KBO-PCOB in de media

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging en maken we onze activiteiten en initiatieven van de vereniging kenbaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u hieronder een overzicht aan van enkele belangrijke ‘wapenfeiten’.

Klik op het plusje (+) voor de maand, om het overzicht te zien. 

In 2020

1 september: Onze oproep om ook de ventilaties in verpleeghuizen goed te onderzoeken, is online op verschillende plaatsen te lezen. Zo was het terug te vinden op msn, Haarlems Dagblad, Dagblad van het Noorden, Reformatorisch Dagblad, Zeelandnet, Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, Welingelichte Kringen en de Gooi- en Eemlander.

1 september: Het kabinet kondigt aan dat er meer in verpleeghuizen op corona wordt getest. Onze reactie was online te vinden bij Dagblad van het Noorden.

1 september: September is de Maand van de Veiligheid. KBO-PCOB is een van de organisaties die hieraan meewerkt. De website van Max Vandaag heeft een overzicht gemaakt met wat er allemaal in deze maand gebeurt en wat KBO-PCOB doet. Ook in de lokale kranten de Schakel Albrandswaard en Gemeente Nieuws Berg en Dal staat een stukje over de maand.

2 september: In de lokale krant Baarnsche Courant een artikeltje over wat KBO-PCOB voor senioren allemaal doet.

2 september: Op de website van de regionale omroep NH Nieuws een verhaal over de aangekondigde bezuinigen van de gemeente Amsterdam op allerlei diensten. Ook KBO-PCOB is om een reactie gevraagd, n.a.v. het voornemen om te korten op het aanvullend openbaar vervoer.

2 september: Onze uitkomsten van het Koopkrachtonderzoek staan in de lokale krant Nieuw Volendam.

2 september: Het nieuws dat er in verpleeghuizen vaker op corona getest gaat worden en onze reactie erop, staat in de papieren editie van het Reformatorisch Dagblad en online op RD.nl.

2 september: Online is onze reactie over het meer testen te vinden bij Nationale Zorggids en Leids Dagblad.

2 september: Bij RTV Utrecht (radio, vanaf 8u 40m) reageert Manon Vanderkaa op het nieuws dat er in verpleeghuizen eerder getest wordt op corona.

2 september: Ook de gemeentewebsite van Lelystad heeft aandacht voor de De Maand van de Veiligheid, waarin we genoemd worden.

3 september: Bij Omroep Wetering (radio) vertelde Manon Vanderkaa over onze oproep voor een ventilatiecheck in verpleeghuizen.

8 september: De SP had Kamervragen gesteld over test- en ventilatiebeleid in verpleeghuizen en daarbij onze oproep meegenomen. De minister heeft antwoord gegeven, zo is op de website van de Tweede Kamer te lezen.

8 september: Deze dag kwamen we met het onderzoek naar doorwerken na je AOW naar buiten, gedaan door Regioplan. Dit onderzoek heeft KBO-PCOB samen gedaan met Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM. Online zong ons nieuws rond, met een mooi artikel op AD.nl. Verder was het nieuws te vinden bij de Telegraaf, het Parool, AMWEB, AVROTROS Radar, Verzekeringnieuws, MSN, Provinciaal Zeeuwse Courant, Tubantia, Brabants Dagblad en 50Plusser.

9 september: De volgende dag was het nieuws uit ons AOW-onderzoek te vinden in de papieren krant. Zo stond het in het Algemeen Dagblad (en AD Haagse Courant, AD Amersfoortse Courant), De Telegraaf (landelijk en Amsterdam editie), Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Provinciaal Zeeuwse Courant, BN de Stem, Twentsche Courant Tubantia, Eindhovens Dagblad, Gooi- en Eemlander, De Limburger, De Stentor, Noordhollands Dagblad, Brabants Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gelderlander.

9 september: De Peiling van NH Nieuws Radio (de regionale omroep van Noord Holland) was ditmaal: Werkverbod voor ziekenhuispersoneel dat coronavaccin weigert? Manon Vanderkaa werd ook gevraagd om te reageren.

9 september: En Manon Vanderkaa was ook te gast bij de lokale omroep RTV SLOS / Radio Steenwijkerland om meer te vertellen over de Maand van de Veiligheid.

10 september: Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, mocht bij Omroep Wetering (radio) het AOW-onderzoek toelichten.

10 september: De gemeentewebsites van Eemnes en Laren heeft ook aandacht voor de Maand van de Veiligheid, en ook hier worden wij genoemd.

11 september: de lokale krant “de Wassenaarse Krant” bericht over de Maand van de Veiligheid, waaraan KBO-PCOB aan meewerkt.

11 september: Zowel online als in de papieren editie van het Reformatorisch Dagblad een artikel over de Zomerbellijn, die ook nog in september bereikbaar is.

12 september: In Trouw, online als krant, een verhaal over de vraag of het verzorgingshuis terug gaat keren. Met een reactie van KBO-PCOB.

14 september: Bij Open Huis, op NPO Radio 5, blikt Manon Vanderkaa vooruit op Prinsjesdag.

15 september: Het is Prinsjesdag. Op de websites van Hart van Nederland (SBS) en MSN onze reactie op de Troonrede.

15 september: In het KBO-PCOB Magazine van september staan weer allerlei leuke interviews. En dat heeft de Story ook gezien. In hun eigen blad staan er twee verhalen waarin uit KBO-PCOB Magazine wordt geciteerd: uit het interview met Astrid Joosten en uit het interview met Kees Hulst.

16 september: In de lokale krant “het Krantje Leidschendam en Voorburg” aandacht voor onze oproep voor een noodpakket voor de huursector. Dit deden we samen met o.a. De Woonbond en Ieder(in).

16 september: Zoals bekend, directeur Manon Vanderkaa vertrekt per 1 oktober bij KBO-PCOB. Voor de komende maanden is er met Marcel Sturkenboom een opvolger gevonden. Hij treedt aan als interim-directeur, zo is ook te lezen op verschillende online media.

16 september: Op de site van Nationale Zorggids onze reactie op Prinsjesdag. Ook de lokale Barneveldse Krant schrijft over de Troonrede, met de reactie van KBO-PCOB erin verwerkt.

16 september: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over ons onderzoek naar doorwerken tijdens de AOW.

17 september: Bij Omroep Wetering (radio) vertelt Manon Vanderkaa over Prinsjesdag.

17 september: Op 1 oktober start de Valpreventieweek. KBO-PCOB is een van de betrokken organisaties en apothekersorganisatie KNMP schrijft hierover op hun website.

18 september: In Trouw (krant en online) een afscheidsinterview met Manon Vanderkaa, die vertrekt bij KBO-PCOB. Delen van dit artikel zijn ook terug te vinden op de site van Arts en Apotheker.

18 september: Nieuwsuur brengt aan het licht dat de oorspronkelijke mondkapjesrichtlijn van het RIMV voor de ouderenzorg gebaseerd was op schaarste. KBO-PCOB reageert geschokt op dit nieuws. Onze reactie is online te lezen bij de NOS, Omroep Gelderland, Omroep Brabant, RTV Utrecht, Nationale Zorggids, Liwwaders, Transport Online, Ustad.nl, Skipr.

18 september: In de live webshow van AD.nl reageert Manon Vanderkaa op de mondkapjes. Ook bij RTV Utrecht (radio, vanaf 18u 16m)) is Manon te gast. Ook Hart van Nederland (SBS6) was nieuwsgierig naar onze reactie.

18 september: Het kabinet heeft weer een persconferentie gehouden. Lokaal worden er maatregelen getroffen om corona een halt toe te roepen. KBO-PCOB is blij dat er aan de coronanoodrem wordt getrokken. Onze reactie is online onder meer te lezen bij het Reformatorisch Dagblad en Omroep Brabant.

19 september: AD Haagsche Courant neemt de coronamaatregelen in Den Haag onder de loep en vraagt KBO-PCOB om een reactie.

19 september: Onze reactie op de persconferentie van het kabinet bereikte ook de kranten: Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

19 september: Het Friesch Dagblad (krant) heeft maar liefst twee artikelen waar KBO-PCOB in voorkomt: eentje met onze reactie over de mondkapjes en de ander n.a.v. de persconferentie.

21 september: Hetzelfde artikel dat eerder bij AD Haagsche Courant online stond, staat nu in de krant.

21 september: Trouw online heeft ook een bericht over de mondkapjes, waarin ook onze reactie in is verwerkt.

21 september: Op de site van de gemeente Zeist een aankondiging van de Week tegen Eenzaamheid. KBO-PCOB doet hier ook aan mee en dat wordt vermeld.

25 september: In het Reformatorisch Dagblad (krant & online) een afscheidsinterview met Manon Vanderkaa.

25 september: Minister De Jonge heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over een onderzoek naar de wens tot levensbeëindiging bij niet ernstig zieke ouderen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, met het project Langer Thuis.

27 september: In verschillende TV-gidsen en kranten (TV Visie, Volkskrant, Nederlands Dagblad),  aandacht voor een reportage in KRO-NCRV Kruispunt, dat 70-plussers zich niet laten kisten. Dat blijkt uit een onderzoek dat Kruispunt samen met KBO-PCOB heeft gedaan.

28 september: KBO-PCOB is blij met het voornemen voor twee boodschappenuurtjes voor kwetsbare mensen. Het kabinet maakte dit tijdens een persconferentie bekend. Dat vertelde woordvoerder Gusta Willems van KBO-PCOB bij RTV Utrecht (radio) en is online terug te lezen. Ook is onze reactie te vinden op msn, Omroep Brabant, RTL Nieuws, Reformatorisch Dagblad.

28 september: Ook Twente Journaal en V&VN hebben aandacht voor de Valpreventieweek, waar KBO-PCOB een rol in speelt.

28 september: KRO Kruispunt maakte een reportage over senioren in coronatijd. Kruispunt maakte gebruik van cijfers die uit het KBO-PCOB seniorenpanel kwamen.

28 september: Samen met de Patiëntenfederatie, Ieder(in), Mind heeft KBO-PCOB een manifest opgesteld, waarin we oproepen om niet de kwetsbare patiënt te vergeten als er een coronavaccin is. Op de site van de Patiëntenfederatie is het manifest te lezen. Dit nieuws is ook online te vinden bij het Capels Dagblad, Dagblad 070, Barendrechts Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Reumazorg Nederland.

29 september: In Trouw (krant en online) een artikel over het dragen van mondkapjes in verpleeghuizen, met een reactie van Gusta Willems van KBO-PCOB.

29 september: In de Barneveldse Courant onze reactie op de winkeluurtjes. Ook staat er een bericht hierover bij de Nationale Zorggids, RTV Utrecht, Friesch Dagblad (krant), Hollands Kroon Actueel, Enkhuizen Actueel, Medemblik Actueel.

30 september: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over valongelukken en wat KBO-PCOB daar over aan informatie heeft.

30 september: in het magazine “Medisch Dossier” een artikel over de derde levensfase. Ook KBO-PCOB wordt in dit artikel aangehaald.

1 augustus: Bij Omroep Kontakt, de radiozender voor Laarbeek, vertelde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, over de augustus aanwaaimaand.

6 augustus: In het Nieuwsblad voor Huizen (krant) een terugblik op de aftrap van de Aanwaaimaand, die in Huizen plaatsvond.

10 augustus: Samen met Hertog IJs en Zorgboodschap deelt KBO-PCOB 15 duizend ijsjes uit op zo’n honderd zorglocaties. Online bereikte dit leuke nieuws onder meer de Digitiale Bodegraafse Krant, MSN, NU.nl, De Nationale Zorggids, Andijker Nieuws, Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel, Gourmand Gazette, Blik op Media, Zorgpartners en Langstraat Media.

12 augustus: In de lokale krant Poeldijk Nieuws de reactie van KBO-PCOB op het nieuws dat er meer bankfilialen sluiten.

12 augustus: In de lokale krant Nieuw Volendam zijn de tips van KBO-PCOB om je tegen de warmte te wapenen, te lezen.

12 augustus: Bij Zorggroep Atlant in Apeldoorn deelde Manon Vanderkaa persoonlijk ijsjes uit aan bewoners. Zowel radio als tv van Omroep Gelderland was er bij.

13 augustus: In het Zaans Stadsblad en op rodi.nl staan de tips tegen babbeltrucs van KBO-PCOB, met dank aan KBO Zaanstreek-Noord.

19 augustus: De lokale krant Nieuw Volendam bericht over de Augustus Aanwaaimaand, door KBO-PCOB uitgeroepen. In dezelfde editie staat een bericht over ons actieplan Inclusieve Arbeidsmarkt, voor bijvoorbeeld meer scholing en begeleiding van de groep 55-66 jaar.

19 augustus: De SP heeft Kamervragen gesteld over het test- en ventilatiebeleid bij corona. Hierbij verwijzen de indieners ook naar de vragen die KBO-PCOB hierover gesteld heeft: laagdrempeliger testen en ventilatiecheck van verpleeghuizen.

19 augustus: Ook het Radio 1 Journaal had vragen over onze oproep. Manon Vanderkaa schoof aan (op 8u 53m).

19 augustus: Onze oproep voor laagdrempelig testen wordt ook vermeld de sites van Omroep Brabant, Nationale Zorggids, Medemblik Actueel, Hollands Kroon Actueel, Digitale Bodegraafse Krant, Enkhuizen Actueel.

24 augustus: Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, reageert bij Stand.nl op NPO Radio 1, op de stelling: “Zolang corona rondwaart, moeten ouderen worden afgeschermd”.

25 augustus: op de zorgsites van zorgnieuws en medicalfacts een artikel dat er Kamervragen over ons ventilatievoorstel in  verpleeghuizen, zijn gesteld.

25 augustus: In Gerardus, het magazine voor bezieling en levensoriëntatie, een interview met Manon Vanderkaa.

26 augustus: In de lokale krant en website De Stad Amersfoort wordt vermeld dat Vera van Brakel, uit Amersfoort, voor KBO-PCOB gaat vloggen. Binnenkort meer hierover.

26 augustus: KBO-PCOB heeft, in aanloop naar Prinsjesdag, het jaarlijks terugkerende Koopkrachtonderzoek onder ouderen gehouden. En wat blijkt, de coronacrisis hakt er behoorlijk in. Maar liefst 48% van de ouderen vreest voor hun financiële zekerheid als gevolg van de crisis. Bij Hart van Nederland van SBS6 (tv en online) aandacht voor ons onderzoek.

26 augustus: Ook het Radio 1 Journaal wilde meer over ons Koopkracht onderzoek weten. Manon Vanderkaa licht toe (vanaf 6u 18m).

26 augustus: En staat er een mooi artikel over het Koopkrachtonderzoek in de Telegraaf (krant en online).

26 augustus: Ook op diverse websites zijn er berichten over ons Koopkrachtonderzoek te vinden. Bijvoorbeeld op 4nieuws.nl, Omroep Brabant, Trouw, Barneveldse Krant, Amweb, Gooi- en Eemlander,  Metronieuws, Parool, Nationale Zorggids, Dagblad van het Noorden, Reformatorisch Dagblad, MSN, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, Transport Online, Welingelichte Kringen, Alles over HR, Ridderkerks Dagblad, Zeelandnet, Nederlands Dagblad, Voorburgs Dagblad, Dagblad 010, Plus Online, Liwwadders, Medemblik Actueel, Enkhuizen Actueel, BNN Vara Kassa, Hollands Kroon Actueel en Zoetermeers Dagblad.

27 augustus: Ook in kranten komt ons onderzoek naar Koopkracht te staan. Bijvoorbeeld in het Friesch Dagblad.

27 augustus: In Trouw een artikel over onze oproep voor laagdrempeliger testen op corona.

28 augustus: In Max Magazine een kort artikel over de Augustus Aanwaaimaand.

31 augustus: Bij Omroep Wetering vertelt Manon Vanderkaa over ons Koopkrachtonderzoek.

1 juli: Samen met de Woonbond en andere organisaties doet KBO-PCOB een oproep voor een noodpakket voor de huursector. De oproep staat onder meer op de sites van het Brabants Dagblad, De Gelderlander, Algemeen Dagblad, PZC, BN De Stem, Tubantia, Eindhovens Dagblad en De Woonbond.

1 juli: Nieuw Volendam (krant) publiceert ook het opiniestuk dat we samen met NOOM hebben geschreven, waarin we pleiten om de mantelzorgboete af te schaffen.

2 juli: Het Zaans Stadsblad heeft een artikel over zomereenzaamheid onder ouderen en gebruikt hiervoor ons onderzoek.

2 juli: In de Stentor (krant en online) het schrijnende verhaal van Riet (87). Ze gaat in een verpleeghuis wonen, maar voordat het zover is, moet ze verplicht in quarantaine. Met een reactie van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Het verhaal verscheen ook in (ook online) BN De Stem, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, PZC, Tubantia en Algemeen Dagblad.

3 juli: Op de sites van Zorgnieuws, Medemblik Actueel, Hollands Kroon Actueel en Medical Facts is te lezen dat vaccinatie tegen pneumokokken vanaf najaar 2020 voor senioren beschikbaar is. Iets waar KBO-PCOB zich al jaren voor hard maakt en daarom ook wordt genoemd.

5 juli: Op rodi.nl, een nieuwssite voor Zaanstad, aandacht voor ons onderzoek naar zomereenzaamheid.

6 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Radio Soest / Eemland1, om te praten over de DigiBellijn van KBO-PCOB.

7 juli: Op de voorpagina van De Telegraaf het nieuws dat het recht van bezwaar tijdelijk wordt geschrapt. Met een reactie van Manon Vanderkaa. Het verhaal was ook te lezen in de papieren versies van de Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad en online bij  accountantweek.nl en de Lokale Omroep Krimpen.

7 juli: KNMH Foundation heeft een webartikel gemaakt over ouderen in coronatijd. Ook Manon Vanderkaa is hiervoor geïnterviewd.

8 juli: In Nieuw Volendam (krant) onze gezamenlijke oproep, met oa De Woonbond, om de wooncrisis aan te pakken.

10 juli: ING en de Rabobank gaan bankfilialen sluiten. En daar is KBO-PCOB niet zo blij mee. Manon Vanderkaa reageerde bij Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Onze reactie was ook op de sites van avrotros, bnnvara, wnl, en Reformatorisch Dagblad te lezen.

11 juli: In het Algemeen Dagblad (en de site) een mooi verhaal over de pensioenen, waarin wij zeggen dat we willen meepraten over het nieuw pensioen. Dit was ook te lezen in de regionale kranten van het AD (en online): Brabants Dagblad, PZC, Tubantia, BN De Stem, De Gelderlander, Dagblad van het Noorden, Eindhovens Dagblad en De Stentor.

11 juli: Onze reactie over het sluiten van de bankfilialen stond deze dag ook in de kranten. Onder meer in het AD (en alle regionale edities en Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, De Stentor, PZC, ) en De Volkskrant en het  Friesch Dagblad.

12 juli: Onze oproep om meer inspraak bij het nieuwe pensioenstelsel wordt ook nu nog opgepikt. Onder meer de site van het financiële platform Findinet.

14 juli: Op de website van de Landelijke Cliëntenraad een artikel over de oproep van onder meer KBO-PCOB dat er een noodpakket voor de huursector moet komen.

14 juli: In de Limburger een artikel met onze oproep om aan tafel te mogen zitten bij uitwerking nieuw pensioenstelsel.

14 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Groot Nieuws Radio, om over de laatste levensfase bij ouderen te praten. Terugluisteren kan, vanaf -1:43:50 het onderwerp met Manon.

14 juli: Bij maxvandaag.nl een verhaal over “spoofing”, een manier om bij mensen geld afhandig te maken. Senioren zijn een gewild slachtoffers bij de criminelen die hier aan doen. In dit verhaal wordt ook KBO-PCOB genoemd.

14 juli: Techdeskundige Vincent Everts interviewde voor zijn online show Manon Vanderkaa over de sluiting van bankfilialen.

14 juli: Op handicapnieuws.net is onze reactie te lezen op het nieuws dat er bankfilialen sluiten. Niet goed voor ouderen én mensen met een handicap. Deze reactie is ook te vinden in de lokale krant Nieuw Volendam.

16 juli: Vincent Everts schrijft ook columns voor de Telegraaf. Deze keer over de sluiting van bankfilialen, en hierin wordt ook KBO-PCOB genoemd.

20 juli: Manon Vanderkaa was te gast bij Open Huis, op NPO Radio 5. Ze vertelde over de afgelopen coronaperiode en de aankomende zomercampagne rondom eenzaamheid onder ouderen.

24 juli: Op de site van Dokters van Morgen aandacht voor de Zomerbellijn.

27 juli: De Zomerbellijn is gestart. De lijn is speciaal voor senioren die om een praatje verlegen zitten. Manon Vanderkaa vertelde hierover in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1.  En verder staat het nieuws onder meer in BN De Stem en nos.nl.

27 juli: De live webshow van AD.nl heeft Manon Vanderkaa als gast, over de Zomerbellijn.

27 juli: Ook de regionale omroepen Omroep Gelderland (radio) en Radio West bellen met Manon Vanderkaa, over de Zomerbellijn.

28 juli: Bij Jan-Willem Start OP!, op NPO Radio 2, vertelde Manon Vanderkaa over de Zomerbellijn.

30 juli: KBO-PCOB heeft augustus tot “aanwaaimaand” uitgeroepen. Waai eens aan bij iemand waarvan je denkt dat degene wel een praatje wil maken. In Huizen was de officiële aftrap van de maand. Manon Vanderkaa waaide aan bij verschillende senioren en het Nieuwsblad voor Huizen maakte een verslag. Ook in de Barneveldse Krant, Tubantia, AD, BN De Stem, De Stentor, en de sites Enkhuizen Actueel,  en Hollands Kroon Actueel en nationale zorggids aandacht voor de aanwaaimaand.

30 juli: Op Binnenlands Bestuur ons opinieartikel over een advies van de Taskforce Wonen en Zorg.

30 juli: Bij RTV Utrecht (radio en online) vertelde Manon Vanderkaa over de aanwaaimaand en de Zomerbellijn.

30 juli: Ook Omroep Wetering interviewde Manon Vanderkaa over de aanwaaimaand en de zomerbellijn.

31 juli: In de Trouw en sites als Skipr, nursing en de Zorgkrant het nieuws dat Manon Vanderkaa per 1 oktober de directeur van V&VN wordt, dat is de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

31 juli: Bij Dit Is De Dag op NPO Radio 1, ging Manon Vanderkaa in gesprek met een vertegenwoordiger van FNV Jong over de vraag of een oudere werknemer plaats moet maken voor jongeren.

31 juli: Ook de lokale radio-omroep van Uitgeest wilde meer weten over de aanwaaimaand, met Manon Vanderkaa.

31 juli: In het Tijdschrift voor Verzorgenden een stukje over ons onderzoek naar (zomer)eenzaamheid.

1 juni: In “Voor wie steek jij een kaarsje op” houdt KRO-NCRV de herinnering aan overleden dierbaren levend. Deze speciale aflevering was te zien op NPO 2. KBO-PCOB was als maatschappelijk partner betrokken.

2 juni: In “Wij Zijn”, het magazine van vereniging Achmea, een interview met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

3 juni: Op de sites van 1limburg.nl, Omrop Fryslan, Dagblad van het Noorden, RTV Oost en Metro onze reactie op het nieuws dat er meer bezoekers welkom zijn in het verpleeghuis.

3 juni: Het Algemeen Dagblad (krant en site) (en de regionale kranten De Stentor, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Gelderlander (krant en site)) heeft ruim aandacht voor ons onderzoek naar zomereenzaamheid. Met een ontroerend verhaal van Cees, KBO-lid in Zeeland. De resultaten van ons onderzoek zijn ook te lezen bij Omroep Brabant, Nationale Zorggids, 50plusser.nl, Metro, RTL Nieuws.

3 juni: Ook het NOS Radio 1 Journaal wilde meer weten over ons onderzoek naar (zomereenzaamheid. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, schoof aan (vanaf 8.55u).

3 juni: In de middag, bij Stax & Toine op NPO Radio 1, was Manon Vanderkaa drie kwartier te gast om over eenzaamheid onder ouderen te praten.

4 juni: Bij Omrop Fryslan (radio en online) mocht Manon Vanderkaa onze reactie geven op de aangekondigde  verruiming van de bezoekregeling in verpleeghuizen.

4 juni: Op margriet.nl een mooi verhaal n.a.v. ons onderzoek over eenzaamheid en dat een kaartje kan helpen.

5 juni: Ook in Hart van Nederland (tv en online) aandacht voor (zomer)eenzaamheid, met Manon Vanderkaa.

8 juni: Het Algemeen Dagblad (krant en online) (ook in Tubantia, BN De Stem, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander te lezen) gaat nog een keer langs bij Cees. Sinds hij zijn verhaal deed over eenzaamheid, wordt hij overstelpt met lieve kaartjes en brieven.

8 juni: EenVandaag (tv en online) had ook ruim aandacht voor (zomer)eenzaamheid en stelde Manon Vanderkaa ook een aantal vragen hierover.

11 juni: Op de site van de gemeente Mill en Sint Hubert is er aandacht voor de babbeltruc. Ook ons onderzoek hierover wordt genoemd.

12 juni: Er is een nieuw voorstel voor het pensioencontract. Op de sites van RTL Nieuws, msn, Leeuwarder Courant, welingelichtekringen.nl, Reformatorisch Dagblad, Gooi– en Eemlander, Leidsch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Zeelandnet, IJmuider Courant en de Telegraaf is onze reactie te lezen.

15 juni: Op ornet.nl, een specialistische platform voor medezeggenschap, hebben ze allerlei reacties over het pensioencontract gezet. Zo ook de reactie van KBO-PCOB.

15 juni: In de Tweede Kamer wordt “de Staat van de Woningmarkt” besproken. In de stukken die de Tweede Kamer krijgt, wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een van de organisaties die zich hard maakt voor de belangen van senioren op allerlei vlakken van wonen.

15 juni: Op de site van de Nationale Zorggids een samenvatting van een groot onderzoek naar de gevolgen van coronamaatregeling in Nederland en Vlaanderen. Een belangrijke conclusie is dat eenzaamheid onder thuiswonende ouderen door corona flink toegenomen is. Ook KBO-PCOB werkte mee aan dit onderzoek.

16 juni: Deze dag is “Code Zwart” gepubliceerd. Dit is het draaiboek voor als de intensive care voor het meest zwarte scenario komt te staan: wie komt er wel en wie komt er niet op de IC te liggen. In de aanloop naar deze code is er onder meer met KBO-PCOB gepraat. Op de websites van KNMG en van de Federatie Medisch Specialisten is hier meer over te lezen.

16 juni: Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en KBO-PCOB willen dat de zorg die nodig is voor herstel na corona, wordt vergoed. De organisaties schrijven dit in een gezamenlijke brief naar de Tweede Kamer.

17 juni: de medische website Gezondheid & Co heeft aandacht voor ons onderzoek naar eenzaamheid.

17 juni: Dit is de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Op medicalfacts.nl staan ze hier ook bij stil, met een verhaal van KBO-PCOB.

17 juni: Het Nederlands Dagblad (krant) staat stil bij “code zwart”. In dit artikel wordt ook KBO-PCOB genoemd.

18 juni: Omroep Wetering (radio) met Manon Vanderkaa, over het nieuwe pensioenakkoord.

18 juni: Op verschillende websites wordt stil gestaan bij het succes van #ikleesthuis. Een actie van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd, met onze actie Boek in Beeld, met schrijver Frank Krake. De succesverhalen zijn onder meer terug te lezen op cpnb.nl, sponsorreport.nl, marketingtribune.nl en inct.nl.

22 juni: Staatssecretaris Blokhuis deelt een voortgangsbrief over het Nationale Preventieakkoord met de Tweede Kamer. In deze brief wordt ook onze actie “40 Dagen geen druppel” genoemd, als een van de maatregelen die bijdragen aan een gezondere leefstijl en bewustwording.

22 juni: KBO-PCOB haalde ook de Hoofdlijnennotitie van minister Koolmees op rijksoverheid.nl.

23 juni: Op de site van Omroep Brabant een verhaal over geboekte reizen die, ondanks corona, toch doorgaan. Met een reactie van KBO-PCOB.

24 juni: In het Nederlands Dagblad (krant en online) een opiniestuk van KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) samen. De samenvatting: schaf de mantelzorgboete af.

25 juni: In het protestantse magazine “Woord & Dienst” een interview met Manon Vanderkaa.

29 juni: Op de vaksite van rijschoolhouders, rijschoolpro.nl, een artikel over de lange wachttijden bij het CBR. Met een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

29 juni: Op plusonline.nl aandacht voor de oproep om fysiotherapie voor patiënten die herstellen van corona, vergoed te laten worden uit het basispakket van de zorgverzekering. De oproep doet KBO-PCOB samen met de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

29 juni: Minister Grapperhaus praat de Tweede Kamer bij over de voortgang integrale aanpak van cybercrime. In de brief die hij stuurt noemt hij ook KBO-PCOB.

29 juni: In een speciale editie van Mediaplanet pleit Manon Vanderkaa onder meer voor meer verbinding tussen generaties. Het artikel is o.a. terug te vinden op metronieuws.nl.

29 juni: In deze editie van Mediaplanet is ook een verhaal over inbraken te lezen. Hiervoor is Frans Brinkman geïnterviewd, hij is veiligheidsadviseur bij KBO-PCOB. Het artikel is o.a. terug te vinden op metronieuws.nl.

30 juni: In het magazine “Gezondgids Consumentenbond” een artikel over eenzaamheid. Hierin wordt de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB genoemd, als mogelijkheid om te bellen als je om een praatje verlegen zit.

30 juni: In Plus Magazine een artikel over de babbeltruc. Hierin wordt onder meer verwezen naar ons onderzoek naar de babbeltruc.

2 mei: Op venvn.nl, de website van bond voor verplegers en zorgprofessionals, aandacht voor de enquête die KBO-PCOB met steun van V&VN in het leven riep.  Ook op zorgsites als skg.nl en nationalezorggids.nl is hier aandacht voor.

6 mei: Bij metronieuws.nl aandacht voor de bezoekersregeling bij verpleeghuizen. Ook KBO-PCOB wordt uitgebreid genoemd.

6 mei: Het kabinet heeft besloten om de bezoekersregeling voor verpleeghuizen te versoepelen. Onze reactie hierop én de uitslag van onze enquête over de bezoekregeling was onder meer te lezen in het Parool, op NOS, op venvn.nl, Leeuwarder Courant, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Capels Dagblad, Gooi –en Eemlander, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, skipr, metronieuws.nl, welingelichtekringen.nl, Barendrechts Dagblad, Dagblad van het Noorden.

6 mei: KBO-PCOB werkt samen met NIVEL. Dit artikel waarin wij ook genoemd worden gaat over ondersteuningsbehoeften bij mantelzorgers van mensen in de laatste levensfase.

7 mei: ook een dag later was er volop aandacht aan de verruiming van de bezoekregeling. Manon Vanderkaa reageerde in het Radio 1 Journaal op NPO Radio 1 en bij Omrop Fryslan op de radio. Ook was er op de website van Omrop Fryslan meer over te lezen en was er nog aandacht voor in de Barneveldse Courant, nos.nl, nationalezorggids.nl en op 50plusser.nl.

7 mei: Ook de Leeuwarder Courant besteedt aandacht aan de versoepeling van de bezoekregeling. Zij interviewen hiervoor Simon Wiersma, voorzitter van KBO Friesland.

7 mei: Bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 vertelde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, over het manifest dat ze samen met Omroep Max hebben opgesteld. Ook op NOS.nl, maxvandaag.nl, ChristenUnie.nl, christelijknieuws.nl, 50plusser.nl, was hier het een en andere over te lezen. Ook schoof Manon Vanderkaa aan bij Tijd voor Max op NPO 2 (TV) en bij De MAX op NPO Radio 5.

7 mei: Het kabinet geeft, schriftelijk, regelmatig een update aan de Tweede Kamer over COVID-19, In deze briefing wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een van de organisaties waar de overheid contact mee heeft.

8 mei: Groot Nieuws Radio wilde ook meer weten over het manifest en Manon Vanderkaa mocht er  over vertellen. Ook stond het manifest in het Reformatorisch Dagblad en Trouw.

9 mei: In Trouw een artikel over de stigmatisering van senioren. Het manifest met de ChristenUnie en Omroep MAX wordt hier ook aangehaald.

10 mei: NOS.nl heeft een mooi artikel wat er vanaf 11 mei weer kan. Ook de reactie van KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

10 mei: Gert Jan Segers van de ChristenUnie is bij Op1 op NPO 1 te gast om over het manifest te praten. Hierbij wordt ook uitdrukkelijk KBO-PCOB genoemd.

11 mei: KBO-PCOB heeft de Digibellijn in het leven geroepen. Speciaal voor senioren die wat digitale hulp kunnen gebruiken. Onder meer RTV Utrecht, Avro Tros Radar, pzc.nl, Alblasserwaards Dagblad, Capels Dagblad, Ridderkerks Dagblad, het Parool, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, msn.com, Reformatorisch Dagblad, skgr.nl, Friesch Dagblad.

11 mei: De Senioren Partij Maastricht staat stil bij ons manifest, valt te lezen op limburglokaal.com.

13 mei: In de Margriet staan een aantal quotes van Manon Vanderkaa, over de bezoekregeling in verpleeghuizen.

14 mei: In samenwerking met een aantal organisaties is er onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven onder ruim zesduizend deelnemers van 65 jaar of ouder. Op de site van Patiëntenfederatie Nederland is de uitslag te lezen. Meer hierover is ook op handicapnieuws.net en medicalfacts.nl te lezen.

15 mei: Omroep Wetering (radio) interviewde Manon Vanderkaa, over de komst van de Digibellijn.

16 mei: In een bijlage bij Elsevier Weekblad, een uitgebreid interview met Manon Vanderkaa. Over hoe een crisis kan helpen om een betere zorg in kaart te brengen.

16 mei: Het Friesch Dagblad heeft het Magazine van KBO-PCOB ook gelezen. Ze staan stil bij het interview met dokter Ted van Essen.

18 mei: Moeten er wel of niet leeftijdsgrenzen in deze coronatijd gesteld worden. Bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 ging Manon Vanderkaa hierover het gesprek aan.

19 mei: Vanaf 25 mei kan er in meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen worden. Onze reactie hierop is onder meer te lezen op msn.com en het Friesch Dagblad.

19 mei: Op plusonline.nl een artikel over babbeltrucs. Ook ons onderzoek ernaar wordt aangehaald.

19 mei: Op de website van NPO Radio 1 staan ze nog even stil bij het gesprek met Manon Vanderkaa bij Dit is de Dag.

21 mei: Omroep Wetering (radio) interviewde Manon Vanderkaa over het manifest dat KBO-PCOB samen met de ChristenUnie en Omroep MAX heeft opgesteld.

22 mei: in MAX Magazine gaat de column van Jan Slagter over het manifest dat Omroep MAX samen met de ChristenUnie en KBO-PCOB hebben opgesteld.

27 mei: Manon Vanderkaa staat weer in de Margriet, met een reactie op het versoepelen van allerlei maatregelingen, zoals de bezoekregeling voor verpleeghuizen.

29 mei: In een bijlage van het Financieele Dagblad een interview met Manon Vanderkaa, over de kunst van het leven.

29 mei: De website marketingtribune.nl heeft aandacht voor “Namens Nederland”, een nationale enquête, ondersteund door tal van organisaties, waaronder KBO-PCOB.

29 mei: In MAX Meldpunt, op NPO 2 (TV) onder meer aandacht voor eenzaamheid onder senioren. Manon Vanderkaa is te gast en reageert op de onderwerpen die langskomen.

1 april: In het Nederlands Dagblad een artikel over intensive care en wanneer wel of niet iemand behandelen. Met ook een reactie van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

1 april: Binnenlands Bestuur en Skipr berichten over onze zorgen die we hebben over het verdwijnen van wijkverpleging door de coronacrisis. Over de zorgen is ook te lezen o.a. bij De Limburger, Reformatorisch Dagblad en op Patiëntfederatie.nl.

1 april: Het Friesch Dagblad bericht over de samenwerking tussen KBO-PCOB en NOOM in de Ouderen-infolijn. Nu kunnen ook ouderen met een migratieachtergrond de lijn bellen en geholpen worden in de moedertaal. Ook onder meer het Leidsch Dagblad besteedt hier aandacht aan.

2 april:  KBO-PCOB presenteert vanaf 6 april Boek in Beeld – De laatste getuige. Met en van schrijver Frank Krake. Ruim dertig dagen lang leest Frank een hoofdstuk uit zijn boek voor. Bij RTV Oost vertelde hij hier meer over. Ook Boekblad.nl en 50plusser.nl schrijven een stuk.

2 april: Op 50plusser.nl reageert Manon Vanderkaa op het bericht van de artsenverenigingen. Die stellen dat artsen zeer terughoudend” “moeten zijn met het opnemen van zeer kwetsbare ouderen met een coronabesmetting in het ziekenhuis.

2 april: Het magazine Medisch Contact zet alle infolijnen op een rijtje. Ook de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB wordt genoemd.

2 april: Manon Vanderkaa vertelde bij Omroep Wetering over ons Meldpunt Thuiszorg.

3 april: Manon Vanderkaa is te gast bij Max Meldpunt, om te praten over corona en wat dit betekent voor senioren.

5 april: In Trouw een artikel over het Meldpunt Thuiszorg.

6 april: Frank Krake is te gast bij Haandrikman! op NPO Radio 5, waar hij meer vertelt over Boek in Beeld. Deze dag stond er ook een interview met Frank in de Telegraaf.

6 april: Door het coronavirus is er een grote druk op mantelzorgers ontstaan. Manon Vanderkaa praat hierover verder in Tros Radar op NPO 1.

6 april: Samen met FocusCura organiseert KBO-PCOB de Nationale Thuisbingo. Op verschillende websites wordt hier aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld op demaasenwaler.nl, plusonline.nl en de Gelderlander.

7 april: Manon Vanderkaa is te gast bij De Hofbar van Omroep PowNed, over corona en senioren.

7 april: Frank Krake vertelt bij 1Twente over Boek in Beeld. Ook via deze omroep zal Frank ruim dertig dagen te volgen zijn.

8 april: De Tweede Kamer krijgt een update van het kabinet. In een antwoord van de minister van VWS wordt ook de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB genoemd.

9 april: Nog meer aandacht voor Boek in Beeld. Bijvoorbeeld op radiohengelotv.nl en huisaanhuisenschede.nl.

10 april: Het kabinet werkt aan een app om het coronavirus te bestrijden. Niet alle Nederlanders zijn klaar voor deze corona-apps. Denk aan het deel van de senioren dat niet digitaal vaardig is, stelt Manon Vanderkaa in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. Ook 50plusser.nl besteedt er aandacht aan.

10 april: In Tubantia en De Stentor aandacht voor Boek in Beeld.

15 april: Een cadeautje voor alle vrouwelijke leden van KBO-PCOB. Die krijgen een Libelle of Margriet in de bus, samen met een kaartje van Greetz, in samenwerking met PostNL.

15 april: RTV Utrecht heeft een artikel over drankgebruik in coronatijd. Vanwege “40 dagen geen druppel”, een actie van KBO-PCOB, ook een reactie van ons.

15 april: De Federatie Medisch Specialisten heeft een artikel over de nieuwe leidraad ‘thuisbehandeling versus verwijzen naar het ziekenhuis bij oudere patiënt met (verdenking op) COVID-19’.

16 april: In het Algemeen Dagblad reageert Manon Vanderkaa op de onzichtbare ramp die in verpleeghuizen gaande is. Haar reactie is ook te lezen in de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, Tubantia, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Brabants Dagblad.

16 april: Schrijver Frank Krake vertelt bij NL Blijft Thuis, op AD.nl, over Boek in Beeld.

16 april: Inct.nl, het platform voor uitgeefexperts, besteedt aandacht aan de gratis Margriet of Libelle die onze vrouwelijke leden krijgen. Hierover is ook te lezen bij printmatters.nl, ddma.nl, nederlandsmedianieuws.nl, aboutmedia.nl, villamedia en blokboek.com.

16 april: Hart van Nederland, SBS6, vroeg om een reactie van Manon Vanderkaa, over de toestand in verpleeghuizen.

17 april: KBO-PCOB werkt nu samen met de OLVG Corona Check App. Omroep Gelderland bericht hier over. En er is ook over te lezen bij nationalezorggids.nl, emerce.nl, RTV Oost.

17 april: KBO-PCOB is een van de initiatiefnemers van “de namens Nederland enquête”. Een enquête over de toekomst van Nederland. De Sociaal Economische Raad ondersteunt dit initiatief en bericht erover.

17 april: Manon Vanderkaa schuift weer aan bij Max Meldpunt. Over corona en ouderen.

21 april: KBO-PCOB presenteert een reeks video’s met experts, die vragen over corona beantwoorden, valt bij de nationalezorggids te lezen.

21 april: Op sociaalweb.nl een artikel, geschreven door verschillende artsen over corona apps. Ons opiniestuk over deze apps is hierin als bron gebruikt.

21 april: De persconferentie van premier Rutte had een harde boodschap voor senioren, voorlopig nog geen bezoek aan verpleeghuizen. Onze reactie was op NOS.nl, bij Omroep West, BNNVARA Kassa, Barneveldse Krant, de Gelderlander, Tubantia, BN De Stem, Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, De Limburger, 50plusser.nln Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden, Het Parool, Leeuwarder Courant, PZC en rd.nl te lezen.

22 april: In het Radio 1 Journaal reageerde Manon Vanderkaa op de persconferentie van premier Rutte.

23 april: Op cpnb.nl een artikel over hun campagne #ikleesthuis. Ook Boek in Beeld wordt hierin genoemd als succesvol voorbeeld. Een artikelen hierover ia ook te vinden op inct.nl.

23 april: Zanger Tim Akkerman en politicus Henk Krol gaan zich ook inzetten voor de Nationale Thuisbingo, valt te lezen op denhaagfm.nl en in de Telegraaf.

23 april: 50PLUS stelde vragen in de Tweede Kamer over hoe mantelzorgers te kunnen ontlasten. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

24 april: Al ging het anders dan anders, het was weer Lintjesregen. In media door heel het land werden de gelukkigen genoemd, waaronder weer heel veel vrijwilligers van KBO-PCOB.

24 april: Manon Vanderkaa mocht in Lunch Talk van de PA Academie vertellen over belangenbehartiging voor een kwetsbare groep.

27 april: Omroep Wetering interviewt Manon Vanderkaa. Over de persconferentie van Rutte en allerlei andere zaken rondom ouderen en corona worden besproken.

28 april: Het Nederlands Dagblad had een primeur: minister Hugo de Jonge kondigt aan dat er binnenkort een proef komt met de bezoekregeling voor verpleeghuizen. In het artikel een reactie van Manon Vanderkaa.

28 april: Tim Akkerman gaf voor de Nationale Thuisbingo interviews aan Radio 538 Ochtend show,  NPO Radio 2 Gijs 2.0 en Editie NL op RTL 4.

30 april: KBO-PCOB start een enquête over de bezoekersregeling naar verpleeghuizen. Manon Vanderkaa vertelde hier onder meer over in het Radio 1 Journaal, bij Omrop Fryslan, RTV Oost (op radio en tv) en Omroep Zeeland.

30 april: Ook RTV Utrecht, Skipr, Omroep Brabant, Metronieuws.nl, 50plusser.nl, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Leidsch Dagblad, Gooi –en Eemlander, Haarlems Dagblad, Nederlands Dagblad en Zorg van Nu, van AVROTROS hebben aandacht voor de enquête.

3 maart: De fractie Hart voor Den Haag/ Groep de Mos wil onderzoeken hoe groot de armoede onder senioren in Den Haag is. Ze verwijzen o.a. naar koopkrachtcijfers van KBO-PCOB.

4 maart: KBO-PCOB Overijssel roep de provinciale politiek op om in actie te komen voor geschikte woningen voor senioren. Verschillende media, waaronder RTV Oost berichtten hierover.

6 maart: Maar liefst 250 duizend senioren hebben de speciale babbeltrucsticker van KBO-PCOB ontvangen. De sticker, met tips tegen de babbeltruc, werd via het Magazine van KBO-PCOB verspreid. Nationalezorggids.nl, hollandskroonactueel.nl. medemblikactueel.nl, enkhuiszenactueel.nl en de nieuwskoerier.nl delen dit bijzondere nieuws.

11 maart: Bij Omroep Wetering vertelde Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, meer over onze flitspeiling onder senioren, hoe zij denken over het coronavirus. Het onderzoek werd ook aangehaald op brabantnieuws.nl, trouw, Eindhovens Dagblad, msn.com, ijmoudercourant.nl, welingelichtekringen.nl, Dagblad van het Noorden, BN De Stem, Nederlands Dagblad, Leidsch Dagblad, ic.nl, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Brabants Dagblad, Gooi- en Eemlander, nationalezorggids.nl,, Haarlems Dagblad, Friesch Dagblad.

11 maart: De Woerdense Courant publiceerde onze tips om babbeltrucs te voorkomen.

12 maart: RTV Oost (radio) wilde weten wat de Overijssel kon doen voor de senioren in hun regio om vereenzaming tegen te gaan, nu het coronavirus steeds meer in aantocht komt. Sven Stijnman, persvoorlichter bij KBO-PCOB, mocht hierover vertellen.

14 maart: In de Telegraaf een groot artikel over ons onderzoek naar veiligheid, met betrekking tot inbraken.

14 maart:  Ook op msn.com, beveilgingsnieuws.nl, metronieuws.nl, hetccv.nl, BNNVARA Kassa en AVROTROS Opgelicht aandacht voor ons onderzoek naar inbraken en veiligheid.

14 maart: In het Algemeen Dagblad (Landelijk, maar ook in de regionale edities van Amersfoort, Den Haag) verscheen ons opiniestuk over het wel of niet helpen van 80-jarigen, mochten alle ic-bedden vol zitten vanwege het coronavirus.

14 maart: Op NPO Radio 5, bij Het is Weekend van de KRO-NCRV, ging het ook over het coronavirus en senioren. Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, mocht aanschuiven.

16 maart: KBO-PCOB heeft een speciaal nummer geopend, de Ouderen-Infolijn, voor alle vragen rondom het coronavirus. Onder meer Omroep West, Omroep Brabant, Dit heeft zelfs Engelstalige berichtgeving gehaald.

17 maart: KBO-PCOB roept het kabinet op om met een generiek uitstel van de belastingaangifte te komen. Dit nieuws staat onder meer in het Reformatorisch Dagblad, Welingelichtekringen.nl, De Telegraaf, Leeuwarder Courant, Nederlands Dagblad, Nationalezorggids.nl, Gouds Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Omroep West, Barneveldse Krant, accountansyvanmorgen.nl, banknieuws.nl plusonline.nl

17 maart: Peter Winkens, hoofd communicatie bij KBO-PCOB, vertelde op de radio bij Omroep West over onze telefoonlijn en de roep om een generieke uitstel van de belastingaangifte.

18 maart: allerlei nieuwskanalen berichten over het coronavirus. Op allerlei sites wordt ook vermeld wat KBO-PCOB doet, zoals de Ouderen-Infolijn. O.a. Omroep Brabant, Omroep West, Welingelichtekringen.nl en 50pluspartij.nl.

19 maart: Verpleeghuizen krijgen een lock down. Onze reactie hierop was in verschillende media te lezen. RTL Nieuws, Omroep Brabant, Haarlems Dagblad, Omrop Fryslan, Omroep West, welingelichtekringen.nl, Leidsch Dagblad, Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Noord Hollands Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Gooi- en Eemlander, metronieuws.nl, verschillende lokale media, zoals grootsneek.nl.

19 maart: Op NPO Radio 5, bij Thuis op 5, vertelt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, over wat de maatregelen tegen het coronavirus voor senioren betekent.

19 maart: ons nummer van de Ouderen-Infolijn wordt genoemd bij RTVUtrecht.nl metzorgleven.nl, Nationale Zorggids en Radar

20 maart: ’s Ochtends, in het NOS Radio 1 Journaal, reageert Manon Vanderkaa, over de lock down verpleeghuizen.

20 maart: Ook het NOS Journaal kwam langs met vragen over de verpleeghuizen. Kijk terug vanaf 2’30

20 maart: supermarken komen vanaf maandag met een boodschappenuurtje voor senioren. Onze positieve reactie werd opgepikt, o.a NOS.nl het Leidsch Dagblad, Gelderlander, Omroep West, Liwwadders.nl, msn.com, Reformatorisch Dagblad, Eindhovens Dagblad, Nederlands Dagblad, De Stentor, BN De Stem, volkskrant.nl, nu.nl

20 maart: Manon Vanderkaa is te gast bij MAX Meldpunt op Nederland 2. Over de coronacrisis en de gevolgen voor senioren.

23 maart: Voor senioren is er een speciale boodschappenuur gekomen. BNR Nieuwsradio ging met Manon Vanderkaa kijken of er gebruik van werd gemaakt. En dat werd het!

24 maart: KBO-PCOB heeft het Meldpunt Thuiszorg geopend, voor knelpunten in de thuiszorg. ’s Ochtends in het Radio 1 Journaal mocht Manon Vanderkaa hierover vertellen en later bij Omroep West op de radio.

24 maart: Ook Hart van Nederland en het NOS Journaal kwamen langs voor het Meldpunt Thuiszorg.

24 maart: Ook online kreeg het Meldpunt Thuiszorg de nodige aandacht. O.a. op nos.nl, nationalezorggids.nl, omroepbrabant.nl, omroepwest.nl, rd.nl, bnnvara.nl, goudsdagblad.nl, capelsdagblad.nl.

24 maart: De SP in de Tweede Kamer heeft om uitstel gevraagd van de belastingaangifte. Ook onze oproep hiervoor wordt meegenomen.

25 maart: Ook deze dag was er in verschillende NOS Journaals aandacht voor het Meldpunt Thuiszorg.

25 maart: Dagblad Trouw heeft een groot stuk over de thuiszorg in coronatijd. Ook het Meldpunt Thuiszorg wordt gemeld.

25 maart: Online werd het Meldpunt Thuiszorg veel genoemd. O.a. op omroepwest.nl, omroepbrabant.nl, nltimes.nl (Engelstalig), maar ook Zembla van BNN/VARA bericht er over.

25 maart: Medisch Contact besteedt aandacht aan ouderen en COVID-19. In dit artikel wordt KBO-PCOB en onze Ouderen-Infolijk ook genoemd.

25 maart: Het Meldpunt Thuiszorg heeft inmiddels ruim 500 meldingen binnengekregen. Dit feit was ook te lezen bij het Reformatorisch Dagblad, Trouw, RTL Nieuws, Senioren Krant Groningen, Zoetermeers Dagblad, 50plusser, letselschade.nu, barendrechtsdagblad.nl, Dagblad010, 50plusser.nl, Skipr:

25 maart: Manon Vanderkaa vertelde bij RTV Oost, op tv en radio, over het Meldpunt Thuiszorg en wat de coronacrisis voor senioren betekent.

26 maart: Bij Omroep Wetering mocht Manon maar liefst twee keer aanschuiven: over het winkeluur voor senioren en het Meldpunt Thuiszorg.

26 maart: Vrijdag 27 maart wordt het eerste Huiskamerconcert 2.0 via de social media kanalen van KBO-PCOB uitgezonden. Manon Vanderkaa blikt bij NOS Langs de lijn En Omstreken op NPO Radio 1 vooruit.

30 maart: KBO-PCOB en NOOM gaan samenwerken in de Ouderen-Infolijn. Op deze manier kunnen ook senioren met een migrantenachtergrond hun verhaal en vragen kwijt. Op de sites van de Telegraaf, Omroep Brabant, Leeuwarder Courant, marokko.nl, Omroep Zeeland, Omroep West, Omroep Gelderland, BNNVARA Kassa, Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Capels Dagblad, Rijswijks Dagblad, Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden, msn.com, Welingelichte Kringen, Enkhuizen Actueel, Reformatorisch Dagblad, Miramedia, Noord Hollands Dagblad en De Kanttekening:

30 maart: De regio omroep voor Loon op Zand, Waalwijk en Dongen wilde meer weten over de samenwerking tussen KBO-PCOB en NOOM: nu kunnen alle senioren van Nederland gebruik maken van de Ouderen-Infolijn. Sven Stijnman, persvoorlichter bij KBO-PCOB, vertelde hier meer over.

30 maart: Het Leidsch Dagblad heeft een verhaal over een senior die bang is voor de onbeschermde thuiszorg. Met een reactie van KBO-PCOB.

31 maart: Quest Psychologie wijdt een groot artikel aan de kinderwens. In het artikel ook een verwijzing naar een onderzoek van KBO-PCOB uit 2019, waaruit bleek dat senioren met kinderen hun sociale leven een 7.6 gaven.

31 maart: Wel of geen opname van mensen ouder dan 80 jaar op de intensive care? Met deze vraag ging het online magazine 50plusser.nl aan de slag. Met citaten van ons eerder gepubliceerde opiniestuk van Manon Vanderkaa.

3 februari: Deze dag was het Rondetafelgesprek Ouderdomsregelingen, geïnitieerd door 50PLUS. Ook KBO-PCOB was uitgenodigd, in de vorm van Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB. Op de site van 50PLUS een verslag van het gesprek.

4 februari: Het Financieel Dagblad bericht over het Rondetafelgesprek Ouderdomsregelingen, waar Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, ook voor uitgenodigd was.

5 februari: Het Algemeen Dagblad en BN De Stem wijdden een artikel aan de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Er wordt ook gerefereerd aan de actie die KBO-PCOB eerder hierover heeft gevoerd.

5 februari: Movisie.nl noemt op hun website de tips van KBO-PCOB over mantelzorg in de palliatieve fase.

6 februari: Bij Omroep Wetering reageerde Manon Vanderkaa op het rapport “Voltooid Leven”

7 februari: Binnenlands Bestuur wijdde een artikel aan de Taskforce Wonen en Zorg. Ook KBO-PCOB geeft in dit artikel een reactie.

7 februari: In Twentsche Courant Tubantia een interview met Henk Markerink, tot voor kort voorzitter van PCOB Neede. Na tien jaar voorzitterschap legt hij de hamer er bij neer.

10 februari: Manon Vanderkaa vertelde bij Open Huis, op NPO Radio 5, over de aanstaande “40 dagen geen druppel” actie.

11 februari: Bij spreekbuis.nl, een belangrijke nieuwspagina voor wat alles met media te maken heeft, aandacht voor een brief, van onder meer KBO-PCOB, aan de Tweede Kamer. Hierin aandacht voor de toegankelijkheid van audiovisueel materiaal.

11 februari: Op westlanders.nu een terugblik op een informatieavond waarbij KBO-PCOB betrokken was. Verschillende thema’s op het gebied van zorg en wonen voor senioren kwamen aan bod.

13 februari: Ons onderzoek naar digitale snufjes komt nog steeds in het nieuws. Ditmaal besteedt plusonline er aandacht aan.

14 februari: Valentijnsdag! Rondom het thema #échtcontact besteedden verschillende organisaties aandacht aan digitalisering, eenzaamheid en vriendschap. Ook KBO-PCOB deed mee (als lid van de Alliantie Digitaal) en stond op het Centraal Station, met tabletcoach Dick. Hij heeft zelfs even prinses Laurentien, een van de initiatiefnemers van de dag, wat tips mogen geven. Bekijk het hier.

14 februari: In Twentsche Courant Tubantia een leuk verhaal over de computer- en tabletcursus die je kan volgen via KBO-PCOB.

17 februari: In Trouw, Nederlands Dagblad, De Limburger en de Volkskrant een vooruitblik op KRO Kruispunt. Ditmaal over de babbeltruc. Aanleiding is het onderzoek onder senioren dat KBO-PCOB heeft gehouden.

17 februari: Mede n.a.v. ons onderzoek, besteedde KRO Kruispunt vandaag aandacht aan de babbeltruc. Slachtoffer Ans vertelde eerder haar verhaal in het Magazine van KBO-PCOB.

19 februari: Nieuw Volendam heeft een artikel over ons verzoek aan de Tweede Kamer om een voortvarender aanpak van verpleeghuiszorg.

19 februari: Bij iederin.nl. sociaalweb.nl en zorgkrant.nl een verhaal over het wetsvoorstel “resultaat beschikken”. Zeven landelijke organisaties, waaronder KBO-PCOB, willen dit voorstel van tafel.

19 februari: Weer een naar voorbeeld van een babbeltruc: nepagenten beroven 80-plussers. Omroep Gelderland en Regio TV Tiel besteedde hier aandacht aan, ook ons onderzoek over de babbeltruc wordt genoemd.

19 februari: Binnenlands Bestuur wijdde een artikel aan langer thuis wonen. Ook KBO-PCOB wordt hierin geciteerd.

20 februari: 50plusser.nl plaatste onze oproep aan minister Koolmees, waarin we vragen om aan een tussenoplossing voor de pensioenuitkering te werken.

21 februari: Ingrid Nies, de hoofdredacteur van het Magazine van KBO-PCOB, was genomineerd voor de Culturele Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel. Helaas heeft ze hem niet gewonnen, maar de nominatie an sich is al een hele knappe prestatie. Het hele verhaal op reisprofs.nl.

21 februari: Het Kapels Dagblad, Barendrechtse Dagblad, Dagblad 010, en Albrandswaards Dagblad berichtten over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd, omdat wij dit thema wereldkundig hebben gemaakt met een petitie over de tarieven.

23 februari: Op gouweijsselnieuws.nl is te lezen dat de gemeenteraadsfractie PvdA/GroenLinks schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college van B&W van Zuidplas, over het rijksprogramma Waardig Ouder Worden. KBO-PCOB is een van de ondertekenaars van het manifest, wat er bij hoort.

24 februari: In Trouw, in de bladenrubriek, wordt het Magazine van KBO-PCOB behandeld.

25 februari: Ook Binnenlands Bestuur heeft een artikel over de wet resultaatgericht beschikken.

26 februari: ’40 dagen geen druppel’ is begonnen. Op de radio bij Omroep West en RTV Noord Holland mocht Manon Vanderkaa hierover vertellen.

26 februari: ’40 dagen geen druppel’ is ook stof voor opinie. In het Nederlands Dagblad, zowel in de krant als online, de oproep van Manon Vanderkaa dat het tijd is voor bezinning, tijd voor 40 dagen geen druppel.

26 februari: Ook op nationalezorggids.nl wordt aandacht besteed dat staatssecretaris Blokhuis het eerste 40 dagen geen druppel speldje kreeg.

29 februari: In de rubriek Q & A, van het magazine Pallium, wordt Manon Vanderkaa ondervraagd over digitale nalatenschap.

29 februari: In het AD en BN De Stem een interessant verhaal over de wijkagent die er speciaal voor senioren en de babbeltruc is. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

1 januari: Op NPO Radio 5, bij Open Huis, was Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, te gast en gaf een vooruitblik op het jaar.

2 januari: Op zorgkiezer.nl een verhaal over IkPas en een maand zonder alcohol. Een samenwerking waarvan ook KBO-PCOB deel uitmaakt, met “40 dagen geen druppel”. lees blog ik pas

2 januari: Manon Vanderkaa geeft bij RTL Nieuws een reactie op de fusie van meerdere pensioenorganisaties. Reactie bij RTL nieuws

7 januari: Begin deze maand werd door de ANBO gewaarschuwd dat senioren onwetend zijn over veranderde regels rond de huurtoeslag. Ook KBO-PCOB heeft dit gezien en trok al eerder aan de bel. Ons onderzoek hierover wordt ook gebruikt bij Kamervragen van 50PLUSkamervragen huurtoeslag

12 januari: In HuisaanHuisEnschede.nl is een artikel gewijd aan de TeaHealth Tour, een reeks bijeenkomsten mede geïnitieerd door KBO-PCOB. Lees over teahealth-tour.

13 januari: Manon Vanderkaa in gesprek op NPO Radio 5, bij Open Huis, over de derde levensfase. Een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Luister hier

13 januari: Op clientenraad.nl een artikel over de vraag naar verpleeghuiszorg. In dit artikel wordt ook de visie van KBO-PCOB genoemd. Lees artikel

15 januari: Op NOS.nl onze reactie op het “Rapport Bos”, met zijn advies: veel meer bouwen voor ouderen. Onze reactie op NOS

15 januari: Op rodi.nl, nieuws over Zaanstad, een artikel over ons onderzoek naar de babbeltruc en een lokaal initiatief. KBO-PCOB Seniorenbelang Zaanstreek-Noord gaat filmpjes maken hoe om te gaan met de babbeltruc. Rodi tegen babbeltrucs

15 januari: Op icthealth.nl, het kennisplatform voor zorginnovatie, een artikel over de Teahealth-bijeenkomsten die KBO-PCOB, samen met VWS en andere partners, organiseert. Maak kennis met e-health.

17 januari: Op Handicapnieuws.nl een bericht over onze reactie op het advies van Wouter Bos, over meer woningen bouwen voor senioren. Bouwen voor ouderen

18 januari: In de Stentor een artikel over de sleutelkluisjes naast de voordeur. Deze kastjes zijn een geliefd doelwit van inbrekers. In het artikel een reactie van ons en aandacht naar het onderzoek wat we eerder over dit onderwerp hielden. Artikel sleutelkuisjes

18 januari: Een uur lang werd Manon Vanderkaa geïnterviewd op RTV GO!, de streekomroep van gemeente Oldambt.

20 januari: In Trouw wordt het KBO-PCOB Magazine besproken. Kleinkinderloosheid

20 januari: Het CBS heeft cijfers over social mediagebruik onder senioren uitgebracht. In het Algemeen Dagblad  (landelijk, regionaal en online) onze reactie op de cijfers. Senioren en social media

20 januari: Ook Groot Nieuws Radio besteedde aandacht aan de CBS-cijfers over social mediagebruik onder senioren en interviewde Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, hiervoor.

22 januari: Nieuw Volendam bericht over een debat in de Tweede Kamer, over de lange wachtlijsten voor verpleeghuizen. En de brief die onder meer KBO-PCOB over dit onderwerp heeft geschreven naar de Kamer.

25 januari: Het Parool bericht over de CBS-cijfers, over gebruik social media onder senioren. Ook de reactie van KBO-PCOB is hierin meegenomen.

27 januari: In de Telegraaf (landelijk en regionaal) een uitgebreid verhaal n.a.v. van ons onderzoek onder senioren die internet gebruiken. Onderzocht was in hoeverre senioren digitale snufjes omarmen. Senior houdt van papier

27 januari: ook andere media hebben ons onderzoek over “digitale senioren” overgenomen. Zo was het bericht te vinden op o.a.: 50plusser.nl, infanence.nl, pretwerk.nl, liwwadders.nl

 28 januari: RTV Oost besteedt aandacht aan een actie dat er snel betaalbare seniorenwoningen gebouwd moeten worden. Ook de provinciale KBO en PCOB steunt deze actie. RTV Oost bouw meer seniorenwoningen

29 januari: In Trouw, die een reeks artikelen rondom het thema “voltooid leven” gepubliceerd hebben, nu ook een artikel met een bijdrage van Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB.

29 januari: De Twentse Courant Tubantia bericht ook over de oproep van de provinciale KBO en PCOB, om meer seniorenwoningen.

29 januari: Deze dag kwam een oproep van Actiz, de branchevereniging voor instellingen in de ouderenzorg, in het nieuws. Actiz zegt dat de kwaliteit van die zorg binnen afzienbare tijd onder druk komt te staan. Bij de NOS reageert Manon Vanderkaa op deze oproep. groot beroep op mantelzorgers

30 januari: Het rapport “Voltooid Leven” is gepresenteerd. Voor KBO-PCOB een belangrijk thema. Op de sites van o.a. het AD, de Stentor, het Parool, BN De Stem, pzc, De Gelderlander en Tubantia was onze reactie te lezen. Reactie KBO-PCOB voltooid leven.

30 januari: Op nationalezorggids.nl is ook onze reactie op de oproep van Actiz, te lezen. Nationale zorggids.  Ook het Friesch Dagblad besteedt hier aandacht aan.

31 januari: De Woonbond schreef een artikel over beter woonbeleid. Ook KBO-PCOB wordt hierin genoemd. Lees hier het artikel

31 januari: In het Reformatorisch Dagblad de reactie Manon Vanderkaa op het rapport “Voltooid Leven”. Ook het Friesch Dagblad besteedt hier aandacht aan, met onze reactie.

31 januari: Manon Vanderkaa schoof aan bij MAX Meldpunt, op NPO 2. Het ging over de problemen bij het CBR met verlopen rijbewijzen en dat je met de coulanceregeling niet in het buitenland mag rijden. Manon Vanderkaa bij Max Meldpunt

31 januari: In het MAX Magazine een verhaal over openbare toiletten, met als grote vraag waar ze staan. En dat het een actie van onder meer KBO-PCOB is.

In 2019

1 december: op PZC.nl, de provinciale krant in Zeeland, staat een verhaal over veertien nieuwe burgeradviseurs. Deze zijn opgeleid door Wilfried Staelens uit Eede, KBO-PCOB tabletcoach en bestuurslid van KBO Zeeland.

2 december: ABN Amro heeft aangekondigd dat ze de helft van hun pinautomaten gaan sluiten, vanwege het gevaar van plofkraken. Op NOS.nl staat onze reactie op het nieuws en op Radio 1, bij Nieuws & Co en het NOS Journaal reageerde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

4 december: “Wet over voltooid leven mag geen haastklus zijn.” Zo luidt de kop van ons opinieartikel in het Algemeen Dagblad (landelijk en verschillende regionale edities). Lees het opiniestuk

4 december: De Telegraaf (landelijk en regionale edities) wijdt een artikel aan het CBS-bericht dat veel senioren overlijden na een val. In het artikel ook een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

4 december: Verschillende websites, zoals 50plusser.nl, medemblikactueel.nl, enkhuizenactueel.nl berichten dat vallen een sluipmoordenaar voor veel ouderen is, n.a.v. ons persbericht hierover.

4 december: SP-Kamerlid Van Gerven krijgt van de minister antwoord op zijn vragen parkeerkosten bij ziekenhuizen, valt te lezen op tweedekamer.nl. De minister noemt in zijn antwoord de petitie die KBO-PCOB eerder dit jaar over dit onderwerp heeft gedaan.

7 decemberDe Gelderlander en De Stentor publiceren ons opiniestuk over voltooid leven, wat eerder in de week in het AD heeft gestaan.

9 december: Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, vertelt bij Open Huis op NPO Radio 5 over de soms dodelijke valpartijen van senioren en je er aan kunt doen om dit te voorkomen.

10 december: De Telegraaf, zowel krant als online, bericht over onze zorgen dat meer ouderen in armoede terecht komen, n.a.v. de CBS-cijfers die hierover zijn gepubliceerd.

14 december: Op NU.nl een artikel over wachtlijsten bij verpleeghuizen. Ook Manon Vanderkaa geeft hier een reactie. (link) ouderenbonden bezorgd en (link) druk op mantelzorgers

16 december: Het Algemeen Dagblad (zowel landelijk als regionale edities en het Parool, en Nederlands Dagblad) openen op de voorpagina met het nieuws uit ons onderzoek: Een kwart van de senioren is in aanraking gekomen met de babbeltruc. Manon Vanderkaa, directeur  van KBO-PCOB, komt aan het woord, evenals mevrouw An Pieterse, lid en babbeltrucslachtoffer. (link)

16 december: Manon Vanderkaa mocht in heel wat radioprogramma’s vertellen over ons onderzoek naar de babbeltruc. In de ochtend begon het bij het NOS Radio 1 Journaal. Daarna was Manon te horen op RTV West. Aansluitend zat ze bij BNR Nieuwsradio. Daarna nog Omroep Zeeland, Haandrikman! op NPO Radio 5 en Groot Nieuws Radio.

16 december: Ook online was er de nodige aandacht voor het onderzoek naar de babbeltruc: op telegraaf.nl, Reformatorisch Dagblad, avrotros.nl, opsporingverzocht.nl, maxvandaag.nl, metronieuws.nl, beveiliging.nl, omroepzeeland.nl, nationalezorggids.nl, wnl.tv, rtlnieuws.nl, msn.nl, panorama.nl, welingelichtekringen.nl, parool.nl, rd.nl, rtvutrecht.nl en nog heel veel meer websites. Dit nieuws loopt nog de hele week door in kranten en op lokale nieuwswebsites.

16 december: Groep de Mos, een politiek partij in Den Haag, stelt raadsvragen n.a.v. onze berichtgeving over de babbeltruc: hartvoordenhaag.nl

16 december: Op NPO Radio 2, bij Platenbonanza van Rob Stenders, werd het nieuws rondom de babbeltruc gebruikt ter inspiratie om platen bij te draaien.

16 december: Hart van Nederland op SBS6 besteedde ook ruim aandacht aan ons onderzoek over de babbeltruc. Voor de reportage werd ook Manon Vanderkaa geïnterviewd. (babbeltrucs steeds slinkser)

17 december: Het CDA in de Tweede Kamer heeft n.a.v. ons onderzoek naar de babbeltruc, Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. (link)

19 december: CDA in Woerden wil dat senioren in de gemeente voorlichting krijgen over de babbeltruc. Aanleiding is het onderzoek van KBO-PCOB naar de babbeltruc. Ook in Haarlem worden raadsvragen gesteld, waarover wordt bericht door het Haarlems Dagblad en het AD. (link)

24 december: Op de website van Binnenlands Bestuur staat het opiniestuk van Manon Vanderkaa, met als titel “VNG maakt ouderen tot zondebok”. https://www.binnenlandsbestuur.nl/Manon-Vanderkaa

24 december: de website van BN-De Stem maakt melding van een babbeltruc in Waalwijk, waarbij ook wordt gerefereerd aan het onderzoek van KBO-PCOB. link naar babbeltruc

24 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een webartikel over van KBO-PCOB, over het stijgende armoederisico bij senioren

31 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een uitgebreid webartikel over van KBO-PCOB, over de Vergrijzingsstudie van het CPB

Vrijdag 1 november: De site knvg.nl schrijft over de brief die KBO-PCOB samen met andere organisaties naar minister Koolmees heeft gestuurd over pensioenkorting (link).

Dinsdag 5 november: website optimafarma.nl heeft het persbericht over de Nationale Griepprikdag geplaatst, hierin worden wij ook genoemd als partner van deze dag. Die dag bericht handicapnieuws.net over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link).

Woensdag 6 november: Groot interview met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in de Telegraaf (en de regio’s) over pensioenen. Ook op de website van de Telegraaf staat het interview prominent vermeld (link).
Daarnaast verschijnt op de voorpagina van het Algemeen Dagblad (en de regio edities zoals De Stentor, Gelderlander, Tubantia en PZC), een verhaal over parkeerkosten bij ziekenhuizen. Manon Vanderkaa wordt hiervoor ook geïnterviewd, vanwege de petitie die KBO-PCOB eerder hierover had gedaan (link).
Ook de websites van het Parool, Panorama, Hart van Nederland, Tros Radar, Welingelichte Kringen, plusonline, IC.nl, msn.com, autoweek.nl en Skipr en tal van andere (nieuws)websites hebben een uitgebreide melding over parkeerkosten en noemen in dit verband ook KBO-PCOB.
En Manon Vanderkaa reageert bij RTV Noord Holland, in het radioprogramma De Peiling, op het nieuws over de hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.

Donderdag 7 november: een artikel op woonbond.nl refereert aan ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen.
Daarnaast heeft de website nvz-ziekenhuizen.nl een verhaal over de Nationale Griepprikdag. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Vrijdag 8 november: een nieuw artikel in het Algemeen Dagblad (en de regionale edities) over parkeren bij het ziekenhuis. Ook nu met quotes van Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.

Maandag 11 november: Bij een radioprogramma van RTV Utrecht vertelt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB over de Nationale Griepprikdag. Ook op rtvutrecht.nl wordt hier uitgebreid bij stilgestaan (link).
De website maxvandaag.nl noemt ons in een bericht over de griepprik. In het kader van Nationale Griepprikdag. Daarnaast reageert KBO-PCOB op zorgkiezer.nl in een bericht over collectieve zorgverzekeringen en we worden op NOS.nl genoemd in een bericht over “minder makkelijk sociale huurwoning voor alleenstaande”.

Woensdag 13 november: Op NOS.nl staan een aantal quotes van Manon Vanderkaa. Onze reactie op het bericht dat veel ouderen onder bestaansminimum zitten, omdat ze aanvulling AOW niet krijgen.

Zaterdag 16 november: Omroep Wetering zendt een interview met Manon Vanderkaa uit. Aanleiding was ons onderzoek naar langer thuis wonen.

Maandag 18 november: In Trouw staat een uitgebreid interview met GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet. Hoofdonderwerp is ouderenzorg. In dit kader noemt zij ook KBO-PCOB.

Dinsdag 19 & woensdag 20 november: Op meerdere websites aandacht voor de oproep tot meer openbare toiletten. De oproep komt van de Toiletalliantie, waarvan KBO-PCOB één van de deelnemers is. Het is o.a. te lezen op medicalfacts.nl, schoonmaakjournaal.nl, rtvzwollefm.nl en kansplus.nl

Woensdag 20 november: In Trouw een artikel over de actiebereidheid onder senioren, zodra het over de pensioenen gaat. Ook KBO-PCOB wordt in dit kader genoemd.

Donderdag 21 november: Movisie.nl besteedt ruim aandacht aan de e-learning om ouderenmishandeling te herkennen. Deze is mede ontwikkeld met input van KBO-PCOB en dat wordt ook in dit bericht genoemd.
Daarnaast is er die dag op verschillende plekken aandacht voor de handtekeningenactie “Kom in actie voor uw pensioen” en de overhandiging hiervan aan minister Koolmees op 20 november. Onder meer op de websites van 50 Plus en Max is er over de actie te lezen en wordt KBO-PCOB als deelnemer genoemd.

Vrijdag 22 november: websites van Hart van Nederland, Radar en Kassa besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden. Kassa peilt zelfs via hun Twitteraccount over dit onderzoek en vraagt aan hun achterban wat ze van de resultaten vinden (link).
Ook tal van andere websites, zoals 50plusser.nl, nieuwskoerier.nl, headlinez.nl, blikopnieuws en nationaletransportgids.nl besteden aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden.

Maandag 25 november: websites van o.a. nationalezorggids.nl, handicapnieuws.nl, hq-nieuws.nl en nritmedia.nl besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden.

Dinsdag 26 november: Ook plusonline.nl besteedt aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden. Daarnaast staat op officielebekendmakingen.nl, de website van het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden, het besluit dat de geldigheidsduur van rijbewijzen in bepaalde gevallen tijdelijk verlengd kan worden. In het besluit wordt ook KBO-PCOB genoemd, een van de organisaties die zich hier druk om maakten (link).

Dinsdag 1 oktober: Manon Vanderkaa vertelt bij het programma Spraakmakers (NPO Radio 1) over vriendschap en relaties als aftrap van de Week tegen de Eenzaamheid. Het wordt ook overgenomen op de website van NPO.

Woensdag 2 oktober: De vakwebsite Nursing.nl bericht over ons pleidooi om alle zorgverleners te laten inenten met de griepprik. Manon Vanderkaa is geïnterviewd door Radio (RTV) Noord-Holland over de griepprik.

Vrijdag 4 oktober: Interview met Manon Vanderkaa in een (commerciële) bijlage in De Telegraaf. Over eenzaamheid bij ouderen.

Zaterdag 5 oktober: Het KBO-PCOB / KRO-NCRV-onderzoek naar vriendschap en relaties werd besproken in Zin in Weekend, op NPO Radio 5. In het kader van Week tegen de Eenzaamheid.
In Algemeen Dagblad en 11 regionale kranten staat een artikel over korten van pensioenen. Met reactie van Manon Vanderkaa en lid Ans Hout-Sinkeler.
De krant en website van het Nederlands Dagblad bespiegelen over een artikel in het KBO-PCOB magazine over ‘fout zijn in de oorlog’.

Zondag 6 oktober: Website nieuws.nl bericht over contactmiddag “eenzaamheid, wat doe je eraan” van KBO-PCOB in Rheden.

Dinsdag 8 oktober: Website brandweer.nl bericht over ons magazine (oktobereditie) en de aandacht die we hadden voor brandveiligheid.

Woensdag 9 oktober: maxvandaag.nl heeft een artikel over het nieuwe griepvaccin. Hierin worden het Actieplan Winstersterfte (van vorig jaar) en KBO-PCOB genoemd. En de positieve invloed hiervan op de vaccinatiegraad (link).
De website Nieuw Volendam bericht over ons hulppunt CBR en dat we al tientallen senioren hebben geholpen.

Donderdag 10 oktober: Kamerlid Van Brenk had vragen over het SCP-rapport Armoede in kaart 2019. Hij noemde het rapport Onderbenutting zorgtoeslag, dat op onze site staat, als bron (link). Deze link is te vinden bij de Kamervragen en te zien op tweedekamer.nl.

Zaterdag 12 oktober: Op de website knvg.nl staat de brief aan minister Koolmees n.a.v. “planning uitwerking pensioenakkoord”. Mede door KBO-PCOB ondertekend.

Maandag 14 oktober: Manon Vanderkaa is te gast bij Open Huis, op NPO Radio 5. Dit keer over werkloosheid onder ouderen. De website van Mediawijzer.nl bericht over de Alliantie Digitaal Samenleven. Wij worden ook genoemd, dat we hulp bieden bij digitaliseren van ouderen. Daarnaast noemt anbo.nl ons in het bericht over de gezamenlijke brief aan minister Koolmees. En agora.nl noemt ons in een bericht over de gezamenlijke bijdrage aan een zinvol leven van ouderen.

Dinsdag 15 oktober: 50pluspartij.nl noemt ons in hun berichtgeving over de pensioenactie.

Woensdag 16 oktober: De website van daglbad010.nl publiceert een verhaal over de reactie van wethouder Sven de Lange op vragen van Leefbaar raadslid Van Elck. Van Elck stelde vragen over vergoedingen in zorgverzekering na.v. ons koopkrachtonderzoek (link).

Vrijdag 18 oktober: De Max Vandaag-site bericht over de gezamenlijke pensioenactie van politieke partijen en seniorenorganisaties, waaronder KBO-PCOB.

Maandag 21 oktober: In een artikel in de krant en op de website van De Gelderlander en De Stentor staat een oproep voor een suikertaks in het kader van het pleidooi voor een brede publiekscampagne over leefstijl en preventie van o.m. KBO-PCOB. NRC, NRC Next, NOS.nl, Radio 1 journaal, Nieuwsuur: verschillende media hebben de brief opgepikt die vandaag in NRC staat: oproep aan minister om meer aan dementiepreventie te doen, ondertekend door 67 zorgprofessionals, waaronder Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
Die dag zit Manon Vanderkaa (telefonisch) in het televisieprogramma Uitgelicht!, van Family7. Zij zat daar als één van de ondertekenaars van de brief over dementiepreventie.
In Plusonline staat een interview met Jan Brinkers van KBO-PCOB en een verwijzing naar ons onderzoek hoe ouderen zichzelf en hun buurt veilig houden.

Dinsdag 22 oktober: Bij RTV Utrecht vertelt projectleider Jozette Aldenhoven van KBO-PCOB in de studio over het weerbaar maken van ouderen tegen onder meer de babbeltruc. Plusonline.nl wijdt een artikel aan buurtwhatsapp. Daarbij wordt ook KBO-PCOB genoemd.

Woensdag 23 oktober: Het lokale krantje Nieuw Volendam meldt dat KBO-PCOB in actie komt voor uw pensioen.

Donderdag 24 oktober: In het Algemeen Dagblad en alle regionale AD’s: de column van Manon Vanderkaa over ouder worden. Is in een commerciële bijlage.

Vrijdag 26 oktober: Artikel in Trouw over ouderen die in actie voor hun pensioen komen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Maandag 28 oktober: De site plusonline.nl heeft de “suikertaks” in een online stelling gebruikt.

Dinsdag 29 oktober: Telegraaf, zowel landelijk als regionaal, bericht over ons persbericht over het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Ook websites als sociaalweb.nl, liwwadders.nl, headlinez.nl, skipr, handicapnieuws.net en blik op nieuws en tal van andere sites berichten erover.

Dinsdag 29 oktober: Binnenlandsbestuur.nl wijdt een uitgebreid artikel aan het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link). In het NOS Radio 1 Journaal, in de ochtend, een interview met Manon Vanderkaa over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Later is een fragment van dit gesprek, in het (ochtend) Journaal van de NOS op radio en televisie gebruikt. De website veiligheid.nl heeft een artikel over valongevallen. Wij worden genoemd in het artikel, dat we 10 tips hebben om vallen te voorkomen.

Donderdag 31 oktober: Vakblad Pallium publiceert een artikel over de Coalitie van Betekenis tot het Einde, waar KBO-PCOB een stevige rol in heeft. Het vakblad Pensioenbelang beschrijft de diverse samenwerkende seniorenorganisaties op het gebied van pensioenen. En vakblad Thuiszorg schrijft over parkeertarieven bij ziekenhuizen en daarbij over de actie van KBO-PCOB. In hetzelfde blad: een artikel over vaccinatie, eveneens met onze betrokkenheid.

Vooralsnog de meest succesvolle mediamaand in het bestaan van KBO-PCOB

dinsdag 3 en woensdag 4 september: Bij het verschijnen van het rapport Armoede in Kaart (Sociaal Cultureel Planbureau, SCP) vragen diverse media om een reactie van KBO-PCOB. Deze wordt overgenomen in:

 • Radio 1 Journaal en diverse nieuwsbulletins op NOS radio 1
 • Groot Nieuws Radio
 • Website NOS
 • Website RD
 • Artikel in dagblad Trouw en op de website van Trouw
 • Artikel in Het Parool
 • Artikel in De Volkskrant
 • Redactioneel commentaar Reformatorisch Dagblad
 • Diverse vakwebsites (zoals Nationale Zorggids)

dinsdag 3 september: een gezamenlijk pleidooi voor afschaffen van het eigen risico in de zorg wordt vermeld op de sites van Patientenfederatie.nl en Zorgkrant

woensdag 4 september: in de Telegraaf editie Rotterdam staat een uitgebreide referentie naar ons koopkrachtonderzoek en met name het onderdeel zorgmijding.

vrijdag 6 september: Opiniestuk AD landelijk en twee regionale edities van het AD over pensioenen. Daarnaast plaatsen enkele lokale nieuwssites (regio Noord-Holland) een uitgebreide column van Eugeen Hoekstra over armoede, met citaten van ons erin.

zaterdag 7 september: het Nederlands Dagblad citeert Hedy d’Ancona en Hadassah de Boer vanuit het ledenmagazine onder de titel ‘ouderen zijn geen slachtoffers’. Diezelfde dag staan in het Algemeen Dagblad twee lezersreacties op ons opiniestuk pensioenen.

maandag 9 september: Manon Vanderkaa komt aan het woord in De Telegraaf over de dreigende ‘gastaks’: de verhoging van kosten voor gasgebruik om de woning te verwarmen.

dinsdag 10 september: het onderzoek van Regioplan naar hoge lasten voor senioren met langdurige zorg (Wlz) in opdracht van KBO-PCOB en collega-organisaties van senioren en gepensioneerden haalt de pers:

 • Artikel in Trouw
 • 3 websites van landelijke kranten (onder meer Telegraaf)
 • 8 websites van landelijke nieuwssites (onder meer tv)
 • 3 websites van regionale kranten (onder meer Noordhollands Dagblad)
 • 12 websites van lokale kranten (onder meer Zoetermeers Dagblad)
 • 3 websites van vaksites (onder meer Skipr)

woensdag 11 september: Veel mensen kampen met stapeling van zorgkosten en hoge eigen betalingen. Organisaties, waaronder Ieder(in) en KBO-PCOB, vragen de Tweede Kamer om extra maatregelen hiertegen. Hierover berichten vaksites, zoals de Nationale Zorggids.

donderdag 12 september: Onze reactie op de, voor gepensioneerden opnieuw sterk tegenvallende, CBS-koopkrachtcijfers is opening krant in De Telegraaf en ook op de website Telegraaf.nl. Manon Vanderkaa mag het commentaar verzorgen in het ochtendjournaal op NPO Radio 1. Ze komt ook aan bod op NPO radio 1 in Spraakmakers van KRO-NCRV. We zijn stelling van de dag bij stand.nl, De Telegraaf en De Peiling van NH Nieuws (Noord-Holland). Diverse nieuwssites nemen de berichtgeving over.

Het opinieartikel van Manon Vanderkaa over pensioenen (AD, d.d. 7 september) is doorgeplaatst in De Gelderlander.

Joke Kusters, voorzitter PCOB Apeldoorn, wordt opgevoerd bij het NOS Journaal (televisie) bij een item over de dalende koopkracht van gepensioneerden.

Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander plaatsen het Telegraaf-artikel door.

maandag 16 september: Manon Vanderkaa mocht vooruitblikken op Prinsjesdag in een uitgebreid interview over de koopkracht van senioren op NPO Radio 5 in Open Huis.

dinsdag 17 september: Prinsjesdag. Onze reactie op de Troonrede wordt overgenomen op de website van De Telegraaf en in een lokale krant en op nieuwswebsites.

woensdag 18 september: het Nederlands Dagblad drukt onze reactie op Prinsjesdag af in de krant. Het artikel staat ook op ND.nl

donderdag 19 september: de website Zorgvisie noemt KBO-PCOB in een artikel over de Valpreventieweek.

vrijdag 20 september: dagblad De Limburger schrijft een artikel over de ‘digitaal fitte ouderen’, met verwijzing naar KBO-PCOB.

zaterdag 21 september: in AD Haagsche Courant staat een stuk over cliëntondersteuning door KBO-PCOB, geschreven door Ab Ruigrok, namens KBO-PCOB afdelingen Westland.

dinsdag 24 september: het AD en twaalf regionale kranten plaatsen de reactie van Manon Vanderkaa op uitspraken van Klaas Knot, DNB. Op Groot Nieuws Radio geeft Manon nog meer kleuring en duiding bij deze ‘pensioenophef’.

maandag 30 september: De nieuwswebsite van RTV Veendam bericht over de Valpreventieweek die onder meer door ons wordt georganiseerd. Ook drie andere nieuwssites en twee vakmatige websites berichten hierover.

maandag 30 september: Dental Care, vakblad van tandartsen, publiceert een deel van ons koopkrachtonderzoek, dat gaat over het vermijden van tandzorg vanwege de kosten. Ook de Dental Tribune neemt dit bericht over.

maandag 30 september: in het Woonbond Magazine komt een groot artikel over wonen, waarbij Jan Brinkers van KBO-PCOB vertelt over de woonwensen van senioren.

vrijdag 2 augustus: naar aanleiding van zomereenzaamheid is er een tv-interview door Hart van Nederland (SBS6) met Manon Vanderkaa

dinsdag 6 augustus: zomereenzaamheid is onderwerp van artikelen op nieuwssites zoals indekijkers.nl en amsterdamsdagblad.nl

donderdag 8 augustus: de website Gemeente.Nu publiceert een artikel over zomereenzaamheid, waaronder de uitkomsten van het onderzoek van KBO-PCOB

vrijdag 9 augustus: ook de Hoogeveensche Courant en Baarnsche Courant publiceren een artikel over zomereenzaamheid, met vermelding van KBO-PCOB

woensdag 14 augustus: Verlaag de inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen niet, maar verhoog ze juist. Dat zegt KBO-PCOB in reactie op een wetsvoorstel van minister Ollongren. Dit bericht haalt een lokale krant in de regio Edam/Volendam.

donderdag 15 augustus: damesblad Margriet schrijft een over zomereenzaamheid, met een quote van Manon Vanderkaa en de resultaten van ons onderzoek.

donderdag 22 augustus: de resultaten van ons koopkrachtonderzoek 2019 werden vermeld op de nodige nieuws- en opiniewebsites: Nieuws.nl, MSN, TPO.nl, Welingelichte Kringen, Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, De Gooi-en Eemlander, De Limburger, Hart van Nederland, Kassa, RTV Utrecht, Skipr, Nationale Zorggids, Alles over HR, Panorama

vrijdag 23 augustus: het koopkrachtonderzoek 2019 werd vermeld in het Nederlands Dagblad, en de resultaten stonden op diverse nieuwssites.

zaterdag 24 augustus: de website Plusonline schrijft een artikel over zomereenzaamheid, onder vermelding van ons onderzoek

maandag 26 augustus: de redactie van Managers Online en BizPress berichten over ons koopkrachtonderzoek 2019

woensdag 28 augustus: het is heet in Nederland! Het Nationaal Hitteplan, waarbij ook KBO-PCOB betrokken is, haalt de krant Nieuw Volendam. De website van tandartsenkoepel KNMT schrijft die dag over ons koopkrachtonderzoek 2019 en dan met name over de senioren die vanwege de kosten afzien van tandzorg.

vrijdag 30 augustus: enkele vaksites nemen de activiteiten van KBO-PCOB over in het kader van de valpreventieweek

maandag 1 juli: uit een CBS-analyse blijkt dat gepensioneerden, in tegendeel tot de meeste andere Nederlanders, sinds 2008 fors in koopkracht hebben moeten inleveren. Onze berichtgeving daarover bereikt diverse nieuwssites, zoals Nieuws.nl en vaksites zoals Zekervangeld.nl. Daarnaast wordt KBO-PCOB door Max Vandaag in een artikel over digitaal communiceren met de overheid.

woensdag 3 juli: De voortgangsbrief van minister De Jonge over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt, krijgt aandacht van Sociaalweb.nl. Onze strijd tegen zomereenzaamheid komt terecht op drie vakmatige websites, zoals HandicapNieuws.net.

donderdag 4 juli: Het advies van de Raad van de Ouderen is overgenomen in berichtgeving in de Nationale Zorggids, op Skipr.

maandag 8 juli: Minister Hugo de Jonge noemt onderzoek van KBO-PCOB aan tafel bij Pauw (BNNVARA) in een uitzending over de start van de campagne rond zomereenzaamheid.

vrijdag 12 juli: KBO-PCOB wordt genoemd in een ingezonden brief in Trouw, als belangenbehartiger voor senioren. Daarnaast wordt Koopkrachtdaling gepensioneerden oneerlijk, de opinie van KBO-PCOB,  overgenomen door zekervangeld.nl.

maandag 15 juli: De succesvolle lobby van KBO-PCOB voor het verlengen van de IOW-regeling voor oudere werklozen belandt op de website van PlusOnlineICT&Health, kennisplatform voor zorginnovatie, schrijft een artikel over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt.

dinsdag 16 juli: naar aanleiding van de lobby over vaccins voor gordelroos en pneumokokken wordt dit in meerdere lokale kranten overgenomen en leidt tot radio-interview in De Late Avond (regio Vlaardingen).

maandag 22 juli: Het ND plaatst ons opinieartikel ‘Let op de blik van senioren’.

dinsdag 23 juli: de start van de zomereenzaamheidscampagne van VWS leidt door vermelding van ons onderzoek en onze naam in het persbericht tot 69 berichten in de rest van de maand juli. De publiciteit omvat radio-interviews op Radio 1, Omrop Frysland, een tv-optreden in NOS achtuurjournaal en een artikel op NOS-site.

woensdag 24 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (Open Huis).

zondag 28 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (EO) – Thank God it’s Sunday.

maandag 3 juni: onze berichtgeving over de acties tegen cybercriminaliteit (‘woensdag gehacktdag’) bereiken vele media, zoals het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de PZC, het Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, AD Haagsche Courant en nog meer lokale kranten. Ook is het overgenomen door de website van onder meer Max Vandaag en AvroTros Opgelicht.

dinsdag 4 juni: onze reactie op het principeakkoord Pensioenen is meegenomen op diverse nieuwssites, zoals die van Hart voor Nederland, Nieuws.nl, AD.nl, RD.nl, ND.nl, Panorama en meerdere vakmatige websites. Het Friesch Dagblad neemt ook onze reactie over.

woensdag 5 juni: PlusOnline plaatst ons bericht over ‘woensdag gehacktdag’.

donderdag 6 juni: de website van 50Plus publiceert een artikel over het rondetafelgesprek Arme Ouderen in de Tweede Kamer, waar ook KBO-PCOB aan deelnam.

woensdag 12 juni: Enkele vak-websites, waaronder Nursing.nl, schrijven over de reactie van KBO-PCOB op de wet Zorg en Dwang.

vrijdag 14 juni: banken zetten massaal in op digitalisering, maar onderschatten dat veel klanten nog op de oude, ‘papieren’ manier willen bankieren. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant, die er ook KBO-PCOB over consulteert. Ook de website van de NOS publiceert een artikel met onze reactie. Directeur Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd op het Radio 1 Journaal, is te zien in het avondbulletin van RTL Nieuws om 19.30 uur en via de site van rtlnieuws.nl volgt er ook een artikel.

zondag 16 juni: de vaksite Medical Facts schrijft over de inspanningen van de Toiletalliantie, waaronder KBO-PCOB, om meer openbare toiletten gerealiseerd te krijgen.

maandag 17 juni: ‘Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis’, dat gezamenlijke geluid klinkt via van KBO-PCOB, artsenkoepels en ZonMW krijgt de aandacht van EénVandaag.

dinsdag 18 juni: de medische behandeling van 80-plussers en de extra aandacht daartoe is onderdeel van de berichtgeving op Radio 1.

dinsdag 18 juni: de datingsite van KBO-PCOB krijgt aandacht in de Nationale Zorggids.

woensdag 19 juni: ook Skipr bericht over de extra aandacht voor oudere patiënten.

zaterdag 22 juni: in Tubantia een bericht over het behalen van 26.000 handtekeningen voor de petitie tegen hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

maandag 24 juni: de aanbieding van de petitie Parkeerkosten aan de Tweede Kamer wordt overgenomen door Skipr en Plusonline

zondag 30 juni: de nieuwsbrief van beroepsorganisatie Nu’91 schrijft over de gezamenlijke strijd om zorgverleners ingeënt te krijgen tegen de griep.

woensdag 1 mei: de website Nursing.nl bericht over ons pleidooi om zorgverleners te laten inenten tegen de griep.

woensdag 8 mei: enkele lokale nieuwssites geven een update van onze actie tegen te hoge parkeertarieven.

dinsdag 21 mei: in het Reformatorisch Dagblad verschijnt een artikel van ds J. Vermaat over de dood, n.a.v. een artikel in ons ledenmagazine. Het artikel verschijnt ook op rd.nl.

woensdag 22 mei: Onze berichtgeving over 55-plussers die onnodig aan de kant staan op de arbeidsmarkt wordt overgenomen door Poeldijk Nieuws (lokale media).

donderdag 23 mei: op Skipr.nl staat een artikel over de wet Zorg en Dwang, waar KBO-PCOB en collega-organisaties een brief over hebben gestuurd naar de Tweede Kamer. Ook andere vakmatige websites publiceren hierover.

dinsdag 28 mei: KBO-PCOB breekt een lans voor lokale omroepen. Dit pleidooi is geland op enkele nieuws- en vakwebsites, waaronder die van Omroep Schiedam en het Mediamagazine online.

woensdag 29 mei: de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vng.nl, schrijft over de code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers, waaraan KBO-PCOB meewerkte.

donderdag 30 mei: de vakmatige website Skipr.nl schrijft over een brief vanuit KBO-PCOB en zes andere organisaties aan de Tweede Kamer om cliënten meer invloed te geven op het beleid van zorgverzekeraars. Ook de website van de Nationale Zorggids bericht hierover.

maandag 15 april: de blijverslening, speciaal bedoeld voor senioren, blijkt amper aangevraagd te worden. De website van de NOS neemt een reactie van KBO-PCOB hierop mee.

maandag 29 april: de petitie parkeerkosten die we deze maand hebben gelanceerd is fors in het nieuws geweest. Waaronder op NOS radio 1, Radio Rijnmond en op vele nieuwssites (NOS, RTL Z, RTV Rijnmond, Dagblad van het Noorden, ND.nl, Tubantia, tientallen lokale en regionale media), Max Vandaag, Radar en enkele auto-websites.

dinsdag 5 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de digitale versie van de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad

woensdag 6 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de Volkskrant, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en MAXVandaag (digitaal)

donderdag 7 maart: De Telegraaf plaatst een artikel over ons meldpunt energielasten, evenals de Gooi- en Eemlander, het Noordhollands Dagblad en het Leidsch Dagblad

vrijdag 8 maart: de Consumentenbond schrijft over onze strijd voor cash betalen

woensdag 13 maart: radio RTV Utrecht interviewt Manon Vanderkaa over onze digitale ondersteuning die we ouderen bieden

donderdag 14 maart: NOS-radio 1 en NOS-Journaal (18.00 uur en 20.00 uur) interviewen Manon Vanderkaa over stijgende energielasten voor senioren

woensdag 20 maart: het Noordhollands Dagblad bericht over ons meldpunt energielasten

donderdag 21 maart: het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan onze actie veertig dagen geen druppel

vrijdag 22 maart: Max Magazine schrijft over ons manifest waardig ouder worden

zondag 24 maart: Nu.nl noemt ons systeem van belastinghulp voor ouderen

4 februari: AvroTros Opgelicht publiceert via de website een artikel n.a.v. ons onderzoek digitalisering

5 februari: het Haarlems Weekblad benoemt onze wens voor het inzetten van wooncoaches

5 februari: de website van De Telegraaf publiceert over ons internetonderzoek en 5 redenen waarom senioren niet (meer) internetten. Artikelen hierover verschijnen ook in Emerce en in de Nationale Zorggids

8 februari: Medisch Contact schrijft over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis

12 februari: Story verwijst naar ons magazine in verband met het interview met Janny van der Heijden

13 februari: het Nederlands Dagblad plaatst ons redactioneel artikel over euthanasie en dementie

15 februari: RTV Utrecht (tv) interviewt Manon Vanderkaa over geldautomaten en veiligheid

19 februari: Groot Nieuws Radio interviewt Manon Vanderkaa over het politieke debat omtrent voltooid leven.

22 februari: de Volkskrant plaatst een ingezonden artikel van Manon Vanderkaa e.a. over het belang van de geriater

25 februari: er verschijnt een twee pagina’s groot artikel in Trouw over ons manifest waardig ouder worden, met een interview met Manon Vanderkaa

18 januari: dagblad Trouw brengt ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over financiële uitbuiting van een oudere.

18 januari: Binnenlands Bestuur en Ziekenhuismanagement besteden aandacht aan ons commentaar op het Wmo-abonnementstarief

25 januari: MAX Magazine citeert Manon Vanderkaa in een artikel over de economische waarde van ouderen

26 januari: de Telegraaf beschrijft onze groepsvoorlichting in een artikel over woningovervallen

26 januari: het Nederlands Dagblad schrijft over de beëindiging van ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

31 januari: de Twentsche Courant Tubantia noemt ons in een artikel over belastinghulp

In 2018

5 december: het Nederlands Dagblad noemt KBO-PCOB in relatie tot ons manifest Waardig Ouder Worden

8 december: het Leidsch Dagblad brengt ons in verband met kwaliteitseisen voor spoedeisende hulp

9 december: de website van NOS Radio 1 vermeldt onze betrokkenheid bij het oplossen van ouderenwerkloosheid

11 december: onze regeling vervoerskosten met Zilveren Kruis voor patiënten en bezoekers van de failliete IJsselmeerziekenhuizen vindt zijn weg naar onder andere de nationale zorggids, medical facts en zorgnieuws.nl

20 decemberhet Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad publiceren over onze zorgen met betrekking tot de koopkracht van ouderen

22 december: dagblad de Telegraaf citeert Manon Vanderkaa over koopkracht van ouderen

31 december: het tijdschrift Zorg en Welzijn schrijft over onze betrokkenheid bij het onderwerp geestelijke zorg

6 november: Trouw meldt onze betrokkenheid bij het uniformeren van bankautomaten

13 november: het Nederlands Dagblad brengt onze bezorgdheid over het uitblijven van een pensioenakkoord

16 november: het Leidsch Dagblad beschrijft een KBO-PCOB-bijeenkomst over criminaliteitspreventie

19 november: onze oproep om ouderen structureel te betrekken bij het pensioendebat wordt opgepikt door Nu.nl, HP de Tijd, Panorama, Radar, Kassa en de Barneveldse Krant

22 november: het Leidsch Dagblad benoemt onze betrokkenheid bij het consortium met betrekking tot spoedzorg ouderen (het NOSCO)

1 oktober: de digitale versie van Trouw verwijst naar ons thema ‘gewoon sterven blijft onderbelicht

2 oktober: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over vallen en valpreventie, door zowel radio als tv van RTV Utrecht

8 oktober: Manon Vanderkaa verschijnt in het tv-programma Goedemorgen Nederland met de app tegen de babbeltruc. Diezelfde dag besteden tientallen nationale nieuwssites aandacht aan onze virtuele training tegen de babbeltruc, waaronder de Telegraaf (met videoverslag), RTL Nieuws, MAX Vandaag, Nu.nl, Kassa, Opsporing Verzocht, POW News, HP de Tijd

Diezelfde dag geeft Manon Vanderkaa een radio-interview via Radio Noord Holland 

10 oktober: RTL Editie.NL interviewt Manon Vanderkaa over de app tegen de babbeltruc alsmede Traffic Radio. Daarnaast publiceren vijf regionale kranten over dit onderwerp.

11 oktober: onze oproep om zorgpersoneel in te enten tegen de griep vindt zijn weg naar Trouw en het Reformatorisch Dagblad (papier) en RTL Nieuws, NRC, Telegraaf, Skipr, de Gelderlander

12 oktober: onze blijdschap over de toekenning van €25 miljoen voor geestelijke zorg wordt opgetekend in het Nederlands Dagblad en Trouw

12 oktober: De Limburger schrijft over ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

27 oktober: het Nederlands Dagblad maakt melding van ons ledenmagazine-artikel over discriminatie van ouderen door verzekeraars

27 oktober: het Algemeen Dagblad beschrijft ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over huishoudelijke hulp, ook in de digitale krant. Liefst acht regionale kranten nemen het bericht over

Tijdschriften: Consumentengids (over thuiszorg) en Libelle (over valpreventie)

4 september: diverse media besteden aandacht aan het koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB. Dagblad De Limburger opent met een nieuwsartikel en brengt ook een interview met een financieel kwetsbare senior. Er is een radio-interview door L1 met Manon Vanderkaa. Hallo Nederland (tv, Omroep MAX) maakt een portret van één van de senioren met weinig koopkracht en interviewt Manon Vanderkaa over het onderzoek en over de oproep van KBO-PCOB in aanloop naar Prinsjesdag. Ook de website en sociale media van Kassa besteedt er aandacht aan.

5 september: de website van Medical Facts maakt melding van het pleidooi van KBO-PCOB en andere organisaties richting de politiek om de btw op medicijnen en hulpmiddelen niet te verhogen. ‘Laat zieken en ouderen niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

5 september: het Reformatorisch Dagblad noemt KBO-PCOB in verband met het Kamerdebat over medische ethiek

12 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over een juridische uitspraak over de traplift

13 september: ons onderzoek naar de onderbenutting van zorg- en huurtoeslag door ouderen vindt zijn weg naar onder andere het AD, NOS-website, NOS Teletekst, het NOS Radio journaal en een interview met Manon Vanderkaa op radio NPO 1

Nieuwssites: NOS-website met een uitgebreid artikel, AD-website, RTL Nieuws, NRC Handelsblad met een eigen artikel (ook over de CBS-cijfers). de Telegraaf-website, Provinciale Zeeuwse Courant, Hart van Nederland, Reformatorisch Dagblad, websites van de AD-kranten (Gelderlander, Tubantia, ED, BD, Stentor, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden), NU.nl, MSN, Nieuws.nl, Kassa, Panorama Nederland, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, uitgebreid artikel op Max Vandaag

Andere kranten: Provinciale Zeeuwse Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Tubantia Senioren, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Stentor, BN/DeStem

Vakpers: Skipr, FiscAlert, Nationale Zorggids, Accountancy vanmorgen

18 september: de reactie van KBO-PCOB op Prinsjesdag wordt overgenomen door de websites van de Telegraaf en Plusonline

19 september: interview met Manon Vanderkaa op Groot Nieuws Radio, terugblik op Prinsjesdag

19 september: de Telegraaf (papieren krant) neemt de reactie van Manon Vanderkaa op de Miljoenennota mee in de terugblik op Prinsjesdag

21 september: ons persbericht over het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis vindt zijn weg naar onder andere Medical Facs en Zorgvisie

22 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over de griepprik voor zorgverleners

26 september: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door NPO Radio 5 over onbenutte toeslagen

27 september: het tijdschrift Margriet noemt ons onderzoek naar ouderen en veiligheid

2 augustus: onze eerste reactie op het onderzoek naar falende thuiszorg van de Consumentenbond vindt zijn weg naar de nieuwssites Nu.nl, AD, vijf regionale digitale kranten, Skipr, Zembla, BNR, Vara en verschijnt in de Barneveldse Krant

7 augustus:Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio RTV Utrecht over het CBS-rapportverhuiswens van ouderen

10 augustus: KBO-PCOB komt in de Telegraaf aan het woord over zomereenzaamheid

18 augustus: de Telegraaf opent met de stelling ‘nodig een zestigplusser uit bij elke vacature’. De visie van Manon Vanderkaa namens KBO-PCOB staat daarin prominent vermeld. Op de website van de Telegraaf verschijnen vier artikelen over het onderwerp, met vermelding van KBO-PCOB. De videoredactie van de Telegraaf maakt een videoproductie, geplaatst op YouTube, over het onderwerp, met daarin een prominente rol voor Manon Vanderkaa

30 augustus: NRC Next verwijst naar ons onderzoek inzake werkloosheid van ouderen

1 juli: de digitale Telegraaf schrijft over onze adviezen in verband met de hitte

2 juli: ook de papieren Telegraaf maakt melding van onze adviezen

2 juli: Manon Vanderkaa geeft op NPO Radio 1 commentaar op het initiatief van het Rode Kruis inzake het opstellen van een persoonlijk noodplan

3 juli: ‘Veel ouderen betalen een te hoge eigen bijdrage voor langdurige zorg’; met dit bericht halen we diverse websites, waaronder die van Max Vandaag

10 juli: KBO-PCOB wil dat ook woningen met een zorgfunctie een verplichte buitenruimte (‘groen’) krijgen. Dit nieuws haalt de zorg/vakmedia, waaronder Zorgkrant

23 juli: RTV Utrecht (radio) interviewt Manon Vanderkaa over hitte en ouderen

20 julide nationale zorggids en een aantal andere websites berichten over ons persbericht ‘Senioren bewaken de wijk

24 juli: Skipr bericht over onze kritische houding ten opzichte van het verwijderen van zelfzorgmiddelen uit het basispakket

1 juni: het Katholiek Nieuwsblad schrijft een artikel over onze datingsite

1 juni: het Brabants Dagblad, de Gelderlander en het Eindhovens Dagblad besteden aandacht aan ons zorgonderzoek

2 juni: het tv-programma Kassa besteedt aandacht aan digitalisering van de overheid, waarbij een KBO-PCOB tabletcoach aan het woord komt.

2 junide Telegraaf citeert Manon Vanderkaa uitgebreid over de UWV-cijfers

12 juniDe Limburger schrijft over ons zorgonderzoek

14 juni: Manon Vanderkaa geeft interviews aan Groot Nieuws Radio en NPO Radio 5 over de nieuwste cijfers omtrent ouderenmishandeling

15 juniRadio RTV Utrecht brengt onze reactie op het SCP-rapport over eenzaamheid, net als de nieuwssites van de Telegraaf, Metro, Nationale Gezondheidsgids, MAX Vandaag, Hart van Nederland, Volkskrant, Skipr en Nu.nl

15 juni: het Reformatorisch Dagblad schrijft over het SCP-rapport en ons commentaar daarop

30 juni: de Telegraaf voert onze woordvoerder Arno Heltzel op in een artikel over de hitte de baas.

JuniHP/De Tijd vermeldt onze 40 dagen geen druppel-actie

JuniPlus Magazine benoemt onze ledenkortingen

7 mei: het verdwijnen van brievenbussen in Rheden en Ermelo en de reactie daarop van KBO-PCOB haalt de lokale kranten/nieuwssites

8 mei: uitgebreid item op radio NPO1 Langs de lijn over onze datingsite

9 mei: op Skipr verschijnt een blog van Manon Vanderkaa over de regierol van de wijkverpleegkundige

11 mei: website Metronieuws bericht over de KBO-PCOB datingsite

12 mei: het Nederlands Dagblad noemt ons manifest Waardig Ouder Worden

30 mei: de website van Plusonline schrijft over de diverse kortingen en aanbiedingen die leden van KBO-PCOB kunnen krijgen

31 mei: het aantal 45-plussers in de bijstand stijgt, terwijl de bijstand onder 45-minners spectaculair daalt volgens het CBS. Tweedeling dreigt, en daarmee een verloren generaties werklozen. Onze berichtgeving daarover haalt de websites van RTL Nieuws, RTLZ, ANP, Trouw, Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, Zeeuwse Courant, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, de Post Online, Welingelichte Kringen, de Nationale Zorggids, Max Vandaag, HP/De Tijd, Panorama en enkele andere nieuwssites

31 mei: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over ouderen in de bijstand en over het uitgelekte concept-pensioenakkoord door Radio 4

31 mei: in een column op Metronieuws wordt gerefereerd aan de KBO-PCOB datingsite

KBO-PCOB wordt genoemd in de editie 2018/1 van het tijdschrift Pensioenbelangen.

3 april: Trouw schrijft over het einde van onze actie ’40 dagen geen druppel’

3 april: Manon Vanderkaa verschijnt op tv bij SBS-6 Hart van Nederland in relatie tot het aanbieden van een petitie over meer openbare toiletten

3 april: Manon Vanderkaa schuift aan tafel bij het tv-programma Tijd voor MAX en lanceert ons ‘actieplan wintersterfte’

3 april: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio L1 en NPO Radio 1 (langs de lijn) over ons actieplan

3 april: een aantal websites besteden aandacht aan ons actieplan, waaronder Skipr, Kassa en de Nationale Zorggids

4 april: de lancering van ons actieplan wintersterfte vinden we terug in Trouw, Friesch Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Limburger en de Gooi- en Eemlander en op diverse nieuwssites, waaronder die van het Reformatorisch Dagblad

5 april: op de website van MAX Vandaag verschijnt een artikel over valincidenten, met uitgebreide verwijzing naar KBO-PCOB

8 april: een opinieartikel op de site van het Dagblad van het Noorden steunt ons in ons actieplan wintersterfte

8 april: de website van De Telegraaf brengt nieuws op basis van het coverartikel met prinses Laurentien in ons ledenblad

9 april: het radioprogramma De Late Avond van de regionale zender Zuid-Holland blikt terug op de actie 40 dagen geen druppel

13 april: in een column in MAX Magazine wordt KBO-PCOB genoemd in relatie tot ons onderzoek naar senioren en internetgebruik

16 april: de Leeuwarder Courant benoemt onze actie wintersterfte

23 april: KBO-PCOB wordt geïnterviewd door het AD in verband met het verdwijnen van pinautomaten in supermarkten.

24 april: BNR-Nieuwsradio en radio RTV Utrecht interviewen Manon Vanderkaa over onze dating site. NPO radio 2 benoemt onze site, net als de nieuwssites van Metro en de Nationale Zorgids

25 april: de Privé haalt ons interview aan met prinses Laurentien

Maart: Al onze lokale activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen, zoals debatten en lokale manifesten, worden opgepikt in lokale kranten/nieuwsmedia. Zoals in Nijkerk, Den Haag, Nederweert.

 • Donderdag 1 maart: het positieve advies van de Gezondheidsraad over de pneumokokken-vaccinatie en onze berichtgeving daarover, wordt overgenomen door de website van MAX Vandaag
 • Zaterdag 3 maart: het Pharmaceutisch Weekblad noemt ons pleidooi voor versoepeling van het preventiebeleid en AD Utrechts Nieuwsblad en diverse lokale media
 • Dinsdag 6 maart: radio-interview RTV-Utrecht met Manon Vanderkaa over verdwijnen van de brievenbussen, later op de dag ook een tv-interview met RTV Utrecht
 • Woensdag 7 maart: in de digitale versie van het AD en in de AD Dordtenaar neemt KBO-PCOB het op voor een 86-jarige vrouw die een lekkage bij zijn woningstichting alleen per e-mail kan melden
 • Vrijdag 10 maart: het AD Rotterdams Dagblad brengt een redactioneel commentaar over het bovenstaande. Hierin wordt KBO-PCOB genoemd
 • Dinsdag 13 maart: het Nederlands Dagblad schrijft over ons pleidooi voor (meer) palliatieve zorg
 • Dinsdag 13 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Groot Nieuws Radio over palliatieve zorg
 • Woensdag 14 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Radio RTV Utrecht over 40 dagen geen druppel
 • Vrijdag 16 maart: Telegraaf noemt ons in een artikel over (ouderen)werkloosheid evenals het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander
 • Maandag 19 maart: radio-interview RTV Utrecht met Manon Vanderkaa over CBS-cijfers toenemende levensverwachting
 • Maandag 19 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio NPO 5 over ons onderzoek gemeenteraadsverkiezingen. Ook de NOS site vermeldt ons onderzoek.
 • Maandag 19 maart: Trouw (digitaal) noemt ons in een artikel over verdwijnen van een aantal betaalautomaten
 • Donderdag 22 maart: Trouw brengt ons commentaar op het verdwijnen van een aantal pinautomaten
 • Donderdag 22 maart: het AD brengt ons ingezonden artikel over de positie van ouderen in onze samenleving
 • Vrijdag 23 maart: Het Pharmaceutisch weekblad schrijft over ons project wijs met medicijnen
 • Woensdag 28 maart: de Telegraaf plaats een artikel met onze input voor een Kamerdebat over ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 30 maart: F. van Bree, voorzitter KBO M-Flevoland, en A. Arkenbout, voorzitter PCOB Dronten zijn te horen en te zien op Omroep Flevoland over de herziende Nota ouderenbeleid Dronten
 • Zaterdag 31 maart: het Tijdschrift voor Verzorgenden schrijft over onze inzet om de AOW te verhogen.
 • Maandag 12 februari: De actie 40 dagen geen druppel krijgt aandacht in de volgende media: RTL Nieuws (site), AD, BN/De Stem, De Stentor, Blik op Nieuws, Skipr, Max Vandaag (site), Nationale Zorggids
 • Maandag 12 februari: Directeur Manon Vanderkaa houdt diverse radio-interviews over de actie ’40 dagen geen druppel’: NPO-Radio 1, NPO-Radio 5, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Noord-Holland Nieuws, Radio Rijnmond, RVT Arnhem en Groot Nieuws Radio.
 • Maandag 12 februari: Diverse websites noemen onze petitie ouderenwerkloosheid, waaronder Max Vandaag en de Nationale Zorggids
 • Dinsdag 13 februari: NPO Radio 4 noemt de aanbieding van onze petitie ouderenwerkloosheid in Den Haag en interviewt ‘goed voorbeeld’ werkgever
 • Dinsdag 13 februari: BNR Nieuwsradio besteedt aandacht aan de resultaten van ons meldpunt ouderenwerkloosheid en onze petitie in Den Haag, net als Omrop Fryslan op de radio en online
 • Dinsdag 13 februari: Dagblad Trouw publiceert een opinieartikel ‘Het gewone sterven blijft onderbelicht’, uit naam van Manon Vanderkaa
 • Dinsdag 13 februari: Het Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Barneveld.nl besteden aandacht aan de 40 dagen actie.
 • Woensdag 14 februari: Dagblad Trouw besteedt aandacht aan onze 40 dagen actie, net als de Gelderlander.
 • Donderdag 15 februari: ons commentaar op het rapport ouderenmishandeling wordt overgenomen door het Friesch Dagblad en het Noord-Hollands Dagblad.
 • Maandag 19 februari: De Telegraaf, het Leidsch Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander publiceren een artikel over onze 40 dagen actie.
 • Zaterdag 24 februari: ons levensvragenonderzoek vindt zijn weg naar het Nederlands Dagblad, Telegraaf, Trouw, KRO Magazine en de NCRV Gids
 • Zondag 25 februari: Kruispunt TV besteedt aandacht aan ons grote levensvragenonderzoek.
 • Editie NL (TV) gaat twee deelnemers van 40 dagen geen druppel via vlogfilmpjes de komende tijd volgen.
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 interviewt Manon Vanderkaa over ouderenwerkloosheid
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 5 interviewt Manon Vanderkaa over ouderen en social media
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 ‘factcheckt’ Manon Vanderkaa over de bewering dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden dan jongere werknemers. Uitkomst: het is waar.
 • Donderdag 4 januari: De Limburger plaatst een artikel over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis
 • Donderdag 12 januari: het blad Sociale Zaken Actueel schrijft over ons meldpunt ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 13 januari: het AD brengt ons commentaar op Transvison. Het artikel wordt doorgeplaatst in o.a. het Brabants Dagblad, BN de Stem en de Stentor
 • Woensdag 17 januari: Campus TV interviewt Manon Vanderkaa over senioren en digitale media
 • Vanaf vrijdag 19 tot 24 januari: ons persbericht over senioren en e-health vinden we terug op een twaalftal websites