemmen mag blijven, maar het moet wel simpeler. Onze reactie is onder meer te lezen op de sites van de NOS en  Omroep Flevoland, RTV Oost.

10 april: Bij de bijlage van het Reformatorisch Dagblad (krant en online), een verhaal over langer zelfstandig wonen, met een uitgebreid interview met Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

12 april: In het televisieprogramma Kruispunt van KRO-NCRV aandacht voor ons onderzoek naar woonvormen voor senioren. Met een bijdrage van Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB.

12 april: Bij Omrop Fryslân aandacht in een radioreportage (radio en site) over seniorenwoningen. Aanleiding is ons onderzoek hiernaar.

13 april: Op de gespecialiseerde website Eerste Lijns een artikel over valpreventie. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd, als organisatie wat hier actief aan kennisdeling doet.

13 april: Op de lokale sites Enkhuizen Actueel, Medemblik Actueel en Hollands Kroon Actueel aandacht voor ons onderzoek naar woonvormen voor senioren.

14 april: In de lokale krant Poeldijk Nieuws een bericht met onze reactie op het koopkrachtonderzoek van het Centraal Planbureau.

14 april: In het Reformatorisch Dagblad (krant en website) een artikel over babbeltrucs. Met een interview met Frank Brinkman, bij KBO-PCOB vrijwilliger als tabletcoach en veiligheidsadviseur.

14 april: In de lokale kranten “Het Krantje Leidschendam en Voorburg” en “Nieuw Volendam” een bericht over de maand van senioren en veiligheid, van KBO-PCOB.

14 april: In diezelfde Nieuw Volendam ook aandacht voor ons onderzoek naar seniorenwoningen.

14 april: In de lokale krant Flevopost Dronten een verhaal over belcirkels, met een interview met Jozette Aldenhoven, zij is bij KBO-PCOB betrokken bij verschillende projecten rondom deze cirkels.

15 april: In de plaatselijke krant Koggenlander/Medemblikker Combinatie een verhaal over ons onderzoek naar woonhofjes voor senioren. Ook bij de regionale omroep NH Nieuws was hier aandacht voor. Zij hebben er zelfs een reportage over gemaakt.

16 april: Er is veel aandacht voor onze oproep, samen met onder meer Ieder(In) en Patiëntenfederatie Nederland, om risicogroepen eerder te vaccineren. Het valt onder meer te lezen op de websites van het Parool, Zeelandnet, Dagblad010, Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden, Welingelichte Kringen, MSN, Leeuwarder Courant, Nederlands Dagblad, Barendrechts Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Telegraaf.

16 april: In het AD (krant en digitaal) aandacht voor de al maar sluitende bankfilialen. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

16 april: Bij Omroep Wetering (radio) is Gusta Willems van KBO-PCOB te gast om te vertellen over ons woononderzoek.

19 april: Op de website van de Nationale Zorggids aandacht voor onze gezamenlijke oproep om risicogroepen eerder te prikken.

20 april: Er is weer een persconferentie van het kabinet geweest, en daar heeft KBO-PCOB op gereageerd: het versoepelen van bezoekregeling is weer een stapje tegen vereenzaming ouderen. Dit is onder meer te lezen bij Omroep Brabant en het Reformatorisch Dagblad.

21 april: KBO-PCOB deed mee aan een actie van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen om brieven aan de Koning te sturen. Dat is massaal door leden van KBO en PCOB gedaan. Hierover was onder meer te lezen bij AD (krant en site), UStad en RTV Utrecht.

21 april: In het lokale blad Het Krantje Leidschendam en Voorburg aandacht voor de Babbeltiplijn van KBO-PCOB, die tijdens de maand van digitale veiligheid geopend was.

21 april: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht een oproep van de gezamenlijke ouderenbonden, waaronder KBO-PCOB, om waardeoverdracht bij kleine pensioenen goed te tegelen en te monitoren.

22 april: Op de nieuwssite Nationale Zorggids aandacht voor ons onderzoek naar coronaprikbereidheid onder senioren. Dit staat ook bij 50pluswijzer. En Omroep Wetering (radio) interviewt Gusta Willems van KBO-PCOB hierover.

23 april: In het Reformatorisch Dagblad (krant en online) een opiniestuk waarin ook KBO-PCOB in wordt genoemd: ons onderzoek naar internetgebruik onder senioren.

26 april: In de Tubantia (krant en online) aandacht voor de actie Brief aan de Koning. Ook is hiervoor aandacht op de websites van De Gelderlander, het AD (beide ook krant) en het Gouds Dagblad.

28 april: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons onderzoek naar vaccinzin onder senioren.

28 april: De plaatselijke krant Poeldijk Nieuws heeft aandacht voor een opiniestuk wat KBO-PCOB samen met de FNV en NOOM heeft geschreven: schaf de kostendelersnorm af.

28 april: In dezelfde editie van Poeldijk Nieuws ook aandacht voor ons onderzoek naar seniorenwoningen.

28 april: Op de site van het Rode Kruis is te lezen dat er kraskaarten zijn om ouderen op te vrolijken. Ook KBO-PCOB wordt genoemd. Via ons magazine komen deze kraskaarten naar u toe. Verder is dit ook te lezen op de websites van Omroep Brabant, Fondsenwerving, Barneveldse Krant, FOK, Reformatorisch Dagblad.

30 april: In de lokale krant De Oldambster aandacht voor onze maand van senioren en veiligheid.

30 april: In het vaktijdschrift TVZ Tijdschrift voor Verpleegkunde in praktijk en wetenschap een artikel  “Samen beslissen met ouderen”. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd, als partij die hierin participeert.

2 maart: Minister Ollongren heeft een brief met de voortgang voorbereiding Tweede Kamerverkiezing naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze documenten wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een deelnemende partijen van een onderzoek onder risicogroepen bij het stemmen.

3 maart: In de lokale krant Poeldijk Nieuws een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

3 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons zorgonderzoek, dat senioren meer last van somberheid hebben.

4 maart: De regionale omroep RTV Oost heeft een poll over briefstemmen. Aanleiding is de bezorgdheid van KBO Overijssel en KBO-PCOB of alles wel helder en duidelijk is.

4 maart: KBO-PCOB wil, samen met de ANBO en Koepel Gepensioneerden, dat er een Commissie Evenwicht komt, die kan kijken naar evenwichtigheid in het pensioenstelsel. Hierover staat ook een artikel in het magazine PensioenPro (ook online).

5 maart: In de plaatselijke krant Gielen Combinatie aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

5 maart: Op RTV Oost een vervolg op het briefstemmen en de zorgen die er zijn.

6 maart: De stemprocedures voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn te ingewikkeld, zo krijgt KBO-PCOB van veel senioren te horen. Een artikel hierover staat onder meer in de kranten Nieuwsblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en de Telegraaf, met hierin ook een reactie van KBO Overijssel (ook online).

8 maart: Op de website van De Stad Amersfoort een artikel over Internationale Vrouwendag, met een stukje van Vera van Brakel, onze eigen vlogger van Vera Verrast.

9 maart: In de lokale krant Verhagen Combinatie een artikel over de verkiezingen, met daarin het bericht dat KBO-PCOB een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft gestuurd.

10 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam een bericht over het idee voor een Commissie Evenwicht, geopperd door KBO-PCOB, ANBO en Koepel Gepensioneerden.

11 maart: In Trouw (krant en online) een opiniestuk dat KBO-PCOB samen met FNV en NOOM heeft geschreven. Ons pleidooi: schaf de kostendelersnorm af.

11 maart: Op de site van FNV een artikel over de “Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg”, die door een brede coalitie, waaronder KBO-PCOB, is opgesteld.

12 maart: Op nos.nl en in het nieuws van het Radio 1 Journaal, nieuws uit ons verkiezingsonderzoek, waaruit blijkt dat de politiek niet genoeg rekening houdt met senioren. Ook het Barendrechts Dagblad, Capels Dagblad, Nationale Zorggids, Voorburgs Dagblad, Albrandswaards Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Zoetermeers Dagblad, Rijswijks Dagblad, Dagblad070, Diemer Nieuws, Dagblad 010, 50plusser, Gouds Dagblad en Barneveldse Krant hebben hier aandacht voor.

12 maart: Ook op de site van FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, aandacht voor de “tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

13 maart: Op MedicalFacts aandacht voor de maand van de veiligheid, die in april komt.

13 maart: Op de site van TwenteFM aandacht voor de problemen rondom briefstemmen.

15 maart: In de Zorgkrant aandacht voor “De tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

15 maart: Er is besloten om voorlopig het vaccin AstraZeneca niet aan 60plussers te geven. KBO-PCOB noemt dat in een reactie verstandig. Zo is bijvoorbeeld te lezen bij het Reformatorisch Dagblad, Hollands Kroon Actueel, Dagblad010, Capels Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Medemblik Actueel, Enkhuizen Actueel en MSN.

16 maart: Er is bij het briefstemmen van alles misgegaan, en daarom worden de procedures aangepast. Bij RTV Utrecht, Binnenlands Bestuur, De Volkskrant, nieuws.nl, Dagblad van het Noorden, Telegraaf en Noordhollands Dagblad is onze reactie te lezen.

16 maart: In het Friesch Dagblad (krant) onze reactie over het tijdelijk stoppen met het gebruik van AstraZeneca.

17 maart: In de plaatselijke krant Poeldijk Nieuws aandacht voor de omroep om een commissie evenwicht in te stellen.

17 maart: De Nationale Zorggids heeft aandacht voor “de tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

17 maart: Zowel de papieren edities van de Leeuwarder Courant als het Dagblad van het Noorden aandacht voor het briefstemmen, met onze reactie.

17 maart: Bij Omroep Wetering (radio) aandacht ons zorgonderzoek, met Gusta Willems van KBO-PCOB.

18 maart: Bij het Reformatorisch Dagblad en RTV Utrecht, Barneveldse Krant, 50plusser, Nationale Zorggids, onze reactie n.a.v. de verkiezingsuitslag: Houdt bij het samenstellen van een nieuw kabinet rekening met de belangen van senioren.

19 maart: In de plaatse kranten Opregte Steenwijker Courant, Meooeler Courant en Hoogeveensche Courant ook aandacht voor onze oproep om rekening te houden met de belangen van senioren.

19 maart: In MAX Magazine (tijdschrift) aandacht voor ons zingevingsonderzoek, waaruit blijkt dat senioren zich vaker somber voelen, dan vóór corona.

22 maart: Op de site van GGZ Nieuws aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

24 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor onze oproep richting het nieuw te vormen kabinet: vergeet de belangen van senioren niet.

27 maart: In de bijlage bij Weekblad Elsevier, een uitgebreide reactie van Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB. Over het belang van voeding en leefstijl als je ouder wordt.

28 maart: In de Leeuwarder Courant onze reactie over alle vaccinatieperikelen in Nederland.

30 maart: Ook de Gooi- en Eemlander publiceert onze reactie over de onduidelijkheden rondom vaccineren tegen corona. Deze reactie is ook de lezen bij Ustad, MSN, Trouw, 1Limburg, Telegraaf, RTV Utrecht, Omroep West, Welingelichte Kringen, Nationale Zorggids, Reformatorisch Dagblad, Transport Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en het Nederlands Dagblad.

31 maart: April is de Maand van de Veiligheid. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

31 maart: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor onze oproep aan het nieuw te vormen kabinet om niet de belangen van senioren te vergeten.

31 maart: In de plaatselijke krant Soest Pakket een artikel over de tien punten voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Mede ondertekend door KBO-PCOB. Ook de krant Nieuw Volendam heeft hier een artikel over.

31 maart: In het Friesch Dagblad en de Barnevelde Krant onze reactie op de gebrekkige communicatie rondom vaccineren.

31 maart: In het Tijdschrift voor Verzorgenden aandacht voor ons online onderzoek, over het steeds meer online regelen van zaken. Ook het blad Zin staat uitgebreid stil bij de resultaten.

31 maart: Het tijdschrift Geldgids zoekt uit waar je kan aankloppen voor ondersteuning bij zorgtaken. Met hierin ook een reactie van KBO-PCOB.

1 februari: Ons onderzoek naar de steeds meer digitaliserende wereld, heeft ook de politiek bereikt. De partij Code Oranje wil dat “de internetdwang bij ouderen” moet stoppen.  Ook de Partij van de Ouderen heeft er een bericht over.

1 februari: Niet alleen de politiek, ook bij andere online)media wordt over ons digitaliseringsonderzoek geschreven. Zo is het onder meer te vinden bij Cretio, aboutict en agconnect.

1 februari: Ook in de kranten kwam ons digitaliseringsonderzoek terecht. Bijvoorbeeld in Barneveldse Krant en het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad.

2 februari: De KBO-PCOB verkiezingen voor beste lokale maandblad haalt ook Het Gemeente Nieuws.

3 februari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Zeeland aandacht over de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

3 februari: In Hart van Nederland (tv) op SBS 6 aandacht over de soms lange reistijden naar een priklocatie voor het coronavaccin. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

3 februari: Bij de Nieuwe Meerbode aandacht voor ons digitaliseringsonderzoek. Ook de websites Schiedams Nieuws en Nationale Zorggids hebben er een bericht over. Ook in de plaatselijke kranten van De Nieuwe Meerbode, De Heemster, De Hofgeest, De Jutter én Nieuw Volendam een artikel over het onderzoek.

3 februari: Ons onderzoek heeft nog meer politieke partijen bereikt. In Den Helder willen de lokale PVV en Senioren Actief dat er aandacht komt voor senioren die niet digitaal hun weg kunnen vinden, zo staat in het Noordhollands Dagblad. Ook Helder Helmond wil meer aandacht hiervoor.

4 februari: Op de website medicalfacts een bericht over onze zorgen over de toereikendheid van het budget in verpleeghuizen.

6 februari: In het Brabants Dagblad (krant en online) een artikel over de mooie kanten van online kunnen zijn. Met een reactie van KBO-PCOB. Het artikel staat ook in BN De Stem en het Algemeen Dagblad.

6 februari: Online was ons digitaliseringsonderzoek nog te vinden. Bijvoorbeeld bij 50pluswijzer en jutter.nl.

6 februari: Bij Omroep Wetering (radio) was Gusta Willems te gast, ze sprak daar over onze oproep om de kostendelersnorm af te schaffen en de petitie daarvoor te tekenen.

6 februari: In het Friesch Dagblad (krant) aandacht voor de laatste editie van het magazine van KBO-PCOB, met daarin een interview met Rob de Nijs. Ook bij uitgever Binding aandacht voor deze editie.

8 februari: De lokale nieuwswebsite Dit Is Helmond heeft aandacht voor ons digitaliseringsonderzoek. Ook een bericht hierover op Velsen Onderneemt.

10 februari: De plaatselijke krant Nieuwe Meerbode Combinatie heeft een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

10 februari: In het Leidsch Dagblad aandacht voor briefstemmen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Met een reactie van KBO-PCOB. Ook in het Noordhollands Dagblad aandacht hiervoor.

10 februari: Op Liwwaders.nl aandacht voor het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarvan KBO-PCOB een van de initiatiefnemers is.

10 februari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Brabant aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

10 februari: In de plaatselijke krant De Castricummer een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

10 februari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam onze oproep tot uitstel van de belastingaangifte, vanwege de coronasituatie.

11 februari: Op de website van Hart van Nederland aandacht voor het stemmen per brief voor 70-plussers. Met een reactie van KBO-PCOB.

11 februari: MAX Meldpunt heeft een onderwerp over te kleine liften in seniorenflats. Ze zijn te klein omdat er bijvoorbeeld geen brancard in kan. Op 12 februari is de uitzending, met daarin Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, te gast. De aankondiging is al te lezen op TV Visie, Medicalfacts, MAX Vandaag.

12 februari: Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, is te gast bij MAX Meldpunt (TV) om te praten over liften in seniorenflats. Veel van deze liften zijn te klein om brancards en uitvaartskisten normaal in te vervoeren. Ook het Reformatorisch Dagblad bericht over onze reactie, maar ook bij Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel en Enkhuizen Actueel.

12 februari: Op beurswebsite IEX een artikel over onze dringende oproep, die we samen doen met de ANBO en Koepel Gepensioneerden, dat er een onafhankelijke commissie moet komen die onderzoek doet naar het evenwicht tussen generaties bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel. Ook Beursonline en belegger.nl berichten er over. Net als Trouw, De Limburger en het Reformatorisch Dagblad.

13 februari: De oproep voor een onafhankelijke commissie die onderzoekt naar een evenwicht tussen generaties bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel staat ook in de papieren edities van de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

15 februari: Op de website van de Nationale Zorggids aandacht voor onze vraag om liften in seniorenflats duurzaam te maken.

16 februari: Ook op 50plusser aandacht voor de liften in seniorenflats.

16 februari: In de plaatse krant “De Woudenberger & Scherpenzeelse Krant” aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

17 februari: Gaat u ook 40 dagen de uitdaging aan? Bijvoorbeeld door minder te drinken of te snoepen? Vandaag is deze vastenactie van KBO-PCOB van start gegaan. In het Radio 1 Journaal (vanaf  07:53:15) op NPO Radio 1 legt deelnemer Vera van Brakel uit wat de bedoeling is. Ook is er meer te lezen op 50plusser.

17 februari: In de plaatselijke krant Groot Hellevoet Combinatie een artikel over veilig stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

17 februari: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor het Meldpunt Bank Dicht van KBO-PCOB.

17 februari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam een verhaal over een succes van KBO-PCOB. Samen met andere organisaties hebben we ons ingezet om de huurprijzen betaalbaar te maken en te houden. Die druk hebben ze in Den Haag ook gevoeld en daar is nu een akkoord over. In dezelfde krant ook aandacht over het nieuwe pensioenstelsel en daarin wordt KBO-PCOB ook in genoemd.

18 februari: In het Algemeen Dagblad (krant en online) een groot artikel over bankfilialen die sluiten. Uiteraard met een reactie van KBO-PCOB.

19 februari: Bij de Margriet een verhaal met als titel: “Samen apart: liefde als je partner in een verzorgingshuis woont”. Hierin wordt een onderzoek uit 2018 van KBO-PCOB aangehaald.

19 februari: In MAX Magazine (blad) een reactie van KBO-PCOB op de vraag of ons leven helemaal digitaal gaat worden.

19 februari: Bij Andijker Nieuws aandacht voor onze 40 dagenactie.

21 februari: Verzekeringsnieuws heeft een artikel over ons Meldpunt Bank Dicht. Het originele artikel is te lezen bij NU.nl.

22 februari: Omroep Gelderland (TV en online) duikt in de aanvragen voor thuiszorg. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

23 februari: Ons zorgonderzoek, waaruit blijkt dat veel senioren meer last van somberheid hebben sinds corona, bereikt menig nieuwspagina. Bijvoorbeeld het Reformatorisch Dagblad, Barneveldse Krant, 50plusser en Nationale Zorggids.

24 februari: Het zorgonderzoek bereikt ook de papieren kranten. Onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. En werd in het RTL Ontbijtnieuws (TV) behandeld (vanaf 4’08).

25 februari: Bij Omroep Wetering (Radio) is Gusta Willems van KBO-PCOB te gast, om te praten over ons zorgonderzoek en de verkiezingsactie van KBO-PCOB.

27 februari: Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, is te gast bij Zin In Weekend (luisteren vanaf 1:16:55) van KRO-NCRV op NPO Radio 5. Om te praten over de 40 dagen actie.

28 februari: In het Eigen Huis Magazine (blad) aandacht voor het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarvan KBO-PCOB een van de initiatiefnemers is.

28 februari: In Pallium (blad) een artikel over een onderzoek naar spreken over levenseinde, waaraan ook KBO-PCOB heeft meegewerkt.

4 januari: In het Parool (krant en online) een artikel over het vaccinatiebeleid van de overheid. Met een reactie van KBO-PCOB.

4 januari: Gusta Willems van KBO-PCOB is te gast bij Omroep Wetering (radio), over de coronavaccins en de webinar die KBO-PCOB op 8 januari geeft, samen met dr. Ted van Essen.

6 januari: In de plaatselijke krant Poeldijk Nieuws aandacht voor “Ik Pas”. De alcoholbewustwordingscampagne die in januari start. Ook KBO-PCOB wordt genoemd. Als partner starten wij in februari 40 Dagen Geen Druppel.

7 januari: Op HQ-nieuws aandacht voor het protocol “Code Zwart”. Er waren plannen bij de minister om hier zaken in te veranderen, maar dat is niet gebeurd. In de aanloop naar dit protocol zijn er gesprekken gevoerd met de ouderenorganisaties, waaronder KBO-PCOB.

7 januari: In een brief aan de Tweede Kamer vragen KBO-PCOB, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) om inwoners en patiënten een stem te laten krijgen bij grote veranderingen in de zorg in hun regio.

8 januari: Op de website van Beter Oud aandacht voor het Zingevingsonderzoek van KBO-PCOB. Daaruit blijkt dat senioren nog te actief zijn om achter de geraniums te zitten.

10 januari: In Trouw een interview met promovenda Ruth Pel-Littel. Zij is verpleegkundige voor ouderen in het UMC en doet onderzoek naar “Samen Beslissen”, een project waarin patiënt en arts naast elkaar lopen, maatwerk dus. Ook KBO-PCOB wordt in dit interview genoemd, als een belangrijke partner in het project “Samen Beslissen”.

11 januari: In het Algemeen Dagblad (krant en digitaal) het schrijnende verhaal van Cees (87), die “liever dood dan weer de eenzaamheid van een lockdown” wilde zijn. Met een reactie van KBO-PCOB.

11 januari: In RTL Nieuws (tv) een reactie (vanaf 2.05) van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, over de vaccinatiestrategie van het kabinet.

13 januari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Zeeland telefoonnummers die je kan bellen als iemand bijvoorbeeld om een praatje verlegen zit. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat er tussen. Ook MaxVandaag heeft een soortgelijk artikel.

13 januari: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over het protocol “Code Zwart”.

18 januari: KBO-PCOB wil een structurele aanpak om de stapeling van de eigen bijdragen in de zorg te beperken. Dit staat ook in de brief die KBO-PCOB samen met Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onder meer Medicalfacts en Zorgnieuws besteden hier aandacht aan.

19 januari: Naar verwachting zal het kabinet besluiten om een avondklok in te voeren. KBO-PCOB roept op voorhand op om rekening te houden met de mantelzorgers, zodat zij nog wel wat bewegingsvrijheid houden, zo valt onder meer online te lezen bij Dagblad van het Noorden, IJmuider Courant, Omroep Brabant, Omrop Fryslan, 1 Limburg, Leidsch Dagblad, Welingelichte Kringen, MSN, ZeelandNet, Nederlands Dagblad, Noordhollands Dagblad, Leeuwarder Courant, Telegraaf, Trouw, Reformatorisch Dagblad, Haarlems Dagblad.

19 januari: De website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een overzicht gemaakt met nummers die men kan bellen bij bijvoorbeeld eenzaamheid. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat hierbij.

20 januari: Premier Rutte heeft een avondklok aangekondigd. Met goed nieuws voor mantelzorgers, zij krijgen een vrijwaring. Onze reactie is onder meer te lezen op Hollands Kroon Actueel, Barneveldse Krant, Enkhuizen Actueel, Omroep Brabant, Medemblik Actueel, Zorgnieuws, Skipr, Nationale Zorggids .

20 januari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht voor de vaccinatie voor senioren.

20 januari: In dezelfde krant (Nieuw Volendam) ook een verhaal over onze wens om de stapeling van eigen bijdragen aan te pakken.

21 januari: Bij Omroep Wetering (radio) aandacht voor twee nieuwsonderwerpen van KBO-PCOB: Onze actie tegen de kostendelersnorm en onze reactie n.a.v. de persconferentie van Rutte. Met Gusta Willems van KBO-PCOB.

24 januari: Het magazine van KBO-PCOB heeft een verkiezing voor mooiste afdelingsblad gehouden. Bij Tubantia en Algemeen Dagblad (krant en online) is hier meer over te lezen.

25 januari: MAX Ouderenjournaal (tv) kwam langs, met vragen voor Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, over de vragen die onder senioren leven over coronavaccins. Kijk terug (vanaf 0’38).

26 januari: De gemeenten Gorinchem en Woudenberg & Scherpenzeel hebben allerlei telefoondiensten op een rij gezet. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat hier tussen.

29 januari: In MAX Meldpunt (tv) aandacht (vanaf 9’23) voor ons Meldpunt Bank Dicht en het pamflet wat we aan de banken overhandigden.

29 januari: Op de website van AvroTros Radar een uitgebreid artikel over ons Meldpunt Bank Dicht en het pamflet aan de banken. Ook bij Hollands Kroon Actueel, Enkhuizen Actueel, Medemblik Actueel.

30 januari: In Trouw (krant en online) een verhaal over de digitalisering van de samenleving. Met een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

30 januari: Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat veel senioren de steeds meer wordende digitalisering zat zijn. In de Telegraaf (online en krant) meer hierover. Ons nieuws hierover wat ook te vinden op MSN, Linda, Trouw, Kassa, Dagblad van het Noorden, NU.nl, Capels Dagblad, Leidsch Dagblad, Transporter Online, Zoetermeers Dagblad, Gooi- en Eemlander, Leeuwarder Courant, Zeelandnet, Welingelichte Kringen, IJmuider Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Radar, Albrandswaards Dagblad, Dagblad070, Voorburgs Dagblad, Barendrechts Dagblad, Dit is Helmond, Schiedams Nieuws, Rijkswijks Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Gouds Dagblad.

In 2020

1 december: In het plaatselijke krantje Bunnik Nieuws de tips van KBO-PCOB tegen babbeltrucs.

2 december: In het lokale krantje Poeldijk Nieuws een artikel over de brief die KBO-PCOB naar de Tweede Kamer stuurde, met daarin de oproep om de koopkracht van senioren te verbeteren.

2 december: Samen met organisaties als Patientenfederatie Nederland en Ieder(in) heeft KBO-PCOB het kabinet gevraagd om jonge kwetsbare mensen én mantelzorgers voorrang bij vaccinatie te geven.

2 december: Vera van Brakel, die voor KBO-PCOB de vlogs Vera Verrast maakt, is geïnterviewd door een lokale nieuwsite in haar woonplaats Amersfoort. En Vera was te gast bij Op1, op NPO 1, om te praten over waardig ouder worden.

4 december: Eenzaamheid onder senioren ligt op de loer. Aan dit onderwerp besteedde RTV Utrecht (televisie) aandacht aan, met Gusta Willems van KBO-PCOB als gast.

4 december: Ook de Zorgkrant heeft aandacht voor de oproep van KBO-PCOB en andere organisaties dat mantelzorgers voorrang bij vaccinaties moeten krijgen.

6 december: Het Parool heeft een verhaal over sluitende bankfilialen, met aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht.

8 december: Het Meldpunt Bank Dicht heeft ook de Tweede Kamer bereikt. De SP stelt Kamervragen.

8 december: Er is weer een persconferentie van het kabinet geweest. Onze reactie hierop is onder meer te lezen in het Reformatorisch Dagblad, RTL Nieuws, Omrop Fryslan en Omroep Brabant.

9 december: In de plaatselijke kranten “Bode Combinatie Zeeland” en “Posthoorn Escamp pakker” hebben een artikel over nummers die je kan bellen als je je bijvoorbeeld eenzaam voelt. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat er tussen.

9 december: De plaatselijke krant “Nieuw Volendam” plaatst een verhaal over de zorgen die KBO-PCOB heeft bij het herstel van de arbeidsmarkt voor vijftigers en zestigers. We vragen daarom de Tweede Kamer om extra geld vrij te maken als steun aan deze groepen.

10 december: Op plusonline aandacht voor onze oproep om ook mantelzorgers voorrang te geven bij de coronavaccinatie.

10 december: Het Reformatorisch Dagblad heeft een verhaal over de kostendelersnorm. Samen met onder meer vakbond FNV en de Woonbond voert KBO-PCOB actie tegen deze maatregel.

11 december: Ook het Nederlands Dagblad besteedt aandacht aan de kostendelersnorm.

11 december: op de website van HCnieuws aandacht voor het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, van KBO-PCOB, de ChristenUnie en Omroep MAX.

11 december: Bij supermaktketen Albert Heijn kan je met ingang van 2021 alleen nog maar digitaal zegeltjes sparen. In het MAX Magazine staat hier een kort artikeltje over en wordt KBO-PCOB genoemd. Mochten er vragen hoe je zegeltjes kan sparen op je smartphone, dan kunnen de tabletcoaches van KBO-PCOB wellicht van dienst zijn.

12 december: Het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, een initiatief van KBO-PCOB, de ChristenUnie en Omroep MAX, is vandaag gelanceerd. En het bereikt de nodige media. Onder meer in het Algemeen Dagblad (krant) en op de websites van het Albrandswaards Dagblad, Binnenlands Bestuur, Haarlems Dagblad, De Puttenaer, Dit is Roden, Dagblad 070, Capels Dagblad, Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, MSN, IJmuider Courant, Zeelandnet.

13 december: Ook Omgevingsweb, Groninger Krant, Ermelo van nu, Barndeveldse Courant schrijven over het manifest Waardig Ouder Worden 2.0 en Christelijknieuws.nl.

14 december: Het manifest Waardig Ouder Worden 2.0 heeft steeds meer ondertekenaars. Zo is dat te zien bij znwv.nl, de Eemsbode, cip.nl, Het Kompas, MAX Vandaag en De Noordoostpolder.

14 december: Weer een persmoment van het Kabinet: er komt een lockdown. Onze reactie hierop is te vinden op de sites van 1Limburg, NOS, HQ Nieuws en het Reformatorisch Dagblad.

15 december: Waardig Ouder Worden 2.0 krijgt steeds meer vervolg, ook onder de afdelingen van KBO en PCOB. Lezen we op Hart van Holland, Ermeloos Weekblad, Nieuwsblad Schaapskooi, Bouwformatie.nl.

15 december: Onze reactie op de persconferentie zong ook vandaag nog rond, onder meer in de Barneveldse Courant,  De Nationale Zorggids, Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel, Enkhuizen Actueel.

16 december: Nog meer Waardig Ouder 2.0 nieuws, in de Eemslander, Noorderkrant, De Heraut, Nieuw Volendam, Hart van Lansingerland.

16 december: KBO-PCOB neemt deel aan de Toiletalliantie. Doel is om zoveel mogelijk bereikbare wc’s te hebben. Zo ook in de treinen. Meer op de website van Rover.

16 december: Het Financieel Dagblad heeft een artikel over de toenemende digitalisering. Ook ons Meldpunt Bank Dicht wordt hierin genoemd.

17 december: Omroep Wetering (radio) heeft aandacht voor ons onderzoek naar de griepvaccins en het manifest Waardig Ouder Worden 2.0, met Gusta Willems van KBO-PCOB.

18 december: Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat een meerderheid van de senioren zich willen laten vaccineren tegen corona. Het nieuws is onder meer te vinden bij Linda, het Nederlands Dagblad, Omroep Brabant, RTV Utrecht, de Telegraaf, Nationale Zorggids, Haarlems Dagblad, Capels Dagblad, Noordhollands Dagblad, Welingelichte Kringen, MSN, Dagblad van het Noorden, Leidsch Dagblad, Leeuwarder Courant, Gooi- en Eemlander, Reformatorisch Dagblad, Zeelandnet en Hoorn Radio.

19 december: In de papieren edities van de Barneveldse Courant en Friesch Dagblad ook aandacht voor ons onderzoek naar het griepvaccin. Ook op liwwadders staat er een artikel over.

21 december: Ook in de Bilt wordt het manifest Waardig Ouder Worden 2.0 omarmt, zo is te lezen bij De Bilt Onderneemt en de Biltsche Courant.

21 december: Gusta Willems van KBO-PCOB is te gast bij Open Huis, van de EO op NPO Radio 5. Om vooruit te blikken op Kerst in coronatijd en ons onderzoek naar griepvaccins. Terugluisteren kan hier, vanaf 1:45:00

23 december: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht over het pensioenakkoord en dat KBO-PCOB de leden gaat raadplegen.

2 november: Bij Stax & Toine, op NPO Radio 1, aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht. Met Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB. En op de website van AVROTROS Radar een uitgebreid webartikel over het Meldpunt. Ook het Reformatorisch Dagblad (krant) licht een quote van Marcel Sturkenboom over het Meldpunt uit.

2 november: Minister De Jonge heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd, de voortgang cliëntondersteuning 2020. In deze brief wordt ook KBO-PCOB genoemd, met een initiatief waaraan wij meewerken om sociale contacten van ouderen te versterken.

3 november: Samen met o.a. Ieder(in), Spierziekten Nederland en de Oogvereniging, heeft KBO-PCOB een oproep aan staatssecretaris Van Veldhoven gedaan: zorg dat het OV toegankelijk, bereikbaar en betaalbaar blijft. Deze oproep is te lezen op de site van Ieder(in).

4 november: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht voor politiek succes van KBO-PCOB. De Tweede Kamer heeft namelijk drie moties aangenomen op onderwerpen waar KBO-PCOB op heeft aangedrongen: 1. Het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders. 2. De onderbenutting van de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). 3. Koopkrachtverbetering.

4 november: In diezelfde Nieuw Volendam ook aandacht voor ons zingevingsonderzoek.

4 november: In de plaatselijke krant Poeldijk Nieuws aandacht voor onze oproep om te blijven omzien naar elkaar. Ook de websites van Enkhuizen Actueel, Hollands Kroon en Medemblik Actueel hebben er een bericht over geplaatst.

6 november: Dagblad van het Noorden (krant en site) vraagt zich af waar eenzame ouderen terecht kunnen. Dat kan bijvoorbeeld bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

11 november: De lokale krant Nieuw Volendam plaatste de reactie van KBO-PCOB, op de persconferentie van premier Rutte: Blijf omzien naar elkaar.

11 november: Ook is in Nieuw Volendam aandacht voor rondetafelgesprekken met de Tweede Kamer, over pensioenen, waarvoor KBO-PCOB ook is uitgenodigd.

11 november: Op AMweb aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht, gericht op de situatie in Zeeland. Ook bij Omroep Zeeland is dit verhaal terug te vinden. Verder aandacht voor het Meldpunt op de sites van Verzekeringsnieuws, Nationale Zorggids, Liwwaders, msn, Telegraaf en Reformatorisch Dagblad.

11 november: In de Margriet (magazine) een artikel over het moment dat je niet meer met degene onder één dak kan wonen met degene van wie je houdt. Door bijvoorbeeld fysieke of mentale problemen. In dit artikel wordt er ook verwezen naar een onderzoek van KBO-PCOB hierover.

12 november: In maart 2020 begon de coronacrisis echt vorm te krijgen. Van kantoor naar thuiswerken was opeens de norm. Over die roerige beginperiode en hoe je als organisatie moet schakelen, is een boek over verschenen. Met een bijdrage van Manon Vanderkaa, in die tijd als directeur bij KBO-PCOB betrokken.

12 november: Op de website van de Delftse Post een dapper verhaal van KBO-PCOB-lid An Molenaar-van Otterlaar. Zij reageerde op een oproep van dit nieuwsmedium, op de vraag: “Hoe gaat u om met eenzaamheid?”

14 november: In de Leeuwarder Courant (krant en site) aandacht voor het Meldpunt Bank Dicht.14 november: Ook de papieren edities van het Algemeen Dagblad, de Stentor, PZC, Brabants Dagblad en Tubantia schreven over het Meldpunt Bank Dicht.

15 november: Gusta Willems, van KBO-PCOB, is te gast bij Omroep Wetering (Radio), om te praten over het Meldpunt Bank Dicht.

16 november: Op NPO Radio 5, bij Open Huis, vertelt Gusta Willems over het Meldpunt Bank Dicht.

16 november: Ook bij plusonline aandacht voor het Meldpunt Bank Dicht.

17 november: Voor geriaters is er een toolbox “samen beslissen” gekomen. Deze toolbox moet helpen bij het maken van keuzes voor senioren die in een zorgtraject komen. Onder meer KBO-PCOB heeft hieraan meegewerkt. Meer is te lezen bij Zorg voor Beter.

17 november: Annie van 72 jaar vroeg zich af of er hulplijnen voor eenzame mensen zijn. Dagblad van het Noorden (krant en website) zocht het uit en kwam onder meer bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB uit.

17 november: Plusonline heeft de stelling “ik doe mijn bankzaken liever bij een kantoor dan digitaal”. Aanleiding is ons Meldpunt Bank Dicht. De uitkomst van deze online peiling: 75% gaat liever naar een kantoor!

17 november: Op Plusonline staat ook nog een ander bericht met onze reactie op de aangekondigde sluiting van Rabobankfilialen.

17 november: Er is weer een persconferentie van het kabinet geweest, waarin gemeld werd dat we weer terug naar een gedeeltelijke lock down gaan. Er is dus weer iets meer mogelijk. En daar reageerde KBO-PCOB verheugd op. Zo is onder meer te lezen op de websites van het Capels Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Dagblad van het Noorden, Provinciaal Zeeuwse Courant, Brabants Dagblad, Zoetermeers Dagblad, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Algemeen Dagblad en BN De Stem.

18 november: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht.

18 november: Op de sites van RTV Utrecht en Ustad aandacht voor de persconferentie van het kabinet, met de reactie van KBO-PCOB.

18 november: Bij Medicalfacts aandacht voor een brief die KBO-PCOB stuurde naar de Tweede Kamer. Daarin vragen voor verbetering van de koopkracht van bepaalde groepen senioren en verdere werkloosheid tegen te gaan.

18 november: Het Weekblad voor Deurne heeft een overzichtelijk artikel waar je terecht kunt als je je eenzaam voelt. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat hier tussen.

20 november: In het Pharmaceutisch Weekblad (magazine) een artikel over valpreventie. Ook het kennisspel Dobbelfit, voor 65-plussers, wordt genoemd. Hierbij wordt ook KBO-PCOB genoemd, die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van dit spel.

24 november: Op de site van de Tweede Kamer een overzicht van het Rondetafelgesprek over het pensioenakkoord. Ook KBO-PCOB is uitgenodigd.

24 november: Ook op de site van de Tweede Kamer: het Draaiboek “Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie”. Ook wel Code Zwart in de volksmond. KBO-PCOB is een van de ouderenbonden is bij de totstandkoming is geraadpleegd.

24 november: Mede op aandringen van KBO-PCOB krijgen werkenden en werkzoekenden meer mogelijkheden voor scholing, is te lezen bij Medicalfacts.

25 november: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor de oproep om de kostendelersnorm af te schaffen. Een manifest dat KBO-PCOB samen met andere organisaties naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

26 november: In het Leids Dagblad een inspirerend verhaal van KBO én PCOB in Zoeterwoude. Leden kregen van Sinterklaas een leuk tasje met inhoud.

27 november: Geldmaat, de gele pinautomaten van de gezamenlijke banken, komen met een service voor mensen die het lastig vinden om zelfstandig geld op te nemen of te storten. Bericht hierover is bij Medicalfacts te vinden, met een reactie van KBO-PCOB.

30 november: Samen met andere organisaties heeft KBO-PCOB een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin vragen we om patiënten en naasten bij de vaccinatiestrategie voor COVID-19 te betrekken. Meer op de site van de Patiëntenfederatie.

2 oktober: In het Voorburgs Dagblad aandacht voor de twee speciale supermarkturen voor kwetsbare groepen. KBO-PCOB is voorstander van deze uren. Ook online krijgen de superuurtjes, en onze reactie erop, de nodige aandacht. Onder meer bij Omroep Brabant, marokko.nl, msn, bijons.nl, Telegraaf, RTV Utrecht, Dagblad 070.

2 oktober: De NCRV Gids en het KRO Magazine hebben aandacht voor het manifest dat KBO-PCOB, samen met de ChristenUnie en Omroep MAX, hebben opgesteld waarin wij stellen dat er steeds vaker kwetsend over ouderen wordt gesproken.

5 oktober: Ook de Nationale Zorggids en 50plusser.nl besteden online aan de speciale boodschappenuurtjes, met de reactie van KBO-PCOB.

6 oktober: Het GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit én de coalitie Gezonde Boodschappen hebben de Tweede Kamer een petitie aangeboden waarin ze pleiten voor verlaging van het btw-tarief op groente en fruit. KBO-PCOB heeft deze petitie ondersteund, en dat is onder meer te lezen bij foodagribusiness.nl en gfactueel.nl.

7 oktober: Het lokale krantje Nieuw Volendam heeft aandacht voor onze reactie op de laatste pensioenontwikkelingen, waarin minister Koolmees aangeeft onnodige pensioenkortingen wil voorkomen.

7 oktober: Op spierziekten.nl aandacht voor de oproep dat mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico,  net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen voorrang moeten kunnen krijgen op een vaccin tegen corona. Onder andere KBO-PCOB heeft deze oproep gedaan.

8 oktober: In de lokale krant “Nieuwsblad VAR Leidsche Rijn” aandacht voor de oproep van KBO-PCOB om om te zien naar elkaar.

8 oktober: KBO-PCOB heeft onderzocht hoeveel er gewandeld wordt onder senioren. En dat is best veel. De uitkomst stond in de Telegraaf (krant als online) en was te vinden op websites van bekkenbodem4all.nl, pretwerk.nl, nritmedia, Medemblik Actueel en 50plusser.nl.

8 oktober: Gusta Willems is te gast bij Omroep Wetering (radio) om te praten over ons wandelonderzoek.

9 oktober: In de lokale “De Wassenaarse Krant” heeft aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB. De lijn is iedere werkdag, tussen 9.00 en 17.00 uur, te bereiken op  030-3 400 600.

9 oktober: Het kabinet overweegt bij de volgende verkiezingen de mogelijkheid om per post te stemmen. KBO-PCOB ziet wel wat in dat idee. Onze reactie onder meer bij AVROTROS, Ridderkerks Dagblad, Dagblad 070, Reformatorisch Dagblad, Capels Dagblad.

9 oktober: In MAX Magazine een ingezonden brief keuringen bij het CBR. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

10 oktober: In de papieren editie van het Friesch Dagblad aandacht voor het briefstemmen vanwege corona. Met de reactie van KBO-PCOB.

12 oktober: Bij EO Open Huis, op NPO Radio 5, blikt Gusta Willems van KBO-PCOB, alvast vooruit op de persconferentie van het kabinet.

12 oktober: Samen met de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) heeft KBO-PCOB een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De boodschap: garandeer ook in coronatijd beschikbaarheid medicijnen en hulpmiddelen.

13 oktober: Er was weer een persconferentie van het kabinet, met betrekking tot corona. Onze reactie is onder meer online te vinden bij Linda, RTV Utrecht, Leeuwarder Courant, Brabants Dagblad, Tubantia, bijons.nl, Dagblad van het Noorden, Provinciaal Zeeuwse Courant, Leidsch Dagblad, msn, Algemeen Dagblad, ditjesendatjes.nl, Gooi- en Eemlander, Nederlands Dagblad, Zeelandnet, Welingelichte Kringen.

13 oktober: NU.nl heeft een verhaal over inenting tegen pneumokokken. KBO-PCOB heeft hier lange tijd voor gelobbyd en nu gebeurt dit. Met een reactie van ons. Ook op AD.nl is hier een verhaal over te lezen.

13 oktober: Op de website van Zorgkrant onze oproep, samen met andere organisaties, om in coronatijd ook de garantie op beschikbaarheid van medicijnen en hulpmiddelen te hebben.

14 oktober: Marcel Sturkenboom, de nieuwe directeur van KBO-PCOB, was te gast bij het NOS Radio 1 Journaal (vanaf 7u 10m), op NPO Radio 1. Hij reageerde op de persconferentie van het kabinet. Ook op de website van NOS was onze reactie te lezen. Ook op Medemblik Actueel en op de website van Nationale Zorggids is onze reactie te vinden.

14 oktober: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam een artikel over de oproep om het btw tarief op groenten en fruit te verlagen. Deze oproep wordt mede door KBO-PCOB ondersteunt. In dezelfde krant ook een verhaal over ons Wandelonderzoek én aandacht voor het verbeteren van de koopkracht, en hierin wordt ook KBO-PCOB genoemd.

15 oktober: In het vakblad “Medisch Contact” een artikel over ‘Code Zwart’, het draaiboek voor de intensive care, mochten alle bedden bezet zijn. Met een reactie van KBO-PCOB.

15 oktober: Gusta Willems van KBO-PCOB is te gast bij Omroep Wetering (radio), om te reageren op de persconferentie van het kabinet.

16 oktober: In de Volkskrant (krant en online) een verhaal over peilingen die in coronatijd zijn gehouden. Ook een onderzoek van KBO-PCOB is onder de loep genomen. Helaas werd het een artikel vol algemeenheden en werden de onderzoeken op één hoop gegooid en was er geen ruimte voor onze bezwaren op de bevindingen.

16 oktober: Op de site van Medical Facts uitgebreid aandacht voor de griepprik en de Nationale Griepprikdag. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, als organisatie de een aantal jaren geleden de noodklok luidde toen de vaccinatiegraad afnam.

16 september: Op msweb een artikel over de oproep die KBO-PCOB samen met andere organisaties heeft gedaan over voorrang bij vaccinatie voor corona bij kwetsbare groepen.

17 oktober: In de papieren editie van het Friesch Dagblad wordt er nagepraat over het magazine van KBO-PCOB en het interview met Jan Stekelenburg en zijn zoon Jeroen: “een mooi tweegesprek over sport en de beleving daarvan”, aldus de krant.

17 oktober: Gusta Willems van KBO-PCOB mocht bij Omroep Wetering (radio) aanschuiven om over de coronamaatregelen en de gevolgen voor senioren te praten.

19 oktober: In de regionale krant “Weekblad voor West-Friesland” aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

21 oktober: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor ons wandelonderzoek.

21 oktober: In de lokale krant Nieuw Volendam een bericht over onze brief naar de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de AOW.

21 oktober: In diezelfde editie van Nieuw Volendam ook aandacht voor onze oproep om te blijven omzien naar elkaar. Juist in een tijd dat het steeds lastiger wordt om elkaar op te zoeken.

21 oktober: Het Friesch Dagblad (krant) schrijft over een brief die een coalitie van kerkelijke en andere organisaties naar het kabinet heeft gestuurd. In de brief bieden de organisaties hun hulp aan, om te helpen waar het kan, in deze coronatijd. KBO-PCOB is één van die organisaties.

23 oktober: In de tv-gidsen Televizier, NCRV Gids, Avrobode en KRO Magazine aandacht voor een coronadip. Met als tip om de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB te bellen als u om een praatje verlegen zit.

27 oktober: In het Algemeen Dagblad (en alle regionale aangesloten kranten als De Stentor, PZC, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN De Stem, Tubantia, Gelderlander, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant,  AD Haagsche Courant, AD Amersfoortse Courant, krant als online) aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht! Maar het heeft ook andere online media bereikt: verzekeringsnieuws.nl, 50plusser, Reformatorisch Dagblad, Omroep Brabant. Omrop Fryslan, MAX Vandaag, Bijons.nl, AVROTROS Radar, Barneveldse Krant, quotenet.nl, RTL Nieuws, Bright, Parool, BNNVARA Kassa.

27 oktober: Ook op de radio was er aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, was ’s ochtends te gast bij het Radio 1 Journaal (vanaf 6u’33) en later bij Omroep Gelderland (vanaf 12u’18). Ook was Marcel te gast bij de webshow van AD.nl.

27 oktober: In de Telegraaf, krant als online, uitgebreid aandacht voor ons zingevingsonderzoek, waaruit blijkt dat heel veel senioren nog positief in het leven staan.

28 oktober: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons bericht over de dekkingsgraden van pensioenfondsen.

28 oktober: In de Barneveldse Krant onze reactie op de ontwikkelingen rondom de griepprik. Er zijn te weinig griepvaccins.

28 oktober: Op schiedamsnieuws.nl een bericht over cybercriminaliteit. Ons onderzoek hierover onder senioren wordt ook aangehaald.

28 oktober: Op de website van RTL Nieuws delen ze iedere dag welke berichten de dag ervoor het meest gedeeld werden. Wat blijkt, het bericht over ons Meldpunt Bank Dicht staat op de eerste plaats.

28 oktober: Het Reformatorisch Dagblad (krant en online) vroeg een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, n.a.v. het persmoment van het kabinet. Onze boodschap blijft: kijk om naar senioren en kwetsbaren.

29 oktober: Ook op de website van de Nationale Zorggids aandacht voor ons Meldpunt Bank Dicht!

29 oktober: Voor maar liefst drie onderwerpen was Gusta Willems van KBO-PCOB, te gast bij Omroep Wetering (radio): Zingevingsonderzoek, Meldpunt Bank Dicht en onze reactie op het persmoment van het kabinet.

30 oktober: De site van het magazine Mariabode plaatste ook een bericht over ons Meldpunt Bank Dicht. Ook was hier meer over te lezen bij Plus Online en banknieuws.info.

1 september: Onze oproep om ook de ventilaties in verpleeghuizen goed te onderzoeken, is online op verschillende plaatsen te lezen. Zo was het terug te vinden op msn, Haarlems Dagblad, Dagblad van het Noorden, Reformatorisch Dagblad, Zeelandnet, Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, Welingelichte Kringen en de Gooi- en Eemlander.

1 september: Het kabinet kondigt aan dat er meer in verpleeghuizen op corona wordt getest. Onze reactie was online te vinden bij Dagblad van het Noorden.

1 september: September is de Maand van de Veiligheid. KBO-PCOB is een van de organisaties die hieraan meewerkt. De website van Max Vandaag heeft een overzicht gemaakt met wat er allemaal in deze maand gebeurt en wat KBO-PCOB doet. Ook in de lokale kranten de Schakel Albrandswaard en Gemeente Nieuws Berg en Dal staat een stukje over de maand.

2 september: In de lokale krant Baarnsche Courant een artikeltje over wat KBO-PCOB voor senioren allemaal doet.

2 september: Op de website van de regionale omroep NH Nieuws een verhaal over de aangekondigde bezuinigen van de gemeente Amsterdam op allerlei diensten. Ook KBO-PCOB is om een reactie gevraagd, n.a.v. het voornemen om te korten op het aanvullend openbaar vervoer.

2 september: Onze uitkomsten van het Koopkrachtonderzoek staan in de lokale krant Nieuw Volendam.

2 september: Het nieuws dat er in verpleeghuizen vaker op corona getest gaat worden en onze reactie erop, staat in de papieren editie van het Reformatorisch Dagblad en online op RD.nl.

2 september: Online is onze reactie over het meer testen te vinden bij Nationale Zorggids en Leids Dagblad.

2 september: Bij RTV Utrecht (radio, vanaf 8u 40m) reageert Manon Vanderkaa op het nieuws dat er in verpleeghuizen eerder getest wordt op corona.

2 september: Ook de gemeentewebsite van Lelystad heeft aandacht voor de De Maand van de Veiligheid, waarin we genoemd worden.

3 september: Bij Omroep Wetering (radio) vertelde Manon Vanderkaa over onze oproep voor een ventilatiecheck in verpleeghuizen.

8 september: De SP had Kamervragen gesteld over test- en ventilatiebeleid in verpleeghuizen en daarbij onze oproep meegenomen. De minister heeft antwoord gegeven, zo is op de website van de Tweede Kamer te lezen.

8 september: Deze dag kwamen we met het onderzoek naar doorwerken na je AOW naar buiten, gedaan door Regioplan. Dit onderzoek heeft KBO-PCOB samen gedaan met Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM. Online zong ons nieuws rond, met een mooi artikel op AD.nl. Verder was het nieuws te vinden bij de Telegraaf, het Parool, AMWEB, AVROTROS Radar, Verzekeringnieuws, MSN, Provinciaal Zeeuwse Courant, Tubantia, Brabants Dagblad en 50Plusser.

9 september: De volgende dag was het nieuws uit ons AOW-onderzoek te vinden in de papieren krant. Zo stond het in het Algemeen Dagblad (en AD Haagse Courant, AD Amersfoortse Courant), De Telegraaf (landelijk en Amsterdam editie), Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Provinciaal Zeeuwse Courant, BN de Stem, Twentsche Courant Tubantia, Eindhovens Dagblad, Gooi- en Eemlander, De Limburger, De Stentor, Noordhollands Dagblad, Brabants Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gelderlander.

9 september: De Peiling van NH Nieuws Radio (de regionale omroep van Noord Holland) was ditmaal: Werkverbod voor ziekenhuispersoneel dat coronavaccin weigert? Manon Vanderkaa werd ook gevraagd om te reageren.

9 september: En Manon Vanderkaa was ook te gast bij de lokale omroep RTV SLOS / Radio Steenwijkerland om meer te vertellen over de Maand van de Veiligheid.

10 september: Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, mocht bij Omroep Wetering (radio) het AOW-onderzoek toelichten.

10 september: De gemeentewebsites van Eemnes en Laren heeft ook aandacht voor de Maand van de Veiligheid, en ook hier worden wij genoemd.

11 september: de lokale krant “de Wassenaarse Krant” bericht over de Maand van de Veiligheid, waaraan KBO-PCOB aan meewerkt.

11 september: Zowel online als in de papieren editie van het Reformatorisch Dagblad een artikel over de Zomerbellijn, die ook nog in september bereikbaar is.

12 september: In Trouw, online als krant, een verhaal over de vraag of het verzorgingshuis terug gaat keren. Met een reactie van KBO-PCOB.

14 september: Bij Open Huis, op NPO Radio 5, blikt Manon Vanderkaa vooruit op Prinsjesdag.

15 september: Het is Prinsjesdag. Op de websites van Hart van Nederland (SBS) en MSN onze reactie op de Troonrede.

15 september: In het KBO-PCOB Magazine van september staan weer allerlei leuke interviews. En dat heeft de Story ook gezien. In hun eigen blad staan er twee verhalen waarin uit KBO-PCOB Magazine wordt geciteerd: uit het interview met Astrid Joosten en uit het interview met Kees Hulst.

16 september: In de lokale krant “het Krantje Leidschendam en Voorburg” aandacht voor onze oproep voor een noodpakket voor de huursector. Dit deden we samen met o.a. De Woonbond en Ieder(in).

16 september: Zoals bekend, directeur Manon Vanderkaa vertrekt per 1 oktober bij KBO-PCOB. Voor de komende maanden is er met Marcel Sturkenboom een opvolger gevonden. Hij treedt aan als interim-directeur, zo is ook te lezen op verschillende online media.

16 september: Op de site van Nationale Zorggids onze reactie op Prinsjesdag. Ook de lokale Barneveldse Krant schrijft over de Troonrede, met de reactie van KBO-PCOB erin verwerkt.

16 september: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over ons onderzoek naar doorwerken tijdens de AOW.

17 september: Bij Omroep Wetering (radio) vertelt Manon Vanderkaa over Prinsjesdag.

17 september: Op 1 oktober start de Valpreventieweek. KBO-PCOB is een van de betrokken organisaties en apothekersorganisatie KNMP schrijft hierover op hun website.

18 september: In Trouw (krant en online) een afscheidsinterview met Manon Vanderkaa, die vertrekt bij KBO-PCOB. Delen van dit artikel zijn ook terug te vinden op de site van Arts en Apotheker.

18 september: Nieuwsuur brengt aan het licht dat de oorspronkelijke mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg gebaseerd was op schaarste. KBO-PCOB reageert geschokt op dit nieuws. Onze reactie is online te lezen bij de NOS, Omroep Gelderland, Omroep Brabant, RTV Utrecht, Nationale Zorggids, Liwwaders, Transport Online, Ustad.nl, Skipr.

18 september: In de live webshow van AD.nl reageert Manon Vanderkaa op de mondkapjes. Ook bij RTV Utrecht (radio, vanaf 18u 16m)) is Manon te gast. Ook Hart van Nederland (SBS6) was nieuwsgierig naar onze reactie.

18 september: Het kabinet heeft weer een persconferentie gehouden. Lokaal worden er maatregelen getroffen om corona een halt toe te roepen. KBO-PCOB is blij dat er aan de coronanoodrem wordt getrokken. Onze reactie is online onder meer te lezen bij het Reformatorisch Dagblad en Omroep Brabant.

19 september: AD Haagsche Courant neemt de coronamaatregelen in Den Haag onder de loep en vraagt KBO-PCOB om een reactie.

19 september: Onze reactie op de persconferentie van het kabinet bereikte ook de kranten: Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

19 september: Het Friesch Dagblad (krant) heeft maar liefst twee artikelen waar KBO-PCOB in voorkomt: eentje met onze reactie over de mondkapjes en de ander n.a.v. de persconferentie.

21 september: Hetzelfde artikel dat eerder bij AD Haagsche Courant online stond, staat nu in de krant.

21 september: Trouw online heeft ook een bericht over de mondkapjes, waarin ook onze reactie in is verwerkt.

21 september: Op de site van de gemeente Zeist een aankondiging van de Week tegen Eenzaamheid. KBO-PCOB doet hier ook aan mee en dat wordt vermeld.

25 september: In het Reformatorisch Dagblad (krant & online) een afscheidsinterview met Manon Vanderkaa.

25 september: Minister De Jonge heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over een onderzoek naar de wens tot levensbeëindiging b ij niet ernstig zieke ouderen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, met het project Langer Thuis.

27 september: In verschillende TV-gidsen en kranten (TV Visie, Volkskrant, Nederlands Dagblad),  aandacht voor een reportage in KRO-NCRV Kruispunt, dat 70-plussers zich niet laten kisten. Dat blijkt uit een onderzoek dat Kruispunt samen met KBO-PCOB heeft gedaan.

28 september: KBO-PCOB is blij met het voornemen voor twee boodschappenuurtjes voor kwetsbare mensen. Het kabinet maakte dit tijdens een persconferentie bekend. Dat vertelde woordvoerder Gusta Willems van KBO-PCOB bij RTV Utrecht (radio) en is online terug te lezen. Ook is onze reactie te vinden op msn, Omroep Brabant, RTL Nieuws, Reformatorisch Dagblad.

28 september: Ook Twente Journaal en V&VN hebben aandacht voor de Valpreventieweek, waar KBO-PCOB een rol in speelt.

28 september: KRO Kruispunt maakte een reportage over senioren in coronatijd. Kruispunt maakte gebruik van cijfers die uit het KBO-PCOB seniorenpanel kwamen.

28 september: Samen met de Patiëntenfederatie, Ieder(in), Mind heeft KBO-PCOB een manifest opgesteld, waarin we oproepen om niet de kwetsbare patiënt te vergeten als er een coronavaccin is. Op de site van de Patiëntenfederatie is het manifest te lezen. Dit nieuws is ook online te vinden bij het Capels Dagblad, Dagblad 070, Barendrechts Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Reumazorg Nederland.

29 september: In Trouw (krant en online) een artikel over het dragen van mondkapjes in verpleeghuizen, met een reactie van Gusta Willems van KBO-PCOB.

29 september: In de Barneveldse Courant onze reactie op de winkeluurtjes. Ook staat er een bericht hierover bij de Nationale Zorggids, RTV Utrecht, Friesch Dagblad (krant), Hollands Kroon Actueel, Enkhuizen Actueel, Medemblik Actueel.

30 september: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over valongelukken en wat KBO-PCOB daar over aan informatie heeft.

30 september: in het magazine “Medisch Dossier” een artikel over de derde levensfase. Ook KBO-PCOB wordt in dit artikel aangehaald.

30 september: bij Omroep Weteringen (radio) vertelt Gusta Willems over de valpreventieweken en onze reactie op de winkeluren voor kwetsbare personen.

1 augustus: Bij Omroep Kontakt, de radiozender voor Laarbeek, vertelde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, over de augustus aanwaaimaand.

6 augustus: In het Nieuwsblad voor Huizen (krant) een terugblik op de aftrap van de Aanwaaimaand, die in Huizen plaatsvond.

10 augustus: Samen met Hertog IJs en Zorgboodschap deelt KBO-PCOB 15 duizend ijsjes uit op zo’n honderd zorglocaties. Online bereikte dit leuke nieuws onder meer de Digitiale Bodegraafse Krant, MSN, NU.nl, De Nationale Zorggids, Andijker Nieuws, Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel, Gourmand Gazette, Blik op Media, Zorgpartners en Langstraat Media.

12 augustus: In de lokale krant Poeldijk Nieuws de reactie van KBO-PCOB op het nieuws dat er meer bankfilialen sluiten.

12 augustus: In de lokale krant Nieuw Volendam zijn de tips van KBO-PCOB om je tegen de warmte te wapenen, te lezen.

12 augustus: Bij Zorggroep Atlant in Apeldoorn deelde Manon Vanderkaa persoonlijk ijsjes uit aan bewoners. Zowel radio als tv van Omroep Gelderland was er bij.

13 augustus: In het Zaans Stadsblad en op rodi.nl staan de tips tegen babbeltrucs van KBO-PCOB, met dank aan KBO Zaanstreek-Noord.

19 augustus: De lokale krant Nieuw Volendam bericht over de Augustus Aanwaaimaand, door KBO-PCOB uitgeroepen. In dezelfde editie staat een bericht over ons actieplan Inclusieve Arbeidsmarkt, voor bijvoorbeeld meer scholing en begeleiding van de groep 55-66 jaar.

19 augustus: De SP heeft Kamervragen gesteld over het test- en ventilatiebeleid bij corona. Hierbij verwijzen de indieners ook naar de vragen die KBO-PCOB hierover gesteld heeft: laagdrempeliger testen en ventilatiecheck van verpleeghuizen.

19 augustus: Ook het Radio 1 Journaal had vragen over onze oproep. Manon Vanderkaa schoof aan (op 8u 53m).

19 augustus: Onze oproep voor laagdrempelig testen wordt ook vermeld de sites van Omroep Brabant, Nationale Zorggids, Medemblik Actueel, Hollands Kroon Actueel, Digitale Bodegraafse Krant, Enkhuizen Actueel.

24 augustus: Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, reageert bij Stand.nl op NPO Radio 1, op de stelling: “Zolang corona rondwaart, moeten ouderen worden afgeschermd”.

25 augustus: op de zorgsites van zorgnieuws en medicalfacts een artikel dat er Kamervragen over ons ventilatievoorstel in  verpleeghuizen, zijn gesteld.

26 augustus: In de lokale krant en website De Stad Amersfoort wordt vermeld dat Vera van Brakel, uit Amersfoort, voor KBO-PCOB gaat vloggen. Binnenkort meer hierover.

26 augustus: KBO-PCOB heeft, in aanloop naar Prinsjesdag, het jaarlijks terugkerende Koopkrachtonderzoek onder ouderen gehouden. En wat blijkt, de coronacrisis hakt er behoorlijk in. Maar liefst 48% van de ouderen vreest voor hun financiële zekerheid als gevolg van de crisis. Bij Hart van Nederland van SBS6 (tv en online) aandacht voor ons onderzoek.

26 augustus: Ook het Radio 1 Journaal wilde meer over ons Koopkracht onderzoek weten. Manon Vanderkaa licht toe (vanaf 6u 18m).

26 augustus: En staat er een mooi artikel over het Koopkrachtonderzoek in de Telegraaf (krant en online).

26 augustus: Ook op diverse websites zijn er berichten over ons Koopkrachtonderzoek te vinden. Bijvoorbeeld op 4nieuws.nl, Omroep Brabant, Trouw, Barneveldse Krant, Amweb, Gooi- en Eemlander,  Metronieuws, Parool, Nationale Zorggids, Dagblad van het Noorden, Reformatorisch Dagblad, MSN, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, Transport Online, Welingelichte Kringen, Alles over HR, Ridderkerks Dagblad, Zeelandnet, Nederlands Dagblad, Voorburgs Dagblad, Dagblad 010, Plus Online, Liwwadders, Medemblik Actueel, Enkhuizen Actueel, BNN Vara Kassa, Hollands Kroon Actueel en Zoetermeers Dagblad.

27 augustus: Ook in kranten komt ons onderzoek naar Koopkracht te staan. Bijvoorbeeld in het Friesch Dagblad.

27 augustus: In Trouw een artikel over onze oproep voor laagdrempeliger testen op corona.

28 augustus: In Max Magazine een kort artikel over de Augustus Aanwaaimaand.

31 augustus: Bij Omroep Wetering vertelt Manon Vanderkaa over ons Koopkrachtonderzoek.

1 juli: Samen met de Woonbond en andere organisaties doet KBO-PCOB een oproep voor een noodpakket voor de huursector. De oproep staat onder meer op de sites van het Brabants Dagblad, De Gelderlander, Algemeen Dagblad, PZC, BN De Stem, Tubantia, Eindhovens Dagblad en De Woonbond.

1 juli: Nieuw Volendam (krant) publiceert ook het opiniestuk dat we samen met NOOM hebben geschreven, waarin we pleiten om de mantelzorgboete af te schaffen.

2 juli: Het Zaans Stadsblad heeft een artikel over zomereenzaamheid onder ouderen en gebruikt hiervoor ons onderzoek.

2 juli: In de Stentor (krant en online) het schrijnende verhaal van Riet (87). Ze gaat in een verpleeghuis wonen, maar voordat het zover is, moet ze verplicht in quarantaine. Met een reactie van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Het verhaal verscheen ook in (ook online) BN De Stem, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, PZC, Tubantia en Algemeen Dagblad.

3 juli: Op de sites van Zorgnieuws, Medemblik Actueel, Hollands Kroon Actueel en Medical Facts is te lezen dat vaccinatie tegen pneumokokken vanaf najaar 2020 voor senioren beschikbaar is. Iets waar KBO-PCOB zich al jaren voor hard maakt en daarom ook wordt genoemd.

5 juli: Op rodi.nl, een nieuwssite voor Zaanstad, aandacht voor ons onderzoek naar zomereenzaamheid.

6 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Radio Soest / Eemland1, om te praten over de DigiBellijn van KBO-PCOB.

7 juli: Op de voorpagina van De Telegraaf het nieuws dat het recht van bezwaar tijdelijk wordt geschrapt. Met een reactie van Manon Vanderkaa. Het verhaal was ook te lezen in de papieren versies van de Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad en online bij  accountantweek.nl en de Lokale Omroep Krimpen.

7 juli: KNMH Foundation heeft een webartikel gemaakt over ouderen in coronatijd. Ook Manon Vanderkaa is hiervoor geïnterviewd.

8 juli: In Nieuw Volendam (krant) onze gezamenlijke oproep, met oa De Woonbond, om de wooncrisis aan te pakken.

10 juli: ING en de Rabobank gaan bankfilialen sluiten. En daar is KBO-PCOB niet zo blij mee. Manon Vanderkaa reageerde bij Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Onze reactie was ook op de sites van avrotros, bnnvara, wnl, en Reformatorisch Dagblad te lezen.

11 juli: In het Algemeen Dagblad (en de site) een mooi verhaal over de pensioenen, waarin wij zeggen dat we willen meepraten over het nieuw pensioen. Dit was ook te lezen in de regionale kranten van het AD (en online): Brabants Dagblad, PZC, Tubantia, BN De Stem, De Gelderlander, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad en De Stentor.

11 juli: Onze reactie over het sluiten van de bankfilialen stond deze dag ook in de kranten. Onder meer in het AD (en alle regionale edities en Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, De Stentor, PZC, ) en De Volkskrant en het  Friesch Dagblad.

12 juli: Onze oproep om meer inspraak bij het nieuwe pensioenstelsel wordt ook nu nog opgepikt. Onder meer de site van het financiële platform Findinet.

14 juli: Op de website van de Landelijke Cliëntenraad een artikel over de oproep van onder meer KBO-PCOB dat er een noodpakket voor de huursector moet komen.

14 juli: In de Limburger een artikel met onze oproep om aan tafel te mogen zitten bij uitwerking nieuw pensioenstelsel.

14 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Groot Nieuws Radio, om over de laatste levensfase bij ouderen te praten. Terugluisteren kan, vanaf -1:43:50 het onderwerp met Manon.

14 juli: Bij maxvandaag.nl een verhaal over “spoofing”, een manier om bij mensen geld afhandig te maken. Senioren zijn een gewild slachtoffers bij de criminelen die hier aan doen. In dit verhaal wordt ook KBO-PCOB genoemd.

14 juli: Techdeskundige Vincent Everts interviewde voor zijn online show Manon Vanderkaa over de sluiting van bankfilialen.

14 juli: Op handicapnieuws.net is onze reactie te lezen op het nieuws dat er bankfilialen sluiten. Niet goed voor ouderen én mensen met een handicap. Deze reactie is ook te vinden in de lokale krant Nieuw Volendam.

16 juli: Vincent Everts schrijft ook columns voor de Telegraaf. Deze keer over de sluiting van bankfilialen, en hierin wordt ook KBO-PCOB genoemd.

20 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Open Huis, op NPO Radio 5. Ze vertelde over de afgelopen coronaperiode en de aankomende zomercampagne rondom eenzaamheid onder ouderen.

24 juli: Op de site van Dokters van Morgen aandacht voor de Zomerbellijn.

27 juli: De Zomerbellijn is gestart. De lijn is speciaal voor senioren die om een praatje verlegen zitten. Manon Vanderkaa vertelde hierover in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1.  En verder staat het nieuws onder meer in BN De Stem en nos.nl.

27 juli: De live webshow van AD.nl heeft Manon Vanderkaa als gast, over de Zomerbellijn.

27 juli: Ook de regionale omroepen Omroep Gelderland (radio) en Radio West bellen met Manon Vanderkaa, over de Zomerbellijn.

28 juli: Bij Jan-Willem Start OP!, op NPO Radio 2, vertelde Manon Vanderkaa over de Zomerbellijn.

30 juli: KBO-PCOB heeft augustus tot “aanwaaimaand” uitgeroepen. Waai eens aan bij iemand waarvan je denkt dat degene wel een praatje wil maken. In Huizen was de officiële aftrap van de maand. Manon Vanderkaa waaide aan bij verschillende senioren en het Nieuwsblad voor Huizen maakte een verslag. Ook in de Barneveldse Krant, Tubantia, AD, BN De Stem, De Stentor, en de sites Enkhuizen Actueel,  en Hollands Kroon Actueel en nationale zorggids aandacht voor de aanwaaimaand.

30 juli: Op Binnenlands Bestuur ons opinieartikel over een advies van de Taskforce Wonen en Zorg.

30 juli: Bij RTV Utrecht (radio en online) vertelde Manon Vanderkaa over de aanwaaimaand en de Zomerbellijn.

30 juli: Ook Omroep Wetering interviewde Manon Vanderkaa over de aanwaaimaand en de zomerbellijn.

31 juli: In de Trouw en sites als Skipr, nursing en de Zorgkrant het nieuws dat Manon Vanderkaa per 1 oktober de directeur van V&VN wordt, dat is de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

31 juli: Bij Dit Is De Dag op NPO Radio 1, ging Manon Vanderkaa in gesprek met een vertegenwoordiger van FNV Jong over de vraag of een oudere werknemer plaats moet maken voor jongeren.

31 juli: Ook de lokale radio-omroep van Uitgeest wilde meer weten over de aanwaaimaand, met Manon Vanderkaa.

31 juli: In het Tijdschrift voor Verzorgenden een stukje over ons onderzoek naar (zomer)eenzaamheid.

1 juni: In “Voor wie steek jij een kaarsje op” houdt KRO-NCRV de herinnering aan overleden dierbaren levend. Deze speciale aflevering was te zien op NPO 2. KBO-PCOB was als maatschappelijk partner betrokken.

2 juni: In “Wij Zijn”, het magazine van vereniging Achmea, een interview met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

3 juni: Op de sites van 1limburg.nl, Omrop Fryslan, Dagblad van het Noorden, RTV Oost en Metro onze reactie op het nieuws dat er meer bezoekers welkom zijn in het verpleeghuis.

3 juni: Het Algemeen Dagblad (krant en site) (en de regionale kranten De Stentor, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Gelderlander (krant en site)) heeft ruim aandacht voor ons onderzoek naar zomereenzaamheid. Met een ontroerend verhaal van Cees, KBO-lid in Zeeland. De resultaten van ons onderzoek zijn ook te lezen bij Omroep Brabant, Nationale Zorggids, 50plusser.nl, Metro, RTL Nieuws.

3 juni: Ook het NOS Radio 1 Journaal wilde meer weten over ons onderzoek naar (zomer0eenzaamheid. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, schoof aan (vanaf 8.55u).

3 juni: In de middag, bij Stax & Toine op NPO Radio 1, was Manon Vanderkaa drie kwartier te gast om over eenzaamheid onder ouderen te praten.

4 juni: Bij Omrop Fryslan (radio en online) mocht Manon Vanderkaa onze reactie geven op de aangekondigde  verruiming van de bezoekregeling in verpleeghuizen.

4 juni: Op margriet.nl een mooi verhaal n.a.v. ons onderzoek over eenzaamheid en dat een kaartje kan helpen.

5 juni: Ook in Hart van Nederland (tv en online) aandacht voor (zomer)eenzaamheid, met Manon Vanderkaa.

8 juni: Het Algemeen Dagblad (krant en online) (ook in Tubantia, BN De Stem, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander te lezen) gaat nog een keer langs bij Cees. Sinds hij zijn verhaal deed over eenzaamheid, wordt hij overstelpt met lieve kaartjes en brieven.

8 juni: EenVandaag (tv en online) had ook ruim aandacht voor (zomer)eenzaamheid en stelde Manon Vanderkaa ook een aantal vragen hierover.

11 juni: Op de site van de gemeente Mill en Sint Hubert is er aandacht voor de babbeltruc. Ook ons onderzoek hierover wordt genoemd.

12 juni: Er is een nieuw voorstel voor het pensioencontract. Op de sites van RTL Nieuws, msn, Leeuwarder Courant, welingelichtekringen.nl, Reformatorisch Dagblad, Gooi– en Eemlander, Leidsch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Zeelandnet, IJmuider Courant en de Telegraaf is onze reactie te lezen.

15 juni: Op ornet.nl, een specialistische platform voor medezeggenschap, hebben ze allerlei reacties over het pensioencontract gezet. Zo ook de reactie van KBO-PCOB.

15 juni: In de Tweede Kamer wordt “de Staat van de Woningmarkt” besproken. In de stukken die de Tweede Kamer krijgt, wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een van de organisaties die zich hard maakt voor de belangen van senioren op allerlei vlakken van wonen.

15 juni: Op de site van de Nationale Zorggids een samenvatting van een groot onderzoek naar de gevolgen van coronamaatregeling in Nederland en Vlaanderen. Een belangrijke conclusie is dat eenzaamheid onder thuiswonende ouderen door corona flink toegenomen is. Ook KBO-PCOB werkte mee aan dit onderzoek.

16 juni: Deze dag is “Code Zwart” gepubliceerd. Dit is het draaiboek voor als de intensive care voor het meest zwarte scenario komt te staan: wie komt er wel en wie komt er niet op de IC te liggen. In de aanloop naar deze code is er onder meer met KBO-PCOB gepraat. Op de websites van KNMG en van de Federatie Medisch Specialisten is hier meer over te lezen.

16 juni: Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en KBO-PCOB willen dat de zorg die nodig is voor herstel na corona, wordt vergoed. De organisaties schrijven dit in een gezamenlijke brief naar de Tweede Kamer.

17 juni: de medische website Gezondheid & Co heeft aandacht voor ons onderzoek naar eenzaamheid.

17 juni: Dit is de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Op medicalfacts.nl staan ze hier ook bij stil, met een verhaal van KBO-PCOB.

17 juni: Het Nederlands Dagblad (krant) staat stil bij “code zwart”. In dit artikel wordt ook KBO-PCOB genoemd.

18 juni: Omroep Wetering (radio) met Manon Vanderkaa, over het nieuwe pensioenakkoord.

18 juni: Op verschillende websites wordt stil gestaan bij het succes van #ikleesthuis. Een actie van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd, met onze actie Boek in Beeld, met schrijver Frank Krake. De succesverhalen zijn onder meer terug te lezen op cpnb.nl, sponsorreport.nl, marketingtribune.nl en inct.nl.

22 juni: Staatssecretaris Blokhuis deelt een voortgangsbrief over het Nationale Preventieakkoord met de Tweede Kamer. In deze brief wordt ook onze actie “40 Dagen geen druppel” genoemd, als een van de maatregelen die bijdragen aan een gezondere leefstijl en bewustwording.

22 juni: KBO-PCOB haalde ook de Hoofdlijnennotitie van minister Koolmees op rijksoverheid.nl.

23 juni: Op de site van Omroep Brabant een verhaal over geboekte reizen die, ondanks corona, toch doorgaan. Met een reactie van KBO-PCOB.

24 juni: In het Nederlands Dagblad (krant en online) een opiniestuk van KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) samen. De samenvatting: schaf de mantelzorgboete af.

25 juni: In het protestantse magazine “Woord & Dienst” een interview met Manon Vanderkaa.

29 juni: Op de vaksite van rijschoolhouders, rijschoolpro.nl, een artikel over de lange wachttijden bij het CBR. Met een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

29 juni: Op plusonline.nl aandacht voor de oproep om fysiotherapie voor patiënten die herstellen van corona, vergoed te laten worden uit het basispakket van de zorgverzekering. De oproep doet KBO-PCOB samen met de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

29 juni: Minister Grapperhaus praat de Tweede Kamer bij over de voortgang integrale aanpak van cybercrime. In de brief die hij stuurt noemt hij ook KBO-PCOB.

29 juni: In een speciale editie van Mediaplanet pleit Manon Vanderkaa onder meer voor meer verbinding tussen generaties. Het artikel is o.a. terug te vinden op metronieuws.nl.

29 juni: In deze editie van Mediaplanet is ook een verhaal over inbraken te lezen. Hiervoor is Frans Brinkman geïnterviewd, hij is veiligheidsadviseur bij KBO-PCOB. Het artikel is o.a. terug te vinden op metronieuws.nl.

30 juni: In het magazine “Gezondgids Consumentenbond” een artikel over eenzaamheid. Hierin wordt de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB genoemd, als mogelijkheid om te bellen als je om een praatje verlegen zit.

30 juni: In Plus Magazine een artikel over de babbeltruc. Hierin wordt onder meer verwezen naar ons onderzoek naar de babbeltruc.

2 mei: Op venvn.nl, de website van bond voor verplegers en zorgprofessionals, aandacht voor de enquête die KBO-PCOB met steun van V&VN in het leven riep.  Ook op zorgsites als skg.nl en nationalezorggids.nl is hier aandacht voor.

6 mei: Bij metronieuws.nl aandacht voor de bezoekersregeling bij verpleeghuizen. Ook KBO-PCOB wordt uitgebreid genoemd.

6 mei: Het kabinet heeft besloten om de bezoekersregeling voor verpleeghuizen te versoepelen. Onze reactie hierop én de uitslag van onze enquête over de bezoekregeling was onder meer te lezen in het Parool, op NOS, op venvn.nl, Leeuwarder Courant, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Capels Dagblad, Gooi –en Eemlander, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, skipr, metronieuws.nl, welingelichtekringen.nl, Barendrechts Dagblad, Dagblad van het Noorden.

6 mei: KBO-PCOB werkt samen met NIVEL. Dit artikel waarin wij ook genoemd worden gaat over ondersteuningsbehoeften bij mantelzorgers van mensen in de laatste levensfase.

7 mei: ook een dag later was er volop aandacht aan de verruiming van de bezoekregeling. Manon Vanderkaa reageerde in het Radio 1 Journaal op NPO Radio 1 en bij Omrop Fryslan op de radio. Ook was er op de website van Omrop Fryslan meer over te lezen en was er nog aandacht voor in de Barneveldse Courant, nos.nl, nationalezorggids.nl en op 50plusser.nl.

7 mei: Ook de Leeuwarder Courant besteedt aandacht aan de versoepeling van de bezoekregeling. Zij interviewen hiervoor Simon Wiersma, voorzitter van KBO Friesland.

7 mei: Bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 vertelde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, over het manifest dat ze samen met Omroep Max hebben opgesteld. Ook op NOS.nl, maxvandaag.nl, ChristenUnie.nl, christelijknieuws.nl, 50plusser.nl, was hier het een en andere over te lezen. Ook schoof Manon Vanderkaa aan bij Tijd voor Max op NPO 2 (TV) en bij De MAX op NPO Radio 5.

7 mei: Het kabinet geeft, schriftelijk, regelmatig een update aan de Tweede Kamer over COVID-19, In deze briefing wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een van de organisaties waar de overheid contact mee heeft.

8 mei: Groot Nieuws Radio wilde ook meer weten over het manifest en Manon Vanderkaa mocht er  over vertellen. Ook stond het manifest in het Reformatorisch Dagblad en Trouw.

9 mei: In Trouw een artikel over de stigmatisering van senioren. Het manifest met de ChristenUnie en Omroep MAX wordt hier ook aangehaald.

10 mei: NOS.nl heeft een mooi artikel wat er vanaf 11 mei weer kan. Ook de reactie van KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

10 mei: Gert Jan Segers van de ChristenUnie is bij Op1 op NPO 1 te gast om over het manifest te praten. Hierbij wordt ook uitdrukkelijk KBO-PCOB genoemd.

11 mei: KBO-PCOB heeft de Digibellijn in het leven geroepen. Speciaal voor senioren die wat digitale hulp kunnen gebruiken. Onder meer RTV Utrecht, Avro Tros Radar, pzc.nl, Alblasserwaards Dagblad, Capels Dagblad, Ridderkerks Dagblad, het Parool, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, msn.com, Reformatorisch Dagblad, skgr.nl, Friesch Dagblad.

11 mei: De Senioren Partij Maastricht staat stil bij ons manifest, valt te lezen op limburglokaal.com.

13 mei: In de Margriet staan een aantal quotes van Manon Vanderkaa, over de bezoekregeling in verpleeghuizen.

14 mei: In samenwerking met een aantal organisaties is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven onder ruim zesduizend deelnemers van 65 jaar of ouder. Op de site van Patiëntenfederatie Nederland is de uitslag te lezen. Meer hierover is ook op handicapnieuws.net en medicalfacts.nl te lezen.

15 mei: Omroep Wetering (radio) interviewde Manon Vanderkaa, over de komst van de Digibellijn.

16 mei: In een bijlage bij Elsevier Weekblad, een uitgebreid interview met Manon Vanderkaa. Over hoe een crisis kan helpen om een betere zorg in kaart te brengen.

16 mei: Het Friesch Dagblad heeft het Magazine van KBO-PCOB ook gelezen. Ze staan stil bij het interview met dokter Ted van Essen.

18 mei: Moeten er wel of niet leeftijdsgrenzen in deze coronatijd gesteld worden. Bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 ging Manon Vanderkaa hierover het gesprek aan.

19 mei: Vanaf 25 mei kan er in meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen worden. Onze reactie hierop is onder meer te lezen op msn.com en het Friesch Dagblad.

19 mei: Op plusonline.nl een artikel over babbeltrucs. Ook ons onderzoek ernaar wordt aangehaald.

19 mei: Op de website van NPO Radio 1 staan ze nog even stil bij het gesprek met Manon Vanderkaa bij Dit is de Dag.

21 mei: Omroep Wetering (radio) interviewde Manon Vanderkaa over het manifest dat KBO-PCOB samen met de ChristenUnie en Omroep MAX heeft opgesteld.

22 mei: in MAX Magazine gaat de column van Jan Slagter over het manifest dat Omroep MAX samen met de ChristenUnie en KBO-PCOB hebben opgesteld.

27 mei: Manon Vanderkaa staat weer in de Margriet, met een reactie op het versoepelen van allerlei maatregelingen, zoals de bezoekregeling voor verpleeghuizen.

29 mei: In een bijlage van het Financieele Dagblad een interview met Manon Vanderkaa, over de kunst van het leven.

29 mei: De website marketingtribune.nl heeft aandacht voor “Namens Nederland”, een nationale enquête, ondersteund door tal van organisaties, waaronder KBO-PCOB.

29 mei: In MAX Meldpunt, op NPO 2 (TV) onder meer aandacht voor eenzaamheid onder senioren. Manon Vanderkaa is te gast en reageert op de onderwerpen die langskomen.

1 april: In het Nederlands Dagblad een artikel over intensive care en wanneer wel of niet iemand behandelen. Met ook een reactie van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

1 april: Binnenlands Bestuur en Skipr berichten over onze zorgen die we hebben over het verdwijnen van wijkverpleging door de coronacrisis. Over de zorgen is ook te lezen o.a. bij De Limburger, Reformatorisch Dagblad en op Patiëntfederatie.nl.

1 april: Het Friesch Dagblad bericht over de samenwerking tussen KBO-PCOB en NOOM in de Ouderen-infolijn. Nu kunnen ook ouderen met een migratieachtergrond de lijn bellen en geholpen worden in de moedertaal. Ook onder meer het Leidsch Dagblad besteedt hier aandacht aan.

2 april:  KBO-PCOB presenteert vanaf 6 april Boek in Beeld – De laatste getuige. Met en van schrijver Frank Krake. Ruim dertig dagen lang leest Frank een hoofdstuk uit zijn boek voor. Bij RTV Oost vertelde hij hier meer over. Ook Boekblad.nl en 50plusser.nl schrijven een stuk.

2 april: Op 50plusser.nl reageert Manon Vanderkaa op het bericht van de artsenverenigingen. Die stellen dat artsen zeer terughoudend” “moeten zijn met het opnemen van zeer kwetsbare ouderen met een coronabesmetting in het ziekenhuis.

2 april: Het magazine Medisch Contact zet alle infolijnen op een rijtje. Ook de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB wordt genoemd.

2 april: Manon Vanderkaa vertelde bij Omroep Wetering over ons Meldpunt Thuiszorg.

3 april: Manon Vanderkaa is te gast bij Max Meldpunt, om te praten over corona en wat dit betekent voor senioren.

5 april: In Trouw een artikel over het Meldpunt Thuiszorg.

6 april: Frank Krake is te gast bij Haandrikman! op NPO Radio 5, waar hij meer vertelt over Boek in Beeld. Deze dag stond er ook een interview met Frank in de Telegraaf.

6 april: Door het coronavirus is er een grote druk op mantelzorgers ontstaan. Manon Vanderkaa praat hierover verder in Tros Radar op NPO 1.

6 april: Samen met FocusCura organiseert KBO-PCOB de Nationale Thuisbingo. Op verschillende websites wordt hier aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld op demaasenwaler.nl, plusonline.nl en de Gelderlander.

7 april: Manon Vanderkaa is te gast bij De Hofbar van Omroep PowNed, over corona en senioren.

7 april: Frank Krake vertelt bij 1Twente over Boek in Beeld. Ook via deze omroep zal Frank ruim dertig dagen te volgen zijn.

8 april: De Tweede Kamer krijgt een update van het kabinet. In een antwoord van de minister van VWS wordt ook de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB genoemd.

9 april: Nog meer aandacht voor Boek in Beeld. Bijvoorbeeld op radiohengelotv.nl en huisaanhuisenschede.nl.

10 april: Het kabinet werkt aan een app om het coronavirus te bestrijden. Niet alle Nederlanders zijn klaar voor deze corona-apps. Denk aan het deel van de senioren dat niet digitaal vaardig is, stelt Manon Vanderkaa in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. Ook 50plusser.nl besteedt er aandacht aan.

10 april: In Tubantia en De Stentor aandacht voor Boek in Beeld.

15 april: Een cadeautje voor alle vrouwelijke leden van KBO-PCOB. Die krijgen een Libelle of Margriet in de bus, samen met een kaartje van Greetz, in samenwerking met PostNL.

15 april: RTV Utrecht heeft een artikel over drankgebruik in coronatijd. Vanwege “40 dagen geen druppel”, een actie van KBO-PCOB, ook een reactie van ons.

15 april: De Federatie Medisch Specialisten heeft een artikel over de nieuwe leidraad ‘thuisbehandeling versus verwijzen naar het ziekenhuis bij oudere patiënt met (verdenking op) COVID-19’.

16 april: In het Algemeen Dagblad reageert Manon Vanderkaa op de onzichtbare ramp die in verpleeghuizen gaande is. Haar reactie is ook te lezen in de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, Tubantia, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Brabants Dagblad.

16 april: Schrijver Frank Krake vertelt bij NL Blijft Thuis, op AD.nl, over Boek in Beeld.

16 april: Inct.nl, het platform voor uitgeefexperts, besteedt aandacht aan de gratis Margriet of Libelle die onze vrouwelijke leden krijgen. Hierover is ook te lezen bij printmatters.nl, ddma.nl, nederlandsmedianieuws.nl, aboutmedia.nl, villamedia en blokboek.com.

16 april: Hart van Nederland, SBS6, vroeg om een reactie van Manon Vanderkaa, over de toestand in verpleeghuizen.

17 april: KBO-PCOB werkt nu samen met de OLVG Corona Check App. Omroep Gelderland bericht hier over. En er is ook over te lezen bij nationalezorggids.nl, emerce.nl, RTV Oost.

17 april: KBO-PCOB is een van de initiatiefnemers van “de namens Nederland enquête”. Een enquête over de toekomst van Nederland. De Sociaal Economische Raad ondersteunt dit initiatief en bericht erover.

17 april: Manon Vanderkaa schuift weer aan bij Max Meldpunt. Over corona en ouderen.

21 april: KBO-PCOB presenteert een reeks video’s met experts, die vragen over corona beantwoorden, valt bij de nationalezorggids te lezen.

21 april: Op sociaalweb.nl een artikel, geschreven door verschillende artsen over corona apps. Ons opiniestuk over deze apps is hierin als bron gebruikt.

21 april: De persconferentie van premier Rutte had een harde boodschap voor senioren, voorlopig nog geen bezoek aan verpleeghuizen. Onze reactie was op NOS.nl, bij Omroep West, BNNVARA Kassa, Barneveldse Krant, de Gelderlander, Tubantia, BN De Stem, Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, De Limburger, 50plusser.nln Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden, Het Parool, Leeuwarder Courant, PZC en rd.nl te lezen.

22 april: In het Radio 1 Journaal reageerde Manon Vanderkaa op de persconferentie van premier Rutte.

23 april: Op cpnb.nl een artikel over hun campagne #ikleesthuis. Ook Boek in Beeld wordt hierin genoemd als succesvol voorbeeld. Een artikelen hierover ia ook te vinden op inct.nl.

23 april: Zanger Tim Akkerman en politicus Henk Krol gaan zich ook inzetten voor de Nationale Thuisbingo, valt te lezen op denhaagfm.nl en in de Telegraaf.

23 april: 50PLUS stelde vragen in de Tweede Kamer over hoe mantelzorgers te kunnen ontlasten. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

24 april: Al ging het anders dan anders, het was weer Lintjesregen. In media door heel het land werden de gelukkigen genoemd, waaronder weer heel veel vrijwilligers van KBO-PCOB.

24 april: Manon Vanderkaa mocht in Lunch Talk van de PA Academie vertellen over belangenbehartiging voor een kwetsbare groep.

27 april: Omroep Wetering interviewt Manon Vanderkaa. Over de persconferentie van Rutte en allerlei andere zaken rondom ouderen en corona worden besproken.

28 april: Het Nederlands Dagblad had een primeur: minister Hugo de Jonge kondigt aan dat er binnenkort een proef komt met de bezoekregeling voor verpleeghuizen. In het artikel een reactie van Manon Vanderkaa.

28 april: Tim Akkerman gaf voor de Nationale Thuisbingo interviews aan Radio 538 Ochtend show,  NPO Radio 2 Gijs 2.0 en Editie NL op RTL 4.

30 april: KBO-PCOB start een enquête over de bezoekersregeling naar verpleeghuizen. Manon Vanderkaa vertelde hier onder meer over in het Radio 1 Journaal, bij Omrop Fryslan, RTV Oost (op radio en tv) en Omroep Zeeland.

30 april: Ook RTV Utrecht, Skipr, Omroep Brabant, Metronieuws.nl, 50plusser.nl, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Leidsch Dagblad, Gooi –en Eemlander, Haarlems Dagblad, Nederlands Dagblad en Zorg van Nu, van AVROTROS hebben aandacht voor de enquête.

Lintjesregen:

https://www.ad.nl/rotterdam/96-lintjes-in-rotterdam-albrandswaard-barendrecht-ridderkerk-en-lansingerland~a085dd73/

https://rijswijk.tv/video-bijzondere-lintjesregen-in-stadhuis-rijswijk/

https://druten.nieuws.nl/gemeente/17581/drie-koninklijke-onderscheidingen-in-druten/

https://www.gemeentesluis.nl/Bestuur_en_Organisatie/Nieuws/Lintjesregen_2020

https://frieschdagblad.nl/2020/4/24/lintjesregen-2020-deze-friezen-kregen-in-uw-gemeente-een-lintje–kaart

https://www.ad.nl/wijchen/het-regent-lintjes-door-de-telefoon-in-maas-en-waal~aac4d19e/

https://www.ridderkerk.nl/veertien-keer-lid-de-orde-van-oranje-nassau?origin=/dertien-keer-lid-de-orde-van-oranje-nassau

https://www.ad.nl/friesland/dit-zijn-ze-de-84-friezen-die-vandaag-een-koninklijke-onderscheiding-hebben-gekregen~a21a6102/

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/954840-overzicht-wie-jouw-gemeente-heeft-een-lintje-gekregen

https://grootheerenveen.nl/nieuws/algemeen/2020/04/24/koninklijke-onderscheiding-voor-echtpaar-van-dalfsen-uit-heerenveen/

https://www.omropfryslan.nl/nijs/954839-oersjoch-wa-yn-dyn-gemeente-hat-lintsje-krigen

https://www.rtvridderkerk.nl/lokaal/dertien-keer-lid-in-de-orde-van-oranje-nassau/

https://www.waddinxveen.nl/felicitaties-voor-koninklijke-lintjes-waddinxveen

https://ridderkerksdagblad.nl/Algemeen/dertien-keer-lid-in-de-orde-van-oranje-nassau

https://rijswijksdagblad.nl/Algemeen/bekende-society-journalist-gedecoreerd-in-rijswijk

https://www.lc.nl/friesland/Dit-zijn-ze-de-84-Friezen-die-vandaag-een-koninklijke-onderscheiding-hebben-gekregen-25597399.html

https://www.grootrijswijk.nl/nieuws/algemeen/971769/lintjesregen-rijswijk

https://www.gelderlander.nl/wijchen/het-regent-lintjes-door-de-telefoon-in-maas-en-waal~aac4d19e/

https://www.zwijndrecht.net/sportnieuws/2020-04-28-10272-driedubbele-lintjesregen-bij-sv-conventus-het-heeft-zijne-majesteit-behaagdeur-.html

3 maart: De fractie Hart voor Den Haag/ Groep de Mos wil onderzoeken hoe groot de armoede onder senioren in Den Haag is. Ze verwijzen o.a. naar koopkrachtcijfers van KBO-PCOB.

https://dagblad070.nl/Politiek/onderzoek-naar-armoede-in-den-haag-hard-nodig

4 maart: KBO-PCOB Overijssel roep de provinciale politiek op om in actie te komen voor geschikte woningen voor senioren. Verschillende media, waaronder RTV Oost berichtten hierover.

6 maart: Maar liefst 250 duizend senioren hebben de speciale babbeltrucsticker van KBO-PCOB ontvangen. De sticker, met tips tegen de babbeltruc, werd via het Magazine van KBO-PCOB verspreid. Nationalezorggids.nl, hollandskroonactueel.nl. medemblikactueel.nl, enkhuiszenactueel.nl en de nieuwskoerier.nl delen dit bijzondere nieuws. https://www.nationalezorggids.nl/ouderenzorg/nieuws/52832-speciale-sticker-moet-ouderen-bewuster-maken-van-corona-babbeltrucs.html

10 maart: RTV Oost (radio) wilde weten wat de Overijssel kon doen voor de senioren in hun regio om vereenzaming tegen te gaan, nu het coronavirus steeds meer in aantocht komt. Sven Stijnman, persvoorlichter bij KBO-PCOB, mocht hierover vertellen.

11 maart: Bij Omroep Wetering vertelde Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, meer over onze flitspeiling onder senioren, hoe zij denken over het coronavirus. Het onderzoek werd ook aangehaald op brabantnieuws.nl, trouw, Eindhovens Dagblad, msn.com, ijmoudercourant.nl, welingelichtekringen.nl, Dagblad van het Noorden, BN De Stem, Nederlands Dagblad, Leidsch Dagblad, ic.nl, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Brabants Dagblad, Gooi- en Eemlander, nationalezorggids.nl,, Haarlems Dagblad, Friesch Dagblad.

https://www.ed.nl/dossier-coronavirus/senioren-niet-bang-voor-het-virus-ondanks-annuleren-grote-bijeenkomsten-door-kbo-brabant~aa8579fa/

11 maart: De Woerdense Courant publiceerde onze tips om babbeltrucs te voorkomen.

14 maart: In de Telegraaf een groot artikel over ons onderzoek naar veiligheid, met betrekking tot inbraken. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1294536222/een-derde-van-ouderen-slachtoffer-inbraak

14 maart:  Ook op msn.com, beveilgingsnieuws.nl, metronieuws.nl, hetccv.nl, BNNVARA Kassa en AVROTROS Opgelicht aandacht voor ons onderzoek naar inbraken en veiligheid. https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/senioren-minder-goed-op-de-hoogte-van-nieuwere-inbraakmethoden/

14 maart: In het Algemeen Dagblad (Landelijk, maar ook in de regionale edities van Amersfoort, Den Haag) verscheen ons opiniestuk over het wel of niet helpen van 80-jarigen, mochten alle ic-bedden vol zitten vanwege het coronavirus. https://www.ad.nl/opinie/behandeling-van-patient-mag-niet-stoppen-bij-80~a8521f81/

14 maart: Op NPO Radio 5, bij Het is Weekend van de KRO-NCRV, ging het ook over het coronavirus en senioren. Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, mocht aanschuiven.

16 maart: KBO-PCOB heeft een speciaal nummer geopend, de Ouderen-Infolijn, voor alle vragen rondom het coronavirus. Onder meer Omroep West, Omroep Brabant, Dit heeft zelfs Engelstalige berichtgeving gehaald. https://www.thehagueonline.com/news/2020/03/17/dutchbuzz-update-17-march

17 maart: KBO-PCOB roept het kabinet op om met een generiek uitstel van de belastingaangifte te komen. Dit nieuws staat onder meer in het Reformatorisch Dagblad, Welingelichtekringen.nl, De Telegraaf, Leeuwarder Courant, Nederlands Dagblad, Nationalezorggids.nl, Gouds Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Omroep West, Barneveldse Krant, accountansyvanmorgen.nl, banknieuws.nl plusonline.nl

https://www.rd.nl/vandaag/economie/ouderen-willen-uitstel-belastingaangifte-1.1641836

17 maart: Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, vertelde op de radio bij Omroep West over onze telefoonlijn en de roep om een generieke uitstel van de belastingaangifte.

18 maart: allerlei nieuwskanalen berichten over het coronavirus. Op allerlei sites wordt ook vermeld wat KBO-PCOB doet, zoals de Ouderen-Infolijn. O.a. Omroep Brabant, Omroep West, Welingelichtekringen.nl en 50pluspartij.nl.

https://www.50pluspartij.nl/actueel/3891-corona-samen-hulp-initiatieven-50plus

19 maart: Verpleeghuizen krijgen een lock down. Onze reactie hierop was in verschillende media te lezen. RTL Nieuws, Omroep Brabant, Haarlems Dagblad, Omrop Fryslan, Omroep West, welingelichtekringen.nl, Leidsch Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Gooi- en Eemlander, metronieuws.nl, verschillende lokale media, zoals grootsneek.nl. https://www.omropfryslan.nl/nijs/946267-op-besite-ferpleechhuzen-mei-net-mear

19 maart: Op NPO Radio 5, bij Thuis op 5, vertelt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, over wat de maatregelen tegen het coronavirus voor senioren betekent.

19 maart: ons nummer van de Ouderen-Infolijn wordt genoemd bij RTVUtrecht.nl metzorgleven.nl, Nationale Zorggids en Radar https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/hulp-nodig-tijdens-de-coronacrisis-hier-een-overzicht/20 maart: ’s Ochtends, in het NOS Radio 1 Journaal, reageert Manon Vanderkaa, over de lock down verpleeghuizen.

20 maart: Ook het NOS Journaal kwam langs met vragen over de verpleeghuizen. Kijk terug vanaf 2’30  https://www.npostart.nl/nos-journaal/20-03-2020/POW_04506464

20 maart: supermarken komen vanaf maandag met een boodschappenuurtje voor senioren. Onze positieve reactie werd opgepikt, o.a NOS.nl het Leidsch Dagblad, Gelderlander, Omroep West, Liwwadders.nl, msn.com, Reformatorisch Dagblad, Eindhovens Dagblad, Nederlands Dagblad, De Stentor, BN De Stem, volkskrant.nl, nu.nl https://www.nu.nl/economie/6039064/gemengde-reacties-op-boodschappenuur-ouderen-is-de-supermarkt-gek.html?redirect=1

20 maart: Manon Vanderkaa is te gast bij MAX Meldpunt op Nederland 2. Over de coronacrisis en de gevolgen voor senioren.

23 maart: Voor senioren is er een speciale boodschappenuur gekomen. BNR Nieuwsradio ging met Manon Vanderkaa kijken of er gebruik van werd gemaakt. En dat werd het! https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10405801/seniorenuurtje-albert-heijn-valt-in-goede-aarde

24 maart: KBO-PCOB heeft het Meldpunt Thuiszorg geopend, voor knelpunten in de thuiszorg. ’s Ochtends in het Radio 1 Journaal mocht Manon Vanderkaa hierover vertellen en later bij Omroep West op de radio. https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/532646-meldpunt-thuiszorg-vanochtend-van-start

24 maart: Ook Hart van Nederland en het NOS Journaal kwamen langs voor het Meldpunt Thuiszorg.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/meldpunt-knelpunten-thuiszorg-corona/

24 maart: Ook online kreeg het Meldpunt Thuiszorg de nodige aandacht. O.a. op nos.nl, nationalezorggids.nl, omroepbrabant.nl, omroepwest.nl, rd.nl, bnnvara.nl, goudsdagblad.nl, capelsdagblad.nl. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/kbo-pcob-meldpunt-voor-knelpunten-thuiszorg

24 maart: De SP in de Tweede Kamer heeft om uitstel gevraagd van de belastingaangifte. Ook onze oproep hiervoor wordt meegenomen.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2020Z05537&did=2020D11533

25 maart: Ook deze dag was er in verschillende NOS Journaals aandacht voor het Meldpunt Thuiszorg.

25 maart: Dagblad Trouw heeft een groot stuk over de thuiszorg in coronatijd. Ook het Meldpunt Thuiszorg wordt gemeld.

https://www.trouw.nl/zorg/thuiszorg-is-even-noodzakelijk-als-ingewikkeld-tijdens-de-coronacrisis~b66da353/

25 maart: Online werd het Meldpunt Thuiszorg veel genoemd. O.a. op omroepwest.nl, omroepbrabant.nl, nltimes.nl (Engelstalig), maar ook Zembla van BNN/VARA bericht er over.

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/ouderen-bellen-kbo-over-problemen-met-thuiszorg-tijdens-coronacrisis

25 maart: Medisch Contact besteedt aandacht aan ouderen en COVID-19. In dit artikel wordt KBO-PCOB en onze Ouderen-Infolijk ook genoemd.

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/covid-19-bij-ouderen-.htm

25 maart: Het Meldpunt Thuiszorg heeft inmiddels ruim 500 meldingen binnengekregen. Dit feit was ook te lezen bij het Reformatorisch Dagblad, Trouw, RTL Nieuws, Senioren Krant Groningen, Zoetermeers Dagblad, 50plusser, letselschade.nu, barendrechtsdagblad.nl, Dagblad010, 50plusser.nl, Skipr:

https://www.skipr.nl/nieuws/al-500-meldingen-van-knelpunten-in-de-thuiszorg/

25 maart: Manon Vanderkaa vertelde bij RTV Oost, op tv en radio, over het Meldpunt Thuiszorg en wat de coronacrisis voor senioren betekent.

26 maart: Bij Omroep Wetering mocht Manon maar liefst twee keer aanschuiven: over het winkeluur voor senioren en het Meldpunt Thuiszorg.

26 maart: Vrijdag 27 maart wordt het eerste Huiskamerconcert 2.0 via de social media kanalen van KBO-PCOB uitgezonden. Manon Vanderkaa blikt bij NOS Langs de lijn En Omstreken op NPO Radio 1 vooruit.

30 maart: KBO-PCOB en NOOM gaan samenwerken in de Ouderen-Infolijn. Op deze manier kunnen ook senioren met een migrantenachtergrond hun verhaal en vragen kwijt. Op de sites van de Telegraaf, Omroep Brabant, Leeuwarder Courant, marokko.nl, Omroep Zeeland, Omroep West, Omroep Gelderland, BNNVARA Kassa, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Capels Dagblad, Rijswijks Dagblad, Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden, msn.com, Welingelichte Kringen, Enkhuizen Actueel, Reformatorisch Dagblad, Miramedia, Noord Hollands Dagblad en De Kanttekening:

https://dekanttekening.nl/nieuws/nieuw-speciale-corona-hulplijn-voor-ouderen-met-migratieachtergrond/

30 maart: De regio omroep voor Loon op Zand, Waalwijk en Dongen wilde meer weten over de samenwerking tussen KBO-PCOB en NOOM: nu kunnen alle senioren van Nederland gebruik maken van de Ouderen-Infolijn. Sven Stijnman, persvoorlichter bij KBO-PCOB, vertelde hier meer over.

30 maart: Het Leidsch Dagblad heeft een verhaal over een senior die bang is voor de onbeschermde thuiszorg. Met een reactie van KBO-PCOB.

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200330_30753967/leidenaar-85-bang-voor-de-onbeschermde-thuiszorg-liever-niet-douchen-dan-dat-ik-mijn-leven-op-het-spel-zet

31 maart: Quest Psychologie wijdt een groot artikel aan de kinderwens. In het artikel ook een verwijzing naar een onderzoek van KBO-PCOB uit 2019, waaruit bleek dat senioren met kinderen hun sociale leven een 7.6 gaven.

31 maart: Wel of geen opname van mensen ouder dan 80 jaar op de intensive care? Met deze vraag ging het online magazine 50plusser.nl aan de slag. Met citaten van ons eerder gepubliceerde opiniestuk van Manon Vanderkaa.

https://www.50plusser.nl/?page=magazine&p=artikelen&article_id=10749&Intensive-Care-wel-of-geen-opname-van-mensen-ouder-dan-80-jaar#.XoNas2Dgqpo

3 februari: Deze dag was het Rondetafelgesprek Ouderdomsregelingen, geïnitieerd door 50PLUS. Ook KBO-PCOB was uitgenodigd, in de vorm van Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB. Op de site van 50PLUS een verslag van het gesprek. https://www.50pluspartij.nl/actueel-thema/3809-hoorzitting-tweede-kamer-ouderdomsregelingen-aio

4 februari: Het Financieel Dagblad bericht over het Rondetafelgesprek Ouderdomsregelingen, waar Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, ook voor uitgenodigd was. https://fd.nl/economie-politiek/1333325/kabinet-moet-haast-maken-met-oplossing-voor-armlastige-ouderen#

5 februari: Het Algemeen Dagblad en BN De Stem wijdden een artikel aan de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Er wordt ook gerefereerd aan de actie die KBO-PCOB eerder hierover heeft gevoerd.

5 februari: Movisie.nl noemt op hun website de tips van KBO-PCOB over mantelzorg in de palliatieve fase.

6 februari: Bij Omroep Wetering reageerde Manon Vanderkaa op het rapport “Voltooid Leven”

7 februari: Binnenlands Bestuur wijdde een artikel aan de Taskforce Wonen en Zorg. Ook KBO-PCOB geeft in dit artikel een reactie.

7 februari: In Twentsche Courant Tubantia een interview met Henk Markerink, tot voor kort voorzitter van PCOB Neede. Na tien jaar voorzitterschap legt hij de hamer er bij neer.

https://www.tubantia.nl/achterhoek/afzwaaiend-voorzitter-seniorenbond-neede-houd-rekening-met-minder-digitale-mensen~a24ab3c0/

10 februari: Manon Vanderkaa vertelde bij Open Huis, op NPO Radio 5, over de aanstaande “40 dagen geen druppel” actie.

11 februari: Bij spreekbuis.nl, een belangrijke nieuwspagina voor wat alles met media te maken heeft, aandacht voor een brief, van onder meer KBO-PCOB, aan de Tweede Kamer. Hierin aandacht voor de toegankelijkheid van audiovisueel materiaal. https://www.spreekbuis.nl/rick-brink-minister-van-gehandicaptenzaken-ook-in-nieuwe-mediawet-is-toegankelijkheid-weer-slecht-geregeld/

11 februari: Op westlanders.nu een terugblik op een informatieavond waarbij KBO-PCOB betrokken was. Verschillende thema’s op het gebied van zorg en wonen voor senioren kwamen aan bod.

https://www.westlanders.nu/politiek/algehele-roep-om-westlands-deltaplan-voor-betere-structurele-zorg-34340/

13 februari: Ons onderzoek naar digitale snufjes komt nog steeds in het nieuws. Ditmaal besteedt plusonline er aandacht aan. https://www.plusonline.nl/digitaal-categorie/papier-populairder-dan-online-maar-senioren-staan-open-voor-digitale-wereld

14 februari: Valentijnsdag! Rondom het thema #échtcontact besteedden verschillende organisaties aandacht aan digitalisering, eenzaamheid en vriendschap. Ook KBO-PCOB deed mee (als lid van de Alliantie Digitaal) en stond op het Centraal Station, met tabletcoach Dick. Hij heeft zelfs even prinses Laurentien, een van de initiatiefnemers van de dag, wat tips mogen geven. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/slowdaten-op-valentijnsdag-met-prinses-laurentien-voor-echt-contact~bd789658/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

14 februari: In Twentsche Courant Tubantia een leuk verhaal over de computer- en tabletcursus die je kan volgen via KBO-PCOB. https://www.tubantia.nl/hof-van-twente/senioren-in-hengevelde-blijven-bij-de-tijd-door-volgen-computercursus~a9e9d966/

17 februari: In Trouw, Nederlands Dagblad, De Limburger en de Volkskrant een vooruitblik op KRO Kruispunt. Ditmaal over de babbeltruc. Aanleiding is het onderzoek onder senioren dat KBO-PCOB heeft gehouden. https://www.volkskrant.nl/de-gids/de-volkskrant-film-en-tv-tips-voor-maandag-17-februari~b68d5730/

17 februari: Mede n.a.v. ons onderzoek, besteedde KRO Kruispunt vandaag aandacht aan de babbeltruc. Slachtoffer Ans vertelde eerder haar verhaal in het Magazine van KBO-PCOB.

19 februari: Nieuw Volendam heeft een artikel over ons verzoek aan de Tweede Kamer om een voortvarender aanpak van verpleeghuiszorg.

19 februari: Bij iederin.nl. sociaalweb.nl en zorgkrant.nl een verhaal over het wetsvoorstel “resultaat beschikken”. Zeven landelijke organisaties, waaronder KBO-PCOB, willen dit voorstel van tafel.

https://iederin.nl/wetsvoorstel-resultaatgericht-beschikken-stap-achteruit-voor-clienten-ouderen-en-mantelzorgers/

19 februari: Weer een naar voorbeeld van een babbeltruc: nepagenten beroven 80-plussers. Omroep Gelderland en Regio TV Tiel besteedde hier aandacht aan, ook ons onderzoek over de babbeltruc wordt genoemd. https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2437799/Arnhemse-nepagenten-verdacht-van-beroven-80-plussers

19 februari: Binnenlands Bestuur wijdde een artikel aan langer thuis wonen. Ook KBO-PCOB wordt hierin geciteerd. https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/nieuwe-woningen-voor-oudere-rotterdammers.12362598.lynkx

20 februari: 50plusser.nl plaatste onze oproep aan minister Koolmees, waarin we vragen om aan een tussenoplossing voor de pensioenuitkering te werken. https://www.50plusser.nl/?cookies=yummy&page=magazine&p=artikelen&article_id=10686&KBO-PCOB-Koolmees-werk-aan-tussenoplossing-voor-pensioenuitkering#.XlThLPRCeUk

21 februari: Ingrid Nies, de hoofdredacteur van het Magazine van KBO-PCOB, was genomineerd voor de Culturele Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel. Helaas heeft ze hem niet gewonnen, maar de nominatie an sich is al een hele knappe prestatie. Het hele verhaal op reisprofs.nl.

https://reisprofs.nl/inge-mink-wint-persprijs-toerisme-vlaanderen-brussel-voor-de-reportage-spaghettistijl-in-brussel/

21 februari: Het Kapels Dagblad, Barendrechtse Dagblad, Dagblad 010, en Albrandswaards Dagblad berichtten over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, omdat wij dit thema wereldkundig hebben gemaakt met een petitie over de tarieven.

https://dagblad010.nl/Mobiliteit/hoge-parkeerkosten-bij-ziekenhuizen-blijven-hoog

23 februari: Op gouweijsselnieuws.nl is te lezen dat de gemeenteraadsfractie PvdA/GroenLinks schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college van B&W van Zuidplas, over het rijksprogramma Waardig Ouder Worden. KBO-PCOB is een van de ondertekenaars van het manifest, wat er bij hoort.

https://gouweijsselnieuws.nl/2020/02/23/pvda-groenlinks-stelt-vragen-over-waardig-ouder-worden/

24 februari: In Trouw, in de bladenrubriek, wordt het Magazine van KBO-PCOB behandeld. https://www.trouw.nl/religie-filosofie/het-doorleefde-geloof-van-een-103-jarige~b13c5f8f/

25 februari: Ook Binnenlands Bestuur heeft een artikel over de wet resultaatgericht beschikken. https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/wet-resultaatgericht-beschikken-wmo-moet-van.12422546.lynkx

26 februari: ’40 dagen geen druppel’ is begonnen. Op de radio bij Omroep West en RTV Noord Holland mocht Manon Vanderkaa hierover vertellen.

26 februari: ’40 dagen geen druppel’ is ook stof voor opinie. In het Nederlands Dagblad, zowel in de krant als online, de oproep van Manon Vanderkaa dat het tijd is voor bezinning, tijd voor 40 dagen geen druppel. https://www.nd.nl/opinie/opinie/956258/tijd-voor-veertig-dagen-geen-druppel

26 februari:  Ook op nationalezorggids.nl wordt aandacht besteed dat staatssecretaris Blokhuis het eerste 40 dagen geen druppel speldje kreeg.

29 februari: In de rubriek Q & A, van het magazine Pallium, wordt Manon Vanderkaa ondervraagd over digitale nalatenschap.

29 februari: In het AD en BN De Stem een interessant verhaal over de wijkagent die er speciaal voor senioren en de babbeltruc is. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

https://www.bndestem.nl/dordrecht/deze-wijkagent-is-er-speciaal-voor-senioren-die-babbelpraatjes-zijn-vaak-zo-goed~afc5a4c9/

1 januari: Op NPO Radio 5, bij Open Huis, was Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, te gast en gaf een vooruitblik op het jaar.

2 januari: Op zorgkiezer.nl een verhaal over IkPas en een maand zonder alcohol. Een samenwerking waarvan ook KBO-PCOB deel uitmaakt, met “40 dagen geen druppel”. https://blog.zorgkiezer.nl/geen-categorie/ikpas-laat-jij-deze-maand-de-alcohol-staan/

2 januari: Manon Vanderkaa geeft bij RTL Nieuws een reactie op de fusie van meerdere pensioenorganisaties. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4972796/pensioenen-bejaarden-ser-fusies

7 januari: Begin deze maand werd door de ANBO gewaarschuwd dat senioren onwetend zijn over veranderde regels rond de huurtoeslag. Ook KBO-PCOB heeft dit gezien en trok al eerder aan de bel. Ons onderzoek hierover wordt ook gebruikt bij Kamervragen van 50PLUShttps://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2020Z00070&did=2020D00145

12 januari: In HuisaanHuisEnschede.nl is een artikel gewijd aan de TeaHealth Tour, een reeks bijeenkomsten mede geïnitieerd door KBO-PCOB. https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieuws/algemeen/915333/teahealth-maak-kennis-met-e-health

13 januari: Manon Vanderkaa in gesprek op NPO Radio 5, bij Open Huis, over de derde levensfase. Een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

https://www.nporadio5.nl/openhuis/gemist/audio/374263/kbo-pcob-een-tussenbaan-voor-pensioengerechtigden

13 januari: Op clientenraad.nl een artikel over de vraag naar verpleeghuiszorg. In dit artikel wordt ook de visie van KBO-PCOB genoemd.

https://www.clientenraad.nl/nieuws/totaalaanpak-nodig-voor-toenemende-vraag-naar-verpleeghuiszorg/

15 januari: Op NOS.nl onze reactie op het “Rapport Bos”, met zijn advies: veel meer bouwen voor ouderen. https://nos.nl/artikel/2318770-advies-veel-meer-bouwen-voor-ouderen.html

15 januari: Op rodi.nl, nieuws over Zaanstad, een artikel over ons onderzoek naar de babbeltruc en een lokaal initiatief. KBO-PCOB Seniorenbelang Zaanstreek-Noord gaat filmpjes maken hoe om te gaan met de babbeltruc.

https://www.rodi.nl/regio/zaanstad/169205/lokale-films-tegen-babbeltrucs-

15 januari: Op icthealth.nl, het kennisplatform voor zorginnovatie, een artikel over de Teahealth-bijeenkomsten die KBO-PCOB, samen met VWS en andere partners, organiseert.

https://www.icthealth.nl/nieuws/maak-kennis-met-e-health-op-een-teahealth-bijeenkomst/

17 januari: Op Handicapnieuws.nl een bericht over onze reactie op het advies van Wouter Bos, over meer woningen bouwen voor senioren.

https://handicapnieuws.net/content/hn-nieuws/vrijdag-17-januari-2020/advies_-veel-meer-bouwen-voor-ouderen_/

18 januari: In de Stentor een artikel over de sleutelkluisjes naast de voordeur. Deze kastjes zijn een geliefd doelwit van inbrekers. In het artikel een reactie van ons en aandacht naar het onderzoek wat we eerder over dit onderwerp hielden.

https://www.destentor.nl/elburg/kwetsbare-ouderen-met-goedkoop-sleutelkluisje-naast-voordeur-geliefd-doelwit-van-inbrekers~af3f30a6/?referrer=https://www.google.com/

18 januari: Een uur lang werd Manon Vanderkaa geïnterviewd op RTV GO!, de streekomroep van gemeente Oldambt.

20 januari: In Trouw wordt het KBO-PCOB Magazine besproken.

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/de-schrijnende-pijn-van-kleinkinderloosheid~bb046af1/

20 januari: Het CBS heeft cijfers over social mediagebruik onder senioren uitgebracht. In het Algemeen Dagblad  (landelijk, regionaal en online) onze reactie op de cijfers.

https://www.ad.nl/binnenland/steeds-meer-ouderen-op-social-media-toen-wij-op-facebook-kwamen-gingen-kleinkinderen-naar-insta~a88de2b1/?fbclid=IwAR3aSPB9tT-iar1dkzyxfuXbABysZK_1v0Z032V7SsDTuHea-9KGvlkWyWo

20 januari: Ook Groot Nieuws Radio besteedde aandacht aan de CBS-cijfers over social mediagebruik onder senioren en interviewde Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, hiervoor.

22 januari: Nieuw Volendam bericht over een debat in de Tweede Kamer, over de lange wachtlijsten voor verpleeghuizen. En de brief die onder meer KBO-PCOB over dit onderwerp heeft geschreven naar de Kamer.

25 januari: Het Parool bericht over de CBS-cijfers, over gebruik social media onder senioren. Ook de reactie van KBO-PCOB is hierin meegenomen.

27 januari: In de Telegraaf (landelijk en regionaal) een uitgebreid verhaal n.a.v. van ons onderzoek onder senioren die internet gebruiken. Onderzocht was in hoeverre senioren digitale snufjes omarmen.

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/74664999/digi-senior-blijft-van-papier-houden

27 januari: ook andere media hebben ons onderzoek over “digitale senioren” overgenomen. Zo was het bericht te vinden op o.a.: 50plusser.nl, infanence.nl, pretwerk.nl, liwwadders.nl

28 januari: RTV Oost besteedt aandacht aan een actie dat er snel betaalbare seniorenwoningen gebouwd moeten worden. Ook de provinciale KBO en PCOB steunt deze actie.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/324992/Ouderenbonden-sluiten-zich-aan-bij-actie-voor-bouw-meer-seniorenwoningen

29 januari: In Trouw, die een reeks artikelen rondom het thema “voltooid leven” gepubliceerd hebben, nu ook een artikel met een bijdrage van Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB.

https://www.trouw.nl/verdieping/een-voltooid-leven-kunnen-we-daar-samen-wat-aan-doen~beea433e/

29 januari: De Twentse Courant Tubantia bericht ook over de oproep van de provinciale KBO en PCOB, om meer seniorenwoningen.

29 januari: Deze dag kwam een oproep van Actiz, de branchevereniging voor instellingen in de ouderenzorg, in het nieuws. Actiz zegt dat de kwaliteit van die zorg binnen afzienbare tijd onder druk komt te staan. Bij de NOS reageert Manon Vanderkaa op deze oproep.

https://nos.nl/artikel/2320753-versobering-ouderenzorg-onvermijdelijk-groter-beroep-op-mantelzorgers-ook.html

30 januari: Het rapport “Voltooid Leven” is gepresenteerd. Voor KBO-PCOB een belangrijk thema. Op de sites van o.a. het AD, de Stentor, het Parool, BN De Stem, pzc, De Gelderlander en Tubantia was onze reactie te lezen. https://www.ad.nl/politiek/minister-wet-voltooid-leven-geen-antwoord-op-doodswens-55-plussers~a2d1c730/

30 januari: Op nationalezorggids.nl is ook onze reactie op de oproep van Actiz, te lezen.

https://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/52303-kbo-pcob-senioren-mantelzorgers-doen-al-heel-veel.html.  Ook het Friesch Dagblad besteedt hier aandacht aan.

31 januari: De Woonbond schreef een artikel over beter woonbeleid. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

https://www.woonbond.nl/nieuws/woonbond-en-maatschappelijke-organisaties-willen-beter-woonbeleid

31 januari: In het Reformatorisch Dagblad de reactie van Manon Vanderkaa, op het rapport “Voltooid Leven”. https://www.rd.nl/vandaag/politiek/kabinet-ziet-af-van-ruimere-stervenswet-1.1628364. Ook het Friesch Dagblad besteedt hier aandacht aan, met onze reactie.

31 januari: Manon Vanderkaa schoof aan bij MAX Meldpunt, op NPO 2. Het ging over de problemen bij het CBR met verlopen rijbewijzen en dat je met de coulanceregeling niet in het buitenland mag rijden. https://www.maxmeldpunt.nl/vervoer/help-ik-mag-met-verlopen-bewijs-niet-rijden-in-het-buitenland/

31 januari: In het MAX Magazine een verhaal over openbare toiletten, met als grote vraag waar ze staan. En dat het een actie van onder meer KBO-PCOB is.

In 2019

1 december: op PZC.nl, de provinciale krant in Zeeland, staat een verhaal over veertien nieuwe burgeradviseurs. Deze zijn opgeleid door Wilfried Staelens uit Eede, KBO-PCOB tabletcoach en bestuurslid van KBO Zeeland.

2 december: ABN Amro heeft aangekondigd dat ze de helft van hun pinautomaten gaan sluiten, vanwege het gevaar van plofkraken. Op NOS.nl staat onze reactie op het nieuws en op Radio 1, bij Nieuws & Co en het NOS Journaal reageerde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

4 december: “Wet over voltooid leven mag geen haastklus zijn.” Zo luidt de kop van ons opinieartikel in het Algemeen Dagblad (landelijk en verschillende regionale edities). Lees het opiniestuk

4 december: De Telegraaf (landelijk en regionale edities) wijdt een artikel aan het CBS-bericht dat veel senioren overlijden na een val. In het artikel ook een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

4 december: Verschillende websites, zoals 50plusser.nl, medemblikactueel.nl, enkhuizenactueel.nl berichten dat vallen een sluipmoordenaar voor veel ouderen is, n.a.v. ons persbericht hierover.

4 december: SP-Kamerlid Van Gerven krijgt van de minister antwoord op zijn vragen parkeerkosten bij ziekenhuizen, valt te lezen op tweedekamer.nl. De minister noemt in zijn antwoord de petitie die KBO-PCOB eerder dit jaar over dit onderwerp heeft gedaan.

7 decemberDe Gelderlander en De Stentor publiceren ons opiniestuk over voltooid leven, wat eerder in de week in het AD heeft gestaan.

9 december: Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, vertelt bij Open Huis op NPO Radio 5 over de soms dodelijke valpartijen van senioren en je er aan kunt doen om dit te voorkomen.

10 december: De Telegraaf, zowel krant als online, bericht over onze zorgen dat meer ouderen in armoede terecht komen, n.a.v. de CBS-cijfers die hierover zijn gepubliceerd.

14 december: Op NU.nl een artikel over wachtlijsten bij verpleeghuizen. Ook Manon Vanderkaa geeft hier een reactie. (link) ouderenbonden bezorgd en (link) druk op mantelzorgers

16 december: Het Algemeen Dagblad (zowel landelijk als regionale edities en het Parool, en Nederlands Dagblad) openen op de voorpagina met het nieuws uit ons onderzoek: Een kwart van de senioren is in aanraking gekomen met de babbeltruc. Manon Vanderkaa, directeur  van KBO-PCOB, komt aan het woord, evenals mevrouw An Pieterse, lid en babbeltrucslachtoffer. (link)

16 december: Manon Vanderkaa mocht in heel wat radioprogramma’s vertellen over ons onderzoek naar de babbeltruc. In de ochtend begon het bij het NOS Radio 1 Journaal. Daarna was Manon te horen op RTV West. Aansluitend zat ze bij BNR Nieuwsradio. Daarna nog Omroep Zeeland, Haandrikman! op NPO Radio 5 en Groot Nieuws Radio.

16 december: Ook online was er de nodige aandacht voor het onderzoek naar de babbeltruc: op telegraaf.nl, Reformatorisch Dagblad, avrotros.nl, opsporingverzocht.nl, maxvandaag.nl, metronieuws.nl, beveiliging.nl, omroepzeeland.nl, nationalezorggids.nl, wnl.tv, rtlnieuws.nl, msn.nl, panorama.nl, welingelichtekringen.nl, parool.nl, rd.nl, rtvutrecht.nl en nog heel veel meer websites. Dit nieuws loopt nog de hele week door in kranten en op lokale nieuwswebsites.

16 december: Groep de Mos, een politiek partij in Den Haag, stelt raadsvragen n.a.v. onze berichtgeving over de babbeltruc: hartvoordenhaag.nl

16 december: Op NPO Radio 2, bij Platenbonanza van Rob Stenders, werd het nieuws rondom de babbeltruc gebruikt ter inspiratie om platen bij te draaien.

16 december: Hart van Nederland op SBS6 besteedde ook ruim aandacht aan ons onderzoek over de babbeltruc. Voor de reportage werd ook Manon Vanderkaa geïnterviewd. (babbeltrucs steeds slinkser)

17 december: Het CDA in de Tweede Kamer heeft n.a.v. ons onderzoek naar de babbeltruc, Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. (link)

19 december: CDA in Woerden wil dat senioren in de gemeente voorlichting krijgen over de babbeltruc. Aanleiding is het onderzoek van KBO-PCOB naar de babbeltruc. Ook in Haarlem worden raadsvragen gesteld, waarover wordt bericht door het Haarlems Dagblad en het AD. (link)

24 december: Op de website van Binnenlands Bestuur staat het opiniestuk van Manon Vanderkaa, met als titel “VNG maakt ouderen tot zondebok”. https://www.binnenlandsbestuur.nl/Manon-Vanderkaa

24 december: de website van BN-De Stem maakt melding van een babbeltruc in Waalwijk, waarbij ook wordt gerefereerd aan het onderzoek van KBO-PCOB. link naar babbeltruc

24 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een webartikel over van KBO-PCOB, over het stijgende armoederisico bij senioren

31 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een uitgebreid webartikel over van KBO-PCOB, over de Vergrijzingsstudie van het CPB

Vrijdag 1 november: De site knvg.nl schrijft over de brief die KBO-PCOB samen met andere organisaties naar minister Koolmees heeft gestuurd over pensioenkorting (link).

Dinsdag 5 november: website optimafarma.nl heeft het persbericht over de Nationale Griepprikdag geplaatst, hierin worden wij ook genoemd als partner van deze dag. Die dag bericht handicapnieuws.net over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link).

Woensdag 6 november: Groot interview met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in de Telegraaf (en de regio’s) over pensioenen. Ook op de website van de Telegraaf staat het interview prominent vermeld (link).
Daarnaast verschijnt op de voorpagina van het Algemeen Dagblad (en de regio edities zoals De Stentor, Gelderlander, Tubantia en PZC), een verhaal over parkeerkosten bij ziekenhuizen. Manon Vanderkaa wordt hiervoor ook geïnterviewd, vanwege de petitie die KBO-PCOB eerder hierover had gedaan (link).
Ook de websites van het Parool, Panorama, Hart van Nederland, Tros Radar, Welingelichte Kringen, plusonline, IC.nl, msn.com, autoweek.nl en Skipr en tal van andere (nieuws)websites hebben een uitgebreide melding over parkeerkosten en noemen in dit verband ook KBO-PCOB.
En Manon Vanderkaa reageert bij RTV Noord Holland, in het radioprogramma De Peiling, op het nieuws over de hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.

Donderdag 7 november: een artikel op woonbond.nl refereert aan ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen.
Daarnaast heeft de website nvz-ziekenhuizen.nl een verhaal over de Nationale Griepprikdag. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Vrijdag 8 november: een nieuw artikel in het Algemeen Dagblad (en de regionale edities) over parkeren bij het ziekenhuis. Ook nu met quotes van Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.

Maandag 11 november: Bij een radioprogramma van RTV Utrecht vertelt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB over de Nationale Griepprikdag. Ook op rtvutrecht.nl wordt hier uitgebreid bij stilgestaan (link).
De website maxvandaag.nl noemt ons in een bericht over de griepprik. In het kader van Nationale Griepprikdag. Daarnaast reageert KBO-PCOB op zorgkiezer.nl in een bericht over collectieve zorgverzekeringen en we worden op NOS.nl genoemd in een bericht over “minder makkelijk sociale huurwoning voor alleenstaande”.

Woensdag 13 november: Op NOS.nl staan een aantal quotes van Manon Vanderkaa. Onze reactie op het bericht dat veel ouderen onder bestaansminimum zitten, omdat ze aanvulling AOW niet krijgen.

Zaterdag 16 november: Omroep Wetering zendt een interview met Manon Vanderkaa uit. Aanleiding was ons onderzoek naar langer thuis wonen.

Maandag 18 november: In Trouw staat een uitgebreid interview met GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet. Hoofdonderwerp is ouderenzorg. In dit kader noemt zij ook KBO-PCOB.

Dinsdag 19 & woensdag 20 november: Op meerdere websites aandacht voor de oproep tot meer openbare toiletten. De oproep komt van de Toiletalliantie, waarvan KBO-PCOB één van de deelnemers is. Het is o.a. te lezen op medicalfacts.nl, schoonmaakjournaal.nl, rtvzwollefm.nl en kansplus.nl

Woensdag 20 november: In Trouw een artikel over de actiebereidheid onder senioren, zodra het over de pensioenen gaat. Ook KBO-PCOB wordt in dit kader genoemd.

Donderdag 21 november: Movisie.nl besteedt ruim aandacht aan de e-learning om ouderenmishandeling te herkennen. Deze is mede ontwikkeld met input van KBO-PCOB en dat wordt ook in dit bericht genoemd.
Daarnaast is er die dag op verschillende plekken aandacht voor de handtekeningenactie “Kom in actie voor uw pensioen” en de overhandiging hiervan aan minister Koolmees op 20 november. Onder meer op de websites van 50 Plus en Max is er over de actie te lezen en wordt KBO-PCOB als deelnemer genoemd.

Vrijdag 22 november: websites van Hart van Nederland, Radar en Kassa besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden. Kassa peilt zelfs via hun Twitteraccount over dit onderzoek en vraagt aan hun achterban wat ze van de resultaten vinden (link).
Ook tal van andere websites, zoals 50plusser.nl, nieuwskoerier.nl, headlinez.nl, blikopnieuws en nationaletransportgids.nl besteden aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden.

Maandag 25 november: websites van o.a. nationalezorggids.nl, handicapnieuws.nl, hq-nieuws.nl en nritmedia.nl besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden.

Dinsdag 26 november: Ook plusonline.nl besteedt aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden. Daarnaast staat op officielebekendmakingen.nl, de website van het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden, het besluit dat de geldigheidsduur van rijbewijzen in bepaalde gevallen tijdelijk verlengd kan worden. In het besluit wordt ook KBO-PCOB genoemd, een van de organisaties die zich hier druk om maakten (link).

Dinsdag 1 oktober: Manon Vanderkaa vertelt bij het programma Spraakmakers (NPO Radio 1) over vriendschap en relaties als aftrap van de Week tegen de Eenzaamheid. Het wordt ook overgenomen op de website van NPO.

Woensdag 2 oktober: De vakwebsite Nursing.nl bericht over ons pleidooi om alle zorgverleners te laten inenten met de griepprik. Manon Vanderkaa is geïnterviewd door Radio (RTV) Noord-Holland over de griepprik.

Vrijdag 4 oktober: Interview met Manon Vanderkaa in een (commerciële) bijlage in De Telegraaf. Over eenzaamheid bij ouderen.

Zaterdag 5 oktober: Het KBO-PCOB / KRO-NCRV-onderzoek naar vriendschap en relaties werd besproken in Zin in Weekend, op NPO Radio 5. In het kader van Week tegen de Eenzaamheid.
In Algemeen Dagblad en 11 regionale kranten staat een artikel over korten van pensioenen. Met reactie van Manon Vanderkaa en lid Ans Hout-Sinkeler.
De krant en website van het Nederlands Dagblad bespiegelen over een artikel in het KBO-PCOB magazine over ‘fout zijn in de oorlog’.

Zondag 6 oktober: Website nieuws.nl bericht over contactmiddag “eenzaamheid, wat doe je eraan” van KBO-PCOB in Rheden.

Dinsdag 8 oktober: Website brandweer.nl bericht over ons magazine (oktobereditie) en de aandacht die we hadden voor brandveiligheid.

Woensdag 9 oktober: maxvandaag.nl heeft een artikel over het nieuwe griepvaccin. Hierin worden het Actieplan Winstersterfte (van vorig jaar) en KBO-PCOB genoemd. En de positieve invloed hiervan op de vaccinatiegraad (link).
De website Nieuw Volendam bericht over ons hulppunt CBR en dat we al tientallen senioren hebben geholpen.

Donderdag 10 oktober: Kamerlid Van Brenk had vragen over het SCP-rapport Armoede in kaart 2019. Hij noemde het rapport Onderbenutting zorgtoeslag, dat op onze site staat, als bron (link). Deze link is te vinden bij de Kamervragen en te zien op tweedekamer.nl.

Zaterdag 12 oktober: Op de website knvg.nl staat de brief aan minister Koolmees n.a.v. “planning uitwerking pensioenakkoord”. Mede door KBO-PCOB ondertekend.

Maandag 14 oktober: Manon Vanderkaa is te gast bij Open Huis, op NPO Radio 5. Dit keer over werkloosheid onder ouderen. De website van Mediawijzer.nl bericht over de Alliantie Digitaal Samenleven. Wij worden ook genoemd, dat we hulp bieden bij digitaliseren van ouderen. Daarnaast noemt anbo.nl ons in het bericht over de gezamenlijke brief aan minister Koolmees. En agora.nl noemt ons in een bericht over de gezamenlijke bijdrage aan een zinvol leven van ouderen.

Dinsdag 15 oktober: 50pluspartij.nl noemt ons in hun berichtgeving over de pensioenactie.

Woensdag 16 oktober: De website van daglbad010.nl publiceert een verhaal over de reactie van wethouder Sven de Lange op vragen van Leefbaar raadslid Van Elck. Van Elck stelde vragen over vergoedingen in zorgverzekering na.v. ons koopkrachtonderzoek (link).

Vrijdag 18 oktober: De Max Vandaag-site bericht over de gezamenlijke pensioenactie van politieke partijen en seniorenorganisaties, waaronder KBO-PCOB.

Maandag 21 oktober: In een artikel in de krant en op de website van De Gelderlander en De Stentor staat een oproep voor een suikertaks in het kader van het pleidooi voor een brede publiekscampagne over leefstijl en preventie van o.m. KBO-PCOB. NRC, NRC Next, NOS.nl, Radio 1 journaal, Nieuwsuur: verschillende media hebben de brief opgepikt die vandaag in NRC staat: oproep aan minister om meer aan dementiepreventie te doen, ondertekend door 67 zorgprofessionals, waaronder Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
Die dag zit Manon Vanderkaa (telefonisch) in het televisieprogramma Uitgelicht!, van Family7. Zij zat daar als één van de ondertekenaars van de brief over dementiepreventie.
In Plusonline staat een interview met Jan Brinkers van KBO-PCOB en een verwijzing naar ons onderzoek hoe ouderen zichzelf en hun buurt veilig houden.

Dinsdag 22 oktober: Bij RTV Utrecht vertelt projectleider Jozette Aldenhoven van KBO-PCOB in de studio over het weerbaar maken van ouderen tegen onder meer de babbeltruc. Plusonline.nl wijdt een artikel aan buurtwhatsapp. Daarbij wordt ook KBO-PCOB genoemd.

Woensdag 23 oktober: Het lokale krantje Nieuw Volendam meldt dat KBO-PCOB in actie komt voor uw pensioen.

Donderdag 24 oktober: In het Algemeen Dagblad en alle regionale AD’s: de column van Manon Vanderkaa over ouder worden. Is in een commerciële bijlage.

Vrijdag 26 oktober: Artikel in Trouw over ouderen die in actie voor hun pensioen komen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Maandag 28 oktober: De site plusonline.nl heeft de “suikertaks” in een online stelling gebruikt.

Dinsdag 29 oktober: Telegraaf, zowel landelijk als regionaal, bericht over ons persbericht over het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Ook websites als sociaalweb.nl, liwwadders.nl, headlinez.nl, skipr, handicapnieuws.net en blik op nieuws en tal van andere sites berichten erover.

Dinsdag 29 oktober: Binnenlandsbestuur.nl wijdt een uitgebreid artikel aan het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link). In het NOS Radio 1 Journaal, in de ochtend, een interview met Manon Vanderkaa over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Later is een fragment van dit gesprek, in het (ochtend) Journaal van de NOS op radio en televisie gebruikt. De website veiligheid.nl heeft een artikel over valongevallen. Wij worden genoemd in het artikel, dat we 10 tips hebben om vallen te voorkomen.

Donderdag 31 oktober: Vakblad Pallium publiceert een artikel over de Coalitie van Betekenis tot het Einde, waar KBO-PCOB een stevige rol in heeft. Het vakblad Pensioenbelang beschrijft de diverse samenwerkende seniorenorganisaties op het gebied van pensioenen. En vakblad Thuiszorg schrijft over parkeertarieven bij ziekenhuizen en daarbij over de actie van KBO-PCOB. In hetzelfde blad: een artikel over vaccinatie, eveneens met onze betrokkenheid.

Vooralsnog de meest succesvolle mediamaand in het bestaan van KBO-PCOB

dinsdag 3 en woensdag 4 september: Bij het verschijnen van het rapport Armoede in Kaart (Sociaal Cultureel Planbureau, SCP) vragen diverse media om een reactie van KBO-PCOB. Deze wordt overgenomen in:

 • Radio 1 Journaal en diverse nieuwsbulletins op NOS radio 1
 • Groot Nieuws Radio
 • Website NOS
 • Website RD
 • Artikel in dagblad Trouw en op de website van Trouw
 • Artikel in Het Parool
 • Artikel in De Volkskrant
 • Redactioneel commentaar Reformatorisch Dagblad
 • Diverse vakwebsites (zoals Nationale Zorggids)

dinsdag 3 september: een gezamenlijk pleidooi voor afschaffen van het eigen risico in de zorg wordt vermeld op de sites van Patientenfederatie.nl en Zorgkrant

woensdag 4 september: in de Telegraaf editie Rotterdam staat een uitgebreide referentie naar ons koopkrachtonderzoek en met name het onderdeel zorgmijding.

vrijdag 6 september: Opiniestuk AD landelijk en twee regionale edities van het AD over pensioenen. Daarnaast plaatsen enkele lokale nieuwssites (regio Noord-Holland) een uitgebreide column van Eugeen Hoekstra over armoede, met citaten van ons erin.

zaterdag 7 september: het Nederlands Dagblad citeert Hedy d’Ancona en Hadassah de Boer vanuit het ledenmagazine onder de titel ‘ouderen zijn geen slachtoffers’. Diezelfde dag staan in het Algemeen Dagblad twee lezersreacties op ons opiniestuk pensioenen.

maandag 9 september: Manon Vanderkaa komt aan het woord in De Telegraaf over de dreigende ‘gastaks’: de verhoging van kosten voor gasgebruik om de woning te verwarmen.

dinsdag 10 september: het onderzoek van Regioplan naar hoge lasten voor senioren met langdurige zorg (Wlz) in opdracht van KBO-PCOB en collega-organisaties van senioren en gepensioneerden haalt de pers:

 • Artikel in Trouw
 • 3 websites van landelijke kranten (onder meer Telegraaf)
 • 8 websites van landelijke nieuwssites (onder meer tv)
 • 3 websites van regionale kranten (onder meer Noordhollands Dagblad)
 • 12 websites van lokale kranten (onder meer Zoetermeers Dagblad)
 • 3 websites van vaksites (onder meer Skipr)

woensdag 11 september: Veel mensen kampen met stapeling van zorgkosten en hoge eigen betalingen. Organisaties, waaronder Ieder(in) en KBO-PCOB, vragen de Tweede Kamer om extra maatregelen hiertegen. Hierover berichten vaksites, zoals de Nationale Zorggids.

donderdag 12 september: Onze reactie op de, voor gepensioneerden opnieuw sterk tegenvallende, CBS-koopkrachtcijfers is opening krant in De Telegraaf en ook op de website Telegraaf.nl. Manon Vanderkaa mag het commentaar verzorgen in het ochtendjournaal op NPO Radio 1. Ze komt ook aan bod op NPO radio 1 in Spraakmakers van KRO-NCRV. We zijn stelling van de dag bij stand.nl, De Telegraaf en De Peiling van NH Nieuws (Noord-Holland). Diverse nieuwssites nemen de berichtgeving over.

Het opinieartikel van Manon Vanderkaa over pensioenen (AD, d.d. 7 september) is doorgeplaatst in De Gelderlander.

Joke Kusters, voorzitter PCOB Apeldoorn, wordt opgevoerd bij het NOS Journaal (televisie) bij een item over de dalende koopkracht van gepensioneerden.

Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander plaatsen het Telegraaf-artikel door.

maandag 16 september: Manon Vanderkaa mocht vooruitblikken op Prinsjesdag in een uitgebreid interview over de koopkracht van senioren op NPO Radio 5 in Open Huis.

dinsdag 17 september: Prinsjesdag. Onze reactie op de Troonrede wordt overgenomen op de website van De Telegraaf en in een lokale krant en op nieuwswebsites.

woensdag 18 september: het Nederlands Dagblad drukt onze reactie op Prinsjesdag af in de krant. Het artikel staat ook op ND.nl

donderdag 19 september: de website Zorgvisie noemt KBO-PCOB in een artikel over de Valpreventieweek.

vrijdag 20 september: dagblad De Limburger schrijft een artikel over de ‘digitaal fitte ouderen’, met verwijzing naar KBO-PCOB.

zaterdag 21 september: in AD Haagsche Courant staat een stuk over cliëntondersteuning door KBO-PCOB, geschreven door Ab Ruigrok, namens KBO-PCOB afdelingen Westland.

dinsdag 24 september: het AD en twaalf regionale kranten plaatsen de reactie van Manon Vanderkaa op uitspraken van Klaas Knot, DNB. Op Groot Nieuws Radio geeft Manon nog meer kleuring en duiding bij deze ‘pensioenophef’.

maandag 30 september: De nieuwswebsite van RTV Veendam bericht over de Valpreventieweek die onder meer door ons wordt georganiseerd. Ook drie andere nieuwssites en twee vakmatige websites berichten hierover.

maandag 30 september: Dental Care, vakblad van tandartsen, publiceert een deel van ons koopkrachtonderzoek, dat gaat over het vermijden van tandzorg vanwege de kosten. Ook de Dental Tribune neemt dit bericht over.

maandag 30 september: in het Woonbond Magazine komt een groot artikel over wonen, waarbij Jan Brinkers van KBO-PCOB vertelt over de woonwensen van senioren.

vrijdag 2 augustus: naar aanleiding van zomereenzaamheid is er een tv-interview door Hart van Nederland (SBS6) met Manon Vanderkaa

dinsdag 6 augustus: zomereenzaamheid is onderwerp van artikelen op nieuwssites zoals indekijkers.nl en amsterdamsdagblad.nl

donderdag 8 augustus: de website Gemeente.Nu publiceert een artikel over zomereenzaamheid, waaronder de uitkomsten van het onderzoek van KBO-PCOB

vrijdag 9 augustus: ook de Hoogeveensche Courant en Baarnsche Courant publiceren een artikel over zomereenzaamheid, met vermelding van KBO-PCOB

woensdag 14 augustus: Verlaag de inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen niet, maar verhoog ze juist. Dat zegt KBO-PCOB in reactie op een wetsvoorstel van minister Ollongren. Dit bericht haalt een lokale krant in de regio Edam/Volendam.

donderdag 15 augustus: damesblad Margriet schrijft een over zomereenzaamheid, met een quote van Manon Vanderkaa en de resultaten van ons onderzoek.

donderdag 22 augustus: de resultaten van ons koopkrachtonderzoek 2019 werden vermeld op de nodige nieuws- en opiniewebsites: Nieuws.nl, MSN, TPO.nl, Welingelichte Kringen, Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, De Gooi-en Eemlander, De Limburger, Hart van Nederland, Kassa, RTV Utrecht, Skipr, Nationale Zorggids, Alles over HR, Panorama

vrijdag 23 augustus: het koopkrachtonderzoek 2019 werd vermeld in het Nederlands Dagblad, en de resultaten stonden op diverse nieuwssites.

zaterdag 24 augustus: de website Plusonline schrijft een artikel over zomereenzaamheid, onder vermelding van ons onderzoek

maandag 26 augustus: de redactie van Managers Online en BizPress berichten over ons koopkrachtonderzoek 2019

woensdag 28 augustus: het is heet in Nederland! Het Nationaal Hitteplan, waarbij ook KBO-PCOB betrokken is, haalt de krant Nieuw Volendam. De website van tandartsenkoepel KNMT schrijft die dag over ons koopkrachtonderzoek 2019 en dan met name over de senioren die vanwege de kosten afzien van tandzorg.

vrijdag 30 augustus: enkele vaksites nemen de activiteiten van KBO-PCOB over in het kader van de valpreventieweek

maandag 1 juli: uit een CBS-analyse blijkt dat gepensioneerden, in tegendeel tot de meeste andere Nederlanders, sinds 2008 fors in koopkracht hebben moeten inleveren. Onze berichtgeving daarover bereikt diverse nieuwssites, zoals Nieuws.nl en vaksites zoals Zekervangeld.nl. Daarnaast wordt KBO-PCOB door Max Vandaag in een artikel over digitaal communiceren met de overheid.

woensdag 3 juli: De voortgangsbrief van minister De Jonge over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt, krijgt aandacht van Sociaalweb.nl. Onze strijd tegen zomereenzaamheid komt terecht op drie vakmatige websites, zoals HandicapNieuws.net.

donderdag 4 juli: Het advies van de Raad van de Ouderen is overgenomen in berichtgeving in de Nationale Zorggids, op Skipr.

maandag 8 juli: Minister Hugo de Jonge noemt onderzoek van KBO-PCOB aan tafel bij Pauw (BNNVARA) in een uitzending over de start van de campagne rond zomereenzaamheid.

vrijdag 12 juli: KBO-PCOB wordt genoemd in een ingezonden brief in Trouw, als belangenbehartiger voor senioren. Daarnaast wordt Koopkrachtdaling gepensioneerden oneerlijk, de opinie van KBO-PCOB,  overgenomen door zekervangeld.nl.

maandag 15 juli: De succesvolle lobby van KBO-PCOB voor het verlengen van de IOW-regeling voor oudere werklozen belandt op de website van PlusOnlineICT&Health, kennisplatform voor zorginnovatie, schrijft een artikel over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt.

dinsdag 16 juli: naar aanleiding van de lobby over vaccins voor gordelroos en pneumokokken wordt dit in meerdere lokale kranten overgenomen en leidt tot radio-interview in De Late Avond (regio Vlaardingen).

maandag 22 juli: Het ND plaatst ons opinieartikel ‘Let op de blik van senioren’.

dinsdag 23 juli: de start van de zomereenzaamheidscampagne van VWS leidt door vermelding van ons onderzoek en onze naam in het persbericht tot 69 berichten in de rest van de maand juli. De publiciteit omvat radio-interviews op Radio 1, Omrop Frysland, een tv-optreden in NOS achtuurjournaal en een artikel op NOS-site.

woensdag 24 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (Open Huis).

zondag 28 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (EO) – Thank God it’s Sunday.

maandag 3 juni: onze berichtgeving over de acties tegen cybercriminaliteit (‘woensdag gehacktdag’) bereiken vele media, zoals het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de PZC, het Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, AD Haagsche Courant en nog meer lokale kranten. Ook is het overgenomen door de website van onder meer Max Vandaag en AvroTros Opgelicht.

dinsdag 4 juni: onze reactie op het principeakkoord Pensioenen is meegenomen op diverse nieuwssites, zoals die van Hart voor Nederland, Nieuws.nl, AD.nl, RD.nl, ND.nl, Panorama en meerdere vakmatige websites. Het Friesch Dagblad neemt ook onze reactie over.

woensdag 5 juni: PlusOnline plaatst ons bericht over ‘woensdag gehacktdag’.

donderdag 6 juni: de website van 50Plus publiceert een artikel over het rondetafelgesprek Arme Ouderen in de Tweede Kamer, waar ook KBO-PCOB aan deelnam.

woensdag 12 juni: Enkele vak-websites, waaronder Nursing.nl, schrijven over de reactie van KBO-PCOB op de wet Zorg en Dwang.

vrijdag 14 juni: banken zetten massaal in op digitalisering, maar onderschatten dat veel klanten nog op de oude, ‘papieren’ manier willen bankieren. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant, die er ook KBO-PCOB over consulteert. Ook de website van de NOS publiceert een artikel met onze reactie. Directeur Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd op het Radio 1 Journaal, is te zien in het avondbulletin van RTL Nieuws om 19.30 uur en via de site van rtlnieuws.nl volgt er ook een artikel.

zondag 16 juni: de vaksite Medical Facts schrijft over de inspanningen van de Toiletalliantie, waaronder KBO-PCOB, om meer openbare toiletten gerealiseerd te krijgen.

maandag 17 juni: ‘Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis’, dat gezamenlijke geluid klinkt via van KBO-PCOB, artsenkoepels en ZonMW krijgt de aandacht van EénVandaag.

dinsdag 18 juni: de medische behandeling van 80-plussers en de extra aandacht daartoe is onderdeel van de berichtgeving op Radio 1.

dinsdag 18 juni: de datingsite van KBO-PCOB krijgt aandacht in de Nationale Zorggids.

woensdag 19 juni: ook Skipr bericht over de extra aandacht voor oudere patiënten.

zaterdag 22 juni: in Tubantia een bericht over het behalen van 26.000 handtekeningen voor de petitie tegen hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

maandag 24 juni: de aanbieding van de petitie Parkeerkosten aan de Tweede Kamer wordt overgenomen door Skipr en Plusonline

zondag 30 juni: de nieuwsbrief van beroepsorganisatie Nu’91 schrijft over de gezamenlijke strijd om zorgverleners ingeënt te krijgen tegen de griep.

woensdag 1 mei: de website Nursing.nl bericht over ons pleidooi om zorgverleners te laten inenten tegen de griep.

woensdag 8 mei: enkele lokale nieuwssites geven een update van onze actie tegen te hoge parkeertarieven.

dinsdag 21 mei: in het Reformatorisch Dagblad verschijnt een artikel van ds J. Vermaat over de dood, n.a.v. een artikel in ons ledenmagazine. Het artikel verschijnt ook op rd.nl.

woensdag 22 mei: Onze berichtgeving over 55-plussers die onnodig aan de kant staan op de arbeidsmarkt wordt overgenomen door Poeldijk Nieuws (lokale media).

donderdag 23 mei: op Skipr.nl staat een artikel over de wet Zorg en Dwang, waar KBO-PCOB en collega-organisaties een brief over hebben gestuurd naar de Tweede Kamer. Ook andere vakmatige websites publiceren hierover.

dinsdag 28 mei: KBO-PCOB breekt een lans voor lokale omroepen. Dit pleidooi is geland op enkele nieuws- en vakwebsites, waaronder die van Omroep Schiedam en het Mediamagazine online.

woensdag 29 mei: de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vng.nl, schrijft over de code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers, waaraan KBO-PCOB meewerkte.

donderdag 30 mei: de vakmatige website Skipr.nl schrijft over een brief vanuit KBO-PCOB en zes andere organisaties aan de Tweede Kamer om cliënten meer invloed te geven op het beleid van zorgverzekeraars. Ook de website van de Nationale Zorggids bericht hierover.

maandag 15 april: de blijverslening, speciaal bedoeld voor senioren, blijkt amper aangevraagd te worden. De website van de NOS neemt een reactie van KBO-PCOB hierop mee.

maandag 29 april: de petitie parkeerkosten die we deze maand hebben gelanceerd is fors in het nieuws geweest. Waaronder op NOS radio 1, Radio Rijnmond en op vele nieuwssites (NOS, RTL Z, RTV Rijnmond, Dagblad van het Noorden, ND.nl, Tubantia, tientallen lokale en regionale media), Max Vandaag, Radar en enkele auto-websites.

dinsdag 5 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de digitale versie van de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad

woensdag 6 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de Volkskrant, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en MAXVandaag (digitaal)

donderdag 7 maart: De Telegraaf plaatst een artikel over ons meldpunt energielasten, evenals de Gooi- en Eemlander, het Noordhollands Dagblad en het Leidsch Dagblad

vrijdag 8 maart: de Consumentenbond schrijft over onze strijd voor cash betalen

woensdag 13 maart: radio RTV Utrecht interviewt Manon Vanderkaa over onze digitale ondersteuning die we ouderen bieden

donderdag 14 maart: NOS-radio 1 en NOS-Journaal (18.00 uur en 20.00 uur) interviewen Manon Vanderkaa over stijgende energielasten voor senioren

woensdag 20 maart: het Noordhollands Dagblad bericht over ons meldpunt energielasten

donderdag 21 maart: het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan onze actie veertig dagen geen druppel

vrijdag 22 maart: Max Magazine schrijft over ons manifest waardig ouder worden

zondag 24 maart: Nu.nl noemt ons systeem van belastinghulp voor ouderen

4 februari: AvroTros Opgelicht publiceert via de website een artikel n.a.v. ons onderzoek digitalisering

5 februari: het Haarlems Weekblad benoemt onze wens voor het inzetten van wooncoaches

5 februari: de website van De Telegraaf publiceert over ons internetonderzoek en 5 redenen waarom senioren niet (meer) internetten. Artikelen hierover verschijnen ook in Emerce en in de Nationale Zorggids

8 februari: Medisch Contact schrijft over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis

12 februari: Story verwijst naar ons magazine in verband met het interview met Janny van der Heijden

13 februari: het Nederlands Dagblad plaatst ons redactioneel artikel over euthanasie en dementie

15 februari: RTV Utrecht (tv) interviewt Manon Vanderkaa over geldautomaten en veiligheid

19 februari: Groot Nieuws Radio interviewt Manon Vanderkaa over het politieke debat omtrent voltooid leven.

22 februari: de Volkskrant plaatst een ingezonden artikel van Manon Vanderkaa e.a. over het belang van de geriater

25 februari: er verschijnt een twee pagina’s groot artikel in Trouw over ons manifest waardig ouder worden, met een interview met Manon Vanderkaa

18 januari: dagblad Trouw brengt ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over financiële uitbuiting van een oudere.

18 januari: Binnenlands Bestuur en Ziekenhuismanagement besteden aandacht aan ons commentaar op het Wmo-abonnementstarief

25 januari: MAX Magazine citeert Manon Vanderkaa in een artikel over de economische waarde van ouderen

26 januari: de Telegraaf beschrijft onze groepsvoorlichting in een artikel over woningovervallen

26 januari: het Nederlands Dagblad schrijft over de beëindiging van ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

31 januari: de Twentsche Courant Tubantia noemt ons in een artikel over belastinghulp

In 2018

5 december: het Nederlands Dagblad noemt KBO-PCOB in relatie tot ons manifest Waardig Ouder Worden

8 december: het Leidsch Dagblad brengt ons in verband met kwaliteitseisen voor spoedeisende hulp

9 december: de website van NOS Radio 1 vermeldt onze betrokkenheid bij het oplossen van ouderenwerkloosheid

11 december: onze regeling vervoerskosten met Zilveren Kruis voor patiënten en bezoekers van de failliete IJsselmeerziekenhuizen vindt zijn weg naar onder andere de nationale zorggids, medical facts en zorgnieuws.nl

20 decemberhet Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad publiceren over onze zorgen met betrekking tot de koopkracht van ouderen

22 december: dagblad de Telegraaf citeert Manon Vanderkaa over koopkracht van ouderen

31 december: het tijdschrift Zorg en Welzijn schrijft over onze betrokkenheid bij het onderwerp geestelijke zorg

6 november: Trouw meldt onze betrokkenheid bij het uniformeren van bankautomaten

13 november: het Nederlands Dagblad brengt onze bezorgdheid over het uitblijven van een pensioenakkoord

16 november: het Leidsch Dagblad beschrijft een KBO-PCOB-bijeenkomst over criminaliteitspreventie

19 november: onze oproep om ouderen structureel te betrekken bij het pensioendebat wordt opgepikt door Nu.nl, HP de Tijd, Panorama, Radar, Kassa en de Barneveldse Krant

22 november: het Leidsch Dagblad benoemt onze betrokkenheid bij het consortium met betrekking tot spoedzorg ouderen (het NOSCO)

1 oktober: de digitale versie van Trouw verwijst naar ons thema ‘gewoon sterven blijft onderbelicht

2 oktober: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over vallen en valpreventie, door zowel radio als tv van RTV Utrecht

8 oktober: Manon Vanderkaa verschijnt in het tv-programma Goedemorgen Nederland met de app tegen de babbeltruc. Diezelfde dag besteden tientallen nationale nieuwssites aandacht aan onze virtuele training tegen de babbeltruc, waaronder de Telegraaf (met videoverslag), RTL Nieuws, MAX Vandaag, Nu.nl, Kassa, Opsporing Verzocht, POW News, HP de Tijd

Diezelfde dag geeft Manon Vanderkaa een radio-interview via Radio Noord Holland 

10 oktober: RTL Editie.NL interviewt Manon Vanderkaa over de app tegen de babbeltruc alsmede Traffic Radio. Daarnaast publiceren vijf regionale kranten over dit onderwerp.

11 oktober: onze oproep om zorgpersoneel in te enten tegen de griep vindt zijn weg naar Trouw en het Reformatorisch Dagblad (papier) en RTL Nieuws, NRC, Telegraaf, Skipr, de Gelderlander

12 oktober: onze blijdschap over de toekenning van €25 miljoen voor geestelijke zorg wordt opgetekend in het Nederlands Dagblad en Trouw

12 oktober: De Limburger schrijft over ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

27 oktober: het Nederlands Dagblad maakt melding van ons ledenmagazine-artikel over discriminatie van ouderen door verzekeraars

27 oktober: het Algemeen Dagblad beschrijft ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over huishoudelijke hulp, ook in de digitale krant. Liefst acht regionale kranten nemen het bericht over

Tijdschriften: Consumentengids (over thuiszorg) en Libelle (over valpreventie)

4 september: diverse media besteden aandacht aan het koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB. Dagblad De Limburger opent met een nieuwsartikel en brengt ook een interview met een financieel kwetsbare senior. Er is een radio-interview door L1 met Manon Vanderkaa. Hallo Nederland (tv, Omroep MAX) maakt een portret van één van de senioren met weinig koopkracht en interviewt Manon Vanderkaa over het onderzoek en over de oproep van KBO-PCOB in aanloop naar Prinsjesdag. Ook de website en sociale media van Kassa besteedt er aandacht aan.

5 september: de website van Medical Facts maakt melding van het pleidooi van KBO-PCOB en andere organisaties richting de politiek om de btw op medicijnen en hulpmiddelen niet te verhogen. ‘Laat zieken en ouderen niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

5 september: het Reformatorisch Dagblad noemt KBO-PCOB in verband met het Kamerdebat over medische ethiek

12 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over een juridische uitspraak over de traplift

13 september: ons onderzoek naar de onderbenutting van zorg- en huurtoeslag door ouderen vindt zijn weg naar onder andere het AD, NOS-website, NOS Teletekst, het NOS Radio journaal en een interview met Manon Vanderkaa op radio NPO 1

Nieuwssites: NOS-website met een uitgebreid artikel, AD-website, RTL Nieuws, NRC Handelsblad met een eigen artikel (ook over de CBS-cijfers). de Telegraaf-website, Provinciale Zeeuwse Courant, Hart van Nederland, Reformatorisch Dagblad, websites van de AD-kranten (Gelderlander, Tubantia, ED, BD, Stentor, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden), NU.nl, MSN, Nieuws.nl, Kassa, Panorama Nederland, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, uitgebreid artikel op Max Vandaag

Andere kranten: Provinciale Zeeuwse Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Tubantia Senioren, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Stentor, BN/DeStem

Vakpers: Skipr, FiscAlert, Nationale Zorggids, Accountancy vanmorgen

18 september: de reactie van KBO-PCOB op Prinsjesdag wordt overgenomen door de websites van de Telegraaf en Plusonline

19 september: interview met Manon Vanderkaa op Groot Nieuws Radio, terugblik op Prinsjesdag

19 september: de Telegraaf (papieren krant) neemt de reactie van Manon Vanderkaa op de Miljoenennota mee in de terugblik op Prinsjesdag

21 september: ons persbericht over het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis vindt zijn weg naar onder andere Medical Facs en Zorgvisie

22 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over de griepprik voor zorgverleners

26 september: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door NPO Radio 5 over onbenutte toeslagen

27 september: het tijdschrift Margriet noemt ons onderzoek naar ouderen en veiligheid

2 augustus: onze eerste reactie op het onderzoek naar falende thuiszorg van de Consumentenbond vindt zijn weg naar de nieuwssites Nu.nl, AD, vijf regionale digitale kranten, Skipr, Zembla, BNR, Vara en verschijnt in de Barneveldse Krant

7 augustus:Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio RTV Utrecht over het CBS-rapportverhuiswens van ouderen

10 augustus: KBO-PCOB komt in de Telegraaf aan het woord over zomereenzaamheid

18 augustus: de Telegraaf opent met de stelling ‘nodig een zestigplusser uit bij elke vacature’. De visie van Manon Vanderkaa namens KBO-PCOB staat daarin prominent vermeld. Op de website van de Telegraaf verschijnen vier artikelen over het onderwerp, met vermelding van KBO-PCOB. De videoredactie van de Telegraaf maakt een videoproductie, geplaatst op YouTube, over het onderwerp, met daarin een prominente rol voor Manon Vanderkaa

30 augustus: NRC Next verwijst naar ons onderzoek inzake werkloosheid van ouderen

1 juli: de digitale Telegraaf schrijft over onze adviezen in verband met de hitte

2 juli: ook de papieren Telegraaf maakt melding van onze adviezen

2 juli: Manon Vanderkaa geeft op NPO Radio 1 commentaar op het initiatief van het Rode Kruis inzake het opstellen van een persoonlijk noodplan

3 juli: ‘Veel ouderen betalen een te hoge eigen bijdrage voor langdurige zorg’; met dit bericht halen we diverse websites, waaronder die van Max Vandaag

10 juli: KBO-PCOB wil dat ook woningen met een zorgfunctie een verplichte buitenruimte (‘groen’) krijgen. Dit nieuws haalt de zorg/vakmedia, waaronder Zorgkrant

23 juli: RTV Utrecht (radio) interviewt Manon Vanderkaa over hitte en ouderen

20 julide nationale zorggids en een aantal andere websites berichten over ons persbericht ‘Senioren bewaken de wijk

24 juli: Skipr bericht over onze kritische houding ten opzichte van het verwijderen van zelfzorgmiddelen uit het basispakket

1 juni: het Katholiek Nieuwsblad schrijft een artikel over onze datingsite

1 juni: het Brabants Dagblad, de Gelderlander en het Eindhovens Dagblad besteden aandacht aan ons zorgonderzoek

2 juni: het tv-programma Kassa besteedt aandacht aan digitalisering van de overheid, waarbij een KBO-PCOB tabletcoach aan het woord komt.

2 junide Telegraaf citeert Manon Vanderkaa uitgebreid over de UWV-cijfers

12 juniDe Limburger schrijft over ons zorgonderzoek

14 juni: Manon Vanderkaa geeft interviews aan Groot Nieuws Radio en NPO Radio 5 over de nieuwste cijfers omtrent ouderenmishandeling

15 juniRadio RTV Utrecht brengt onze reactie op het SCP-rapport over eenzaamheid, net als de nieuwssites van de Telegraaf, Metro, Nationale Gezondheidsgids, MAX Vandaag, Hart van Nederland, Volkskrant, Skipr en Nu.nl

15 juni: het Reformatorisch Dagblad schrijft over het SCP-rapport en ons commentaar daarop

30 juni: de Telegraaf voert onze woordvoerder Arno Heltzel op in een artikel over de hitte de baas.

JuniHP/De Tijd vermeldt onze 40 dagen geen druppel-actie

JuniPlus Magazine benoemt onze ledenkortingen

7 mei: het verdwijnen van brievenbussen in Rheden en Ermelo en de reactie daarop van KBO-PCOB haalt de lokale kranten/nieuwssites

8 mei: uitgebreid item op radio NPO1 Langs de lijn over onze datingsite

9 mei: op Skipr verschijnt een blog van Manon Vanderkaa over de regierol van de wijkverpleegkundige

11 mei: website Metronieuws bericht over de KBO-PCOB datingsite

12 mei: het Nederlands Dagblad noemt ons manifest Waardig Ouder Worden

30 mei: de website van Plusonline schrijft over de diverse kortingen en aanbiedingen die leden van KBO-PCOB kunnen krijgen

31 mei: het aantal 45-plussers in de bijstand stijgt, terwijl de bijstand onder 45-minners spectaculair daalt volgens het CBS. Tweedeling dreigt, en daarmee een verloren generaties werklozen. Onze berichtgeving daarover haalt de websites van RTL Nieuws, RTLZ, ANP, Trouw, Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, Zeeuwse Courant, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, de Post Online, Welingelichte Kringen, de Nationale Zorggids, Max Vandaag, HP/De Tijd, Panorama en enkele andere nieuwssites

31 mei: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over ouderen in de bijstand en over het uitgelekte concept-pensioenakkoord door Radio 4

31 mei: in een column op Metronieuws wordt gerefereerd aan de KBO-PCOB datingsite

KBO-PCOB wordt genoemd in de editie 2018/1 van het tijdschrift Pensioenbelangen.

3 april: Trouw schrijft over het einde van onze actie ’40 dagen geen druppel’

3 april: Manon Vanderkaa verschijnt op tv bij SBS-6 Hart van Nederland in relatie tot het aanbieden van een petitie over meer openbare toiletten

3 april: Manon Vanderkaa schuift aan tafel bij het tv-programma Tijd voor MAX en lanceert ons ‘actieplan wintersterfte’

3 april: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio L1 en NPO Radio 1 (langs de lijn) over ons actieplan

3 april: een aantal websites besteden aandacht aan ons actieplan, waaronder Skipr, Kassa en de Nationale Zorggids

4 april: de lancering van ons actieplan wintersterfte vinden we terug in Trouw, Friesch Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Limburger en de Gooi- en Eemlander en op diverse nieuwssites, waaronder die van het Reformatorisch Dagblad

5 april: op de website van MAX Vandaag verschijnt een artikel over valincidenten, met uitgebreide verwijzing naar KBO-PCOB

8 april: een opinieartikel op de site van het Dagblad van het Noorden steunt ons in ons actieplan wintersterfte

8 april: de website van De Telegraaf brengt nieuws op basis van het coverartikel met prinses Laurentien in ons ledenblad

9 april: het radioprogramma De Late Avond van de regionale zender Zuid-Holland blikt terug op de actie 40 dagen geen druppel

13 april: in een column in MAX Magazine wordt KBO-PCOB genoemd in relatie tot ons onderzoek naar senioren en internetgebruik

16 april: de Leeuwarder Courant benoemt onze actie wintersterfte

23 april: KBO-PCOB wordt geïnterviewd door het AD in verband met het verdwijnen van pinautomaten in supermarkten.

24 april: BNR-Nieuwsradio en radio RTV Utrecht interviewen Manon Vanderkaa over onze dating site. NPO radio 2 benoemt onze site, net als de nieuwssites van Metro en de Nationale Zorgids

25 april: de Privé haalt ons interview aan met prinses Laurentien

Maart: Al onze lokale activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen, zoals debatten en lokale manifesten, worden opgepikt in lokale kranten/nieuwsmedia. Zoals in Nijkerk, Den Haag, Nederweert.

 • Donderdag 1 maart: het positieve advies van de Gezondheidsraad over de pneumokokken-vaccinatie en onze berichtgeving daarover, wordt overgenomen door de website van MAX Vandaag
 • Zaterdag 3 maart: het Pharmaceutisch Weekblad noemt ons pleidooi voor versoepeling van het preventiebeleid en AD Utrechts Nieuwsblad en diverse lokale media
 • Dinsdag 6 maart: radio-interview RTV-Utrecht met Manon Vanderkaa over verdwijnen van de brievenbussen, later op de dag ook een tv-interview met RTV Utrecht
 • Woensdag 7 maart: in de digitale versie van het AD en in de AD Dordtenaar neemt KBO-PCOB het op voor een 86-jarige vrouw die een lekkage bij zijn woningstichting alleen per e-mail kan melden
 • Vrijdag 10 maart: het AD Rotterdams Dagblad brengt een redactioneel commentaar over het bovenstaande. Hierin wordt KBO-PCOB genoemd
 • Dinsdag 13 maart: het Nederlands Dagblad schrijft over ons pleidooi voor (meer) palliatieve zorg
 • Dinsdag 13 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Groot Nieuws Radio over palliatieve zorg
 • Woensdag 14 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Radio RTV Utrecht over 40 dagen geen druppel
 • Vrijdag 16 maart: Telegraaf noemt ons in een artikel over (ouderen)werkloosheid evenals het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander
 • Maandag 19 maart: radio-interview RTV Utrecht met Manon Vanderkaa over CBS-cijfers toenemende levensverwachting
 • Maandag 19 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio NPO 5 over ons onderzoek gemeenteraadsverkiezingen. Ook de NOS site vermeldt ons onderzoek.
 • Maandag 19 maart: Trouw (digitaal) noemt ons in een artikel over verdwijnen van een aantal betaalautomaten
 • Donderdag 22 maart: Trouw brengt ons commentaar op het verdwijnen van een aantal pinautomaten
 • Donderdag 22 maart: het AD brengt ons ingezonden artikel over de positie van ouderen in onze samenleving
 • Vrijdag 23 maart: Het Pharmaceutisch weekblad schrijft over ons project wijs met medicijnen
 • Woensdag 28 maart: de Telegraaf plaats een artikel met onze input voor een Kamerdebat over ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 30 maart: F. van Bree, voorzitter KBO M-Flevoland, en A. Arkenbout, voorzitter PCOB Dronten zijn te horen en te zien op Omroep Flevoland over de herziende Nota ouderenbeleid Dronten
 • Zaterdag 31 maart: het Tijdschrift voor Verzorgenden schrijft over onze inzet om de AOW te verhogen.
 • Maandag 12 februari: De actie 40 dagen geen druppel krijgt aandacht in de volgende media: RTL Nieuws (site), AD, BN/De Stem, De Stentor, Blik op Nieuws, Skipr, Max Vandaag (site), Nationale Zorggids
 • Maandag 12 februari: Directeur Manon Vanderkaa houdt diverse radio-interviews over de actie ’40 dagen geen druppel’: NPO-Radio 1, NPO-Radio 5, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Noord-Holland Nieuws, Radio Rijnmond, RVT Arnhem en Groot Nieuws Radio.
 • Maandag 12 februari: Diverse websites noemen onze petitie ouderenwerkloosheid, waaronder Max Vandaag en de Nationale Zorggids
 • Dinsdag 13 februari: NPO Radio 4 noemt de aanbieding van onze petitie ouderenwerkloosheid in Den Haag en interviewt ‘goed voorbeeld’ werkgever
 • Dinsdag 13 februari: BNR Nieuwsradio besteedt aandacht aan de resultaten van ons meldpunt ouderenwerkloosheid en onze petitie in Den Haag, net als Omrop Fryslan op de radio en online
 • Dinsdag 13 februari: Dagblad Trouw publiceert een opinieartikel ‘Het gewone sterven blijft onderbelicht’, uit naam van Manon Vanderkaa
 • Dinsdag 13 februari: Het Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Barneveld.nl besteden aandacht aan de 40 dagen actie.
 • Woensdag 14 februari: Dagblad Trouw besteedt aandacht aan onze 40 dagen actie, net als de Gelderlander.
 • Donderdag 15 februari: ons commentaar op het rapport ouderenmishandeling wordt overgenomen door het Friesch Dagblad en het Noord-Hollands Dagblad.
 • Maandag 19 februari: De Telegraaf, het Leidsch Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander publiceren een artikel over onze 40 dagen actie.
 • Zaterdag 24 februari: ons levensvragenonderzoek vindt zijn weg naar het Nederlands Dagblad, Telegraaf, Trouw, KRO Magazine en de NCRV Gids
 • Zondag 25 februari: Kruispunt TV besteedt aandacht aan ons grote levensvragenonderzoek.
 • Editie NL (TV) gaat twee deelnemers van 40 dagen geen druppel via vlogfilmpjes de komende tijd volgen.
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 interviewt Manon Vanderkaa over ouderenwerkloosheid
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 5 interviewt Manon Vanderkaa over ouderen en social media
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 ‘factcheckt’ Manon Vanderkaa over de bewering dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden dan jongere werknemers. Uitkomst: het is waar.
 • Donderdag 4 januari: De Limburger plaatst een artikel over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis
 • Donderdag 12 januari: het blad Sociale Zaken Actueel schrijft over ons meldpunt ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 13 januari: het AD brengt ons commentaar op Transvison. Het artikel wordt doorgeplaatst in o.a. het Brabants Dagblad, BN de Stem en de Stentor
 • Woensdag 17 januari: Campus TV interviewt Manon Vanderkaa over senioren en digitale media
 • Vanaf vrijdag 19 tot 24 januari: ons persbericht over senioren en e-health vinden we terug op een twaalftal websites