Zomeractiviteiten #11: Telefoonmaatje thuis

In de zomer voelen sommige senioren zich eenzamer dan in andere seizoenen. Het goede nieuws: daar is vaak best iets aan te doen! In juli en augustus gaat KBO-PCOB de strijd aan tegen zomereenzaamheid. Regelmatig delen we een goed initiatief uit het land. Vandaag: het telefoonmaatje thuis.

Voor senioren worden op veel plekken in Nederland activiteiten georganiseerd. Dat is prachtig, maar voor sommigen is het lastig om daaraan mee te doen. Bijvoorbeeld voor wie minder mobiel is, slecht kan zitten, of snel vermoeid raakt. Toch kunt u dan ook iets doen om eenzaamheid tegen te gaan. Je hóeft namelijk niet de deur uit om een ander te helpen. Dat bewijst Cobi Fontijn. Ze is telefoonmaatje.

Een paar keer per week belt Cobi met iemand die dat contact goed kan gebruiken. ‘Iedereen kan dat gaan doen, ook als je aan huis bent gekluisterd. Negen jaar geleden begon ik telefonisch contact te onderhouden met de moeder van onze do­minee’, vertelt Cobi. ‘Ze woonde alleen en had behoefte aan gesprekjes. We belden twee, drie keer per week. Zij belde mij en ik belde haar. Het ging dus over en weer. Die gelijkwaardigheid is belangrijk, want mensen hebben al zo veel hulp­verleners. Deze mevrouw was er blij mee. En haar zoon ook, want ik kon hem ontlasten. Het helpt mijzelf ook, want ik woon alleen. Ik ben vrijer ge­worden. Dank zij mijn telefoonmaatje.’

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!