Sociale contacten helpen tegen woninginbraak

kierstandhouder

Het aantal inbraken is gedaald. Dat blijkt uit het CBS-rapport ‘De woning en buurt van inbraakslachtoffers’, dat op 14 maart verscheen. Preventie en sociale samenhang zijn belangrijk, vindt KBO-PCOB, en senioren hebben daarin een belangrijke rol.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de meeste slachtoffers van woninginbraken in meer stedelijke gebieden en in vaak duurdere woningen en wijken wonen. De meeste slachtoffers krijgen met inbraken te maken tijdens de zomermaanden of in december.

Goed contact met buurt

Preventie blijft belangrijk, stelt KBO-PCOB. Naast preventieve maatregelen gaat ook van een goede sociale samenhang in een buurt een sterke preventieve werking uit. Hoe sterker de banden onderling tussen buren en hoe meer sociale controle, hoe kleiner de kans op woninginbraak.

Directeur van KBO-PCOB Manon Vanderkaa: “Senioren spelen in belangrijke rol in de buurtpreventie. Zij zijn de ogen en uren van de buurt, zeker ook in de vakantiemaanden. WhatsApp-groepen helpen echt. Zorg ervoor dat senioren ook deelnemen aan dit soort initiatieven.”

De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB nemen het belang van een sociaal netwerk altijd mee in hun voorlichtingsbijeenkomsten. “Samen sta je sterker in je eigen buurt.”

Wilt u als organisatie of lokale afdeling een voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid organiseren? Informeer dan naar de mogelijkheden via onze Servicetelefoon, tel. 030 – 3400 655 (maandag t/m donderdag 10.00 tot 13.00 uur). Ook gemeenten, bibliotheken of andere organisaties kunnen veiligheidsadvies aanvragen.