Zorgen om stijging aantal verkeersslachtoffers

KBO-PCOB maakt zich grote zorgen over de stijging van het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer. Bij mensen van 75 jaar en ouder steeg dit met 60%. (150 vorig jaar en het jaar daarvoor 94).
Vaak zijn de fietspaden overvol en rijden fietsers -noodgedwongen- kris kras, met verschillende snelheden door en langs elkaar heen. Dat moet beter worden gereguleerd. Fietspaden moeten ook veiliger worden gemaakt. Het helpt als ze breder worden, maar ook de asfaltering laat nogal eens te wensen over waardoor iemand snel ten val kan komen.

De ontwikkelingen in de maatschappij (minder zorgcapaciteit) verlangt van senioren dat ze langer zelfstandig en fit blijven zodat ze minder snel gebruik hoeven te maken van de zorg. Daar geven deze senioren gehoor aan, maar dat betekent ook dat de omstandigheden waaronder ze fietsen moeten worden aangepast en/of verbeterd.

Ook dient er preventief een mogelijkheid tot een cursus worden aangeboden, bijvoorbeeld de cursus valpreventie. Of een cursus omgaan met de elektrische fiets of ‘de driewieler als goed alternatief’.
Een goede voorlichtingscampagne zou ook een bijdrage kunnen leveren. Net als het verplichten van de fietshelm voor iedereen (op een elektrische fiets)

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!