Tips voor veilig wonen met een sleutelkluisje

Veilig wonen is voor iedereen belangrijk. Maar soms is het nodig de sleutel letterlijk en figuurlijk uit handen te geven, bijvoorbeeld aan de thuiszorg. Hiervoor komt soms een sleutelkluisje aan de buitenkant van het huis, waarin de huissleutels met een code beveiligd zijn. Maar is dat wel veilig?

De angst van mensen is vaak dat inbrekers toch toegang weten te krijgen tot de inhoud van de sleutelkluis. Een getest en goedgekeurd sleutelkluisje heeft het SKG-logo en 2 of 3 sterren. Een tweesterrenkluis is in staat om een inbreker drie minuten te weerstaan, een driesterrenkluis haalt zelfs de vijf minuten. Deze geteste en gecertificeerde kluisjes staan op de productenlijst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Code veranderen
Belangrijk is dat u (of uw zorgverlener) regelmatig de code van de kluis verandert. Codes worden anders publiek geheim en uw sleutel ligt dan bij wijze van spreken op straat. Zorg dat u de code minimaal één keer per drie maanden wijzigt.

Montage
Installeer het kluisje volgens de montagehandleiding. Zo weet u zeker dat een inbreker het kluisje niet zomaar van de muur kan halen of openbreekt. De meeste inbrekers staken hun pogingen als het langer dan een paar minuten duurt. U kunt ook uw woningcorporatie of zorgverzekeraar vragen om de montage van de kluis voor u te regelen.