‘Maak een eind aan onveilige sleutelkluisjes’

Senioren blijven steeds langer thuis wonen. Wie aan huis zorg of verpleging krijgt, moet zelf zorgen dat de zorgmedewerker naar binnen kan. Maar wat als je niet in staat bent om zelf open te doen? Directeur Manon Vanderkaa pleit voor een veiligere oplossing dan sleutelkluisjes.

Manon Vanderkaa

Sleutelkluisjes zijn gemakkelijk in gebruik: met een pasje of pincode kan een zorgmedewerker het kluisje openen waar de voordeursleutel in hangt. Helaas zijn ze niet allemaal veilig, te oordelen aan de 800 inbraken per jaar. Niet zelden door bendes, die zich na kraken van het kluisje toegang verschaffen tot de woning van een kwetsbare oudere.

Hoge kosten

Bij ongeveer 150.000 Nederlanders hangt een sleutelkastje dat niet voldoet aan het SKG-keurmerk. Toch schrijven veel zorgaanbieders die kluisjes voor aan hun cliƫnten. Dat moet veranderen. Zeker omdat er betere oplossingen zijn, ook al zijn die vaak duurder.

De laatste jaren komen allerlei innovatieve oplossingen op de markt, zoals elektronische sloten die werken met een smartphone-app. Toch worden ze nog maar mondjesmaat toegepast. Het prijsverschil tussen een sleutelkluis voor 60 euro en een elektronisch slot voor een paar honderd euro is groot. Een elektronisch slot met app heeft daarbij vaak ook nog maandelijkse beheerskosten. Die komen voor rekening van de zorgbehoevende. Niet iedereen kan of wil dat uitgeven.

“Bij ongeveer 150.000 Nederlanders hangt een sleutelkastje dat niet voldoet aan het SKG-keurmerk.”

Veilige oplossingen

KBO-PCOB hamert er bij zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op veilige, gecertificeerde oplossingen te bieden. Die zijn in ieders belang. Zo heeft een elektronisch slot met een app voor de thuiszorgorganisatie zelf ook voordelen. Medewerkers hoeven geen pincode te onthouden en met een app op hun smartphone is hun werk veiliger en gemakkelijker. In Limburg gebeurt dit al in meerdere gemeenten.

Onze vrijwillige veiligheidsadviseurs geven senioren thuis (gratis) informatie over veilige systemen. Zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, gemeenten en burgers moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Een veilig alternatief voor onveilige sleutelkluisjes kan een eerste stap zijn op weg naar een seniorvriendelijke gemeente.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws rondom onze belangenbehartiging?