Teken petitie tegen kostendelersnorm

KBO-PCOB, FNV en andere organisaties zijn een petitie gestart tegen de kostendelersnorm. Deze maatregel kort samenwonende volwassenen op hun uitkering. Gevolg is armoede, of het niet meer kunnen zorgen voor elkaar. ‘Deze maatregel moet zo snel mogelijk van tafel’, zegt directeur Marcel Sturkenboom. Hoe meer ondertekenaars de petitie heeft, hoe meer druk we kunnen zetten in Den Haag. Teken daarom mee!

De kostendelersnorm is een bezuinigingsmaatregel. De regel werd in 2015 ingevoerd en houdt in dat je minder bijstand krijgt als je met meerdere volwassenen in één huis woont. De gevolgen hiervan zijn groot, zoals armoede en schulden. In november 2020 deed KBO-PCOB daarom mee aan een gezamenlijk manifest.

KBO-PCOB wil dat deze maatregel zo snel mogelijk ongedaan gemaakt wordt. Een groep senioren wordt er nu al door getroffen. Dit zijn ouderen met een onvolledige AOW en een bijstandsaanvulling tot het sociaal minimum (AIO). Deze groep wordt getroffen door de kostendelersnorm, met flink negatieve financiële en sociale gevolgen. Daarover schreven we een opinieartikel, samen met het Netwerk Organisaties Oudere Migranten.

Niet invoeren voor AOW’ers

Op 17 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Het Centraal Planbureau berekendeOpen dit document met ReadSpeaker docReader dat invoer van de kostendelersnorm voor AOW’ers ‘geen meetbaar effect heeft op de houdbaarheid, werkgelegenheid en ongelijkheid. Oppassen dus!

Voor de grote groep gepensioneerden met volledige AOW werd de norm destijds, na zware maatschappelijke druk, geschrapt. Nu komt deze mogelijk weer op de agenda. Directeur Marcel Sturkenboom: “Dit zou te gek voor woorden zijn. Een maatregel waar enorme weerstand tegen bestaat, komt alsnog op de onderhandelingstafel. Terwijl we juist willen aanmoedigen dat we meer zorgen voor elkaar en omzien naar elkaar. Het laatste wat je dan wil, is dat ouders en hun volwassen kinderen die graag bij elkaar willen wonen voor gezelschap en zorg, terugschrikken vanwege de kosten. Of dat degenen die er desondanks toch voor kiezen, in financiële problemen komen. Daarom: schaf de kostendelersnorm in de bijstand af, en voer hem via de achterdeur van de onderhandelingen voor geen enkel groep in!”

Bent u ook tegen de kostendelersnorm? Wilt u ook voorkomen dat de mantelzorgboete voor AOW’ers wordt ingevoerd? Onderteken dan de petitie! KBO-PCOB, FNV en de andere organisaties zorgen dan dat het onderwerp namens u onder aandacht komt van de onderhandelaars en de nieuwe Kamerleden.

>> TEKEN HIER DE PETITIE <<

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!