KBO-PCOB in de media

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging en maken we onze activiteiten en initiatieven van de vereniging kenbaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u hieronder een overzicht aan van enkele belangrijke ‘wapenfeiten’.

Klik op het plusje (+) voor de maand, om het overzicht te zien. 

In 2021

2 maart: Minister Ollongren heeft een brief met de voortgang voorbereiding Tweede Kamerverkiezing naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze documenten wordt ook KBO-PCOB genoemd, als een deelnemende partijen van een onderzoek onder risicogroepen bij het stemmen.

3 maart: In de lokale krant Poeldijk Nieuws een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

3 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor ons zorgonderzoek, dat senioren meer last van somberheid hebben.

4 maart: De regionale omroep RTV Oost heeft een poll over briefstemmen. Aanleiding is de bezorgdheid van KBO Overijssel en KBO-PCOB of alles wel helder en duidelijk is.

4 maart: KBO-PCOB wil, samen met de ANBO en Koepel Gepensioneerden, dat er een Commissie Evenwicht komt, die kan kijken naar evenwichtigheid in het pensioenstelsel. Hierover staat ook een artikel in het magazine PensioenPro (ook online).

5 maart: In de plaatselijke krant Gielen Combinatie aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

5 maart: Op RTV Oost een vervolg op het briefstemmen en de zorgen die er zijn.

6 maart: De stemprocedures voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn te ingewikkeld, zo krijgt KBO-PCOB van veel senioren te horen. Een artikel hierover staat onder meer in de kranten Nieuwsblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en de Telegraaf, met hierin ook een reactie van KBO Overijssel (ook online).

8 maart: Op de website van De Stad Amersfoort een artikel over Internationale Vrouwendag, met een stukje van Vera van Brakel, onze eigen vlogger van Vera Verrast.

9 maart: In de lokale krant Verhagen Combinatie een artikel over de verkiezingen, met daarin het bericht dat KBO-PCOB een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft gestuurd.

10 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam een bericht over het idee voor een Commissie Evenwicht, geopperd door KBO-PCOB, ANBO en Koepel Gepensioneerden.

11 maart: In Trouw (krant en online) een opiniestuk dat KBO-PCOB samen met FNV en NOOM heeft geschreven. Ons pleidooi: schaf de kostendelersnorm af.

11 maart: Op de site van FNV een artikel over de “Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg”, die door een brede coalitie, waaronder KBO-PCOB, is opgesteld.

12 maart: Op nos.nl en in het nieuws van het Radio 1 Journaal, nieuws uit ons verkiezingsonderzoek, waaruit blijkt dat de politiek niet genoeg rekening houdt met senioren. Ook het Barendrechts Dagblad, Capels Dagblad, Nationale Zorggids, Voorburgs Dagblad, Albrandswaards Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Zoetermeers Dagblad, Rijswijks Dagblad, Dagblad070, Diemer Nieuws, Dagblad 010, 50plusser, Gouds Dagblad en Barneveldse Krant hebben hier aandacht voor.

12 maart: Ook op de site van FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals, aandacht voor de “tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

13 maart: Op MedicalFacts aandacht voor de maand van de veiligheid, die in april komt.

13 maart: Op de site van TwenteFM aandacht voor de problemen rondom briefstemmen.

15 maart: In de Zorgkrant aandacht voor “De tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

15 maart: Er is besloten om voorlopig het vaccin AstraZeneca niet aan 60plussers te geven. KBO-PCOB noemt dat in een reactie verstandig. Zo is bijvoorbeeld te lezen bij het Reformatorisch Dagblad, Hollands Kroon Actueel, Dagblad010, Capels Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Medemblik Actueel, Enkhuizen Actueel en MSN.

16 maart: Er is bij het briefstemmen van alles misgegaan, en daarom worden de procedures aangepast. Bij RTV Utrecht, Binnenlands Bestuur, De Volkskrant, nieuws.nl, Dagblad van het Noorden, Telegraaf en Noordhollands Dagblad is onze reactie te lezen.

16 maart: In het Friesch Dagblad (krant) onze reactie over het tijdelijk stoppen met het gebruik van AstraZeneca.

17 maart: In de plaatselijke krant Poeldijk Nieuws aandacht voor de omroep om een commissie evenwicht in te stellen.

17 maart: De Nationale Zorggids heeft aandacht voor “de tien uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg”.

17 maart: Zowel de papieren edities van de Leeuwarder Courant als het Dagblad van het Noorden aandacht voor het briefstemmen, met onze reactie.

17 maart: Bij Omroep Wetering (radio) aandacht ons zorgonderzoek, met Gusta Willems van KBO-PCOB.

18 maart: Bij het Reformatorisch Dagblad en RTV Utrecht, Barneveldse Krant, 50plusser, Nationale Zorggids, onze reactie n.a.v. de verkiezingsuitslag: Houdt bij het samenstellen van een nieuw kabinet rekening met de belangen van senioren.

19 maart: In de plaatse kranten Opregte Steenwijker Courant, Meooeler Courant en Hoogeveensche Courant ook aandacht voor onze oproep om rekening te houden met de belangen van senioren.

19 maart: In MAX Magazine (tijdschrift) aandacht voor ons zingevingsonderzoek, waaruit blijkt dat senioren zich vaker somber voelen, dan vóór corona.

22 maart: Op de site van GGZ Nieuws aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

24 maart: In de lokale krant Nieuw Volendam aandacht voor onze oproep richting het nieuw te vormen kabinet: vergeet de belangen van senioren niet.

27 maart: In de bijlage bij Weekblad Elsevier, een uitgebreide reactie van Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB. Over het belang van voeding en leefstijl als je ouder wordt.

28 maart: In de Leeuwarder Courant onze reactie over alle vaccinatieperikelen in Nederland.

30 maart: Ook de Gooi- en Eemlander publiceert onze reactie over de onduidelijkheden rondom vaccineren tegen corona. Deze reactie is ook de lezen bij Ustad, MSN, Trouw, 1Limburg, Telegraaf, RTV Utrecht, Omroep West, Welingelichte Kringen, Nationale Zorggids, Reformatorisch Dagblad, Transport Online, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en het Nederlands Dagblad.

31 maart: April is de Maand van de Veiligheid. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

31 maart: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor onze oproep aan het nieuw te vormen kabinet om niet de belangen van senioren te vergeten.

31 maart: In de plaatselijke krant Soest Pakket een artikel over de tien punten voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Mede ondertekend door KBO-PCOB. Ook de krant Nieuw Volendam heeft hier een artikel over.

31 maart: In het Friesch Dagblad en de Barnevelde Krant onze reactie op de gebrekkige communicatie rondom vaccineren.

31 maart: In het Tijdschrift voor Verzorgenden aandacht voor ons online onderzoek, over het steeds meer online regelen van zaken. Ook het blad Zin staat uitgebreid stil bij de resultaten.

31 maart: Het tijdschrift Geldgids zoekt uit waar je kan aankloppen voor ondersteuning bij zorgtaken. Met hierin ook een reactie van KBO-PCOB.

1 februari: Ons onderzoek naar de steeds meer digitaliserende wereld, heeft ook de politiek bereikt. De partij Code Oranje wil dat “de internetdwang bij ouderen” moet stoppen.  Ook de Partij van de Ouderen heeft er een bericht over.

1 februari: Niet alleen de politiek, ook bij andere online)media wordt over ons digitaliseringsonderzoek geschreven. Zo is het onder meer te vinden bij Cretio, aboutict en agconnect.

1 februari: Ook in de kranten kwam ons digitaliseringsonderzoek terecht. Bijvoorbeeld in Barneveldse Krant en het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad.

2 februari: De KBO-PCOB verkiezingen voor beste lokale maandblad haalt ook Het Gemeente Nieuws.

3 februari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Zeeland aandacht over de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

3 februari: In Hart van Nederland (tv) op SBS 6 aandacht over de soms lange reistijden naar een priklocatie voor het coronavaccin. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

3 februari: Bij de Nieuwe Meerbode aandacht voor ons digitaliseringsonderzoek. Ook de websites Schiedams Nieuws en Nationale Zorggids hebben er een bericht over. Ook in de plaatselijke kranten van De Nieuwe Meerbode, De Heemster, De Hofgeest, De Jutter én Nieuw Volendam een artikel over het onderzoek.

3 februari: Ons onderzoek heeft nog meer politieke partijen bereikt. In Den Helder willen de lokale PVV en Senioren Actief dat er aandacht komt voor senioren die niet digitaal hun weg kunnen vinden, zo staat in het Noordhollands Dagblad. Ook Helder Helmond wil meer aandacht hiervoor.

4 februari: Op de website medicalfacts een bericht over onze zorgen over de toereikendheid van het budget in verpleeghuizen.

6 februari: In het Brabants Dagblad (krant en online) een artikel over de mooie kanten van online kunnen zijn. Met een reactie van KBO-PCOB. Het artikel staat ook in BN De Stem en het Algemeen Dagblad.

6 februari: Online was ons digitaliseringsonderzoek nog te vinden. Bijvoorbeeld bij 50pluswijzer en jutter.nl.

6 februari: Bij Omroep Wetering (radio) was Gusta Willems te gast, ze sprak daar over onze oproep om de kostendelersnorm af te schaffen en de petitie daarvoor te tekenen.

6 februari: In het Friesch Dagblad (krant) aandacht voor de laatste editie van het magazine van KBO-PCOB, met daarin een interview met Rob de Nijs. Ook bij uitgever Binding aandacht voor deze editie.

8 februari: De lokale nieuwswebsite Dit Is Helmond heeft aandacht voor ons digitaliseringsonderzoek. Ook een bericht hierover op Velsen Onderneemt.

10 februari: De plaatselijke krant Nieuwe Meerbode Combinatie heeft een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

10 februari: In het Leidsch Dagblad aandacht voor briefstemmen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Met een reactie van KBO-PCOB. Ook in het Noordhollands Dagblad aandacht hiervoor.

10 februari: Op Liwwaders.nl aandacht voor het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarvan KBO-PCOB een van de initiatiefnemers is.

10 februari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Brabant aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

10 februari: In de plaatselijke krant De Castricummer een artikel over ons digitaliseringsonderzoek.

10 februari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam onze oproep tot uitstel van de belastingaangifte, vanwege de coronasituatie.

11 februari: Op de website van Hart van Nederland aandacht voor het stemmen per brief voor 70-plussers. Met een reactie van KBO-PCOB.

11 februari: MAX Meldpunt heeft een onderwerp over te kleine liften in seniorenflats. Ze zijn te klein omdat er bijvoorbeeld geen brancard in kan. Op 12 februari is de uitzending, met daarin Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, te gast. De aankondiging is al te lezen op TV Visie, Medicalfacts, MAX Vandaag.

12 februari: Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, is te gast bij MAX Meldpunt (TV) om te praten over liften in seniorenflats. Veel van deze liften zijn te klein om brancards en uitvaartskisten normaal in te vervoeren. Ook het Reformatorisch Dagblad bericht over onze reactie, maar ook bij Hollands Kroon Actueel, Medemblik Actueel en Enkhuizen Actueel.

12 februari: Op beurswebsite IEX een artikel over onze dringende oproep, die we samen doen met de ANBO en Koepel Gepensioneerden, dat er een onafhankelijke commissie moet komen die onderzoek doet naar het evenwicht tussen generaties bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel. Ook Beursonline en belegger.nl berichten er over. Net als Trouw, De Limburger en het Reformatorisch Dagblad.

13 februari: De oproep voor een onafhankelijke commissie die onderzoekt naar een evenwicht tussen generaties bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel staat ook in de papieren edities van de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

15 februari: Op de website van de Nationale Zorggids aandacht voor onze vraag om liften in seniorenflats duurzaam te maken.

16 februari: Ook op 50plusser aandacht voor de liften in seniorenflats.

16 februari: In de plaatse krant “De Woudenberger & Scherpenzeelse Krant” aandacht voor de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB.

17 februari: Gaat u ook 40 dagen de uitdaging aan? Bijvoorbeeld door minder te drinken of te snoepen? Vandaag is deze vastenactie van KBO-PCOB van start gegaan. In het Radio 1 Journaal (vanaf  07:53:15) op NPO Radio 1 legt deelnemer Vera van Brakel uit wat de bedoeling is. Ook is er meer te lezen op 50plusser.

17 februari: In de plaatselijke krant Groot Hellevoet Combinatie een artikel over veilig stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en KBO-PCOB wordt hierin genoemd.

17 februari: In de lokale krant Poeldijk Nieuws aandacht voor het Meldpunt Bank Dicht van KBO-PCOB.

17 februari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam een verhaal over een succes van KBO-PCOB. Samen met andere organisaties hebben we ons ingezet om de huurprijzen betaalbaar te maken en te houden. Die druk hebben ze in Den Haag ook gevoeld en daar is nu een akkoord over. In dezelfde krant ook aandacht over het nieuwe pensioenstelsel en daarin wordt KBO-PCOB ook in genoemd.

18 februari: In het Algemeen Dagblad (krant en online) een groot artikel over bankfilialen die sluiten. Uiteraard met een reactie van KBO-PCOB.

19 februari: Bij de Margriet een verhaal met als titel: “Samen apart: liefde als je partner in een verzorgingshuis woont”. Hierin wordt een onderzoek uit 2018 van KBO-PCOB aangehaald.

19 februari: In MAX Magazine (blad) een reactie van KBO-PCOB op de vraag of ons leven helemaal digitaal gaat worden.

19 februari: Bij Andijker Nieuws aandacht voor onze 40 dagenactie.

21 februari: Verzekeringsnieuws heeft een artikel over ons Meldpunt Bank Dicht. Het originele artikel is te lezen bij NU.nl.

22 februari: Omroep Gelderland (TV en online) duikt in de aanvragen voor thuiszorg. Met een reactie van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB.

23 februari: Ons zorgonderzoek, waaruit blijkt dat veel senioren meer last van somberheid hebben sinds corona, bereikt menig nieuwspagina. Bijvoorbeeld het Reformatorisch Dagblad, Barneveldse Krant, 50plusser en Nationale Zorggids.

24 februari: Het zorgonderzoek bereikt ook de papieren kranten. Onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. En werd in het RTL Ontbijtnieuws (TV) behandeld (vanaf 4’08).

25 februari: Bij Omroep Wetering (Radio) is Gusta Willems van KBO-PCOB te gast, om te praten over ons zorgonderzoek en de verkiezingsactie van KBO-PCOB.

27 februari: Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, is te gast bij Zin In Weekend (luisteren vanaf 1:16:55) van KRO-NCRV op NPO Radio 5. Om te praten over de 40 dagen actie.

28 februari: In het Eigen Huis Magazine (blad) aandacht voor het Manifest Waardig Ouder Worden 2.0, waarvan KBO-PCOB een van de initiatiefnemers is.

28 februari: In Pallium (blad) een artikel over een onderzoek naar spreken over levenseinde, waaraan ook KBO-PCOB heeft meegewerkt.

4 januari: In het Parool (krant en online) een artikel over het vaccinatiebeleid van de overheid. Met een reactie van KBO-PCOB.

4 januari: Gusta Willems van KBO-PCOB is te gast bij Omroep Wetering (radio), over de coronavaccins en de webinar die KBO-PCOB op 8 januari geeft, samen met dr. Ted van Essen.

6 januari: In de plaatselijke krant Poeldijk Nieuws aandacht voor “Ik Pas”. De alcoholbewustwordingscampagne die in januari start. Ook KBO-PCOB wordt genoemd. Als partner starten wij in februari 40 Dagen Geen Druppel.

7 januari: Op HQ-nieuws aandacht voor het protocol “Code Zwart”. Er waren plannen bij de minister om hier zaken in te veranderen, maar dat is niet gebeurd. In de aanloop naar dit protocol zijn er gesprekken gevoerd met de ouderenorganisaties, waaronder KBO-PCOB.

7 januari: In een brief aan de Tweede Kamer vragen KBO-PCOB, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) om inwoners en patiënten een stem te laten krijgen bij grote veranderingen in de zorg in hun regio.

8 januari: Op de website van Beter Oud aandacht voor het Zingevingsonderzoek van KBO-PCOB. Daaruit blijkt dat senioren nog te actief zijn om achter de geraniums te zitten.

10 januari: In Trouw een interview met promovenda Ruth Pel-Littel. Zij is verpleegkundige voor ouderen in het UMC en doet onderzoek naar “Samen Beslissen”, een project waarin patiënt en arts naast elkaar lopen, maatwerk dus. Ook KBO-PCOB wordt in dit interview genoemd, als een belangrijke partner in het project “Samen Beslissen”.

11 januari: In het Algemeen Dagblad (krant en digitaal) het schrijnende verhaal van Cees (87), die “liever dood dan weer de eenzaamheid van een lockdown” wilde zijn. Met een reactie van KBO-PCOB.

11 januari: In RTL Nieuws (tv) een reactie (vanaf 2.05) van Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, over de vaccinatiestrategie van het kabinet.

13 januari: In de plaatselijke krant Bode Combinatie Zeeland telefoonnummers die je kan bellen als iemand bijvoorbeeld om een praatje verlegen zit. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat er tussen. Ook MaxVandaag heeft een soortgelijk artikel.

13 januari: In de lokale krant Nieuw Volendam een artikel over het protocol “Code Zwart”.

18 januari: KBO-PCOB wil een structurele aanpak om de stapeling van de eigen bijdragen in de zorg te beperken. Dit staat ook in de brief die KBO-PCOB samen met Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onder meer Medicalfacts en Zorgnieuws besteden hier aandacht aan.

19 januari: Naar verwachting zal het kabinet besluiten om een avondklok in te voeren. KBO-PCOB roept op voorhand op om rekening te houden met de mantelzorgers, zodat zij nog wel wat bewegingsvrijheid houden, zo valt onder meer online te lezen bij Dagblad van het Noorden, IJmuider Courant, Omroep Brabant, Omrop Fryslan, 1 Limburg, Leidsch Dagblad, Welingelichte Kringen, MSN, ZeelandNet, Nederlands Dagblad, Noordhollands Dagblad, Leeuwarder Courant, Telegraaf, Trouw, Reformatorisch Dagblad, Haarlems Dagblad.

19 januari: De website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een overzicht gemaakt met nummers die men kan bellen bij bijvoorbeeld eenzaamheid. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat hierbij.

20 januari: Premier Rutte heeft een avondklok aangekondigd. Met goed nieuws voor mantelzorgers, zij krijgen een vrijwaring. Onze reactie is onder meer te lezen op Hollands Kroon Actueel, Barneveldse Krant, Enkhuizen Actueel, Omroep Brabant, Medemblik Actueel, Zorgnieuws, Skipr, Nationale Zorggids .

20 januari: In de plaatselijke krant Nieuw Volendam aandacht voor de vaccinatie voor senioren.

20 januari: In dezelfde krant (Nieuw Volendam) ook een verhaal over onze wens om de stapeling van eigen bijdragen aan te pakken.

21 januari: Bij Omroep Wetering (radio) aandacht voor twee nieuwsonderwerpen van KBO-PCOB: Onze actie tegen de kostendelersnorm en onze reactie n.a.v. de persconferentie van Rutte. Met Gusta Willems van KBO-PCOB.

24 januari: Het magazine van KBO-PCOB heeft een verkiezing voor mooiste afdelingsblad gehouden. Bij Tubantia en Algemeen Dagblad (krant en online) is hier meer over te lezen.

25 januari: MAX Ouderenjournaal (tv) kwam langs, met vragen voor Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB, over de vragen die onder senioren leven over coronavaccins. Kijk terug (vanaf 0’38).

26 januari: De gemeenten Gorinchem en Woudenberg & Scherpenzeel hebben allerlei telefoondiensten op een rij gezet. Ook de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB staat hier tussen.

29 januari: In MAX Meldpunt (tv) aandacht (vanaf 9’23) voor ons Meldpunt Bank Dicht en het pamflet wat we aan de banken overhandigden.

29 januari: Op de website van AvroTros Radar een uitgebreid artikel over ons Meldpunt Bank Dicht en het pamflet aan de banken. Ook bij Hollands Kroon Actueel, Enkhuizen Actueel, Medemblik Actueel.

30 januari: In Trouw (krant en online) een verhaal over de digitalisering van de samenleving. Met een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

30 januari: Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat veel senioren de steeds meer wordende digitalisering zat zijn. In de Telegraaf (online en krant) meer hierover. Ons nieuws hierover wat ook te vinden op MSN, Linda, Trouw, Kassa, Dagblad van het Noorden, NU.nl, Capels Dagblad, Leidsch Dagblad, Transporter Online, Zoetermeers Dagblad, Gooi- en Eemlander, Leeuwarder Courant, Zeelandnet, Welingelichte Kringen, IJmuider Courant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Reformatorisch Dagblad, Radar, Albrandswaards Dagblad, Dagblad070, Voorburgs Dagblad, Barendrechts Dagblad, Dit is Helmond, Schiedams Nieuws, Rijkswijks Dagblad, Ridderkerks Dagblad, Gouds Dagblad.

In 2019

1 december: op PZC.nl, de provinciale krant in Zeeland, staat een verhaal over veertien nieuwe burgeradviseurs. Deze zijn opgeleid door Wilfried Staelens uit Eede, KBO-PCOB tabletcoach en bestuurslid van KBO Zeeland.

2 december: ABN Amro heeft aangekondigd dat ze de helft van hun pinautomaten gaan sluiten, vanwege het gevaar van plofkraken. Op NOS.nl staat onze reactie op het nieuws en op Radio 1, bij Nieuws & Co en het NOS Journaal reageerde Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB.

4 december: “Wet over voltooid leven mag geen haastklus zijn.” Zo luidt de kop van ons opinieartikel in het Algemeen Dagblad (landelijk en verschillende regionale edities). Lees het opiniestuk

4 december: De Telegraaf (landelijk en regionale edities) wijdt een artikel aan het CBS-bericht dat veel senioren overlijden na een val. In het artikel ook een uitgebreide reactie van KBO-PCOB.

4 december: Verschillende websites, zoals 50plusser.nl, medemblikactueel.nl, enkhuizenactueel.nl berichten dat vallen een sluipmoordenaar voor veel ouderen is, n.a.v. ons persbericht hierover.

4 december: SP-Kamerlid Van Gerven krijgt van de minister antwoord op zijn vragen parkeerkosten bij ziekenhuizen, valt te lezen op tweedekamer.nl. De minister noemt in zijn antwoord de petitie die KBO-PCOB eerder dit jaar over dit onderwerp heeft gedaan.

7 decemberDe Gelderlander en De Stentor publiceren ons opiniestuk over voltooid leven, wat eerder in de week in het AD heeft gestaan.

9 december: Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, vertelt bij Open Huis op NPO Radio 5 over de soms dodelijke valpartijen van senioren en je er aan kunt doen om dit te voorkomen.

10 december: De Telegraaf, zowel krant als online, bericht over onze zorgen dat meer ouderen in armoede terecht komen, n.a.v. de CBS-cijfers die hierover zijn gepubliceerd.

14 december: Op NU.nl een artikel over wachtlijsten bij verpleeghuizen. Ook Manon Vanderkaa geeft hier een reactie. (link) ouderenbonden bezorgd en (link) druk op mantelzorgers

16 december: Het Algemeen Dagblad (zowel landelijk als regionale edities en het Parool, en Nederlands Dagblad) openen op de voorpagina met het nieuws uit ons onderzoek: Een kwart van de senioren is in aanraking gekomen met de babbeltruc. Manon Vanderkaa, directeur  van KBO-PCOB, komt aan het woord, evenals mevrouw An Pieterse, lid en babbeltrucslachtoffer. (link)

16 december: Manon Vanderkaa mocht in heel wat radioprogramma’s vertellen over ons onderzoek naar de babbeltruc. In de ochtend begon het bij het NOS Radio 1 Journaal. Daarna was Manon te horen op RTV West. Aansluitend zat ze bij BNR Nieuwsradio. Daarna nog Omroep Zeeland, Haandrikman! op NPO Radio 5 en Groot Nieuws Radio.

16 december: Ook online was er de nodige aandacht voor het onderzoek naar de babbeltruc: op telegraaf.nl, Reformatorisch Dagblad, avrotros.nl, opsporingverzocht.nl, maxvandaag.nl, metronieuws.nl, beveiliging.nl, omroepzeeland.nl, nationalezorggids.nl, wnl.tv, rtlnieuws.nl, msn.nl, panorama.nl, welingelichtekringen.nl, parool.nl, rd.nl, rtvutrecht.nl en nog heel veel meer websites. Dit nieuws loopt nog de hele week door in kranten en op lokale nieuwswebsites.

16 december: Groep de Mos, een politiek partij in Den Haag, stelt raadsvragen n.a.v. onze berichtgeving over de babbeltruc: hartvoordenhaag.nl

16 december: Op NPO Radio 2, bij Platenbonanza van Rob Stenders, werd het nieuws rondom de babbeltruc gebruikt ter inspiratie om platen bij te draaien.

16 december: Hart van Nederland op SBS6 besteedde ook ruim aandacht aan ons onderzoek over de babbeltruc. Voor de reportage werd ook Manon Vanderkaa geïnterviewd. (babbeltrucs steeds slinkser)

17 december: Het CDA in de Tweede Kamer heeft n.a.v. ons onderzoek naar de babbeltruc, Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. (link)

19 december: CDA in Woerden wil dat senioren in de gemeente voorlichting krijgen over de babbeltruc. Aanleiding is het onderzoek van KBO-PCOB naar de babbeltruc. Ook in Haarlem worden raadsvragen gesteld, waarover wordt bericht door het Haarlems Dagblad en het AD. (link)

24 december: Op de website van Binnenlands Bestuur staat het opiniestuk van Manon Vanderkaa, met als titel “VNG maakt ouderen tot zondebok”. https://www.binnenlandsbestuur.nl/Manon-Vanderkaa

24 december: de website van BN-De Stem maakt melding van een babbeltruc in Waalwijk, waarbij ook wordt gerefereerd aan het onderzoek van KBO-PCOB. link naar babbeltruc

24 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een webartikel over van KBO-PCOB, over het stijgende armoederisico bij senioren

31 december: de lokale krant Nieuw Volendam neemt in print een uitgebreid webartikel over van KBO-PCOB, over de Vergrijzingsstudie van het CPB

Vrijdag 1 november: De site knvg.nl schrijft over de brief die KBO-PCOB samen met andere organisaties naar minister Koolmees heeft gestuurd over pensioenkorting (link).

Dinsdag 5 november: website optimafarma.nl heeft het persbericht over de Nationale Griepprikdag geplaatst, hierin worden wij ook genoemd als partner van deze dag. Die dag bericht handicapnieuws.net over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link).

Woensdag 6 november: Groot interview met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in de Telegraaf (en de regio’s) over pensioenen. Ook op de website van de Telegraaf staat het interview prominent vermeld (link).
Daarnaast verschijnt op de voorpagina van het Algemeen Dagblad (en de regio edities zoals De Stentor, Gelderlander, Tubantia en PZC), een verhaal over parkeerkosten bij ziekenhuizen. Manon Vanderkaa wordt hiervoor ook geïnterviewd, vanwege de petitie die KBO-PCOB eerder hierover had gedaan (link).
Ook de websites van het Parool, Panorama, Hart van Nederland, Tros Radar, Welingelichte Kringen, plusonline, IC.nl, msn.com, autoweek.nl en Skipr en tal van andere (nieuws)websites hebben een uitgebreide melding over parkeerkosten en noemen in dit verband ook KBO-PCOB.
En Manon Vanderkaa reageert bij RTV Noord Holland, in het radioprogramma De Peiling, op het nieuws over de hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.

Donderdag 7 november: een artikel op woonbond.nl refereert aan ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen.
Daarnaast heeft de website nvz-ziekenhuizen.nl een verhaal over de Nationale Griepprikdag. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Vrijdag 8 november: een nieuw artikel in het Algemeen Dagblad (en de regionale edities) over parkeren bij het ziekenhuis. Ook nu met quotes van Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.

Maandag 11 november: Bij een radioprogramma van RTV Utrecht vertelt Manon Vanderkaa van KBO-PCOB over de Nationale Griepprikdag. Ook op rtvutrecht.nl wordt hier uitgebreid bij stilgestaan (link).
De website maxvandaag.nl noemt ons in een bericht over de griepprik. In het kader van Nationale Griepprikdag. Daarnaast reageert KBO-PCOB op zorgkiezer.nl in een bericht over collectieve zorgverzekeringen en we worden op NOS.nl genoemd in een bericht over “minder makkelijk sociale huurwoning voor alleenstaande”.

Woensdag 13 november: Op NOS.nl staan een aantal quotes van Manon Vanderkaa. Onze reactie op het bericht dat veel ouderen onder bestaansminimum zitten, omdat ze aanvulling AOW niet krijgen.

Zaterdag 16 november: Omroep Wetering zendt een interview met Manon Vanderkaa uit. Aanleiding was ons onderzoek naar langer thuis wonen.

Maandag 18 november: In Trouw staat een uitgebreid interview met GroenLinks Kamerlid Corinne Ellemeet. Hoofdonderwerp is ouderenzorg. In dit kader noemt zij ook KBO-PCOB.

Dinsdag 19 & woensdag 20 november: Op meerdere websites aandacht voor de oproep tot meer openbare toiletten. De oproep komt van de Toiletalliantie, waarvan KBO-PCOB één van de deelnemers is. Het is o.a. te lezen op medicalfacts.nl, schoonmaakjournaal.nl, rtvzwollefm.nl en kansplus.nl

Woensdag 20 november: In Trouw een artikel over de actiebereidheid onder senioren, zodra het over de pensioenen gaat. Ook KBO-PCOB wordt in dit kader genoemd.

Donderdag 21 november: Movisie.nl besteedt ruim aandacht aan de e-learning om ouderenmishandeling te herkennen. Deze is mede ontwikkeld met input van KBO-PCOB en dat wordt ook in dit bericht genoemd.
Daarnaast is er die dag op verschillende plekken aandacht voor de handtekeningenactie “Kom in actie voor uw pensioen” en de overhandiging hiervan aan minister Koolmees op 20 november. Onder meer op de websites van 50 Plus en Max is er over de actie te lezen en wordt KBO-PCOB als deelnemer genoemd.

Vrijdag 22 november: websites van Hart van Nederland, Radar en Kassa besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden. Kassa peilt zelfs via hun Twitteraccount over dit onderzoek en vraagt aan hun achterban wat ze van de resultaten vinden (link).
Ook tal van andere websites, zoals 50plusser.nl, nieuwskoerier.nl, headlinez.nl, blikopnieuws en nationaletransportgids.nl besteden aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden.

Maandag 25 november: websites van o.a. nationalezorggids.nl, handicapnieuws.nl, hq-nieuws.nl en nritmedia.nl besteden aandacht aan ons onderzoek over de krimpgebieden.

Dinsdag 26 november: Ook plusonline.nl besteedt aandacht aan ons onderzoek naar krimpgebieden. Daarnaast staat op officielebekendmakingen.nl, de website van het Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden, het besluit dat de geldigheidsduur van rijbewijzen in bepaalde gevallen tijdelijk verlengd kan worden. In het besluit wordt ook KBO-PCOB genoemd, een van de organisaties die zich hier druk om maakten (link).

Dinsdag 1 oktober: Manon Vanderkaa vertelt bij het programma Spraakmakers (NPO Radio 1) over vriendschap en relaties als aftrap van de Week tegen de Eenzaamheid. Het wordt ook overgenomen op de website van NPO.

Woensdag 2 oktober: De vakwebsite Nursing.nl bericht over ons pleidooi om alle zorgverleners te laten inenten met de griepprik. Manon Vanderkaa is geïnterviewd door Radio (RTV) Noord-Holland over de griepprik.

Vrijdag 4 oktober: Interview met Manon Vanderkaa in een (commerciële) bijlage in De Telegraaf. Over eenzaamheid bij ouderen.

Zaterdag 5 oktober: Het KBO-PCOB / KRO-NCRV-onderzoek naar vriendschap en relaties werd besproken in Zin in Weekend, op NPO Radio 5. In het kader van Week tegen de Eenzaamheid.
In Algemeen Dagblad en 11 regionale kranten staat een artikel over korten van pensioenen. Met reactie van Manon Vanderkaa en lid Ans Hout-Sinkeler.
De krant en website van het Nederlands Dagblad bespiegelen over een artikel in het KBO-PCOB magazine over ‘fout zijn in de oorlog’.

Zondag 6 oktober: Website nieuws.nl bericht over contactmiddag “eenzaamheid, wat doe je eraan” van KBO-PCOB in Rheden.

Dinsdag 8 oktober: Website brandweer.nl bericht over ons magazine (oktobereditie) en de aandacht die we hadden voor brandveiligheid.

Woensdag 9 oktober: maxvandaag.nl heeft een artikel over het nieuwe griepvaccin. Hierin worden het Actieplan Winstersterfte (van vorig jaar) en KBO-PCOB genoemd. En de positieve invloed hiervan op de vaccinatiegraad (link).
De website Nieuw Volendam bericht over ons hulppunt CBR en dat we al tientallen senioren hebben geholpen.

Donderdag 10 oktober: Kamerlid Van Brenk had vragen over het SCP-rapport Armoede in kaart 2019. Hij noemde het rapport Onderbenutting zorgtoeslag, dat op onze site staat, als bron (link). Deze link is te vinden bij de Kamervragen en te zien op tweedekamer.nl.

Zaterdag 12 oktober: Op de website knvg.nl staat de brief aan minister Koolmees n.a.v. “planning uitwerking pensioenakkoord”. Mede door KBO-PCOB ondertekend.

Maandag 14 oktober: Manon Vanderkaa is te gast bij Open Huis, op NPO Radio 5. Dit keer over werkloosheid onder ouderen. De website van Mediawijzer.nl bericht over de Alliantie Digitaal Samenleven. Wij worden ook genoemd, dat we hulp bieden bij digitaliseren van ouderen. Daarnaast noemt anbo.nl ons in het bericht over de gezamenlijke brief aan minister Koolmees. En agora.nl noemt ons in een bericht over de gezamenlijke bijdrage aan een zinvol leven van ouderen.

Dinsdag 15 oktober: 50pluspartij.nl noemt ons in hun berichtgeving over de pensioenactie.

Woensdag 16 oktober: De website van daglbad010.nl publiceert een verhaal over de reactie van wethouder Sven de Lange op vragen van Leefbaar raadslid Van Elck. Van Elck stelde vragen over vergoedingen in zorgverzekering na.v. ons koopkrachtonderzoek (link).

Vrijdag 18 oktober: De Max Vandaag-site bericht over de gezamenlijke pensioenactie van politieke partijen en seniorenorganisaties, waaronder KBO-PCOB.

Maandag 21 oktober: In een artikel in de krant en op de website van De Gelderlander en De Stentor staat een oproep voor een suikertaks in het kader van het pleidooi voor een brede publiekscampagne over leefstijl en preventie van o.m. KBO-PCOB. NRC, NRC Next, NOS.nl, Radio 1 journaal, Nieuwsuur: verschillende media hebben de brief opgepikt die vandaag in NRC staat: oproep aan minister om meer aan dementiepreventie te doen, ondertekend door 67 zorgprofessionals, waaronder Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
Die dag zit Manon Vanderkaa (telefonisch) in het televisieprogramma Uitgelicht!, van Family7. Zij zat daar als één van de ondertekenaars van de brief over dementiepreventie.
In Plusonline staat een interview met Jan Brinkers van KBO-PCOB en een verwijzing naar ons onderzoek hoe ouderen zichzelf en hun buurt veilig houden.

Dinsdag 22 oktober: Bij RTV Utrecht vertelt projectleider Jozette Aldenhoven van KBO-PCOB in de studio over het weerbaar maken van ouderen tegen onder meer de babbeltruc. Plusonline.nl wijdt een artikel aan buurtwhatsapp. Daarbij wordt ook KBO-PCOB genoemd.

Woensdag 23 oktober: Het lokale krantje Nieuw Volendam meldt dat KBO-PCOB in actie komt voor uw pensioen.

Donderdag 24 oktober: In het Algemeen Dagblad en alle regionale AD’s: de column van Manon Vanderkaa over ouder worden. Is in een commerciële bijlage.

Vrijdag 26 oktober: Artikel in Trouw over ouderen die in actie voor hun pensioen komen. Ook KBO-PCOB wordt genoemd.

Maandag 28 oktober: De site plusonline.nl heeft de “suikertaks” in een online stelling gebruikt.

Dinsdag 29 oktober: Telegraaf, zowel landelijk als regionaal, bericht over ons persbericht over het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Ook websites als sociaalweb.nl, liwwadders.nl, headlinez.nl, skipr, handicapnieuws.net en blik op nieuws en tal van andere sites berichten erover.

Dinsdag 29 oktober: Binnenlandsbestuur.nl wijdt een uitgebreid artikel aan het onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen (link). In het NOS Radio 1 Journaal, in de ochtend, een interview met Manon Vanderkaa over ons onderzoek naar mantelzorg en langer thuis wonen. Later is een fragment van dit gesprek, in het (ochtend) Journaal van de NOS op radio en televisie gebruikt. De website veiligheid.nl heeft een artikel over valongevallen. Wij worden genoemd in het artikel, dat we 10 tips hebben om vallen te voorkomen.

Donderdag 31 oktober: Vakblad Pallium publiceert een artikel over de Coalitie van Betekenis tot het Einde, waar KBO-PCOB een stevige rol in heeft. Het vakblad Pensioenbelang beschrijft de diverse samenwerkende seniorenorganisaties op het gebied van pensioenen. En vakblad Thuiszorg schrijft over parkeertarieven bij ziekenhuizen en daarbij over de actie van KBO-PCOB. In hetzelfde blad: een artikel over vaccinatie, eveneens met onze betrokkenheid.

Vooralsnog de meest succesvolle mediamaand in het bestaan van KBO-PCOB

dinsdag 3 en woensdag 4 september: Bij het verschijnen van het rapport Armoede in Kaart (Sociaal Cultureel Planbureau, SCP) vragen diverse media om een reactie van KBO-PCOB. Deze wordt overgenomen in:

 • Radio 1 Journaal en diverse nieuwsbulletins op NOS radio 1
 • Groot Nieuws Radio
 • Website NOS
 • Website RD
 • Artikel in dagblad Trouw en op de website van Trouw
 • Artikel in Het Parool
 • Artikel in De Volkskrant
 • Redactioneel commentaar Reformatorisch Dagblad
 • Diverse vakwebsites (zoals Nationale Zorggids)

dinsdag 3 september: een gezamenlijk pleidooi voor afschaffen van het eigen risico in de zorg wordt vermeld op de sites van Patientenfederatie.nl en Zorgkrant

woensdag 4 september: in de Telegraaf editie Rotterdam staat een uitgebreide referentie naar ons koopkrachtonderzoek en met name het onderdeel zorgmijding.

vrijdag 6 september: Opiniestuk AD landelijk en twee regionale edities van het AD over pensioenen. Daarnaast plaatsen enkele lokale nieuwssites (regio Noord-Holland) een uitgebreide column van Eugeen Hoekstra over armoede, met citaten van ons erin.

zaterdag 7 september: het Nederlands Dagblad citeert Hedy d’Ancona en Hadassah de Boer vanuit het ledenmagazine onder de titel ‘ouderen zijn geen slachtoffers’. Diezelfde dag staan in het Algemeen Dagblad twee lezersreacties op ons opiniestuk pensioenen.

maandag 9 september: Manon Vanderkaa komt aan het woord in De Telegraaf over de dreigende ‘gastaks’: de verhoging van kosten voor gasgebruik om de woning te verwarmen.

dinsdag 10 september: het onderzoek van Regioplan naar hoge lasten voor senioren met langdurige zorg (Wlz) in opdracht van KBO-PCOB en collega-organisaties van senioren en gepensioneerden haalt de pers:

 • Artikel in Trouw
 • 3 websites van landelijke kranten (onder meer Telegraaf)
 • 8 websites van landelijke nieuwssites (onder meer tv)
 • 3 websites van regionale kranten (onder meer Noordhollands Dagblad)
 • 12 websites van lokale kranten (onder meer Zoetermeers Dagblad)
 • 3 websites van vaksites (onder meer Skipr)

woensdag 11 september: Veel mensen kampen met stapeling van zorgkosten en hoge eigen betalingen. Organisaties, waaronder Ieder(in) en KBO-PCOB, vragen de Tweede Kamer om extra maatregelen hiertegen. Hierover berichten vaksites, zoals de Nationale Zorggids.

donderdag 12 september: Onze reactie op de, voor gepensioneerden opnieuw sterk tegenvallende, CBS-koopkrachtcijfers is opening krant in De Telegraaf en ook op de website Telegraaf.nl. Manon Vanderkaa mag het commentaar verzorgen in het ochtendjournaal op NPO Radio 1. Ze komt ook aan bod op NPO radio 1 in Spraakmakers van KRO-NCRV. We zijn stelling van de dag bij stand.nl, De Telegraaf en De Peiling van NH Nieuws (Noord-Holland). Diverse nieuwssites nemen de berichtgeving over.

Het opinieartikel van Manon Vanderkaa over pensioenen (AD, d.d. 7 september) is doorgeplaatst in De Gelderlander.

Joke Kusters, voorzitter PCOB Apeldoorn, wordt opgevoerd bij het NOS Journaal (televisie) bij een item over de dalende koopkracht van gepensioneerden.

Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander plaatsen het Telegraaf-artikel door.

maandag 16 september: Manon Vanderkaa mocht vooruitblikken op Prinsjesdag in een uitgebreid interview over de koopkracht van senioren op NPO Radio 5 in Open Huis.

dinsdag 17 september: Prinsjesdag. Onze reactie op de Troonrede wordt overgenomen op de website van De Telegraaf en in een lokale krant en op nieuwswebsites.

woensdag 18 september: het Nederlands Dagblad drukt onze reactie op Prinsjesdag af in de krant. Het artikel staat ook op ND.nl

donderdag 19 september: de website Zorgvisie noemt KBO-PCOB in een artikel over de Valpreventieweek.

vrijdag 20 september: dagblad De Limburger schrijft een artikel over de ‘digitaal fitte ouderen’, met verwijzing naar KBO-PCOB.

zaterdag 21 september: in AD Haagsche Courant staat een stuk over cliëntondersteuning door KBO-PCOB, geschreven door Ab Ruigrok, namens KBO-PCOB afdelingen Westland.

dinsdag 24 september: het AD en twaalf regionale kranten plaatsen de reactie van Manon Vanderkaa op uitspraken van Klaas Knot, DNB. Op Groot Nieuws Radio geeft Manon nog meer kleuring en duiding bij deze ‘pensioenophef’.

maandag 30 september: De nieuwswebsite van RTV Veendam bericht over de Valpreventieweek die onder meer door ons wordt georganiseerd. Ook drie andere nieuwssites en twee vakmatige websites berichten hierover.

maandag 30 september: Dental Care, vakblad van tandartsen, publiceert een deel van ons koopkrachtonderzoek, dat gaat over het vermijden van tandzorg vanwege de kosten. Ook de Dental Tribune neemt dit bericht over.

maandag 30 september: in het Woonbond Magazine komt een groot artikel over wonen, waarbij Jan Brinkers van KBO-PCOB vertelt over de woonwensen van senioren.

vrijdag 2 augustus: naar aanleiding van zomereenzaamheid is er een tv-interview door Hart van Nederland (SBS6) met Manon Vanderkaa

dinsdag 6 augustus: zomereenzaamheid is onderwerp van artikelen op nieuwssites zoals indekijkers.nl en amsterdamsdagblad.nl

donderdag 8 augustus: de website Gemeente.Nu publiceert een artikel over zomereenzaamheid, waaronder de uitkomsten van het onderzoek van KBO-PCOB

vrijdag 9 augustus: ook de Hoogeveensche Courant en Baarnsche Courant publiceren een artikel over zomereenzaamheid, met vermelding van KBO-PCOB

woensdag 14 augustus: Verlaag de inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen niet, maar verhoog ze juist. Dat zegt KBO-PCOB in reactie op een wetsvoorstel van minister Ollongren. Dit bericht haalt een lokale krant in de regio Edam/Volendam.

donderdag 15 augustus: damesblad Margriet schrijft een over zomereenzaamheid, met een quote van Manon Vanderkaa en de resultaten van ons onderzoek.

donderdag 22 augustus: de resultaten van ons koopkrachtonderzoek 2019 werden vermeld op de nodige nieuws- en opiniewebsites: Nieuws.nl, MSN, TPO.nl, Welingelichte Kringen, Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, De Gooi-en Eemlander, De Limburger, Hart van Nederland, Kassa, RTV Utrecht, Skipr, Nationale Zorggids, Alles over HR, Panorama

vrijdag 23 augustus: het koopkrachtonderzoek 2019 werd vermeld in het Nederlands Dagblad, en de resultaten stonden op diverse nieuwssites.

zaterdag 24 augustus: de website Plusonline schrijft een artikel over zomereenzaamheid, onder vermelding van ons onderzoek

maandag 26 augustus: de redactie van Managers Online en BizPress berichten over ons koopkrachtonderzoek 2019

woensdag 28 augustus: het is heet in Nederland! Het Nationaal Hitteplan, waarbij ook KBO-PCOB betrokken is, haalt de krant Nieuw Volendam. De website van tandartsenkoepel KNMT schrijft die dag over ons koopkrachtonderzoek 2019 en dan met name over de senioren die vanwege de kosten afzien van tandzorg.

vrijdag 30 augustus: enkele vaksites nemen de activiteiten van KBO-PCOB over in het kader van de valpreventieweek

maandag 1 juli: uit een CBS-analyse blijkt dat gepensioneerden, in tegendeel tot de meeste andere Nederlanders, sinds 2008 fors in koopkracht hebben moeten inleveren. Onze berichtgeving daarover bereikt diverse nieuwssites, zoals Nieuws.nl en vaksites zoals Zekervangeld.nl. Daarnaast wordt KBO-PCOB door Max Vandaag in een artikel over digitaal communiceren met de overheid.

woensdag 3 juli: De voortgangsbrief van minister De Jonge over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt, krijgt aandacht van Sociaalweb.nl. Onze strijd tegen zomereenzaamheid komt terecht op drie vakmatige websites, zoals HandicapNieuws.net.

donderdag 4 juli: Het advies van de Raad van de Ouderen is overgenomen in berichtgeving in de Nationale Zorggids, op Skipr.

maandag 8 juli: Minister Hugo de Jonge noemt onderzoek van KBO-PCOB aan tafel bij Pauw (BNNVARA) in een uitzending over de start van de campagne rond zomereenzaamheid.

vrijdag 12 juli: KBO-PCOB wordt genoemd in een ingezonden brief in Trouw, als belangenbehartiger voor senioren. Daarnaast wordt Koopkrachtdaling gepensioneerden oneerlijk, de opinie van KBO-PCOB,  overgenomen door zekervangeld.nl.

maandag 15 juli: De succesvolle lobby van KBO-PCOB voor het verlengen van de IOW-regeling voor oudere werklozen belandt op de website van PlusOnlineICT&Health, kennisplatform voor zorginnovatie, schrijft een artikel over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt.

dinsdag 16 juli: naar aanleiding van de lobby over vaccins voor gordelroos en pneumokokken wordt dit in meerdere lokale kranten overgenomen en leidt tot radio-interview in De Late Avond (regio Vlaardingen).

maandag 22 juli: Het ND plaatst ons opinieartikel ‘Let op de blik van senioren’.

dinsdag 23 juli: de start van de zomereenzaamheidscampagne van VWS leidt door vermelding van ons onderzoek en onze naam in het persbericht tot 69 berichten in de rest van de maand juli. De publiciteit omvat radio-interviews op Radio 1, Omrop Frysland, een tv-optreden in NOS achtuurjournaal en een artikel op NOS-site.

woensdag 24 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (Open Huis).

zondag 28 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (EO) – Thank God it’s Sunday.

maandag 3 juni: onze berichtgeving over de acties tegen cybercriminaliteit (‘woensdag gehacktdag’) bereiken vele media, zoals het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de PZC, het Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, AD Haagsche Courant en nog meer lokale kranten. Ook is het overgenomen door de website van onder meer Max Vandaag en AvroTros Opgelicht.

dinsdag 4 juni: onze reactie op het principeakkoord Pensioenen is meegenomen op diverse nieuwssites, zoals die van Hart voor Nederland, Nieuws.nl, AD.nl, RD.nl, ND.nl, Panorama en meerdere vakmatige websites. Het Friesch Dagblad neemt ook onze reactie over.

woensdag 5 juni: PlusOnline plaatst ons bericht over ‘woensdag gehacktdag’.

donderdag 6 juni: de website van 50Plus publiceert een artikel over het rondetafelgesprek Arme Ouderen in de Tweede Kamer, waar ook KBO-PCOB aan deelnam.

woensdag 12 juni: Enkele vak-websites, waaronder Nursing.nl, schrijven over de reactie van KBO-PCOB op de wet Zorg en Dwang.

vrijdag 14 juni: banken zetten massaal in op digitalisering, maar onderschatten dat veel klanten nog op de oude, ‘papieren’ manier willen bankieren. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant, die er ook KBO-PCOB over consulteert. Ook de website van de NOS publiceert een artikel met onze reactie. Directeur Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd op het Radio 1 Journaal, is te zien in het avondbulletin van RTL Nieuws om 19.30 uur en via de site van rtlnieuws.nl volgt er ook een artikel.

zondag 16 juni: de vaksite Medical Facts schrijft over de inspanningen van de Toiletalliantie, waaronder KBO-PCOB, om meer openbare toiletten gerealiseerd te krijgen.

maandag 17 juni: ‘Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis’, dat gezamenlijke geluid klinkt via van KBO-PCOB, artsenkoepels en ZonMW krijgt de aandacht van EénVandaag.

dinsdag 18 juni: de medische behandeling van 80-plussers en de extra aandacht daartoe is onderdeel van de berichtgeving op Radio 1.

dinsdag 18 juni: de datingsite van KBO-PCOB krijgt aandacht in de Nationale Zorggids.

woensdag 19 juni: ook Skipr bericht over de extra aandacht voor oudere patiënten.

zaterdag 22 juni: in Tubantia een bericht over het behalen van 26.000 handtekeningen voor de petitie tegen hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

maandag 24 juni: de aanbieding van de petitie Parkeerkosten aan de Tweede Kamer wordt overgenomen door Skipr en Plusonline

zondag 30 juni: de nieuwsbrief van beroepsorganisatie Nu’91 schrijft over de gezamenlijke strijd om zorgverleners ingeënt te krijgen tegen de griep.

woensdag 1 mei: de website Nursing.nl bericht over ons pleidooi om zorgverleners te laten inenten tegen de griep.

woensdag 8 mei: enkele lokale nieuwssites geven een update van onze actie tegen te hoge parkeertarieven.

dinsdag 21 mei: in het Reformatorisch Dagblad verschijnt een artikel van ds J. Vermaat over de dood, n.a.v. een artikel in ons ledenmagazine. Het artikel verschijnt ook op rd.nl.

woensdag 22 mei: Onze berichtgeving over 55-plussers die onnodig aan de kant staan op de arbeidsmarkt wordt overgenomen door Poeldijk Nieuws (lokale media).

donderdag 23 mei: op Skipr.nl staat een artikel over de wet Zorg en Dwang, waar KBO-PCOB en collega-organisaties een brief over hebben gestuurd naar de Tweede Kamer. Ook andere vakmatige websites publiceren hierover.

dinsdag 28 mei: KBO-PCOB breekt een lans voor lokale omroepen. Dit pleidooi is geland op enkele nieuws- en vakwebsites, waaronder die van Omroep Schiedam en het Mediamagazine online.

woensdag 29 mei: de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vng.nl, schrijft over de code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers, waaraan KBO-PCOB meewerkte.

donderdag 30 mei: de vakmatige website Skipr.nl schrijft over een brief vanuit KBO-PCOB en zes andere organisaties aan de Tweede Kamer om cliënten meer invloed te geven op het beleid van zorgverzekeraars. Ook de website van de Nationale Zorggids bericht hierover.

maandag 15 april: de blijverslening, speciaal bedoeld voor senioren, blijkt amper aangevraagd te worden. De website van de NOS neemt een reactie van KBO-PCOB hierop mee.

maandag 29 april: de petitie parkeerkosten die we deze maand hebben gelanceerd is fors in het nieuws geweest. Waaronder op NOS radio 1, Radio Rijnmond en op vele nieuwssites (NOS, RTL Z, RTV Rijnmond, Dagblad van het Noorden, ND.nl, Tubantia, tientallen lokale en regionale media), Max Vandaag, Radar en enkele auto-websites.

dinsdag 5 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de digitale versie van de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad

woensdag 6 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de Volkskrant, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en MAXVandaag (digitaal)

donderdag 7 maart: De Telegraaf plaatst een artikel over ons meldpunt energielasten, evenals de Gooi- en Eemlander, het Noordhollands Dagblad en het Leidsch Dagblad

vrijdag 8 maart: de Consumentenbond schrijft over onze strijd voor cash betalen

woensdag 13 maart: radio RTV Utrecht interviewt Manon Vanderkaa over onze digitale ondersteuning die we ouderen bieden

donderdag 14 maart: NOS-radio 1 en NOS-Journaal (18.00 uur en 20.00 uur) interviewen Manon Vanderkaa over stijgende energielasten voor senioren

woensdag 20 maart: het Noordhollands Dagblad bericht over ons meldpunt energielasten

donderdag 21 maart: het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan onze actie veertig dagen geen druppel

vrijdag 22 maart: Max Magazine schrijft over ons manifest waardig ouder worden

zondag 24 maart: Nu.nl noemt ons systeem van belastinghulp voor ouderen

4 februari: AvroTros Opgelicht publiceert via de website een artikel n.a.v. ons onderzoek digitalisering

5 februari: het Haarlems Weekblad benoemt onze wens voor het inzetten van wooncoaches

5 februari: de website van De Telegraaf publiceert over ons internetonderzoek en 5 redenen waarom senioren niet (meer) internetten. Artikelen hierover verschijnen ook in Emerce en in de Nationale Zorggids

8 februari: Medisch Contact schrijft over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis

12 februari: Story verwijst naar ons magazine in verband met het interview met Janny van der Heijden

13 februari: het Nederlands Dagblad plaatst ons redactioneel artikel over euthanasie en dementie

15 februari: RTV Utrecht (tv) interviewt Manon Vanderkaa over geldautomaten en veiligheid

19 februari: Groot Nieuws Radio interviewt Manon Vanderkaa over het politieke debat omtrent voltooid leven.

22 februari: de Volkskrant plaatst een ingezonden artikel van Manon Vanderkaa e.a. over het belang van de geriater

25 februari: er verschijnt een twee pagina’s groot artikel in Trouw over ons manifest waardig ouder worden, met een interview met Manon Vanderkaa

18 januari: dagblad Trouw brengt ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over financiële uitbuiting van een oudere.

18 januari: Binnenlands Bestuur en Ziekenhuismanagement besteden aandacht aan ons commentaar op het Wmo-abonnementstarief

25 januari: MAX Magazine citeert Manon Vanderkaa in een artikel over de economische waarde van ouderen

26 januari: de Telegraaf beschrijft onze groepsvoorlichting in een artikel over woningovervallen

26 januari: het Nederlands Dagblad schrijft over de beëindiging van ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

31 januari: de Twentsche Courant Tubantia noemt ons in een artikel over belastinghulp

In 2018

5 december: het Nederlands Dagblad noemt KBO-PCOB in relatie tot ons manifest Waardig Ouder Worden

8 december: het Leidsch Dagblad brengt ons in verband met kwaliteitseisen voor spoedeisende hulp

9 december: de website van NOS Radio 1 vermeldt onze betrokkenheid bij het oplossen van ouderenwerkloosheid

11 december: onze regeling vervoerskosten met Zilveren Kruis voor patiënten en bezoekers van de failliete IJsselmeerziekenhuizen vindt zijn weg naar onder andere de nationale zorggids, medical facts en zorgnieuws.nl

20 decemberhet Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad publiceren over onze zorgen met betrekking tot de koopkracht van ouderen

22 december: dagblad de Telegraaf citeert Manon Vanderkaa over koopkracht van ouderen

31 december: het tijdschrift Zorg en Welzijn schrijft over onze betrokkenheid bij het onderwerp geestelijke zorg

6 november: Trouw meldt onze betrokkenheid bij het uniformeren van bankautomaten

13 november: het Nederlands Dagblad brengt onze bezorgdheid over het uitblijven van een pensioenakkoord

16 november: het Leidsch Dagblad beschrijft een KBO-PCOB-bijeenkomst over criminaliteitspreventie

19 november: onze oproep om ouderen structureel te betrekken bij het pensioendebat wordt opgepikt door Nu.nl, HP de Tijd, Panorama, Radar, Kassa en de Barneveldse Krant

22 november: het Leidsch Dagblad benoemt onze betrokkenheid bij het consortium met betrekking tot spoedzorg ouderen (het NOSCO)

1 oktober: de digitale versie van Trouw verwijst naar ons thema ‘gewoon sterven blijft onderbelicht

2 oktober: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over vallen en valpreventie, door zowel radio als tv van RTV Utrecht

8 oktober: Manon Vanderkaa verschijnt in het tv-programma Goedemorgen Nederland met de app tegen de babbeltruc. Diezelfde dag besteden tientallen nationale nieuwssites aandacht aan onze virtuele training tegen de babbeltruc, waaronder de Telegraaf (met videoverslag), RTL Nieuws, MAX Vandaag, Nu.nl, Kassa, Opsporing Verzocht, POW News, HP de Tijd

Diezelfde dag geeft Manon Vanderkaa een radio-interview via Radio Noord Holland 

10 oktober: RTL Editie.NL interviewt Manon Vanderkaa over de app tegen de babbeltruc alsmede Traffic Radio. Daarnaast publiceren vijf regionale kranten over dit onderwerp.

11 oktober: onze oproep om zorgpersoneel in te enten tegen de griep vindt zijn weg naar Trouw en het Reformatorisch Dagblad (papier) en RTL Nieuws, NRC, Telegraaf, Skipr, de Gelderlander

12 oktober: onze blijdschap over de toekenning van €25 miljoen voor geestelijke zorg wordt opgetekend in het Nederlands Dagblad en Trouw

12 oktober: De Limburger schrijft over ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

27 oktober: het Nederlands Dagblad maakt melding van ons ledenmagazine-artikel over discriminatie van ouderen door verzekeraars

27 oktober: het Algemeen Dagblad beschrijft ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over huishoudelijke hulp, ook in de digitale krant. Liefst acht regionale kranten nemen het bericht over

Tijdschriften: Consumentengids (over thuiszorg) en Libelle (over valpreventie)

4 september: diverse media besteden aandacht aan het koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB. Dagblad De Limburger opent met een nieuwsartikel en brengt ook een interview met een financieel kwetsbare senior. Er is een radio-interview door L1 met Manon Vanderkaa. Hallo Nederland (tv, Omroep MAX) maakt een portret van één van de senioren met weinig koopkracht en interviewt Manon Vanderkaa over het onderzoek en over de oproep van KBO-PCOB in aanloop naar Prinsjesdag. Ook de website en sociale media van Kassa besteedt er aandacht aan.

5 september: de website van Medical Facts maakt melding van het pleidooi van KBO-PCOB en andere organisaties richting de politiek om de btw op medicijnen en hulpmiddelen niet te verhogen. ‘Laat zieken en ouderen niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

5 september: het Reformatorisch Dagblad noemt KBO-PCOB in verband met het Kamerdebat over medische ethiek

12 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over een juridische uitspraak over de traplift

13 september: ons onderzoek naar de onderbenutting van zorg- en huurtoeslag door ouderen vindt zijn weg naar onder andere het AD, NOS-website, NOS Teletekst, het NOS Radio journaal en een interview met Manon Vanderkaa op radio NPO 1

Nieuwssites: NOS-website met een uitgebreid artikel, AD-website, RTL Nieuws, NRC Handelsblad met een eigen artikel (ook over de CBS-cijfers). de Telegraaf-website, Provinciale Zeeuwse Courant, Hart van Nederland, Reformatorisch Dagblad, websites van de AD-kranten (Gelderlander, Tubantia, ED, BD, Stentor, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden), NU.nl, MSN, Nieuws.nl, Kassa, Panorama Nederland, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, uitgebreid artikel op Max Vandaag

Andere kranten: Provinciale Zeeuwse Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Tubantia Senioren, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Stentor, BN/DeStem

Vakpers: Skipr, FiscAlert, Nationale Zorggids, Accountancy vanmorgen

18 september: de reactie van KBO-PCOB op Prinsjesdag wordt overgenomen door de websites van de Telegraaf en Plusonline

19 september: interview met Manon Vanderkaa op Groot Nieuws Radio, terugblik op Prinsjesdag

19 september: de Telegraaf (papieren krant) neemt de reactie van Manon Vanderkaa op de Miljoenennota mee in de terugblik op Prinsjesdag

21 september: ons persbericht over het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis vindt zijn weg naar onder andere Medical Facs en Zorgvisie

22 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over de griepprik voor zorgverleners

26 september: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door NPO Radio 5 over onbenutte toeslagen

27 september: het tijdschrift Margriet noemt ons onderzoek naar ouderen en veiligheid

2 augustus: onze eerste reactie op het onderzoek naar falende thuiszorg van de Consumentenbond vindt zijn weg naar de nieuwssites Nu.nl, AD, vijf regionale digitale kranten, Skipr, Zembla, BNR, Vara en verschijnt in de Barneveldse Krant

7 augustus:Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio RTV Utrecht over het CBS-rapportverhuiswens van ouderen

10 augustus: KBO-PCOB komt in de Telegraaf aan het woord over zomereenzaamheid

18 augustus: de Telegraaf opent met de stelling ‘nodig een zestigplusser uit bij elke vacature’. De visie van Manon Vanderkaa namens KBO-PCOB staat daarin prominent vermeld. Op de website van de Telegraaf verschijnen vier artikelen over het onderwerp, met vermelding van KBO-PCOB. De videoredactie van de Telegraaf maakt een videoproductie, geplaatst op YouTube, over het onderwerp, met daarin een prominente rol voor Manon Vanderkaa

30 augustus: NRC Next verwijst naar ons onderzoek inzake werkloosheid van ouderen

1 juli: de digitale Telegraaf schrijft over onze adviezen in verband met de hitte

2 juli: ook de papieren Telegraaf maakt melding van onze adviezen

2 juli: Manon Vanderkaa geeft op NPO Radio 1 commentaar op het initiatief van het Rode Kruis inzake het opstellen van een persoonlijk noodplan

3 juli: ‘Veel ouderen betalen een te hoge eigen bijdrage voor langdurige zorg’; met dit bericht halen we diverse websites, waaronder die van Max Vandaag

10 juli: KBO-PCOB wil dat ook woningen met een zorgfunctie een verplichte buitenruimte (‘groen’) krijgen. Dit nieuws haalt de zorg/vakmedia, waaronder Zorgkrant

23 juli: RTV Utrecht (radio) interviewt Manon Vanderkaa over hitte en ouderen

20 julide nationale zorggids en een aantal andere websites berichten over ons persbericht ‘Senioren bewaken de wijk

24 juli: Skipr bericht over onze kritische houding ten opzichte van het verwijderen van zelfzorgmiddelen uit het basispakket

1 juni: het Katholiek Nieuwsblad schrijft een artikel over onze datingsite

1 juni: het Brabants Dagblad, de Gelderlander en het Eindhovens Dagblad besteden aandacht aan ons zorgonderzoek

2 juni: het tv-programma Kassa besteedt aandacht aan digitalisering van de overheid, waarbij een KBO-PCOB tabletcoach aan het woord komt.

2 junide Telegraaf citeert Manon Vanderkaa uitgebreid over de UWV-cijfers

12 juniDe Limburger schrijft over ons zorgonderzoek

14 juni: Manon Vanderkaa geeft interviews aan Groot Nieuws Radio en NPO Radio 5 over de nieuwste cijfers omtrent ouderenmishandeling

15 juniRadio RTV Utrecht brengt onze reactie op het SCP-rapport over eenzaamheid, net als de nieuwssites van de Telegraaf, Metro, Nationale Gezondheidsgids, MAX Vandaag, Hart van Nederland, Volkskrant, Skipr en Nu.nl

15 juni: het Reformatorisch Dagblad schrijft over het SCP-rapport en ons commentaar daarop

30 juni: de Telegraaf voert onze woordvoerder Arno Heltzel op in een artikel over de hitte de baas.

JuniHP/De Tijd vermeldt onze 40 dagen geen druppel-actie

JuniPlus Magazine benoemt onze ledenkortingen

7 mei: het verdwijnen van brievenbussen in Rheden en Ermelo en de reactie daarop van KBO-PCOB haalt de lokale kranten/nieuwssites

8 mei: uitgebreid item op radio NPO1 Langs de lijn over onze datingsite

9 mei: op Skipr verschijnt een blog van Manon Vanderkaa over de regierol van de wijkverpleegkundige

11 mei: website Metronieuws bericht over de KBO-PCOB datingsite

12 mei: het Nederlands Dagblad noemt ons manifest Waardig Ouder Worden

30 mei: de website van Plusonline schrijft over de diverse kortingen en aanbiedingen die leden van KBO-PCOB kunnen krijgen

31 mei: het aantal 45-plussers in de bijstand stijgt, terwijl de bijstand onder 45-minners spectaculair daalt volgens het CBS. Tweedeling dreigt, en daarmee een verloren generaties werklozen. Onze berichtgeving daarover haalt de websites van RTL Nieuws, RTLZ, ANP, Trouw, Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, Zeeuwse Courant, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, de Post Online, Welingelichte Kringen, de Nationale Zorggids, Max Vandaag, HP/De Tijd, Panorama en enkele andere nieuwssites

31 mei: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over ouderen in de bijstand en over het uitgelekte concept-pensioenakkoord door Radio 4

31 mei: in een column op Metronieuws wordt gerefereerd aan de KBO-PCOB datingsite

KBO-PCOB wordt genoemd in de editie 2018/1 van het tijdschrift Pensioenbelangen.

3 april: Trouw schrijft over het einde van onze actie ’40 dagen geen druppel’

3 april: Manon Vanderkaa verschijnt op tv bij SBS-6 Hart van Nederland in relatie tot het aanbieden van een petitie over meer openbare toiletten

3 april: Manon Vanderkaa schuift aan tafel bij het tv-programma Tijd voor MAX en lanceert ons ‘actieplan wintersterfte’

3 april: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio L1 en NPO Radio 1 (langs de lijn) over ons actieplan

3 april: een aantal websites besteden aandacht aan ons actieplan, waaronder Skipr, Kassa en de Nationale Zorggids

4 april: de lancering van ons actieplan wintersterfte vinden we terug in Trouw, Friesch Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Limburger en de Gooi- en Eemlander en op diverse nieuwssites, waaronder die van het Reformatorisch Dagblad

5 april: op de website van MAX Vandaag verschijnt een artikel over valincidenten, met uitgebreide verwijzing naar KBO-PCOB

8 april: een opinieartikel op de site van het Dagblad van het Noorden steunt ons in ons actieplan wintersterfte

8 april: de website van De Telegraaf brengt nieuws op basis van het coverartikel met prinses Laurentien in ons ledenblad

9 april: het radioprogramma De Late Avond van de regionale zender Zuid-Holland blikt terug op de actie 40 dagen geen druppel

13 april: in een column in MAX Magazine wordt KBO-PCOB genoemd in relatie tot ons onderzoek naar senioren en internetgebruik

16 april: de Leeuwarder Courant benoemt onze actie wintersterfte

23 april: KBO-PCOB wordt geïnterviewd door het AD in verband met het verdwijnen van pinautomaten in supermarkten.

24 april: BNR-Nieuwsradio en radio RTV Utrecht interviewen Manon Vanderkaa over onze dating site. NPO radio 2 benoemt onze site, net als de nieuwssites van Metro en de Nationale Zorgids

25 april: de Privé haalt ons interview aan met prinses Laurentien

Maart: Al onze lokale activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen, zoals debatten en lokale manifesten, worden opgepikt in lokale kranten/nieuwsmedia. Zoals in Nijkerk, Den Haag, Nederweert.

 • Donderdag 1 maart: het positieve advies van de Gezondheidsraad over de pneumokokken-vaccinatie en onze berichtgeving daarover, wordt overgenomen door de website van MAX Vandaag
 • Zaterdag 3 maart: het Pharmaceutisch Weekblad noemt ons pleidooi voor versoepeling van het preventiebeleid en AD Utrechts Nieuwsblad en diverse lokale media
 • Dinsdag 6 maart: radio-interview RTV-Utrecht met Manon Vanderkaa over verdwijnen van de brievenbussen, later op de dag ook een tv-interview met RTV Utrecht
 • Woensdag 7 maart: in de digitale versie van het AD en in de AD Dordtenaar neemt KBO-PCOB het op voor een 86-jarige vrouw die een lekkage bij zijn woningstichting alleen per e-mail kan melden
 • Vrijdag 10 maart: het AD Rotterdams Dagblad brengt een redactioneel commentaar over het bovenstaande. Hierin wordt KBO-PCOB genoemd
 • Dinsdag 13 maart: het Nederlands Dagblad schrijft over ons pleidooi voor (meer) palliatieve zorg
 • Dinsdag 13 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Groot Nieuws Radio over palliatieve zorg
 • Woensdag 14 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Radio RTV Utrecht over 40 dagen geen druppel
 • Vrijdag 16 maart: Telegraaf noemt ons in een artikel over (ouderen)werkloosheid evenals het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander
 • Maandag 19 maart: radio-interview RTV Utrecht met Manon Vanderkaa over CBS-cijfers toenemende levensverwachting
 • Maandag 19 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio NPO 5 over ons onderzoek gemeenteraadsverkiezingen. Ook de NOS site vermeldt ons onderzoek.
 • Maandag 19 maart: Trouw (digitaal) noemt ons in een artikel over verdwijnen van een aantal betaalautomaten
 • Donderdag 22 maart: Trouw brengt ons commentaar op het verdwijnen van een aantal pinautomaten
 • Donderdag 22 maart: het AD brengt ons ingezonden artikel over de positie van ouderen in onze samenleving
 • Vrijdag 23 maart: Het Pharmaceutisch weekblad schrijft over ons project wijs met medicijnen
 • Woensdag 28 maart: de Telegraaf plaats een artikel met onze input voor een Kamerdebat over ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 30 maart: F. van Bree, voorzitter KBO M-Flevoland, en A. Arkenbout, voorzitter PCOB Dronten zijn te horen en te zien op Omroep Flevoland over de herziende Nota ouderenbeleid Dronten
 • Zaterdag 31 maart: het Tijdschrift voor Verzorgenden schrijft over onze inzet om de AOW te verhogen.
 • Maandag 12 februari: De actie 40 dagen geen druppel krijgt aandacht in de volgende media: RTL Nieuws (site), AD, BN/De Stem, De Stentor, Blik op Nieuws, Skipr, Max Vandaag (site), Nationale Zorggids
 • Maandag 12 februari: Directeur Manon Vanderkaa houdt diverse radio-interviews over de actie ’40 dagen geen druppel’: NPO-Radio 1, NPO-Radio 5, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Noord-Holland Nieuws, Radio Rijnmond, RVT Arnhem en Groot Nieuws Radio.
 • Maandag 12 februari: Diverse websites noemen onze petitie ouderenwerkloosheid, waaronder Max Vandaag en de Nationale Zorggids
 • Dinsdag 13 februari: NPO Radio 4 noemt de aanbieding van onze petitie ouderenwerkloosheid in Den Haag en interviewt ‘goed voorbeeld’ werkgever
 • Dinsdag 13 februari: BNR Nieuwsradio besteedt aandacht aan de resultaten van ons meldpunt ouderenwerkloosheid en onze petitie in Den Haag, net als Omrop Fryslan op de radio en online
 • Dinsdag 13 februari: Dagblad Trouw publiceert een opinieartikel ‘Het gewone sterven blijft onderbelicht’, uit naam van Manon Vanderkaa
 • Dinsdag 13 februari: Het Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Barneveld.nl besteden aandacht aan de 40 dagen actie.
 • Woensdag 14 februari: Dagblad Trouw besteedt aandacht aan onze 40 dagen actie, net als de Gelderlander.
 • Donderdag 15 februari: ons commentaar op het rapport ouderenmishandeling wordt overgenomen door het Friesch Dagblad en het Noord-Hollands Dagblad.
 • Maandag 19 februari: De Telegraaf, het Leidsch Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander publiceren een artikel over onze 40 dagen actie.
 • Zaterdag 24 februari: ons levensvragenonderzoek vindt zijn weg naar het Nederlands Dagblad, Telegraaf, Trouw, KRO Magazine en de NCRV Gids
 • Zondag 25 februari: Kruispunt TV besteedt aandacht aan ons grote levensvragenonderzoek.
 • Editie NL (TV) gaat twee deelnemers van 40 dagen geen druppel via vlogfilmpjes de komende tijd volgen.
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 interviewt Manon Vanderkaa over ouderenwerkloosheid
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 5 interviewt Manon Vanderkaa over ouderen en social media
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 ‘factcheckt’ Manon Vanderkaa over de bewering dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden dan jongere werknemers. Uitkomst: het is waar.
 • Donderdag 4 januari: De Limburger plaatst een artikel over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis
 • Donderdag 12 januari: het blad Sociale Zaken Actueel schrijft over ons meldpunt ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 13 januari: het AD brengt ons commentaar op Transvison. Het artikel wordt doorgeplaatst in o.a. het Brabants Dagblad, BN de Stem en de Stentor
 • Woensdag 17 januari: Campus TV interviewt Manon Vanderkaa over senioren en digitale media
 • Vanaf vrijdag 19 tot 24 januari: ons persbericht over senioren en e-health vinden we terug op een twaalftal websites