Zorgkosten gemaakt in 2020? Kijk of kosten aftrekbaar zijn

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. Het loont financieel de moeite om dit na te gaan.

Had u in 2020 zorgkosten die niet vergoed werden door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u mogelijk zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag
De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u de zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken.

Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro.

Doet u aangifte samen met een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten aftrekken van uzelf en uw fiscale partner. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijk inkomen.

Wel aftrekbaar
Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt, en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, met de overzichten van uw zorgverzekeraar of met uw bankafschriften.

Drie voorbeelden

  • Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
  • Medicijnen: veel medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
  • Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op! Hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.


Hoge zorgkosten? Doe aangifte

Hebt u geen aangiftebrief van de Belastingdienst gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst en vul de online aangifte in. Dan ziet u of uw zorgkosten boven het drempelbedrag komen.

In de aangifte wordt dit drempelbedrag automatisch voor u uitgerekend. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen.

Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte
Wilt u hulp bij het invullen van uw aangifte? Dat kan! Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een bibliotheek bij u in de buurt. De Belastingdienst helpt u ook graag. Ook kunt u natuurlijk navraag doen bij uw eigen KBO- of PCOB-afdeling.