Tekort aan griepvaccins. Wel beschikbaar voor 70-plussers en kwetsbare groepen

Door de coronacrisis is de vraag naar griepprik groter dan het aanbod, ondanks dat het ministerie van Volksgezondheid extra griepvaccins heeft ingekocht. Het ministerie roept daarom gezonde mensen tussen de 60 en 69 jaar op om de vaccinatie dit jaar niet te komen halen, ook al hebben ze er wel een uitnodiging voor gehad.

Voor 70-plussers en mensen uit kwetsbare groepen is er wel een griepvaccin beschikbaar. Daarmee volgt het ministerie een eerder uitgebracht advies van de Gezondheidsraad. Marcel Sturkenboom, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Goed dat de meest kwetsbare groepen wel een vaccin kunnen krijgen. Al is het naar voor mensen die de griepprik normaal ook krijgen, het is ook begrijpelijk dat deze keuze wordt gemaakt.”

Toch plaatst Sturkenboom ook een paar kanttekeningen: “Hopelijk is wel duidelijk wie uit de groep 60-69 recht heeft op een griepprik en dat niet iemand zelf die beslissing hoeft te nemen. Je moet voorkomen dat iemand met bijvoorbeeld een hartprobleem niet zelf gaat zeggen dat het wel met de kwetsbaarheid meevalt en daardoor misschien in grotere problemen komt.” Ook hoopt Sturkenboom dat, mochten er onverhoopt toch nog griepvaccins over zijn, de groep 60-69 als eerste aan bod komt voor de griepprik.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!