Veilig ventileren ook op plekken voor senioren

OPINIE – Coronabesmetting via de aerogene route kan voorkomen worden door betere ventilatie, aldus het RIVM. Hier is te weinig aandacht voor, vindt Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB. „Rutte IV moet een taskforce ventilatie oprichten. Senioren verdienen veilige lucht.”

Eindelijk staat het zwart op wit: ’Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het beperken van de overdracht van respiratoire infectieziekten zoals Covid-19.’ Deze zin komt uit het rapport ’Effect van verschillende ventilatiehoeveelheden op aerogene transmissie van SARS-CoV-2 – Risicoschatting op basis van het AirCoV2-model’, opgesteld door het RIVM en in opdracht van het demissionaire kabinet-Rutte III.

Laten we eerlijk zijn, stiekem wisten we dit natuurlijk al, ook het demissionaire kabinet. Zo is tijdens de coronapersconferenties, naast de bordjes met handen wassen, mondkapje op en anderhalve meter afstand bewaren, opeens het bordje met ventileren erbij gekomen. Maar nu is het dus officieel: ventileren helpt en wordt het nu eens tijd dat het (nieuwe) kabinet ventileren vorm gaat geven. Was niet alleen je handen stuk, maar maak van ventileren ook een krachtig werkwoord.

Verloren tijd

Met het rapport komt er ook een einde aan een publieke discussie van wetenschappers en beterweters die de afgelopen coronaperiode heeft gewoed. In plaats van tegenover elkaar staan, kunnen we nu eindelijk aan de slag en veel verloren tijd inhalen. Dan slaan we ook direct meerdere vliegen in één klap. Goede ventilatie is namelijk niet alleen van belang in de strijd tegen het coronavirus, maar ventileren is áltijd belangrijk, óók volgens het RIVM. Met goede ventilatie ga je ook de strijd aan tegen fijnstof, influenza, de mrsa-bacterie, stikstof, pollen en tal van andere ziekteverwekkers. Binnenmilieu van scholen staat in dat kader al langer op de agenda. Laten we de coronacrisis dan ook gebruiken als een wake-upcall voor beter ventileren.

Structurele aandacht voor goede ventilatie is dus nodig. Uiteindelijk moet de beschikbaarheid van schone lucht net zo vanzelfsprekend zijn als de beschikbaarheid over schoon kraanwater. En niet alleen in scholen en kantoorgebouwen, maar ook in verpleeg- en buurthuizen. Dat is een grote opgave, zeker nu we ook bezig zijn met de energietransitie. Maar dit hoeft geen of-of verhaal te zijn, laten we er en-en van maken, wat vraagt om een integrale benadering. Juist nu.

Uitdagingen

Omdat de (nieuwe) minister van Volksgezondheid al voor genoeg uitdagingen staat, pleit KBO-PCOB voor een taskforce ventilatie die van gezonde lucht echt eens werk maakt. De taskforce kan de verschillende sectoren (zorg, maatschappelijk werk etc.) met eigen ontmoetingsplekken ondersteunen en kan het OMT waar nodig adviseren. Maar dat is niet alles, we vragen ook om zichtbare informatie over ventilatie op grond waarvan bezoekers een eigen weging kunnen maken als het gaat om hun aanwezigheid in het betreffende pand.

Verder vragen we om een investeringsimpuls om ook kleinschalige ontmoetingsplekken, zoals seniorenverenigingen met een clubgebouw, te ondersteunen in hun opdracht als het gaat om het realiseren van goed geventileerde ruimtes.

Corona gaat misschien wel nooit meer weg uit ons leven. Willen we als samenleving de eenzaamheid, die door de lockdowns en beperkte sociale contacten voor vele kwetsbaren zo intens is geweest, doorbreken, dan moeten we snel aan de slag met veilig ventileren. De politiek is nu aan zet.

–> Dit opiniestuk van KBO-PCOB heeft op 28-12-2021 in De Telegraaf gestaan, zowel krant als online

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!