Slechts 3% overheidswebsites volledig toegankelijk
Drie jaar nadat alle overheden moeten voldoen aan het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid is slechts 3% van de overheidswebsites volledig toegankelijk. 15% van de websites is gedeeltelijk toegankelijk. Dat zijn zorgelijke uitkomsten, want hierdoor kunnen veel mensen met een beperking hun zaken niet zelfstandig regelen bij de overheid. Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, roept staatssecretaris Van Huffelen op om het toezicht op de naleving van de wet nu eindelijk goed te regelen.
Digitale toegankelijkheid zegt iets over hoe websites en apps zijn gemaakt. Soms kan een website of app niet door iedereen goed worden gebruikt. Bijvoorbeeld doordat een filmpje geen ondertitels heeft. Zo’n site of app is dan niet digitaal toegankelijk. Dat is een probleem, want in onze samenleving zijn websites en apps heel belangrijk.
Druk moet worden opgevoerd
Met de inwerkingtreding van het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid had ook het toezicht geregeld moeten zijn. Dit is nog steeds niet het geval. Alleen stevig toezicht kan de druk op overheden opvoeren en het tij keren. Zo moet het mogelijk worden om sancties (boetes) op teleggen aan overheidsinstanties die niet voldoen aan de eisen.