Staatssecretaris Knops bezoekt iPad-cursus in Zeist

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken bezocht woensdag 13 maart een iPad-cursus voor senioren in Zeist. Deze cursussen worden georganiseerd om senioren digitale vaardigheden te leren, zodat zij aangesloten blijven op de steeds digitalere samenleving.

Veel communicatie verloopt digitaal. Voor veel mensen is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor een groot deel van de senioren is dat niet zo. “De overheid heeft er direct belang bij dat burgers digitaal meekomen. Op bijeenkomsten als vandaag blijkt dat dat voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. Het is voor ons ontzettend belangrijk dat er vanuit de samenleving zelf initiatieven zijn waar gebruik van gemaakt kan worden”,  aldus staatssecretaris Knops vanmiddag in Zeist.

Succes van iPad-cursussen

In de gemeente Zeist zijn de seniorenorganisaties KBO-PCOB en ASZ al meerdere jaren succesvol actief met iPad-cursussen voor senioren. “Senioren kennis laten maken met de digitale wereld door de mogelijkheden van de I-pad is erg waardevol. Zo bieden we leen-iPads aan voor mensen die geen iPad hebben en leren hen wat er kan, zoals e-mailen en foto’s maken. Zij kunnen hier een maand gebruik van maken”, licht Peter van de Arend, één van de initiatiefnemers toe. “De cursussen zijn een groot succes, evenals de opfriscursussen. Het is mooi dat we staatssecretaris Knops een kijkje in de keuken hebben kunnen geven.”

Voor iedereen toegankelijk

Het belang van deze cursussen past naadloos bij de plannen van de overheid om te streven naar een digitale samenleving waarin iedereen kan meedoen. In dit kader heeft de staatssecretaris plannen gemaakt onder de noemer ‘digitale inclusie’. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Als KBO-PCOB denken wij actief mee in deze overheidsplannen. Een digitale samenleving waarin iedereen mee kan doen, kunnen we alleen realiseren als we daarin samen optrekken met de overheid, ook lokaal, waardoor we senioren verder kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van digitale vaardigheden.”

> Beluister een interview met directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa op RTV Utrecht over de tabletcursus

> Bekijk meer foto’s van het bezoek van de staatssecretaris aan de cursus