Zorgen over koopkracht middeninkomens

Op de dag dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (BiZa) eindelijk de huurverhogingen wil aanpakken én bekend werd dat boodschappen mogelijk duurder worden, publiceerde het Nibud een rapport over koopkracht van gepensioneerden. Hieronder onze reactie op dit rapport, dat in opdracht van 50PLUS werd uitgevoerd. “Middeninkomens vangen klappen”, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. We bieden oplossingen aan.

Waar de koopkrachtonderzoeken door KBO-PCOB duidelijk een richting aangeven van verslechtering, komt het Nibud met een gemengd beeld. Gepensioneerden met een klein pensioen tot €5000 per jaar zijn er in de periode 2010-2018 gemiddeld genomen op vooruit gegaan. Maar bij meer aanvullend pensioen – vanaf AOW + €5000 – treedt koopkrachtvermindering op. Dat komt primair omdat de aanvullende pensioenen al jaren niet meer stijgen of zelfs gekort zijn. Ook veel werkenden gingen er op achteruit, maar gemiddeld minder dan gepensioneerden.

Zorgen over Jan Modaal senior

De koopkracht van de meeste gepensioneerden is gedaald, zo kunnen we concluderen. Het gemiddelde aanvullende pensioen is namelijk ongeveer €10.000 per jaar. KBO-PCOB maakt zich zorgen over Jan Modaal senior. Manon Vanderkaa: “We zien dat door stapeling van kosten – denk aan de zorg, de huur, de boodschappen – de lasten almaar verder oplopen. Het pensioen stijgt al jaren niet meer mee.” Individueel kan de koopkrachtdaling nog slechter uitpakken. Uit onderzoek in opdracht van onder meer KBO-PCOB weten we dat één op de zes senioren het risico loopt huurtoeslag mis te lopen terwijl zij daar wel recht op hebben.

Oplossingen

Hoe is het tij te keren voor de middeninkomens? Manon Vanderkaa: “Pensioenfondsen maken uitstekende rendementen en zien hun vermogen flink groeien. Gepensioneerden moeten dat terug gaan zien in pensioenstijging via indexatie. Dat kan heel goed op generatie-evenwichtige wijze. In een nieuw pensioenstelsel moet daar nu echt werk van gemaakt worden! KBO-PCOB wil verder dat de overheid mensen actief gaat wijzen op hun recht op toeslagen en compensaties. Het is onverteerbaar dat er geld op de plank blijft liggen dat bestemd is voor senioren van wie de beurs steeds smaller wordt!”

Meer informatie:

> Rapport door Nibud in opdracht van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS is hier te downloaden.
> Het nieuws over de ‘noodknop’ voor huurverhogingen is hier te lezen.
> Het nieuws over mogelijke stijging boodschappen (berekend door het Economisch Bureau van ABN Amro) is hier te vinden.
> Lees hier over het meest recente koopkrachtonderzoek door KBO-PCOB.
> Klik hier voor het onderzoek over onderbenutting van toeslagen.