Tienpuntenplan minister Koolmees brengt oplossing pensioenen niet dichterbij

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vrijdag 1 februari laten weten wat zijn plannen zijn met het pensioenstelsel. Hij deed dat nu de onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad hierover zijn stukgelopen. Koolmees benoemt tien punten waarmee hij aan de slag wil. KBO-PCOB vreest dat met de brief een oplossing voor de pensioenen niet dichterbij komt en roept op tot samenwerking.

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Hoewel we met de minister delen dat er echt een nieuw pensioenstelsel moet komen, vrezen wij dat deze brief er niet voor gaat zorgen dat de partijen weer aan tafel gaan. En laat dat nu juist zo hard nodig zijn, want korten komt steeds dichterbij.”

Persoonlijke potjes

Koolmees kondigt in zijn brief tien punten aan waarmee hij de komende maanden aan de slag wil. De eerste actie is wetgeving voor de afschaffing van de doorsneepremie. Ook wil de minister zelfstandigen meer mogelijkheden geven om voor hun pensioen te sparen. Werknemers moeten meer keuzevrijheid krijgen ten aanzien van beleggingen. De minister lijkt al met al terug te keren naar de eerdere plannen met de pensioenen uit het regeerakkoord, waarin gekozen werd voor een stelsel met persoonlijke potjes. Manon Vanderkaa: “Daar zetten wij grote vraagtekens bij, want uit onderzoek van het Centraal Planbureau weten we dat dit geen hoger pensioen oplevert.”

Geen stap dichterbij

In de brief ontbreekt bovendien een concrete handreiking richting de vakbonden. Koolmees trekt bijvoorbeeld geen geld uit voor het temporiseren van het verhogen van de AOW-leeftijd, een nadrukkelijke én begrijpelijke wens van de bonden. “Wij hadden echt op meer gehoopt”, zegt Manon Vanderkaa. “We zijn met deze brief geen stap dichterbij een akkoord gekomen.” Dat blijkt ook uit de teleurgestelde reactie van de vakbonden. “Ondertussen komen de kortingen steeds dichterbij en is er ook geen oplossing voor mensen met een zwaar beroep.”

Concrete handreiking

KBO-PCOB herhaalt daarom de eerdere oproep aan het kabinet om met een concrete handreiking te komen en zo het overleg vlot te trekken. Manon Vanderkaa: “We moeten echt samen tot een pensioenakkoord komen dat goed is voor werkenden en gepensioneerden. Met de nadruk op samen, want pensioen gaat ons allemaal aan en is geen zaak van het kabinet alleen.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!