Twee miljoen euro voor betere behandeling en uitkomsten COVID-19 bij ouderen

ZonMw kende onlangs een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. De studie, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), geeft inzicht in het verloop en de behandeling van COVID-19 bij ouderen. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn.

Meer dan 90% van alle sterfte aan COVID-19 betreft patiënten vanaf 70 jaar. Achteruitgang in dagelijks functioneren komt bij ouderen als gevolg van doormaken COVID-19 veel voor. Daarnaast zijn ouderen onderling heel verschillend wat betreft vitaliteit en kwetsbaarheid. Behandeling op maat begint met een goede inschatting van prognose en kennis over de ziekte, maar juist bij ouderen is nog veel onbekend.

Jan Festen zit vanaf het begin namens seniorenorganisatie KBO-PCOB in de stuurgroep van de studie: “Door als vertegenwoordiger van de senioren vanaf het allereerste concept actief mee te denken en input te leveren aan deze studie, is het effect dat in alle onderdelen uitdrukkelijk wordt gekeken naar hoe de resultaten kunnen bijdragen aan de verwachtingen en wensen van senioren.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!