UMC Utrecht: “Wat wil onze doelgroep, dáár draait het om”

Alle reden voor het vieren van een feestje vandaag in UMC Utrecht: het academisch ziekenhuis kreeg voor de tweede keer op rij het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis uitgereikt. Dat KBO-PCOB als initiatiefnemer bij elke ronde de kwaliteitseisen verzwaart, vindt Margriet Schneider van UMC Utrecht een pluspunt: “Mooi dat er een organisatie over onze schouder meekijkt!”

Manon Vanderkaa van KBO-PCOB en Margriet Schneider van UMC Utrecht

Mevrouw Voskuylen knikt goedkeurend als ze ziet hoe de directeur van KBO-PCOB het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis uitreikt aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van UMC Utrecht, Margriet Schneider. De 84-jarige vindt dit een keurig ziekenhuis. En zij kan het weten: onlangs lag ze hier nog voor een nieuwe hartklep. “Alles is zo schoon hier; van het kastje naast het bed tot aan de vloer en de toiletten. Ik werd telkens snel geholpen en je kon koffie krijgen, heel fijn.” Over de verpleegkundig specialist Marcel is ze erg te spreken. “Een heel fijne man, hij legt alles goed uit. En ik kan altijd bellen met vragen.”
Marcel Weterman, verpleegkundig specialist, licht toe hoe er in het ziekenhuis gewerkt wordt in een situatie zoals bij mevrouw Voskuylen: “Er zijn drie fases: de operatie, het herstel na de ingreep en de fase erna, waarin we de volle aandacht richten op kwaliteit van leven. Het is belangrijk om goed te blijven bekijken hoe het met iemand gaat ná de operatie en ná het herstel.”
Er kan steeds meer op medisch vlak en mensen worden steeds ouder. Dat iemand na een operatie geen fysieke klachten meer heeft, betekent niet dat aandacht voor nazorg niet meer van belang is belang.

Mevrouw Voskuylen in gesprek met Marcel Weterman van UMC Utrecht
“Een team geriatrie is een absolute voorwaarde voor het keurmerk. En daar komt dit jaar meer aandacht voor ouderen op de Spoedeisende Hulp onder meer bij”

Verhoogde stoel 

Dat het UMC Utrecht het keurmerk heeft gekregen, is te danken aan hun eigen inzet. Want het keurmerk krijg en houd je niet zomaar: zestien ziekenhuislocaties raakten het keurmerk vandaag kwijt. Daar staat tegenover dat negentien ziekenhuislocaties het keurmerk twee jaar geleden misliepen, maar nu wél kregen.
In Utrecht is hard gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van goede zorg voor ouderen. Zo is de acute zorg voor ouderen beter geworden; drie van de achttien kamers op de Spoedeisende Hulp zijn ‘seniorvriendelijk’ gemaakt. Hier staat een verhoogde stoel met zachte bekleding en armleuningen en er hangt een bord waarop de patiënt in één oogopslag kan zien wie de hoofdbehandelaar is en wat de datum is.
In het ziekenhuis wordt 25 procent van de bedden bezet door ouderen; het grootste deel komt binnen via de Spoedeisende Hulp. Vaak zijn valpartijen de oorzaak van opname. Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB kan dit soort aanpassingen alleen maar toejuichen: “Als absolute voorwaarde voor het keurmerk hanteren we nog steeds de aanwezigheid en inzet van een consultatief team geriatrie. In de ronde dit jaar is daar onder andere bijgekomen dat er extra aandacht is voor ouderen op de Spoedeisende Hulp.”

Cliëntenraad

Ondanks de feestvreugde rondom het keurmerk vandaag, is het morgen meteen weer tijd om over te gaan tot de orde van de dag. “We zijn er nog niet hoor, het kan altijd beter”, vindt Mariëlle Emmelot, medisch afdelingshoofd Geriatrie. “Zeker als KBO-PCOB volgens jaar weer de eisen aangescherpt”, zegt ze lachend. Dat de cliëntenraad nauw betrokken blijft bij het maken van beslissingen, dat is in elk geval zeker. “Wat wil onze doelgroep: daar draait het om!”

Zichtbaar zijn

Verpleegkundig specialist Marcel heeft nog een tip voor ziekenhuizen die dit jaar het Keurmerk niet kregen: “Zorg ervoor dat je jezelf als Geriatrie zichtbaar maakt en laat zien hoe belangrijk dat specialisme is. Als je eenmaal aan de slag gaat met verbeteringen, ga dan niet te snel. Het moet vooral goed zijn.”
Mevrouw Voskuylen heeft ook nog wel een puntje voor de toekomst: “De airconditioning stond wel een beetje hoog toen ik hier lag. Ik was verkouden toen ik thuiskwam. Dus die mag wel wat lager.”

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?