Stijging verkeersdoden onder 50-plussers opnieuw verontrustend

Het aantal verkeersdoden in 2018 is gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat op 18 april verscheen. Sinds 1989 nam het aantal niet eerder zo snel toe. Verontrustend zijn de cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers onder 50-plussers. ”Bijna de helft van de 50-plussers die omkwamen in het verkeer in 2018 was als fietser betrokken bij een ongeval. Van alle fietsdoden was twee derde tussen de 50 en 85 jaar”, zo stelt het CBS. Naast fietsers is ook het aantal dodelijke ongevallen onder scootmobielgebruikers weer toegenomen.

In een reactie op de cijfers geeft Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, aan: “Het is erg verontrustend dat het aantal dodelijke slachtoffers stijgt. Wij dringen er al langer op aan dat kritisch gekeken moet worden naar de fietsveiligheid in onze dorpen en steden. Het is echt van groot belang dat infrastructuur veilig is voor fietsers, mensen met een scootmobiel en voetgangers. Gescheiden verkeersstromen kunnen daarin zeker helpen.”

Voorlichting

Maar ook voorlichting bij het gebruik van een scootmobiel of elektrische fiets is belangrijk, naast de veiligheid van vervoersmiddelen, vindt KBO-PCOB. “Extra stappen zijn echt nodig om dit samen te bereiken”, zegt Manon Vanderkaa. “En laten we alvast beginnen door oog voor elkaar te hebben en rekening te houden met elkaar in het dagelijkse, drukke verkeer.”

> Beluister een reactie van Manon Vanderkaa op NPO Radio 1

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!