Senioren willen einde koopkrachtkloof

De kabinetsplannen die zijn ontvouwd tijdens de Troonrede stellen niet gerust. Een koopkrachtkloof tekent zich af tussen gepensioneerden en werkenden. Manon Vanderkaa is directeur van KBO-PCOB, grootste seniorenorganisatie van Nederland: “We hoorden over maatregelen voor gepensioneerden nauwelijks iets. En dat na tien jaar inleveren en dreiging van pensioenkorting!”

Sinds 2008 hebben vrijwel alle gepensioneerden ingeleverd, tot wel 12 procent. Manon Vanderkaa: “Uit ons eigen koopkrachtonderzoek weten we dat een deel van hen financieel echt kwetsbaar is. Zij mijden zorg en activiteiten vanwege de kosten. Belangrijke redenen voor de forse koopkrachtdaling zijn het niet-indexeren van pensioenen en de stijging van zorg- en woonlasten. Hier moet echt meer aan gebeuren!”

Concrete maatregelen nodig

KBO-PCOB roept op tot maatregelen die de koopkracht van senioren écht verbeteren. Manon Vanderkaa: “Doe wat aan de rekenrente. Dan kunnen pensioenfondsen weer aan indexeren denken, in plaats van aan korten. En pak de torenhoge zorgkosten aan. Ook in de fiscale sfeer zijn er veel mogelijkheden om te voorkomen dat senioren kind van de rekening blijven.”

Zonder ingrijpen wordt de koopkrachtkloof groter. “Wij roepen het kabinet op om met meer concrete maatregelen te komen waar senioren met een bescheiden inkomen ook echt iets van gaan merken.”

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!