Senior voelt zich minder vaak onveilig

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde eind april cijfers over veiligheid en de beleving van veiligheid in de eigen omgeving. Volgens deze cijfers ervaren senioren meer dan andere leeftijdsgroepen agressief gedrag in het verkeer. Daarentegen zeggen juist senioren minder dan andere leeftijdsgroepen een gevoel van onveiligheid te hebben.

Het gevoel van onveiligheid is bij alle leeftijdsgroepen gedaald ten opzichte van 2012. Slechts 25 procent van de senioren voelt zich wel eens onveilig. Vaker dan 2012 laten senioren momenteel licht in huis branden bij afwezigheid en zetten zij de fiets in een bewaakte fietsenstalling. Het laten branden van het licht in huis bij afwezigheid doen zij vaker dan jongeren.

Preventieve maatregelen

Opmerkelijk is dat senioren weer vaker dan andere leeftijdsgroepen waardevolle spullen in de auto achterlaten. Het gebruik van preventieve maatregelen, zoals extra veiligheidssloten, buitenverlichting en alarminstallatie is iets achteruitgegaan.

Veiligheidsvoorlichters

Veiligheidsvoorlichters van KBO-PCOB weten welke maatregelen helpen om het veiliger te maken voor senioren. Zij zullen in de voorlichtingsbijeenkomsten en in het bijzonder tijdens huisbezoeken bij senioren thuis extra aandacht besteden aan de aspecten uit dit onderzoek en aangeven waar senioren nog aan kunnen ‘werken’. KBO-PCOB streeft ernaar dat alle senioren veilig kunnen leven en wonen en daar dragen de vrijwillige KBO-PCOB-veiligheidsvoorlichters graag hun steentje aan bij.

> Gebruikmaken van de veiligheidsvoorlichting van KBO-PCOB? U leest hier meer over onze diensten voor leden

Word lid!

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om lid te zijn. De één vindt het belangrijk dat de belangen van senioren goed behartigd worden, de ander gaat voor de vele voordelen die KBO-PCOB biedt of het mooie Magazine dat tien keer per jaar verschijnt. Sommigen genieten van de gezellige activiteiten met mensen uit hun afdeling, terwijl anderen zich actief inzetten als vrijwilliger. Wat u ook zoekt: wees welkom bij KBO-PCOB!