Seniorencoalitie om tafel met Tweede Kamer over koopkracht

KBO-PCOB gaat opnieuw aandacht vragen voor de achterblijvende koopkracht van senioren. Zij leveren al jaren in, terwijl werkenden er flink in koopkracht op vooruit zijn gegaan. Daar moet wat aan gebeuren. Daarom gaat KBO-PCOB, samen met andere seniorenorganisaties, op 10 maart in gesprek met Tweede Kamerleden.

KBO-PCOB werkt samen met ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM in de Seniorencoalitie, om de belangen van ouderen nog beter te behartigen. Een vertegenwoordiger van deze coalitie zal bij het Rondetafelgesprek in Den Haag aanschuiven. Bij dit gesprek zitten Kamerleden van verschillende partijen.

Gelijke tred

In aanloop naar dit Rondetafelgesprek heeft de Seniorencoalitie een document opgesteld met daarin haar wensen. Het uitgangspunt is dat de koopkracht van gepensioneerden gelijke tred moet houden met die van de totale bevolking. Dat is nu allesbehalve het geval: de koopkracht van gepensioneerden is de afgelopen elf jaar met bijna 5% afgenomen, terwijl werkenden in dezelfde periode bijna 18% in de plus scoorden.

Belangrijk is dat gepensioneerden koopkrachtreparatie krijgen voor de achterstanden die ze hebben opgelopen. De Seniorencoalitie ziet in het coalitieakkoord nog veel te weinig terug over hoe het kabinet deze achterstanden wil wegwerken.

Niet uit te leggen

Daarnaast moeten de aanvullende pensioenen op korte termijn worden geïndexeerd. Al jaren zijn de pensioenen niet verhoogd, terwijl de pensioenfondsen zo’n 1750 miljard euro in kas hebben. Dat is niet uit te leggen.

De Seniorencoalitie vindt verder dat het plan om de AOW los te koppelen van een extra stijging van het minimumloon van tafel moet. De AOW is het basisinkomen van alle gepensioneerden en daar mag niet aan worden getornd.

Torenhoog

Uiteraard hebben KBO-PCOB en de andere seniorenorganisaties oog voor de actuele ontwikkelingen. De inflatie was al torenhoog en door de oorlog in Oekraïne zullen de prijzen alleen maar verder stijgen. Dat maakt het lastig om voor dit jaar een goede inschatting te maken van de ontwikkeling van de koopkracht. Voor de Seniorencoalitie blijft wel het uitgangspunt dat de overheid ervoor moet zorgen dat gepensioneerden het hoofd boven water kunnen houden.

–> Lees hier het document met de standpunten van de Seniorencoalitie.

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!