Senioren bieden én ontvangen steun in de buurt

Bijna 80% van de 65-plussers kan in de buurt terecht voor een praatje. En dat niet alleen. Meer dan de helft van de ondervraagde ouderen krijgt hulp uit de buurt als dit nodig is, vooral op het gebied van klusjes, gezelschap en vervoer. Ook helpen senioren in de buurt elkaar onderling. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, waar KBO-PCOB aan meewerkt. Directeur Manon Vanderkaa: “Een prachtvoorbeeld van de kracht van ouderen!”

“Ik heb een schat van een buurvrouw en wij helpen elkaar in tijd van nood”, vertelt één van de deelnemers aan het onderzoek. “Zij ging met me mee toen ik een oogoperatie moest ondergaan en kwam een paar keer per dag om te druppelen. En toen zij na een behoorlijke operatie na 1 dag al naar huis gestuurd werd, heb ik weer voor haar gezorgd. Mijn buurvrouw is 83 en ik ben zelf 90 jaar.” Ook KBO-PCOB lid Nel de Ronde (79) is, net als ruim de helft van de ondervraagde 65-plussers, erg geholpen met steun uit de buurt. “Binnenshuis en kleine stukjes buiten loop ik met een rollator. Voor langere stukken gebruik ik mijn scootmobiel. Mijn buurvouw strijkt eens in de 2 weken voor me. Met de overbuurman doe ik iedere week boodschappen. Dan gaan we samen met zijn auto naar het winkelcentrum en genieten daarna nog van een kop koffie met wat lekkers.”

Prettiger leven

Bijna de helft van de senioren geeft aan dat hulp uit de buurt het leven prettiger maakt en van de ouderen met beperkingen zegt 1 op de 12 dat ze zonder hulp niet meer zelfstandig zouden kunnen wonen. Veel hulp aan ouderen komt ook van ouderen. Mensen zetten elkaars vuilnisbak buiten, bieden hulp in geval van nood en gaan met elkaar mee naar huisarts/ziekenhuis. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Geweldig dat senioren zo naar elkaar omzien. Het is goed om je –ook op hoge leeftijd – te blijven inzetten voor anderen. Er zijn in het hele land veel voorbeelden te vinden van hulp uit de buurt. Kijk eens op de website van KBO-PCOB of op www.mijnkwaliteitvanleven.nl voor goede voorbeelden en tips.”

Zoals dat van Ton Tieleman (78), lid KBO-PCOB: “Een paar jaar geleden coördineerde ik een soort ‘zorgteam’ van vrijwilligers voor een goede kennis. Deze mevrouw bleef alleen achter na het overlijden van haar man, maar kon zich slecht redden. Er was niet meteen plek voor haar in een verzorgingshuis. Ze kreeg professionele hulp bij wassen en aankleden, maar er was meer nodig. Ik ben gaan kijken wat nodig was en mensen gaan benaderen of ze structureel wilden helpen. Zo ontstond een heel team om haar heen van meer dan 20 mensen. Meerdere keren per dag kwam er iemand bij haar, voor bijvoorbeeld een kopje koffie, boodschap of maaltijd. Iedereen kwam ongeveer 1 keer per week langs. Ik maakte een schema en hield daarbij rekening met mensen die bijvoorbeeld moesten werken. Een maand of 4 hebben we zo hulp geboden, tot mevrouw in een verpleeghuis kwam en daar na enkele dagen overleed. Het was een bijzondere ervaring. We wisten aan het begin niet hoelang het zou duren of hoe de situatie zich zou ontwikkelen. Ik heb het als heel verrijkend ervaren om zo hulp te kunnen bieden.”

Maak contact en durf te vragen

Toch is er ook een groep ouderen die niemand in de buurt heeft om hulp te vragen of die geen hulp durft te vragen. Manon Vanderkaa roept senioren daarom op: “Maak kennis met de buren, maak een praatje en durf te vragen als je hulp nodig hebt. Als het moeilijk is om jonge mensen te vragen, probeer dan een senior uit de buurt te vragen. En als je weinig contact in de buurt hebt, bezoek dan een middag van de lokale KBO, PCOB, het buurthuis, de wijkvereniging. In het huis-aan-huisblad worden activiteiten aangekondigd. Ga gewoon een keer langs! Als vervoer een probleem is, bel dan met de betreffende organisaties. Vaak hebben zij haal- en brengvrijwilligers zodat u bijeenkomsten en activiteiten toch kunt bezoeken.”

Meer lezen of meedoen? Kijk op www.mijnkwaliteitvanleven.nl