Wijs op reis

In normale jaren zou de vakantievreugde voor veel senioren nu al in volle gang zijn. Dan staat de caravan op die fijne plek in Frankrijk, heeft u een leuk hotelletje geboekt in hartje Rome, of geniet u van een B&B op Terschelling. En als u nog niet zover was, dan keek u uit naar de komende trip. Maar dit jaar gaat het even anders, de coronacrisis heeft ook gevolgen voor de zomer van 2020.

Voor degene die niet thuis vakantie gaan vieren en toch op pad willen, is het noodzaak om wijs op reis te gaan. In dit artikel proberen we zoveel mogelijk op een rij te zetten.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar naartoe u op reis gaat en wanneer. Op vakantie gaan in Nederland en daarvoor te boeken is mogelijk, maar ook op vakantie moeten de RIVM-richtlijnen opgevolgd worden. Reizen met het OV blijft alleen voor noodzakelijke reizen toegestaan en veel attracties zijn nog beperkt geopend. Bij de Rijksoverheid is hier meer informatie over te vinden.

Code Oranje

Met ingang van 15 juni is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor veel landen van oranje (alleen noodzakelijk reizen) naar code geel (let op de veiligheidsrisico’s). Dit betekent dat vakanties naar het buitenland niet meer wordt afgeraden, maar dat er wel risico’s aan vast zitten.

Zo mag u nu bijvoorbeeld wel naar België, Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland, deze landen hebben een geel reisadvies. Maar blijft oranje geldig voor Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. En voor sommige landen is de verwachting dat ze binnenkort van oranje af gaan, zoals Oostenrijk. Vakantiereizen buiten het EU/Schengengebied worden voorlopig afgeraden. Op een speciale website van de overheid wordt bijgehouden welke landen oranje zijn en welke niet.

Gaat u op vakantie, welke kleur het land van bestemming ook heeft, dan is het goed om de juiste afweging te maken om wel of niet te gaan. Voor de overheid vallen vakantiereizen onder de niet noodzakelijke reizen. Dus mocht u of een reisgenoot onverhoopt in het buitenland ziek worden, dan ziet de overheid dit als een eigen risico en zal u niet repatriëren. Informeer bij uw (ziektekosten of reis) verzekering welke consequenties het heeft als u in het buitenland ziek wordt.

Lees u in

Tot slot, overschat uw eigen conditie niet en ga niet op reis als u klachten heeft. Maar ook al bent u gezond en is er niks aan de hand, het coronavirus blijkt senioren niet te sparen. U loopt door uw leeftijd een grotere kans om flink ziek te worden. Dus als u eenmaal de keuze hebt gemaakt om te vertrekken, neem dan ook nog een extra pakje mondkapjes en desinfectiemiddel mee. Eenmaal in het buitenland, hou ook hier tenminste anderhalve meter afstand. In sommige landen geldt twee meter. Lees u goed in voor uw vertrek. Kijk bijvoorbeeld op de Reiswijzer van de ANWB en zoek uw land van bestemming op. Zo gaat u wijs op reis.

Bon voyage en blijf gezond!