Stille ramp in de thuiszorg vraagt om actie van kabinet

Er is een stille ramp in thuiszorgland gaande en het kabinet moet nu in actie komen, vindt seniorenorganisatie KBO-PCOB in reactie op het verhaal van brancheorganisatie Actiz. Volgens Actiz staan met de oplopende coronacijfers niet alleen de ziekenhuizen onder druk, maar ook de zorg thuis. Ook KBO-PCOB krijgt deze signalen te horen. De combinatie van een grote zorgvraag, het hoge ziekteverzuim en het tekort aan personeel maakt het momenteel een giftige cocktail als het gaat om de juiste zorg op de juiste plek.

Gusta Willems van KBO-PCOB: “Het zijn schrijnende situaties die we horen. Steeds meer senioren krijgen ‘nee’ als antwoord op hun zorgvraag. Met als gevolg dat senioren aanrommelen met hun zorg en de druk op de mantelzorger groter wordt.” KBO-PCOB maakt zich zorgen en vraagt het kabinet  om snel het gesprek met thuiszorgorganisaties aan te gaan om oplossingen te vinden.

Snelheid

Het aantal thuiswonende senioren die corona krijgen stijgt op dit moment snel. Juist voor de kwetsbaren is corona een levensbedreigende aanslag op hun gezondheid. Willems: “We horen het steeds meer in onze achterban. Mensen die ziek worden ondanks dat ze gevaccineerd zijn. We zijn blij met de booster, maar vragen aan het kabinet echt om meer haast te maken met het beschikbaar stellen hiervan. We moeten corona  voorkomen bij senioren in welke leeftijdsklasse dan ook, dat is ook goed voor de druk op de thuiszorg.”

Eenzaamheid

Senioren maken zich zorgen over het virus, over de polarisatie in de maatschappij, maar ook over de impact van dit alles op hun eigen leven. Bijvoorbeeld wat  strengere coronaregels voor hen betekenen. Willems: “Senioren willen gezond blijven, maar willen ook contact houden met vrienden en familie. Strengere regels, zoals mogelijk nieuwe lockdown, kan de eenzaamheid verhogen. Hoe dat voelt, dat weten ze maar al te goed van de vorige lockdown. Elke maatregel die dat kan voorkomen moet nu genomen worden.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!