Spel DobbelFit verkleint kans op val in en om huis

Beweegoefeningen met DobbelFit-spel

De eerste week van oktober vindt de Valpreventieweek plaats. Met veel aandacht voor het voorkomen van vallen in en om het huis. En dat is hard nodig! In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de spoedeisende hulp moet. Reden voor nog meer aandacht voor veiligheid in en om het huis, onder meer met een speciaal spel: DobbelFit.

Actief blijven is het belangrijkste om vallen te voorkomen. Veel bewegen is gezond: niet voor niets heeft de Gezondheidsraad de beweegnorm onlangs aangescherpt. De raad adviseert alle volwassenen om minimaal 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen. Het merendeel van de Nederlandse ouderen presteert onder die norm.

Daar probeert KBO-PCOB met informatie en voorlichting verandering in te brengen. Samen met VeiligheidNL, Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KNGF en KNMP ontwikkelde KBO-PCOB het educatieve én actieve spel DobbelFit.

Leren bewegen

Het spel DobbelFit is speciaal voor de Valpreventieweek ontwikkeld in co-creatie met ouderen. Dit spel behelst kennisvragen en beweeg-opdrachten. Samen lachen en bewegen staat voorop. DobbelFit maakt ouderen op een leuke manier bewust van het feit dat zij zelf veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Zij leren spelenderwijs over onderwerpen als bewegen, balans, verantwoord medicijngebruik, voeding/vitamine D en maatregelen in huis. En tijdens het spelen van DobbelFit werkt men ook actief aan balans en spierkracht.

DobbelFit is bedoeld voor 65-plussers die fit en vitaal willen blijven en zin hebben in het spelen van een gezellig spel. Dit spel speel je in teams van 2 of 3 personen met maximaal 9 deelnemers. In aangepaste vorm is het ook mogelijk om het spel met z’n tweeën te spelen.

Inhoud van de speldoos

Spel DobbelFit
  • 1 grote opblaasbare dobbelsteen
  • 3 sets kaarten in de categorie weten, doen en uitdagen
  • DobbelFitpunten (fiches)
  • promotieposter om aan te kondigen wanneer er DobbelFit gespeeld gaat worden
  • 5 flyers Hup in de benen

> Het spel Dobbelfit is nu al te bestellen, zodat u het tijdens de Valpreventieweek kunt gebruiken