Steeds meer ouderen naar spoedeisende hulp door een val
Jaarlijks komen 117.000 65-plussers door een val op de spoedeisende hulp (SEH). Dat is 11 procent meer dan vorig jaar. De meeste 65-plussers vallen in en om het huis. En meer dan de helft van de mensen die daarvoor naar het ziekenhuis moeten, heeft een botbreuk opgelopen. Bij ongeveer één op de vijf gevallen gaat het zelfs om ernstig hersenletsel. De gevolgen zijn groot en het voorkomen van valongevallen is daarmee noodzakelijk.
Er zijn verschillende beweegprogramma’s die speciaal zijn gericht op het versterken van de balans en spierkracht, om zo het valrisico te verlagen. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verplicht om geld te besteden aan valpreventie. Dat is afgesproken in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) dat gemeenten, GGD’s, zorgverzekeraars en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben gesloten. Praktisch betekent deze afspraak dat jaarlijks 3 procent van de 65-plussers moet deelnemen aan een beweegprogramma.
Vraag naar passend aanbod
Valpreventie is de sleutel tot zelfredzaamheid, zegt Martijntje Bakker, directeur/bestuurder van VeiligheidNL. “Vallen is niet normaal en hoort er niet bij. Juist nu zijn er volop kansen en mogelijkheden voor gemeenten om effectieve programma’s in te zetten, die ook echt gaan helpen bij het voorkomen van vallen. Het is aan senioren om hun gemeente te vragen naar passend aanbod.” Tijdens de Valpreventieweek (van 2 t/m 8 oktober) besteedt Veiligheid.nl speciale aandacht aan deze extra taak voor gemeenten.
Praktische oefeningen
Samen met Veiligheid.nl en Buurtzorg maakte KBO-PCOB een flyer met zeven suggesties om fit en vitaal te blijven. Het zijn kleine oefeningen die u heel gemakkelijk tussen de dagelijkse bezigheden door kunt doen.