Wordt post een luxe?

Steeds meer post wordt digitaal. Ook versturen we minder post.  Daardoor verdwijnen er brievenbussen, komt de post minder vaak en wordt verzending duurder. Is dat een probleem? Veel ouderen vinden van wel, zo blijkt uit een flitsonderzoek van KBO-PCOB. Senioren blijken aan veel post emotioneel te hechten en zien papieren brieven dan ook liever niet verdwijnen.

Ruim 1 miljoen ouderen maken geen gebruik van internet. Post is voor hen dus extra belangrijk. Hoe belangrijk, dat blijkt uit een flitsonderzoek in opdracht van KBO-PCOB onder 1100 senioren.

Rouwen en trouwen

Veel post heeft voor senioren emotionele waarde. Veel senioren vinden het fijn om post te ontvangen en zullen het missen om geen papieren brieven meer te krijgen. Belangrijkste post is voor hen de rouwkaart, gevolgd door geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen en kerstkaarten.
Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Hoewel zakelijke post van banken, verzekeraars en overheid minder vaak genoemd worden, kan deze post niet zomaar uitsluitend digitaal worden. Senioren die minder handig zijn met internet, kunnen dan problemen krijgen met hun financiële administratie.”

Prijs te hoog voor kwart senioren

Ook geld speelt een rol. De postzegelprijs is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Uit het KBO-PCOB-flitsonderzoek blijkt dat hoge verzendkosten voor ruim een kwart van de senioren weleens reden is om een briefkaart of pakket dan maar niet te versturen. Zeven van de tien oudere briefschrijvers ervaren de verzendkosten als te duur. Directeur Manon Vanderkaa: “KBO-PCOB is niet blij met de prijsverhogingen, waardoor ouderen minder post versturen en ontvangen. Post mag geen luxe worden. We blijven de overheid en PostNL daarom aansporen om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken en ondersteunen.”