Zomeractiviteiten #10: Samen actief tijdens de zomerschool

In de zomer voelen sommige senioren zich eenzamer dan in andere seizoenen. Het goede nieuws: daar is vaak best iets aan te doen! In juli en augustus gaat KBO-PCOB de strijd aan tegen zomereenzaamheid. Regelmatig delen we een goed initiatief uit het land. Vandaag: zomerscholen. Directeur Manon Vanderkaa nam 25 juli een kijkje bij de zomerschool in Almere.

Voor senioren worden op veel plekken in Nederland zomerscholen georganiseerd. In Almere doen de plaatselijke ouderenorganisaties dit al elf jaar. In het kader van de actiemaanden tegen zomereenzaamheid nam directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa op donderdag 25 juli een kijkje.

Eén de drijvende krachten achter de zomerschool in Almere is Ingeborg Korte. “Het is nog steeds prachtig om te organiseren. En we zijn blij dat het ook nog steeds kan en lukt met alle vrijwilligers. We hebben veel verschillende activiteiten; van fietsen tot wandelen, vaarttochten of musea bezoeken. In al onze activiteiten zit ook een educatief element.”

Koken voor mannen

Donderdag 25 juli koken de mannen voor de lunch onder leiding van chef-kok Jacqueline. Elke keer een mooi menu dat de mannen ook mee naar huis kunnen nemen. Vandaag is het warm, dus is het menu aangepast. “Normaal hebben we altijd wel wat warms of werken we met de oven, maar dat is nu even geen goed plan”, vertelt Jacqueline. “Daarom een kleine hamburger met lekkere salades, zomer voorgerecht en een heerlijk aardbeientoetje na.” En lekker blijkt het zeker. De mannen blijken ware koks.

Nieuwe contacten

Tegen 11.45 uur komen de eerste lunchgasten binnen. Sommige voor de eerste keer, anderen zijn vaste bezoekers. “Aan verschillende activiteiten van de zomerschool doe ik mee. En dit is er een van”, vertelt een deelneemster enthousiast. Ook vertelt ze over de drempel die ze nadat ze weduwe geworden is over moest om aan dit soort activiteiten mee te doen. “Dat was echt niet makkelijk, in je eentje op het enige plekje dat nog over was in de bus. Maar ik vond ook dat ik het moest doen. En dat heeft me veel opgeleverd; nieuwe contacten, heb veel leuke dingen kunnen doen en dat doe ik nog steeds.”

Inspirerend voorbeeld

De sfeer tijdens de lunch is gemoedelijk en gezellig. De gasten genieten van de heerlijke lunch. Even ervoor heeft Manon Vanderkaa toegelicht waarom zij op bezoek is. “De zomerschool in Almere is een inspirerend voorbeeld van de strijd tegen zomereenzaamheid en kan ook andere mensen in Nederland inspireren! Om deel te nemen of misschien wel te organiseren.”

Er zijn ook zomerscholen in Almelo, Delft, Tiel en Houten. Misschien ook bij u in de buurt?

Bekijk hier een videocompilatie van deze activiteit:

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!