Zomeractiviteiten #8: Sport, spel en plezier met walking football

In de zomer voelen sommige senioren zich eenzamer dan in andere seizoenen. Het goede nieuws: daar is vaak best iets aan te doen! In juli en augustus gaat KBO-PCOB de strijd aan tegen zomereenzaamheid. Regelmatig delen we een goed initiatief uit het land. Vandaag: walking football.

“Walking football is de snelst groeiende sport in ons land”, zegt Joop Spijker (63) van PSV Foundation. De sport is uit Engeland overgewaaid en wordt gespeeld bij meer dan 350 clubs. De spelregels zijn aangepast, zodat mensen langer kunnen blijven sporten: niet rennen, elkaar niet aanraken, geen slidings. Zes-tegen-zes op een veld van 40 bij 25 meter, kleine goals en geen doelman. Buitenspel is niet van toepassing.

Fysiek en mentaal fit

Joop: “Walking football maakt het mogelijk nog lang van voetbal te blijven genieten. Ook de training is afgestemd op senioren. Mensen die een jaar meedoen, merken dat hun motoriek verbeterd is. Veel deelnemers hebben altijd gevoetbald, maar er doen ook mannen en vrouwen mee die vroeger aan andere sport deden. Iedereen vanaf 60 jaar is welkom, ook bij de derde helft. Dat is een belangrijk onderdeel, een uitlaatklep, met verhalen over heroïsche wedstrijden van vroeger en kwalen van nu. Die contacten zijn heel belangrijk. Walking football helpt om fysiek en mentaal fit te blijven. Het gaat om sport, spel en plezier. Natuurlijk brengt sport alle kanten van mensen naar voren. Als iemand echt wil winnen, merk je dat ook hier, daar verandert leeftijd niet veel aan. Dat geldt ook voor de humor in de kleedkamer.”

Naast het trainen en de wedstrijden binnen de club zijn er toernooien, soms gecombineerd met een vakantieweek. Op www.oldstars.nl staat een overzicht van clubs die walking football aanbieden. Er zijn ook al wandelvarianten van andere sporten, bijvoorbeeld walking handball en walking hockey.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!