Seniorenorganisaties: geef zestigplussers eerst de kans de boosterpik te halen

De seniorenorganisaties vrezen dat mensen – na de afkondiging van de zware lockdown – massaal de corona-afsprakenlijn gaan bellen, terwijl ouderen er nu al niet doorkomen. Gevolg is dat straks de jongere leeftijdscategorieën aan de beurt komen, maar niet alle zestigplussers die dat willen hun prik hebben gehad. Zeker nu minister De Jonge heeft aangeven dat álle 18-plussers in de komende weken de gelegenheid moeten krijgen een boostervaccinatie te halen.

Momenteel zijn de zestigplussers aan de beurt voor hun boosterprik. Maar het is lastig om er telefonisch door te komen en lang niet alle ouderen zijn digitaal vaardig genoeg om het online te regelen.

De coronapersconferentie van vanavond kan leiden tot lichte paniek, waardoor mensen in nog grotere getalen gaan bellen om een prikafspraak te maken, ook als ze eigenlijk nog niet aan de beurt zijn. Met als gevolg dat het voor de ouderen die al wel een uitnodigingsbrief hebben gehad nóg moeilijker wordt om er door te komen en straks de jongere leeftijdscategorieën worden opgeroepen terwijl de ouderen nog niet allemaal geweest zijn.

Ouderen zijn het kwetsbaarst en moeten als eerste de boosterprik kunnen krijgen. Daarom pleiten de ouderenorganisaties  KBO-PCOB, ANBO, KBO-Brabant, De Koepel Gepensioneerden en NOOM ervoor: wees geduldig en wacht op je beurt, houd het afspraak maken op leeftijd vast en geef ouderen eerst een reële kans om een afspraak te maken. Zodat ouderen niet opnieuw letterlijk en figuurlijk achterin de rij komen te staan. Voor de jaarwisseling moeten eerst alle zestigplussers geprikt kunnen worden.

Eenzame kerst

De seniorenorganisaties zijn verheugd dat er met Kerst wél vier mensen op bezoek mogen komen. Met vier man per dag is het mogelijk om gezellig kerst te vieren met de grootouders. Wel roepen zij op om het deel van de ouderen dat eenzaam is goed in de gaten te houden. De angst voor besmetting kan ervoor zorgen dat mensen passief worden en ‘het maar even laten zitten’. Kijk binnen de coronamaatregelen wat er wél mogelijk is, is de boodschap van KBO-PCOB, ANBO, KBO-Brabant, De Koepel Gepensioneerden en NOOM.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!