Zorg over bruikbaarheid digitale inlogmiddelen

De gebruiksvriendelijkheid van digitale inlogmiddelen zoals DigiD staat onder grote druk. De middelen worden steeds veiliger en betrouwbaarder. Maar hierdoor zijn ze moeilijker bruikbaar door mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en ouderen. Zo is de twee-staps-identificatie en het tegelijk moeten bedienen van twee apparaten voor mensen met een beperkte handfunctie niet mogelijk. Het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie – waar KBO-PCOB deel van uit maakt – maakt zich zorgen hierover.

Op 22 maart debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Huffelen onder meer over deze inlogmiddelen. Het GebruikersNetwerk vraagt hoe de staatssecretaris ervoor zorgt dat digitale inlogmiddelen en –processen – toegankelijk en gebruiksvriendelijk blijven voor mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en ouderen. Want alleen dan kunnen zij zelfstandig hun zaken regelen bij de overheid, zorgverzekeraars en andere essentiële dienstverleners. Ook vraagt het Gebruikersnetwerk aandacht voor het feit dat wettelijke vertegenwoordigers de DigiD van hun (meervoudig) verstandelijk beperkt familielid niet kunnen gebruiken.

Lees hier de brief aan de vaste Kamercommissie Digitale Zaken

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!