Senioren onterecht in ziekenhuis is onacceptabel

Kwetsbare ouderen van wie het ziektebeeld niet helder is, liggen soms weken onterecht in een ziekenhuisbed. Er zijn te weinig plekken waar zij tijdelijk kunnen herstellen van hun cognitieve problemen. Dit zeggen artsen, zorgbestuurders en zorgverzekeraars tegen de Volkskrant. Onacceptabel vindt KBO-PCOB. Hier moet verandering in komen.

Voor 2015 konden ouderen tijdelijk in een verpleeghuis worden opgenomen om te herstellen. Dat kan niet meer. Naar schatting liggen jaarlijks honderden patiënten onterecht weken in het ziekenhuis. En met grote gevolgen! De lichamelijke problemen en de stress van een ziekenhuisopname leiden vaak tot een delier. Het is op zo’n moment lastig vast te stellen of de patiënt een vorm van dementie heeft of dat de cognitieve problemen tijdelijk zijn. Alleen in het eerste geval heeft de oudere recht op een plek in een verpleeghuis. Anders blijft de oudere in het ziekenhuis, waar niet de juiste zorg aanwezig is.

Meer kennis nodig

KBO-PCOB en collega-organisatie ZonMw presenteerden afgelopen zomer het signalement ‘Meer aandacht voor de oudere patiënt in het ziekenhuis‘. Daarin benadrukten beide organisaties dat meer kennis over de effecten van ziekten en behandelingen van ouderen in het ziekenhuis nodig is om beter rekening te kunnen houden met hun persoonlijke situatie.

> Lees het artikel in de Volkskrant

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!