Opleiding docent ouderenadvisering

In het voorjaar van 2020 organiseert KBO-PCOB een opleiding tot docent ouderenadvisering. Dit is een gedegen opleiding vanuit het ‘train de trainers’-programma. In zeven dagen wordt u opgeleid om ouderenadviseurs te scholen.

De docent ouderenadvisering geeft ouderenadviseurs de juiste gereedschappen mee om hun functie goed uit te voeren. De docent stimuleert samenwerking tussen ouderenadviseurs op lokaal niveau en weet hen aan te spreken en bewust te maken van hun sterke punten. Ook begeleidt de docent ouderenadviseurs ten aanzien van hun leervragen.

Doel en inhoud

Aan het eind van de opleiding is de Docent ouderenadvisering in staat zelf een opleiding ouderenadvisering samen te stellen en te geven. Hij/zij heeft daartoe voldoende kennis van didactiek, activerende werkvormen, leerstijlen, het leiden van een groepsgesprek, het omgaan met weerstanden, presentatietechnieken, intervisie en de benaderingswijze van Ben Tiggelaar (‘de ladder’). Hij/zij heeft daartoe docentvaardigheden geoefend, zoals lesgeven, feedback geven, communicatievaardigheden.

In de opleiding tot Docent ouderenadvisering staan drie onderdelen centraal:

• Vaardigheden Docent: lesgeven, didactische vaardigheden en het organiseren van een cursus.
  • Vaardigheden ouderenadviseurs: gesprekstechnieken, adviesvaardigheden, grenzen stellen, feedback geven en ontvangen.
  • Basiskennis relevante terreinen ouderenadvisering en vaardigheden om benodigde kennis te verwerven: wat is ouderenadvisering? De levensloopbenadering met de vijf levensgebieden, positieve gezondheid, werken met een sociale kaart en het opzoeken/-vragen van informatie.

Werkvormen

• Werkopdrachten, oefeningen, oefengesprekken aan de hand van casussen, discussies en inleidingen.
  • Oefenen in lesgeven en in het begeleiden van groepen.
  • Huiswerkopdrachten.

Educatief kader dat werkt op provinciaal of lokaal niveau.

> Zie ook het profiel voor Docent ouderenadvisering

Duur

De opleiding duurt 7 dagen (laatste middag inclusief certificering). Lestijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur (inclusief verzorgde lunch)

Les op maandag: 10 en 24 februari, 9 en 23 maart, 6 en 20 april en 11 mei 2020.

Verenigingsbureau KBO-PCOB, Nieuwegein

• Docentenhandleiding
  • Handboek Ouderenadvisering (‘Er zijn…’)

Kosten voor deelname

De training is gratis voor leden van KBO en PCOB.
De prijs voor niet-leden is € 495,- incl. btw. U ontvangt hiervoor een factuur.

Meld u aan als cursist

• Ja, ik meld mij aan als cursist voor de opleiding Docent ouderenadvisering.

• Initialen invullen zonder punten, let op: niet uw voornaam.
  • Deze gegevens worden automatisch ingevuld o.b.v. de postcode en het huisnummer.
  • Upload hier uw cv (als word-bestand of pdf.)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.