Tabletcoaches en ouderenadviseurs verdiepen zich in mogelijkheden e-health bij TeaHealthTour

Tijdens een nieuwe editie van de TeaHealthTour van KBO-PCOB hebben tabletcoaches en ouderenadviseurs zich vrijdag 21 april verdiept in de mogelijkheden van e-health-toepassingen. Met de opgedane kennis kunnen zij senioren in hun omgeving nog beter adviseren over de verschillende digitale mogelijkheden die kunnen helpen bij langer zelfstandig blijven wonen.

Onder het genot van een high tea op de sfeervolle Agnietenberg in Zwolle luisterden de KBO-PCOB-vrijwilligers geïnteresseerd naar verschillende aanbieders van digitale hulpmiddelen. De toepassingen tijdens deze zogenoemde TeaHealthTour varieerden van sensoren die mantelzorgers kunnen helpen, apps voor het vormen van een zorgnetwerk of een hulpmiddel bij beeldbellen. “E-health is voor veel ouderen een ver-van-mijn-bed-show”, weet projectleider Christien Müskens. “Terwijl het heel goed kan helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Onze vrijwilligers komen bij mensen thuis die hier mogelijk baat bij kunnen hebben. Het is goed dat zij hen van gedegen advies kunnen voorzien.”

Beeldbellen met minister Schippers
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf eerder dit jaar het startschot van de TeaHealthTour, door te beeldbellen met de 90-jarige mevrouw Post. Schippers was onder de indruk van het werk dat de tabletcoaches en ouderenadviseurs van KBO-PCOB doen voor senioren die (nog) niet digitaal vaardig zijn.

Vertrouwen in nieuwe techniek
E-health is een technische ontwikkeling in de zorg die zowel gebruikers als aanbieders van zorg kan ondersteunen en zorg kan verbeteren. KBO-PCOB vindt dat senioren nog te weinig worden meegenomen in de ontwikkelingen ervan. Oudere patiënten mogen meer centraal staan in de veranderingen rond zorg en digitalisering. Digitaal contact tussen zorgverleners en zorggebruikers is nog niet vanzelfsprekend. Omgaan met nieuwe techniek vraagt meer dan een gebruiksaanwijzing; het vraagt met name vertrouwen en acceptatie, bij zowel aanbieder als gebruiker.

Alle senioren aan de tablet
KBO-PCOB stimuleert met succes het digitaal vaardig worden van ouderen. Via het project Alle senioren aan de tablet hielpen getrainde tabletcoaches al veel mensen over de digitale drempel. Ook participeert KBO-PCOB in het Europese programma Active en Assisted Living (AAL), dat als doel heeft de vergrijzende bevolking fit en actief te houden. In mei bezoekt een buitenlandse delegatie van techneuten en gamemakers KBO-PCOB om samen met ouderen een bewegingsgame te testen.

> De volgende editie van de TeaHealthTour is op 19 mei in Roermond
> Meer weten over de mogelijkheden van een tabletcoach? Bel de KBO-PCOB Servicetelefoon voor meer informatie: 030-3400 655 (maandag t/m donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).