KBO-PCOB in de media

KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u hieronder een overzicht aan van enkele belangrijke ‘wapenfeiten’.

Klik op het plusje (+) voor de maand, om het overzicht te zien. 

In 2019

Vooralsnog de meest succesvolle mediamaand in het bestaan van KBO-PCOB

dinsdag 3 en woensdag 4 september: Bij het verschijnen van het rapport Armoede in Kaart (Sociaal Cultureel Planbureau / SCP) vragen diverse media om een reactie van KBO-PCOB. Deze wordt overgenomen in:
Radio 1 journaal en diverse nieuwsbulletins op radio 1 NOS
Website NOS
Website RD
– Artikel in dagblad Trouw en op de website van Trouw
– Artikel in Het Parool
– Artikel in De Volkskrant
– Redactioneel commentaar Reformatorisch Dagblad
– Diverse vakwebsites (zoals Nationale Zorggids)

dinsdag 3 september: een gezamenlijk pleidooi voor afschaffen van het eigen risico in de zorg wordt vermeld op de sites van Patientenfederatie.nl en Zorgkrant

woensdag 4 september: in de Telegraaf editie Rotterdam staat een uitgebreide referentie naar ons koopkrachtonderzoek en met name het onderdeel zorgmijding.

vrijdag 6 september: Opiniestuk AD landelijk en twee regionale edities van het AD over pensioenen. Daarnaast plaatsen enkele lokale nieuwssites (regio Noord-Holland) een uitgebreide column van Eugeen Hoekstra over armoede, met citaten van ons erin.

zaterdag 7 september: het Nederlands Dagblad citeert Hedy d’Ancona en Hadassah de Boer vanuit het ledenmagazine onder de titel ‘ouderen zijn geen slachtoffers’. Diezelfde dag staan in het Algemeen Dagblad twee lezersreacties op ons opiniestuk pensioenen.

maandag 9 september: Manon Vanderkaa komt aan het woord in De Telegraaf over de dreigende ‘gastaks’: de verhoging van kosten voor gasgebruik om de woning te verwarmen.

dinsdag 10 september: het onderzoek van Regioplan naar hoge lasten voor senioren met langdurige zorg (Wlz) in opdracht van KBO-PCOB en collega-organisaties van senioren en gepensioneerden haalt de pers:
– Artikel in Trouw
Drie websites van landelijke kranten (onder meer Telegraaf)
Acht websites van landelijke nieuwssites (onder meer tv)
Drie websites van regionale kranten (onder meer Noordhollands Dagblad)
Twaalf websites van lokale kranten (onder meer Zoetermeers Dagblad)
Drie websites van vaksites (onder meer Skipr)

woensdag 11 september: Veel mensen kampen met stapeling van zorgkosten en hoge eigen betalingen. Organisaties, waaronder Ieder(in) en KBO-PCOB, vragen de Tweede Kamer om extra maatregelen hiertegen. Hierover berichten vaksites, zoals de Nationale Zorggids.

donderdag 12 september: Onze reactie op de, voor gepensioneerden opnieuw sterk tegenvallende, CBS-koopkrachtcijfers is opening krant in De Telegraaf en ook op de website Telegraaf.nl. Manon Vanderkaa mag het commentaar verzorgen in het ochtendjournaal op NPO Radio 1. Ze komt ook aan bod op NPO radio 1 in Spraakmakers van KRO-NCRV. We zijn stelling van de dag bij stand.nl, De Telegraaf en De Peiling van NH Nieuws (Noord-Holland). Diverse nieuwssites nemen de berichtgeving over.
Die dag is het opinieartikel van Manon Vanderkaa over pensioenen (AD, d.d. 7 september) doorgeplaatst in De Gelderlander.
Joke Kusters, voorzitter PCOB Apeldoorn, vertelt bij het NOS Journaal (televisie) over haar ervaringen bij een item over de dalende koopkracht van gepensioneerden.

Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander plaatsen het Telegraaf-artikel door.

maandag 16 september: Manon Vanderkaa mocht vooruitblikken op Prinsjesdag in een uitgebreid interview over de koopkracht van senioren op NPO Radio 5 in Open Huis.

dinsdag 17 september: Prinsjesdag. Onze reactie op de Troonrede wordt overgenomen op de website van De Telegraaf.

woensdag 18 september: het Nederlands Dagblad drukt onze reactie op Prinsjesdag af in de krant. Het artikel staat ook op ND.nl

maandag 30 september: in het Woonbond Magazine komt een groot artikel over wonen, waarbij Jan Brinkers van KBO-PCOB vertelt over de woonwensen van senioren.

vrijdag 2 augustus: naar aanleiding van zomereenzaamheid is er een tv-interview door Hart van Nederland (SBS6) met Manon Vanderkaa

dinsdag 6 augustus: zomereenzaamheid is onderwerp van artikelen op nieuwssites zoals indekijkers.nl en amsterdamsdagblad.nl

donderdag 8 augustus: de website Gemeente.Nu publiceert een artikel over zomereenzaamheid, waaronder de uitkomsten van het onderzoek van KBO-PCOB

vrijdag 9 augustus: ook de Hoogeveensche Courant en Baarnsche Courant publiceren een artikel over zomereenzaamheid, met vermelding van KBO-PCOB

woensdag 14 augustus: Verlaag de inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen niet, maar verhoog ze juist. Dat zegt KBO-PCOB in reactie op een wetsvoorstel van minister Ollongren. Dit bericht haalt een lokale krant in de regio Edam/Volendam.

donderdag 15 augustus: damesblad Margriet schrijft een over zomereenzaamheid, met een quote van Manon Vanderkaa en de resultaten van ons onderzoek.

donderdag 22 augustus: de resultaten van ons koopkrachtonderzoek 2019 werden vermeld op de nodige nieuws- en opiniewebsites: Nieuws.nl, MSN, TPO.nl, Welingelichte Kringen, Telegraaf, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leeuwarder Courant, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, De Gooi-en Eemlander, De Limburger, Hart van Nederland, Kassa, RTV Utrecht, Skipr, Nationale Zorggids, Alles over HR, Panorama

vrijdag 23 augustus: het koopkrachtonderzoek 2019 werd vermeld in het Nederlands Dagblad, en de resultaten stonden op diverse nieuwssites.

zaterdag 24 augustus: de website Plusonline schrijft een artikel over zomereenzaamheid, onder vermelding van ons onderzoek

maandag 26 augustus: de redactie van Managers Online en BizPress berichten over ons koopkrachtonderzoek 2019

woensdag 28 augustus: het is heet in Nederland! Het Nationaal Hitteplan, waarbij ook KBO-PCOB betrokken is, haalt de krant Nieuw Volendam. De website van tandartsenkoepel KNMT schrijft die dag over ons koopkrachtonderzoek 2019 en dan met name over de senioren die vanwege de kosten afzien van tandzorg.

vrijdag 30 augustus: enkele vaksites nemen de activiteiten van KBO-PCOB over in het kader van de valpreventieweek

maandag 1 juli: uit een CBS-analyse blijkt dat gepensioneerden, in tegendeel tot de meeste andere Nederlanders, sinds 2008 fors in koopkracht hebben moeten inleveren. Onze berichtgeving daarover bereikt diverse nieuwssites, zoals Nieuws.nl en vaksites zoals Zekervangeld.nl. Daarnaast wordt KBO-PCOB door Max Vandaag in een artikel over digitaal communiceren met de overheid.

woensdag 3 juli: De voortgangsbrief van minister De Jonge over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt, krijgt aandacht van Sociaalweb.nl. Onze strijd tegen zomereenzaamheid komt terecht op drie vakmatige websites, zoals HandicapNieuws.net.

donderdag 4 juli: Het advies van de Raad van de Ouderen is overgenomen in berichtgeving in de Nationale Zorggids, op Skipr.

maandag 8 juli: Minister Hugo de Jonge noemt onderzoek van KBO-PCOB aan tafel bij Pauw (BNNVARA) in een uitzending over de start van de campagne rond zomereenzaamheid.

vrijdag 12 juli: KBO-PCOB wordt genoemd in een ingezonden brief in Trouw, als belangenbehartiger voor senioren. Daarnaast wordt Koopkrachtdaling gepensioneerden oneerlijk, de opinie van KBO-PCOB,  overgenomen door zekervangeld.nl.

maandag 15 juli: De succesvolle lobby van KBO-PCOB voor het verlengen van de IOW-regeling voor oudere werklozen belandt op de website van PlusOnlineICT&Health, kennisplatform voor zorginnovatie, schrijft een artikel over het programma Langer Thuis, waar KBO-PCOB aan deelneemt.

dinsdag 16 juli: naar aanleiding van de lobby over vaccins voor gordelroos en pneumokokken wordt dit in meerdere lokale kranten overgenomen en leidt tot radio-interview in De Late Avond (regio Vlaardingen).

maandag 22 juli: Het ND plaatst ons opinieartikel ‘Let op de blik van senioren’.

dinsdag 23 juli: de start van de zomereenzaamheidscampagne van VWS leidt door vermelding van ons onderzoek en onze naam in het persbericht tot 69 berichten in de rest van de maand juli. De publiciteit omvat radio-interviews op Radio 1, Omrop Frysland, een tv-optreden in NOS achtuurjournaal en een artikel op NOS-site.

woensdag 24 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (Open Huis).

zondag 28 juli: naar aanleiding van zomereenzaamheid radio-interview op Radio 2 (EO) – Thank God it’s Sunday.

maandag 3 juni: onze berichtgeving over de acties tegen cybercriminaliteit (‘woensdag gehacktdag’) bereiken vele media, zoals het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de PZC, het Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, AD Haagsche Courant en nog meer lokale kranten. Ook is het overgenomen door de website van onder meer Max Vandaag en AvroTros Opgelicht.

dinsdag 4 juni: onze reactie op het principeakkoord Pensioenen is meegenomen op diverse nieuwssites, zoals die van Hart voor Nederland, Nieuws.nl, AD.nl, RD.nl, ND.nl, Panorama en meerdere vakmatige websites. Het Friesch Dagblad neemt ook onze reactie over.

woensdag 5 juni: PlusOnline plaatst ons bericht over ‘woensdag gehacktdag’.

donderdag 6 juni: de website van 50Plus publiceert een artikel over het rondetafelgesprek Arme Ouderen in de Tweede Kamer, waar ook KBO-PCOB aan deelnam.

woensdag 12 juni: Enkele vak-websites, waaronder Nursing.nl, schrijven over de reactie van KBO-PCOB op de wet Zorg en Dwang.

vrijdag 14 juni: banken zetten massaal in op digitalisering, maar onderschatten dat veel klanten nog op de oude, ‘papieren’ manier willen bankieren. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant, die er ook KBO-PCOB over consulteert. Ook de website van de NOS publiceert een artikel met onze reactie. Directeur Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd op het Radio 1 Journaal, is te zien in het avondbulletin van RTL Nieuws om 19.30 uur en via de site van rtlnieuws.nl volgt er ook een artikel.

zondag 16 juni: de vaksite Medical Facts schrijft over de inspanningen van de Toiletalliantie, waaronder KBO-PCOB, om meer openbare toiletten gerealiseerd te krijgen.

maandag 17 juni: ‘Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis’, dat gezamenlijke geluid klinkt via van KBO-PCOB, artsenkoepels en ZonMW krijgt de aandacht van EénVandaag.

dinsdag 18 juni: de medische behandeling van 80-plussers en de extra aandacht daartoe is onderdeel van de berichtgeving op Radio 1.

dinsdag 18 juni: de datingsite van KBO-PCOB krijgt aandacht in de Nationale Zorggids.

woensdag 19 juni: ook Skipr bericht over de extra aandacht voor oudere patiënten.

zaterdag 22 juni: in Tubantia een bericht over het behalen van 26.000 handtekeningen voor de petitie tegen hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

maandag 24 juni: de aanbieding van de petitie Parkeerkosten aan de Tweede Kamer wordt overgenomen door Skipr en Plusonline

zondag 30 juni: de nieuwsbrief van beroepsorganisatie Nu’91 schrijft over de gezamenlijke strijd om zorgverleners ingeënt te krijgen tegen de griep.

woensdag 1 mei: de website Nursing.nl bericht over ons pleidooi om zorgverleners te laten inenten tegen de griep.

woensdag 8 mei: enkele lokale nieuwssites geven een update van onze actie tegen te hoge parkeertarieven.

dinsdag 21 mei: in het Reformatorisch Dagblad verschijnt een artikel van ds J. Vermaat over de dood, n.a.v. een artikel in ons ledenmagazine. Het artikel verschijnt ook op rd.nl.

woensdag 22 mei: Onze berichtgeving over 55-plussers die onnodig aan de kant staan op de arbeidsmarkt wordt overgenomen door Poeldijk Nieuws (lokale media).

donderdag 23 mei: op Skipr.nl staat een artikel over de wet Zorg en Dwang, waar KBO-PCOB en collega-organisaties een brief over hebben gestuurd naar de Tweede Kamer. Ook andere vakmatige websites publiceren hierover.

dinsdag 28 mei: KBO-PCOB breekt een lans voor lokale omroepen. Dit pleidooi is geland op enkele nieuws- en vakwebsites, waaronder die van Omroep Schiedam en het Mediamagazine online.

woensdag 29 mei: de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vng.nl, schrijft over de code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers, waaraan KBO-PCOB meewerkte.

donderdag 30 mei: de vakmatige website Skipr.nl schrijft over een brief vanuit KBO-PCOB en zes andere organisaties aan de Tweede Kamer om cliënten meer invloed te geven op het beleid van zorgverzekeraars. Ook de website van de Nationale Zorggids bericht hierover.

maandag 15 april: de blijverslening, speciaal bedoeld voor senioren, blijkt amper aangevraagd te worden. De website van de NOS neemt een reactie van KBO-PCOB hierop mee.

maandag 29 april: de petitie parkeerkosten die we deze maand hebben gelanceerd is fors in het nieuws geweest. Waaronder op NOS radio 1, Radio Rijnmond en op vele nieuwssites (NOS, RTL Z, RTV Rijnmond, Dagblad van het Noorden, ND.nl, Tubantia, tientallen lokale en regionale media), Max Vandaag, Radar en enkele auto-websites.

dinsdag 5 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de digitale versie van de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad

woensdag 6 maart: over de bijeenkomst ‘waardig ouder worden’ publiceren de Volkskrant, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en MAXVandaag (digitaal)

donderdag 7 maart: De Telegraaf plaatst een artikel over ons meldpunt energielasten, evenals de Gooi- en Eemlander, het Noordhollands Dagblad en het Leidsch Dagblad

vrijdag 8 maart: de Consumentenbond schrijft over onze strijd voor cash betalen

woensdag 13 maart: radio RTV Utrecht interviewt Manon Vanderkaa over onze digitale ondersteuning die we ouderen bieden

donderdag 14 maart: NOS-radio 1 en NOS-Journaal (18.00 uur en 20.00 uur) interviewen Manon Vanderkaa over stijgende energielasten voor senioren

woensdag 20 maart: het Noordhollands Dagblad bericht over ons meldpunt energielasten

donderdag 21 maart: het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan onze actie veertig dagen geen druppel

vrijdag 22 maart: Max Magazine schrijft over ons manifest waardig ouder worden

zondag 24 maart: Nu.nl noemt ons systeem van belastinghulp voor ouderen

4 februari: AvroTros Opgelicht publiceert via de website een artikel n.a.v. ons onderzoek digitalisering

5 februari: het Haarlems Weekblad benoemt onze wens voor het inzetten van wooncoaches

5 februari: de website van De Telegraaf publiceert over ons internetonderzoek en 5 redenen waarom senioren niet (meer) internetten. Artikelen hierover verschijnen ook in Emerce en in de Nationale Zorggids

8 februari: Medisch Contact schrijft over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis

12 februari: Story verwijst naar ons magazine in verband met het interview met Janny van der Heijden

13 februari: het Nederlands Dagblad plaatst ons redactioneel artikel over euthanasie en dementie

15 februari: RTV Utrecht (tv) interviewt Manon Vanderkaa over geldautomaten en veiligheid

19 februari: Groot Nieuws Radio interviewt Manon Vanderkaa over het politieke debat omtrent voltooid leven.

22 februari: de Volkskrant plaatst een ingezonden artikel van Manon Vanderkaa e.a. over het belang van de geriater

25 februari: er verschijnt een twee pagina’s groot artikel in Trouw over ons manifest waardig ouder worden, met een interview met Manon Vanderkaa

18 januari: dagblad Trouw brengt ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over financiële uitbuiting van een oudere.

18 januari: Binnenlands Bestuur en Ziekenhuismanagement besteden aandacht aan ons commentaar op het Wmo-abonnementstarief

25 januari: MAX Magazine citeert Manon Vanderkaa in een artikel over de economische waarde van ouderen

26 januari: de Telegraaf beschrijft onze groepsvoorlichting in een artikel over woningovervallen

26 januari: het Nederlands Dagblad schrijft over de beëindiging van ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

31 januari: de Twentsche Courant Tubantia noemt ons in een artikel over belastinghulp

In 2018

5 december: het Nederlands Dagblad noemt KBO-PCOB in relatie tot ons manifest Waardig Ouder Worden

8 december: het Leidsch Dagblad brengt ons in verband met kwaliteitseisen voor spoedeisende hulp

9 december: de website van NOS Radio 1 vermeldt onze betrokkenheid bij het oplossen van ouderenwerkloosheid

11 december: onze regeling vervoerskosten met Zilveren Kruis voor patiënten en bezoekers van de failliete IJsselmeerziekenhuizen vindt zijn weg naar onder andere de nationale zorggids, medical facts en zorgnieuws.nl

20 decemberhet Noordhollands Dagblad, de Gooi- en Eemlander en het Leidsch Dagblad publiceren over onze zorgen met betrekking tot de koopkracht van ouderen

22 december: dagblad de Telegraaf citeert Manon Vanderkaa over koopkracht van ouderen

31 december: het tijdschrift Zorg en Welzijn schrijft over onze betrokkenheid bij het onderwerp geestelijke zorg

6 november: Trouw meldt onze betrokkenheid bij het uniformeren van bankautomaten

13 november: het Nederlands Dagblad brengt onze bezorgdheid over het uitblijven van een pensioenakkoord

16 november: het Leidsch Dagblad beschrijft een KBO-PCOB-bijeenkomst over criminaliteitspreventie

19 november: onze oproep om ouderen structureel te betrekken bij het pensioendebat wordt opgepikt door Nu.nl, HP de Tijd, Panorama, Radar, Kassa en de Barneveldse Krant

22 november: het Leidsch Dagblad benoemt onze betrokkenheid bij het consortium met betrekking tot spoedzorg ouderen (het NOSCO)

1 oktober: de digitale versie van Trouw verwijst naar ons thema ‘gewoon sterven blijft onderbelicht

2 oktober: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over vallen en valpreventie, door zowel radio als tv van RTV Utrecht

8 oktober: Manon Vanderkaa verschijnt in het tv-programma Goedemorgen Nederland met de app tegen de babbeltruc. Diezelfde dag besteden tientallen nationale nieuwssites aandacht aan onze virtuele training tegen de babbeltruc, waaronder de Telegraaf (met videoverslag), RTL Nieuws, MAX Vandaag, Nu.nl, Kassa, Opsporing Verzocht, POW News, HP de Tijd

Diezelfde dag geeft Manon Vanderkaa een radio-interview via Radio Noord Holland 

10 oktober: RTL Editie.NL interviewt Manon Vanderkaa over de app tegen de babbeltruc alsmede Traffic Radio. Daarnaast publiceren vijf regionale kranten over dit onderwerp.

11 oktober: onze oproep om zorgpersoneel in te enten tegen de griep vindt zijn weg naar Trouw en het Reformatorisch Dagblad (papier) en RTL Nieuws, NRC, Telegraaf, Skipr, de Gelderlander

12 oktober: onze blijdschap over de toekenning van €25 miljoen voor geestelijke zorg wordt opgetekend in het Nederlands Dagblad en Trouw

12 oktober: De Limburger schrijft over ons keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

27 oktober: het Nederlands Dagblad maakt melding van ons ledenmagazine-artikel over discriminatie van ouderen door verzekeraars

27 oktober: het Algemeen Dagblad beschrijft ons commentaar op een gerechtelijke uitspraak over huishoudelijke hulp, ook in de digitale krant. Liefst acht regionale kranten nemen het bericht over

Tijdschriften: Consumentengids (over thuiszorg) en Libelle (over valpreventie)

4 september: diverse media besteden aandacht aan het koopkrachtonderzoek van KBO-PCOB. Dagblad De Limburger opent met een nieuwsartikel en brengt ook een interview met een financieel kwetsbare senior. Er is een radio-interview door L1 met Manon Vanderkaa. Hallo Nederland (tv, Omroep MAX) maakt een portret van één van de senioren met weinig koopkracht en interviewt Manon Vanderkaa over het onderzoek en over de oproep van KBO-PCOB in aanloop naar Prinsjesdag. Ook de website en sociale media van Kassa besteedt er aandacht aan.

5 september: de website van Medical Facts maakt melding van het pleidooi van KBO-PCOB en andere organisaties richting de politiek om de btw op medicijnen en hulpmiddelen niet te verhogen. ‘Laat zieken en ouderen niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

5 september: het Reformatorisch Dagblad noemt KBO-PCOB in verband met het Kamerdebat over medische ethiek

12 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over een juridische uitspraak over de traplift

13 september: ons onderzoek naar de onderbenutting van zorg- en huurtoeslag door ouderen vindt zijn weg naar onder andere het AD, NOS-website, NOS Teletekst, het NOS Radio journaal en een interview met Manon Vanderkaa op radio NPO 1

Nieuwssites: NOS-website met een uitgebreid artikel, AD-website, RTL Nieuws, NRC Handelsblad met een eigen artikel (ook over de CBS-cijfers). de Telegraaf-website, Provinciale Zeeuwse Courant, Hart van Nederland, Reformatorisch Dagblad, websites van de AD-kranten (Gelderlander, Tubantia, ED, BD, Stentor, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden), NU.nl, MSN, Nieuws.nl, Kassa, Panorama Nederland, Welingelichte Kringen, Nederlands Dagblad, uitgebreid artikel op Max Vandaag

Andere kranten: Provinciale Zeeuwse Courant, Dagblad van het Noorden, De Gelderlander, Tubantia Senioren, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Stentor, BN/DeStem

Vakpers: Skipr, FiscAlert, Nationale Zorggids, Accountancy vanmorgen

18 september: de reactie van KBO-PCOB op Prinsjesdag wordt overgenomen door de websites van de Telegraaf en Plusonline

19 september: interview met Manon Vanderkaa op Groot Nieuws Radio, terugblik op Prinsjesdag

19 september: de Telegraaf (papieren krant) neemt de reactie van Manon Vanderkaa op de Miljoenennota mee in de terugblik op Prinsjesdag

21 september: ons persbericht over het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis vindt zijn weg naar onder andere Medical Facs en Zorgvisie

22 september: het AD plaatst ons ingezonden artikel over de griepprik voor zorgverleners

26 september: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door NPO Radio 5 over onbenutte toeslagen

27 september: het tijdschrift Margriet noemt ons onderzoek naar ouderen en veiligheid

2 augustus: onze eerste reactie op het onderzoek naar falende thuiszorg van de Consumentenbond vindt zijn weg naar de nieuwssites Nu.nl, AD, vijf regionale digitale kranten, Skipr, Zembla, BNR, Vara en verschijnt in de Barneveldse Krant

7 augustus:Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio RTV Utrecht over het CBS-rapportverhuiswens van ouderen

10 augustus: KBO-PCOB komt in de Telegraaf aan het woord over zomereenzaamheid

18 augustus: de Telegraaf opent met de stelling ‘nodig een zestigplusser uit bij elke vacature’. De visie van Manon Vanderkaa namens KBO-PCOB staat daarin prominent vermeld. Op de website van de Telegraaf verschijnen vier artikelen over het onderwerp, met vermelding van KBO-PCOB. De videoredactie van de Telegraaf maakt een videoproductie, geplaatst op YouTube, over het onderwerp, met daarin een prominente rol voor Manon Vanderkaa

30 augustus: NRC Next verwijst naar ons onderzoek inzake werkloosheid van ouderen

1 juli: de digitale Telegraaf schrijft over onze adviezen in verband met de hitte

2 juli: ook de papieren Telegraaf maakt melding van onze adviezen

2 juli: Manon Vanderkaa geeft op NPO Radio 1 commentaar op het initiatief van het Rode Kruis inzake het opstellen van een persoonlijk noodplan

3 juli: ‘Veel ouderen betalen een te hoge eigen bijdrage voor langdurige zorg’; met dit bericht halen we diverse websites, waaronder die van Max Vandaag

10 juli: KBO-PCOB wil dat ook woningen met een zorgfunctie een verplichte buitenruimte (‘groen’) krijgen. Dit nieuws haalt de zorg/vakmedia, waaronder Zorgkrant

23 juli: RTV Utrecht (radio) interviewt Manon Vanderkaa over hitte en ouderen

20 julide nationale zorggids en een aantal andere websites berichten over ons persbericht ‘Senioren bewaken de wijk

24 juli: Skipr bericht over onze kritische houding ten opzichte van het verwijderen van zelfzorgmiddelen uit het basispakket

1 juni: het Katholiek Nieuwsblad schrijft een artikel over onze datingsite

1 juni: het Brabants Dagblad, de Gelderlander en het Eindhovens Dagblad besteden aandacht aan ons zorgonderzoek

2 juni: het tv-programma Kassa besteedt aandacht aan digitalisering van de overheid, waarbij een KBO-PCOB tabletcoach aan het woord komt.

2 junide Telegraaf citeert Manon Vanderkaa uitgebreid over de UWV-cijfers

12 juniDe Limburger schrijft over ons zorgonderzoek

14 juni: Manon Vanderkaa geeft interviews aan Groot Nieuws Radio en NPO Radio 5 over de nieuwste cijfers omtrent ouderenmishandeling

15 juniRadio RTV Utrecht brengt onze reactie op het SCP-rapport over eenzaamheid, net als de nieuwssites van de Telegraaf, Metro, Nationale Gezondheidsgids, MAX Vandaag, Hart van Nederland, Volkskrant, Skipr en Nu.nl

15 juni: het Reformatorisch Dagblad schrijft over het SCP-rapport en ons commentaar daarop

30 juni: de Telegraaf voert onze woordvoerder Arno Heltzel op in een artikel over de hitte de baas.

JuniHP/De Tijd vermeldt onze 40 dagen geen druppel-actie

JuniPlus Magazine benoemt onze ledenkortingen

7 mei: het verdwijnen van brievenbussen in Rheden en Ermelo en de reactie daarop van KBO-PCOB haalt de lokale kranten/nieuwssites

8 mei: uitgebreid item op radio NPO1 Langs de lijn over onze datingsite

9 mei: op Skipr verschijnt een blog van Manon Vanderkaa over de regierol van de wijkverpleegkundige

11 mei: website Metronieuws bericht over de KBO-PCOB datingsite

12 mei: het Nederlands Dagblad noemt ons manifest Waardig Ouder Worden

30 mei: de website van Plusonline schrijft over de diverse kortingen en aanbiedingen die leden van KBO-PCOB kunnen krijgen

31 mei: het aantal 45-plussers in de bijstand stijgt, terwijl de bijstand onder 45-minners spectaculair daalt volgens het CBS. Tweedeling dreigt, en daarmee een verloren generaties werklozen. Onze berichtgeving daarover haalt de websites van RTL Nieuws, RTLZ, ANP, Trouw, Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, Zeeuwse Courant, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, de Post Online, Welingelichte Kringen, de Nationale Zorggids, Max Vandaag, HP/De Tijd, Panorama en enkele andere nieuwssites

31 mei: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd over ouderen in de bijstand en over het uitgelekte concept-pensioenakkoord door Radio 4

31 mei: in een column op Metronieuws wordt gerefereerd aan de KBO-PCOB datingsite

KBO-PCOB wordt genoemd in de editie 2018/1 van het tijdschrift Pensioenbelangen.

3 april: Trouw schrijft over het einde van onze actie ’40 dagen geen druppel’

3 april: Manon Vanderkaa verschijnt op tv bij SBS-6 Hart van Nederland in relatie tot het aanbieden van een petitie over meer openbare toiletten

3 april: Manon Vanderkaa schuift aan tafel bij het tv-programma Tijd voor MAX en lanceert ons ‘actieplan wintersterfte’

3 april: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio L1 en NPO Radio 1 (langs de lijn) over ons actieplan

3 april: een aantal websites besteden aandacht aan ons actieplan, waaronder Skipr, Kassa en de Nationale Zorggids

4 april: de lancering van ons actieplan wintersterfte vinden we terug in Trouw, Friesch Dagblad, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Limburger en de Gooi- en Eemlander en op diverse nieuwssites, waaronder die van het Reformatorisch Dagblad

5 april: op de website van MAX Vandaag verschijnt een artikel over valincidenten, met uitgebreide verwijzing naar KBO-PCOB

8 april: een opinieartikel op de site van het Dagblad van het Noorden steunt ons in ons actieplan wintersterfte

8 april: de website van De Telegraaf brengt nieuws op basis van het coverartikel met prinses Laurentien in ons ledenblad

9 april: het radioprogramma De Late Avond van de regionale zender Zuid-Holland blikt terug op de actie 40 dagen geen druppel

13 april: in een column in MAX Magazine wordt KBO-PCOB genoemd in relatie tot ons onderzoek naar senioren en internetgebruik

16 april: de Leeuwarder Courant benoemt onze actie wintersterfte

23 april: KBO-PCOB wordt geïnterviewd door het AD in verband met het verdwijnen van pinautomaten in supermarkten.

24 april: BNR-Nieuwsradio en radio RTV Utrecht interviewen Manon Vanderkaa over onze dating site. NPO radio 2 benoemt onze site, net als de nieuwssites van Metro en de Nationale Zorgids

25 april: de Privé haalt ons interview aan met prinses Laurentien

Maart: Al onze lokale activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen, zoals debatten en lokale manifesten, worden opgepikt in lokale kranten/nieuwsmedia. Zoals in Nijkerk, Den Haag, Nederweert.

 • Donderdag 1 maart: het positieve advies van de Gezondheidsraad over de pneumokokken-vaccinatie en onze berichtgeving daarover, wordt overgenomen door de website van MAX Vandaag
 • Zaterdag 3 maart: het Pharmaceutisch Weekblad noemt ons pleidooi voor versoepeling van het preventiebeleid en AD Utrechts Nieuwsblad en diverse lokale media
 • Dinsdag 6 maart: radio-interview RTV-Utrecht met Manon Vanderkaa over verdwijnen van de brievenbussen, later op de dag ook een tv-interview met RTV Utrecht
 • Woensdag 7 maart: in de digitale versie van het AD en in de AD Dordtenaar neemt KBO-PCOB het op voor een 86-jarige vrouw die een lekkage bij zijn woningstichting alleen per e-mail kan melden
 • Vrijdag 10 maart: het AD Rotterdams Dagblad brengt een redactioneel commentaar over het bovenstaande. Hierin wordt KBO-PCOB genoemd
 • Dinsdag 13 maart: het Nederlands Dagblad schrijft over ons pleidooi voor (meer) palliatieve zorg
 • Dinsdag 13 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Groot Nieuws Radio over palliatieve zorg
 • Woensdag 14 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door Radio RTV Utrecht over 40 dagen geen druppel
 • Vrijdag 16 maart: Telegraaf noemt ons in een artikel over (ouderen)werkloosheid evenals het Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander
 • Maandag 19 maart: radio-interview RTV Utrecht met Manon Vanderkaa over CBS-cijfers toenemende levensverwachting
 • Maandag 19 maart: Manon Vanderkaa wordt geïnterviewd door radio NPO 5 over ons onderzoek gemeenteraadsverkiezingen. Ook de NOS site vermeldt ons onderzoek.
 • Maandag 19 maart: Trouw (digitaal) noemt ons in een artikel over verdwijnen van een aantal betaalautomaten
 • Donderdag 22 maart: Trouw brengt ons commentaar op het verdwijnen van een aantal pinautomaten
 • Donderdag 22 maart: het AD brengt ons ingezonden artikel over de positie van ouderen in onze samenleving
 • Vrijdag 23 maart: Het Pharmaceutisch weekblad schrijft over ons project wijs met medicijnen
 • Woensdag 28 maart: de Telegraaf plaats een artikel met onze input voor een Kamerdebat over ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 30 maart: F. van Bree, voorzitter KBO M-Flevoland, en A. Arkenbout, voorzitter PCOB Dronten zijn te horen en te zien op Omroep Flevoland over de herziende Nota ouderenbeleid Dronten
 • Zaterdag 31 maart: het Tijdschrift voor Verzorgenden schrijft over onze inzet om de AOW te verhogen.
 • Maandag 12 februari: De actie 40 dagen geen druppel krijgt aandacht in de volgende media: RTL Nieuws (site), AD, BN/De Stem, De Stentor, Blik op Nieuws, Skipr, Max Vandaag (site), Nationale Zorggids
 • Maandag 12 februari: Directeur Manon Vanderkaa houdt diverse radio-interviews over de actie ’40 dagen geen druppel’: NPO-Radio 1, NPO-Radio 5, RTV Utrecht, RTV Noord-Holland, Noord-Holland Nieuws, Radio Rijnmond, RVT Arnhem en Groot Nieuws Radio.
 • Maandag 12 februari: Diverse websites noemen onze petitie ouderenwerkloosheid, waaronder Max Vandaag en de Nationale Zorggids
 • Dinsdag 13 februari: NPO Radio 4 noemt de aanbieding van onze petitie ouderenwerkloosheid in Den Haag en interviewt ‘goed voorbeeld’ werkgever
 • Dinsdag 13 februari: BNR Nieuwsradio besteedt aandacht aan de resultaten van ons meldpunt ouderenwerkloosheid en onze petitie in Den Haag, net als Omrop Fryslan op de radio en online
 • Dinsdag 13 februari: Dagblad Trouw publiceert een opinieartikel ‘Het gewone sterven blijft onderbelicht’, uit naam van Manon Vanderkaa
 • Dinsdag 13 februari: Het Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Barneveld.nl besteden aandacht aan de 40 dagen actie.
 • Woensdag 14 februari: Dagblad Trouw besteedt aandacht aan onze 40 dagen actie, net als de Gelderlander.
 • Donderdag 15 februari: ons commentaar op het rapport ouderenmishandeling wordt overgenomen door het Friesch Dagblad en het Noord-Hollands Dagblad.
 • Maandag 19 februari: De Telegraaf, het Leidsch Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi- en Eemlander publiceren een artikel over onze 40 dagen actie.
 • Zaterdag 24 februari: ons levensvragenonderzoek vindt zijn weg naar het Nederlands Dagblad, Telegraaf, Trouw, KRO Magazine en de NCRV Gids
 • Zondag 25 februari: Kruispunt TV besteedt aandacht aan ons grote levensvragenonderzoek.
 • Editie NL (TV) gaat twee deelnemers van 40 dagen geen druppel via vlogfilmpjes de komende tijd volgen.
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 interviewt Manon Vanderkaa over ouderenwerkloosheid
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 5 interviewt Manon Vanderkaa over ouderen en social media
 • Dinsdag 2 januari: NPO Radio 1 ‘factcheckt’ Manon Vanderkaa over de bewering dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden dan jongere werknemers. Uitkomst: het is waar.
 • Donderdag 4 januari: De Limburger plaatst een artikel over ons keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis
 • Donderdag 12 januari: het blad Sociale Zaken Actueel schrijft over ons meldpunt ouderenwerkloosheid
 • Vrijdag 13 januari: het AD brengt ons commentaar op Transvison. Het artikel wordt doorgeplaatst in o.a. het Brabants Dagblad, BN de Stem en de Stentor
 • Woensdag 17 januari: Campus TV interviewt Manon Vanderkaa over senioren en digitale media
 • Vanaf vrijdag 19 tot 24 januari: ons persbericht over senioren en e-health vinden we terug op een twaalftal websites