Senioren steeds actiever op sociale media

Senioren maken actiever gebruik van sociale media. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In de afgelopen twee jaar zijn 65-plussers veel meer gebruik gaan maken van sociale netwerken, hun aandeel steeg van 26 procent naar 39 procent.  Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB herkent deze trend. “Senioren worden steeds digivaardiger. Vooral het gebruik van smartphone en tablet neemt toe.”

Het gebruiksgemak van tablet en smartphone wordt steeds vaker onderkend door senioren. Het wordt door velen gezien als een laagdrempelige manier om contact te houden met familie en vrienden. “Internet is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat mensen niet in een sociaal isolement terecht komen”, aldus Manon Vanderkaa. “Daarnaast is het ook een goede manier om de contacten in je directe leefomgeving, zoals je buurt, aan te halen. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan een buurt Whatsapp-groep zijn senioren van grote waarde voor de veiligheid in hun eigen buurt of wijk.”

Tabletcoaches
KBO-PCOB heeft in de afgelopen jaren meer dan honderd tabletcoaches opgeleid met als doel om senioren digivaardiger te maken. Zij leren senioren de weg kennen op het wereldwijde web. Dit is nodig omdat de maatschappij steeds digitaler ingericht wordt. Er zijn helaas nog steeds 1,2 miljoen senioren die nog geen gebruik maken van het internet. De helft hiervan zal dit ook nooit gaan doen. Daarom pleit KBO-PCOB er al jaren voor om ook de traditionele communicatievormen in ere te houden. Het is van groot belang dat zaken zoals acceptgiro’s en de blauwe envelop in stand gehouden worden. Het is belangrijk dat ook de groep mensen die niet mee willen of kunnen doen toch bediend worden door de overheid.